Het FODMAP dieet is niet levenslang

healthy_bg

 

 

 

Het FODMAP-arme dieet heeft zo geholpen … veel mensen (ook onze cliënten) hebben baat bij het dieet. Maar het is belangrijk om te weten : het low FODMAP dieet is niet een levenslang dieet. Het is natuurlijk geweldig als je minder darmklachten hebt, en het is geweldig dat je rust in je buik hebt! Het is echter wel heel belangrijk om niet te lang te wachten met de herintroductie fase van het FODMAPdieet om weer FODMAPs in je dieet in te voeren. Het is nodig om jouw persoonlijke koolhydraat triggers te identificeren en zo je dieet zo ver mogelijk weer kan uitbreiden. Gaat de eliminatiefase fantastisch? Heb je nagenoeg geen klachten meer maar gaat het opnieuw introduceren van voedingsmiddelen zonder goed succes, overweeg dan het volgende:

 • Doe je de herintroductie wel op de goede manier? Voeg je inderdaad alleen maar voedingsmiddelen toe die slechts één FODMAP bevatten? Het herintroduceren van een appel heeft in het begin van de herintroductie bijvoorbeeld geen zin omdat een appel meerdere FODMAPs bevat (fructose en sorbitol). Honing of mango bevatten qua FODMAPs alleen fructose en GEEN andere FODMAPs en zijn dus geschikte voedingsmiddelen om de fructose test te doen.
 • Blijf tijdens de herintroductiefase, naast de producten die je herintroduceerd, vasthouden aan het dieet dat je volgde tijdens de eliminatiefase. Het kan best zijn dat je meer last hebt omdat je uit eten bent geweest en misschien toch meer FODMAPs binnen hebt gekregen dan de bedoeling was, dit kan je resultaten beïnvloeden. Pak dan je eliminatiedieet weer helemaal op en begin opnieuw.
 • Wellicht heb je last van je buik door andere oorzaken dan voeding of juist foutjes in je dieet. Het is daarom het beste om advies en begeleiding te krijgen van een diëtist die ervaring heeft met het FODMAP dieet.
 • Als je alle FODMAPs hebt geherintroduceerd, je wordt begeleid door een ervaren dietist, en je hebt nog steeds klachten, dan zou het kunnen zijn dat er meerdere problemen zijn. Denk bijvoorbeeld eens aan andere oorzaken zoals een dunne darm bacteriële overgroei, histamine intolerantie of gluten gevoeligheid. Speel echter nooit voor eigen dokter en laat je altijd begeleiden in dit zoekproces.
 • Test tijdens de herintroductie alle typen FODMAPs voorzichtig. Begin op de eerste dag echt met een klein beetje anders is de kans groot dat je direct veel klachten krijgt. En verdubbel op dag 2 de hoeveelheid van dag 1. Op de 3e dag kan je (zonder klachten) de FODMAP die je test bij elke maaltijd toevoegen. Zo kom je erachter of je een beetje of extreem gevoelig bent voor een bepaalde FODMAP. Veel mensen kunnen bijvoorbeeld best een bepaalde hoeveelheid noten of melkproducten gebruiken maar krijgen last boven een bepaalde hoeveelheid. Zaak is om deze grens op te zoeken zodat je een zo uitgebreid mogelijk dieet voor jezelf kan samenstellen.

Het is bewezen dat het FODMAP dieet de hoeveelheid gunstige darmbacteriën zoals bifidobacterien {Onderzoek zie hier} verminderen. Het is bekend dat onze darmbacteriën een belangrijke rol spelen bij gezondheid en ziekte. Maar wetenschappers weten nog niet wat de gevolgen op lange termijn zijn bij het lang volgen van het FODMAP arme dieet. Dus … vergeet niet om alle FODMAPs uit te testen en zoveel mogelijk FODMAPs (met name fructanen en galactanen) weer in te voeren in je dieet. Leer je eigen grens per fodmap groep kennen! Weest niet bang om voedingsmiddelen te herintroduceren, nu of over een tijdje. Je tolerantie voor voedingsmiddelen kan daarnaast veranderen omdat je darmflora ook constant verandert en in balans kan komen. Doe het dieet dus goed en krijg hulp van een deskundige diëtiste. En vooral: luister naar je lichaam!

Ps. Als je al een tijdje fodmap vrij of fodmap arm eet is het aan te raden een breed spectrum probiotica voor minimaal 1 maand te nemen om je darmflora weer in balans te brengen.

met dank aan Kate Scarlata. 

 

10 Responses to Fodmap niet levenslang

 1. Sandra 7 februari 2019 at 15:27 #

  Hoelang mag je probiotica gebruiken? Ik slik het nu bijna 2 twee maanden en het werkt voor heel fijn (naast het FODMAP dieet).
  Het FODMAP dieet is mij een uitkomst, na bijna 40 jaar heb ik eindelijk rust in mijn buik en ga ik zonder hulpmiddelen (macrogol) naar de wc.
  Dat is mij een unicum. De probiotica geeft voor weer extra rust in mijn buik.

  • Foodie Sigrid 13 februari 2019 at 00:15 #

   hoi Sandra, je mag probiotica zo vaak en lang mogelijk gebruiken als je je er lekker bij voelt. Fijn dat het goed gaat!

 2. Lisanne 15 februari 2019 at 21:42 #

  Ik pas nu 2 weken de eliminatiefase toe en heb sinds dag 1 geen enkele klacht meer (heel fijn!). Kan ik daarom al beginnen met de herintroductiefase?

 3. Britt 21 februari 2020 at 15:27 #

  Hallo, welke probiotica mag worden genomen? is elke pil vorm goed of kunnen deze ook fodmaps bevatten?

  • Foodie Sigrid 23 februari 2020 at 23:42 #

   hoi Britt,
   Er zijn heel veel probiotica die wel en niet kunnen. Je moet vooral letten op ingredienten als FOS en inuline. Een lijst met geschikte probiotica kan je aan je fodmapdietist vragen.

   • Saskia 29 maart 2021 at 11:45 #

    Hoi Sigrid,

    Is het dan handig om een pro biotica te hebben waar FOS inzit? Ik reageer heel heftig op fructanen en galactanen en heb van mijn diëtiste pro biotica van Win Biotic gekregen, waar de FOS een belangrijk component is.

    Alvast bedankt!
    Saskia

    • Foodie Sigrid 29 maart 2021 at 18:22 #

     Hoi Saskia, beter geen probiotica met FOS. Het kan zijn dat je weinig last hebt, je kan het natuurlijk wel uitproberen.

 4. Joke 9 november 2021 at 11:12 #

  Welke probiotica is het beste om te nemen? Ik ben nu sinds de zomer bezig met Fodmap en in de laatste fase van de herintroductie. Ik reageer vooral heftig op fructanen. Het lijkt wel veel heftiger dan voordat ik begon met de eliminatiefase. Misschien toch probiotica erbij gebruiken?

  • Foodie Sigrid 9 november 2021 at 11:19 #

   Hoi Joke, je kan het beste na je herintroductiefase starten met FODMAP-arme probiotica. Als je het tijdens je herintroduceren gaat nemen, weet je niet goed hoe je reacties zijn tijdens het testen van voedingsmiddelen. Er is een lijst met FODMAP-arme probiotica. DIe kan je opvragen bij je fodmapdietist. Deze is ook te vinden in onze online Happy Fodmapper programma.

Geef een reactie