6 dingen die je moet weten over FODMAP’s

 1. FODMAPs zijn geen ingrediënten, allergenen of eiwitten, het zijn een groep van koolhydraten. FODMAP’s zijn te vinden in een breed scala van levensmiddelen, van appels tot melk en van honing tot bruine bonen. Deze koolhydraten worden slecht tot niet opgenomen in de darm en kunnen bij sommige mensen maagklachten en andere gastro-intestinale symptomen veroorzaken.
 2. Als je aanhoudende maag-darmklachten hebt, zou het FODMAP-dieet kunnen helpen. Het dieet moet nauwkeurig worden gevolgd waarbijin het begin specifieke voedingsmiddelen en ingrediënten moeten worden vermeden. Het FODMAP dieet bevat gelukkig nog veel lekker en gezond voedsel, zoals fruit (bananen, aardbeien, kiwi’s), groenten (aardappel, aubergine, paprika, wortel etc), rijst, quinoa, noten, zaden, vlees, eieren en nog veel meer.
 3. De gluten bevattende granen tarwe, gerst en rogge zijn hoog in FODMAP’s. Tarwe, gerst en roggeproducten staan allemaal op de lijst van voeding hoog in FODMAP’s. Het dieet zou dus geschikt kunnen zijn voor mensen met coeliakie. Echter glutenvrije voedingsmiddelen kunnen nog steeds veel FODMAP’s bevatten zoals te veel fructose of inuline. Voor een aantal patiënten met coeliakie die problemen blijven houden met de spijsvertering, zelfs met een glutenvrijdieet, kan ook fructosemalabsorptie de boosdoener zijn en voor hen is het handig om het FODMAP dieet te proberen. Sommige mensen lijken gevoelig voor gluten te zijn, zonder gediagnostiseerde coeliakie (dit is bekend als glutensensitiviteit). Uit onderzoek is gebleken dat sommige van deze mensen beter reageren op een laag FODMAP dieet dan een glutenvrijdieet. Het is goed mogelijk dat niet de gluten, maar de FODMAP’s uit deze granen het probleem zijn. Sommige onderzoekers zijn zelfs begonnen te onderzoeken of een deel van de glutengevoelige populatie eigenlijk niet gevoelig zijn voor gluten, maar voor andere voedingsmiddelen die juist veel FODMAP’s bevatten.
 4. FODMAP’s zijn niet slecht, ze zijn gewoon niet goed voor iedereen. Net als met gluten reageren sommige mensen sterk op voedingsmiddelen die hoog zijn in FODMAP’s. Anderen hebben helemaal geen last van FODMAP’s en zouden deze dan ook niet moeten mijden. Mensen zonder darmklachten hoeven dit dieet dus niet te volgen.
 5. Het FODMAP dieet is geen wondermiddel. Elk lichaam is anders. Veel mensen met PDS zullen een ongelooflijke verbetering van de gezondheid zien door het verminderen van hun FODMAP-inname, anderen zien weinig of geen effect. Daarbij spelen andere factoren zoals stress, omgeving en verandering van werk of leefsituatie ook een rol en kan niet altijd met alleen een dieet klachtencontrole worden bereikt. Het beste is dan ook om het dieet onder begeleiding te doen bijvoorbeeld met ons.
 6. Als je het FODMAP dieet overweegt, overleg dan eerst met je arts of diëtist. Deskundige begeleiding en ondersteuning is essentieel om succes te kunnen krijgen bij het volgen van het FODMAP dieet, omdat het lastig is zelf uit te zoeken welke voedingsmiddelen je kan eten en welke je moet vermijden en omdat het geen makkelijk dieet is. En zoals hierboven beschreven, minderen van klachten kan niet alleen door het volgen van een dieet. Daarnaast is het ook belangrijk om informatie uit een juiste, betrouwbare bron te krijgen die ook up to date is. En geloof niet alles wat op internet wordt gezet. Informatie op deze website wordt geregeld geüpdatet. Een diëtist die ervaring heeft met het  FODMAP dieet kan je helpen. Zo vermijd je niet onnodig bepaalde (gezonde) voedingsmiddelen en kan je lekker, gevarieerd, voedzaam én FODMAP arm eten. Wij adviseren om een afspraak te maken met een erkende en gespecialiseerde fodmapdietist. 

6

13 Responses to 6 dingen die je moet weten

 1. marrie 18 april 2017 at 19:17 #

  Heel goed dieet het kan zelfs nuttig zijn voor mensen met astma of andere allergien of huidaandoeningen

  • Foodie Mirte 19 april 2017 at 14:27 #

   Beste Marrie,
   Bedankt voor je reactie! Het dieet is niet bewezen effectief bij andere allergieën of huidaandoeningen. Graag zouden wij horen als je hier een wetenschappelijk onderzoek over hebt gevonden, daar zijn wij altijd benieuwd naar! Wat wel zou kunnen is dat mensen met een koemelk overgevoeligheid of lactose-intolerantie tijdens het FODMAP-dieet deze voedingsmiddelen minder eten of elimineren waardoor er minder allergie/huid klachten zijn. Maar bij allergieën of huidaandoeningen is het verstandiger eerst onderzoek te laten doen door de huisarts/in het ziekenhuis, met van die leuke plakkers ;)!
   / M & S

 2. Ronald 3 december 2019 at 09:37 #

  toevallig kom ik op deze site terecht in een zoektocht naar huidaaandoeningen in combinatie met sambal gebruik
  kom bij deze FODMAP pagina terecht
  de dochter van mijn vriendin heeft erg veel last van jeuk , heeft al veel onderzoeken gehad en al veel geprobeerd maar niks tot nu toe wat werkt.
  ze eet gluten vrij mag nu ook een hele lijst niet eten na een bezoek aan een natuurgeneeskundige praktijk.
  eigenlijk is de meid een beetje ten einde raad maar blijft op zoek.iemand tips? alles is welkom om er verder op door te zoeken

 3. Lutgard Moerman 22 februari 2020 at 10:52 #

  Vorig jaar heeft mijn partner Daniël jullie nieuwe lijst bekomen en daar ik al 40 jaar spastische colon heb ben ik superblij met dit hulpmiddel! Dus mijn hoge waardering en dank! Ik heb een vraagje ivm boekweit : klopt het dat boekweitmeel onbeperkt mag worden gegeten ivm geen fodmaps en daarentegen boekweitkorrels en boekweitvlokken slechts heel beperkt mogen worden gegeten? Of snap ik jullie lijst verkeerd ? Als dat inderdaad zo is, heeft dat te maken met het maalproces ? Wij hebben boekweitvlokken lang gemixt en daarna gekookt, maar daar kreeg ik hevige buikpijn van en winderigheid.
  Nog een vraagje:
  Is er een relatie tussen gevoeligheid voor boekweit (ivm de fructanen) op niveau van de darmen en allergie/overgevoeligheid voor boekweit ivm de etherische oliën die daar in zitten ?
  Dank voor jullie heel gewaardeerde hulp!!!

  • Foodie Sigrid 23 februari 2020 at 23:44 #

   Beste Lutgard,
   Bedankt voor de reactie!
   Ja boekweitmeel bevat van zichzelf geen waarneembare FODMAP’s, net als bijvoorbeeld rijst. Door het mechanische proces om bijvoorbeeld boekweitvlokken te maken, kunnen er FODMAP’s ontstaan.
   Mbt de etherische olien, kan ik helaas geen antwoord op geven.

   • Moerman Lutgard 8 maart 2020 at 12:36 #

    Dank je wel Sigrid voor je reactie. Hoe zit het dan met boekweitkorrels in z’n geheel dus die niet gebroken zijn? Op de lijst staat dat grutten veel fodmaps bevatten dus dat zou dus ook door het mechanische proces zijn? Dan zou de volle korrel geen fodmaps mogen bevatten? En ik heb de indruk dat ik op de volle korrel erg reageer

    • Foodie Sigrid 11 maart 2020 at 14:46 #

     beste Moerman,
     hele boekweitkorrels lijken FODMAP-arm te zijn. Misschien zijn het de vezels op zich waar je op reageert?

 4. Robin 27 juli 2020 at 10:19 #

  Na twee keer een hele courgette te hebben gegeten en verschil te merken, kom ik na googlen op deze site uit. Bedankt Sigrid om te bevestigen wat ik al dacht; het gaat in mijn geval om de hoeveelheid FODMaPs die dus ook bij inname van veel FODMap-groene groente kan voorkomen. Ik heb nu op peulvruchten na, alles geëlimineerd. Ik kijk niet uit naar die laatste stap, omdat ik peulvruchten zo lekker vind…en meer mensen reageren daar sowieso al op.
  Ik heb laatst bij een gerecht met veel cherrytomaatjes ook last gehad, en heb die even op de rode lijst staan ter controle. Een test met een vleestomaat, waar de pitjes en het natte deel uit zijn gehaald, ging wel goed. Heb je daar weleens van gehoord, dat ook pitjes hieraan bij kunnen dragen?

  • Foodie Sigrid 29 juli 2020 at 22:48 #

   Beste Robin, graag gedaan. Het gaat inderdaad om de hoeveelheden. En zowel als bij courgette, gaat het ook bij peulvruchten om de hoeveelheden die je wel kan verdragen.
   Ik heb niet zozeer gehoord dat pitjes invloed hebben qua fodmaps, wel kan het zo zijn dat je darmen gevoelig reageren op pitjes. Er zijn aanwijzingen dat mensen met darmklachten lichte onstekingen in de darmwand kunnen hebben en ik kan mij voorstellen dat pitjes dan minder goed vallen.
   Groet

   • Niek 10 februari 2021 at 13:15 #

    Mijn diëtiste gaf aan dat peulvruchten in principe wel kunnen. Dan wel uit blik of pot. Goed uit laten lekken en daarna nog heel goed afspoelen. Bij peulvruchten in blik zouden de fodmaps in het vocht trekken en dus uit de peulvruchten. Voor mij werkt het wel. Prei staat ook op de lijst, althans het witte deel en tegenwoordig zit het groene deel niet meer op de losse prei. Ik zag dat bij bakjes of zakjes gemengde roerbakgroenten juist de groene stukken van de prei gebruikt worden en nauwelijks het witte deel erbij zit. Misschien ook een tip.

    • Foodie Sigrid 11 februari 2021 at 12:18 #

     Hoi Niek, dat deel over de peulvruchten staat ook op deze website en in de FODMAP-dieet checklijsten. In deze checklijsten staan ook precies de hoeveelheden peulvruchten uit blik of pot die toegestaan zijn.

 5. J.Schipper 9 januari 2022 at 11:42 #

  Na jaaaaren pds klachten ben ik via een dietiste dit dieet begonnen. Op zoek naar recepten kwam ik op jullie site. Zo fijn! Alleen zie ik dat jullie ook amandelmeel gebruiken. Op mijn lijst staat max 10 amandeltjes.. in meel is dat natuurlijk veel meer… klopt mijn lijst wel?

  • Foodie Sigrid 9 januari 2022 at 21:51 #

   Beste Jolanda, volgens Monash mag je 24 g amandelmeel. In de recepten die we gebruiken, kom je in ieder geval per persoon er niet boven. Je kan trouwens ook onze FODMAP Dieet Checklijsten gebruiken :-).

Geef een reactie