Knoflookolie

Knoflookolie

Wat? Waar hebben jullie het nou weer over? Olie, met KNOFLOOK?? Knoflook is FODMAP rijk! Toch?

Dat klopt, knoflook is FODMAP rijk. Rijk aan fructanen in dit geval. Knoflook in (vrijwel) elke vorm is tijdens de eliminatiefase van het FODMAP dieet ter ‘strengste verboden’. Maar wanneer het alleen een aroma betreft, of wanneer je knoflook rustig in olie bakt en de teentjes er daarna uithaalt: dan houd je een heerlijke olie over met de smaak van knoflook, maar zonder de vervelende – voor sommige mensen dan, in principe zijn ze voor de darmflora gewoon gezond – fructanen.

Zonder knoflookolie kan ik niet. Nou als het moet dan kan het natuurlijk makkelijk. Maar voor veel internationale gerechten vindt ik de smaak van knoflook toch een beetje onmisbaar en gebruik ik het dus volop!  Daarom hier een recept voor knoflookolie!

P.S. Je kan knoflookolie ook in de winkel  kopen. Niet elke supermarkt heeft het, maar het is vaak te vinden in speciaalzaken, de natuurwinkel én je hebt ook kokosolie met knoflookaroma van het merk Royal Green (Cooking Cream Garlic). Let erop dat je een variant kiest met knoflookaroma. Wanneer er echte stukjes knoflook in de olie zit, kan je dit wel gebruiken als je niet super gevoelig bent voor fructanen en vaak gaat het ook goed als je de stukjes in de fles laat en alleen de olie gebruikt. Dit is vooral even opletten bij het laatste restje… dat er geen stukjes mee de fles uitkomen.

Belangrijk!

Maak NOOIT knoflookolie zonder deze eerst te verhitten. Wanneer je rauwe knoflookteentjes in koude olie doet en dit vervolgens (luchtdicht) afsluit kan er het gevaarlijke botulisme in groeien. Hier kan je ernstig ziek van worden. Wanneer je de olie en knoflook eerst verhit heb je dit probleem niet. Bewaar knoflookolie, voor de zekerheid, daarna wel altijd in de koelkast – eventueel in een bakje en niet geheel luchtdicht afgesloten – en niet langer dan een week.

Recipe Rating

  • (5 /5)
  • 1 rating