Meest gestelde vragen (FAQ) over het laag FODMAP-dieet

ACTIMEL, YAKULT

Ik neem elke ochtend een flesje Actimel, mag dat?

In Actimel (en Yakult) zit lactose, de eerste fase (eliminatiefase) van het FODMAP-dieet raden we aan dit niet te gebruiken, ook al zit er niet veel lactose in een flesje. In overleg met je diëtist kun je het eventueel wel nemen.

AFVALLEN

Hallo, vraagje is het fodmap dieet alleen voor mensen met pds (buik rustig houden) of ook voor overgewicht? Dus een dieet om af te vallen. Ik heb beide (mazzelaar) maar vroeg me af of dit nu meer gericht is op het rustig houden van de buik of ook om af te vallen ? 

Het FODMAP-dieet is zeker GEEN afval- of afslankdieet hoewel sommige mensen wel wat gewicht verliezen van het dieet. Heb je ondergewicht? Dan is het daarom extra belangrijk om goede begeleiding te zoeken bij het dieet.

ALCOHOL

Mag ik geen alcohol tijdens het FODMAP-dieet?

Ja hoor, alcohol mag, maar wel met mate. Je mag bier, gin, rode wijn, witte wijn (liefst droog), whisky en wodka. Let wel op met zoete alcoholische drankjes, deze kunnen veel fructose bevatten. Aangeraden wordt om maximaal 1 glaasje alcohol te nemen, omdat bekend is dat alcohol de darmen kan irriteren. Als je alcohol drinkt kun je er het best iets bij eten (het eten mengt zich met de alcohol en zorgt voor minder irritatie in de darmen). Meer dan 1 a 2 glazen kan wel zorgen voor een verergering van darmklachten.

APP

Is er een app met een laag FODMAP-lijst?

De Monash universiteit heeft een hele goede app op de markt gebracht, voor Iphone en Android: The Monash University Low FODMAP Diet. Dit is de meest betrouwbare app met regelmatige updates wanneer er een aantal nieuwe producten zijn getest. De app is Engelstalig. Zoek hem zelf op je telefoon, of:
Voor Android kan de app hier gekocht worden: https://play.google.com/store/
Voor iOS kan de app hier gekocht worden: https://itunes.apple.com/us/app/

Voor een Nederlandstalige app raden wij de FODMAP Food Guide aan. Deze app bevat Nederlandse producten die je in de supermarkt kunt kopen, gebasseerd op FODMAP-arme ingrediënten. Wij hebben regelmatig contact met de makers/beheerders van deze app, om de informatie zo up-to-date mogelijk te houden. Zoek hem zelf op je telefoon, of:

Voor Android kan de app hier gekocht worden: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.zooma.fodmap

Voor iOS kan de app hier gekocht worden: https://itunes.apple.com/nl/app/fodmap-food-guide/id988819409?mt=8

APPELVEZEL

Is appelvezel toegestaan in het dieet? Het wordt regelmatig gebruikt in glutenvrije producten.

Ja! Appelvezel is gestest en toegestaan!

APPELZUUR / APPELAZIJN

Mag ik appelzuur, wat bijvoorbeeld in snoepjes wordt gebruikt?

Ja hoor dat mag! (Appelzuur is een zwak zuur en geen koolhydraat). Appelazijn is – als enige vorm van appel – ook gewoon toegestaan binnen het FODMAP-dieet!

AROMA

In sommige producten zit natuurlijk aroma, is dit low fodmap?

Jazeker, aroma is FODMAP-arm.

BANANEN

In de nieuwste lijst hebben ze het over ‘banaan, suiker’. Wat wordt hiermee bedoeld? 

Goede vraag. Een banaan, suiker oftewel suikerbanaan is een klein banaan, een babybanaan. Babybananen zijn kleine bananen. De schil van deze bananen is iets dunner dan die van een gewone banaan. Grofweg zijn er twee soorten banaan: de fruit- of dessertbanaan en de bakbanaan die je niet rauw kunt eten. De babybanaan is een fruit- of dessertbanaan. Met slechts 6-8 cm is hij een stuk kleiner dan de gewone banaan die zo’n 20 cm lang is. De babybananen groeien in trossen van 7-10 stuks en zijn zeer zoet. In oa Australie wordt deze banaan ook wel ‘Lady Finger’ genoemd.

BEGINNEN

Hoe kan ik het beste beginnen met het FODMAP dieet?

Door er heel veel over te lezen en goede begeleiding te zoeken van een FODMAP-diëtist! Veel informatie is (gratis) te vinden op onze website. Je kunt de Monash Low Fodmap app downloaden. In ieder geval is aan te raden om onze lijsten (gratis) te downloaden, waar alle voedingsmiddelen en ingrediënten op staan die je wel, niet en beperkt mag eten tijdens het FODMAP-dieet. Daarna kun je het beste op zoek gaan naar een dietist die expertise heeft in het FODMAP-dieet. Kijk op de website www.fodmapdietist.nl voor een FODMAP-diëtist bij jou in de buurt!

BELEG

Wat kan ik op mijn brood doen?

Belegsuggesties:

 • Aardbeienjam
 • Ei, gekookt, gepocheerd, geroerd of gebakken kan allemaal
 • Frambozenjam
 • Fruit: plakjes aardbeien of banaan
 • Hagelslag of vlokken, puur
 • Humus naturel (zonder knoflook, of beter: zelfgemaakt)
 • Kaas, alle soorten
 • Keukenstroop
 • Noten- en zadenpasta, zoals amandelpasta of zonnebloempitten pasta. Kies alleen niet voor pasta’s met pistache en/of cashewnoten.
 • Pindakaas
 • Rauwkost zoals plakjes tomaat, komkommer, tuinkers, alfalfa
 • Tahin
 • Vis: zalm, gerookte makreel, tonijn uit blik of maak zelf een vissalade.
 • Vleeswaren onbewerkt

BOODSCHAPPENBOEK

Kan ik jullie fodmapboek bestellen ? Is hij ergens in een winkel te koop?

Ons FODMAP boodschappenboek is alleen via onze webshop te koop. Sowieso als e-boek in digitale vorm (PDF) en soms hebben we deze ook in papieren vorm.

BOUILLON

Ik kan geen bouillon vinden zonder ui en knoflook…

Maak je eigen bouillon! Het is zo opgezet, je hoeft alleen te wachten. Je huis ruikt heerlijk!
http://www.allergiekookboek.nl/recepten/diner/kippenbouillon/
Enkele bouillons zijn toegestaan zoals Maggi bouillon naturel, Knorr Rundvlees bouillon, Knorr Kippen bouillon, Sublimix kippenbouillon. Deze bouillonsoorten bevatten echter wel glutamaat (E621), dit is geen fodmap maar veel mensen met gevoelige darmen kunnen daar niet zo goed tegen. Neem in dat geval een biologische variant zoals Vetara Basisbouillon.
Kijk ook eens op pinterest.com/fodmap-producten/

Blijf trouwens wel altijd etiketten lezen want de ingrediënten van de bouillons kunnen veranderen!

CHILI

In recepten zie je vaak paprika of chili(peper) staan. Sommige mensen met PDS krijgen hier ook klachten van. Hoe zit dat?

Paprika en chili(peper) bevatten capsaïcine. Dit is geen FODMAP, maar deze stof kan het spijsverteringskanaal (van mond tot kont!) wel irriteren. We adviseren daarom om inname te beperken bij overgevoeligheid voor ‘spicy foods’ / pittig eten. Leer je eigen grens kennen.

COTTAGE CHEESE

In veel recepten zie ik cottage cheese staan. Hoe kan dat, dat is toch gemaakt van melk?

Cottage cheese (huttenkase, maar ook ricotta) bevat weinig lactose en is in beperkte mate toegestaan (40 gram per portie). Het kan worden gegeten, maar eet er niet te veel van. Zie ook het stuk over lactose-intolerantie.

DEXTROSE

Is dextrose FODMAP-vrij?

Dextrose ofwel glucose is (nog) geen FODMAP dus toegestaan tijdens het dieet.

DIABETES

Ik heb diabetes. Zijn er ook speciale recepten of weekmenu’s voor mij?

Wij adviseren om je te laten begeleiden door de gespecialiseerde fodmapdietist. Je kan in ieder geval bij ons het FODMAP-arme en koolhydraatarme weekmenu bestellen HIER. 

IDIEETLIJSTEN

Waar vind ik de lijsten met wat ik wel en niet kan eten?

Je kan meer info over de lijsten hier vinden en ze bestellen via onze webshop en daarna downloaden

DRINKEN

Hoeveel mag je drinken?

Het wordt aangeraden om minimaal 1,5 liter per dag te drinken. Kies het liefst voor water en (niet te sterke) thee. Breng water eventueel op smaak met vers fruit en/of groene kruiden. Geschikte theesoorten zijn slappe Chai thee, groene thee, muntthee, pepermuntthee, witte thee en slappe zwarte thee. Wees matig met drinken van koffie, kruidenthee en zwarte thee omdat cafeïne ook een trigger is voor darmklachten.

Kies alleen af en toe koffie of een klein glas vers vruchtensap van toegestaan fruit (zoals cranberrysap) als je daar behoefte aan hebt. Kies bij uitzondering limonade, sportdrank, frisdrank (het liefst zonder koolzuur) en alcohol. Let met name op het gebruik van zoetmiddelen in limonades zoals sorbitol, die mogen niet bij het FODMAP-arme dieet.

Vermijd de volgende theesoorten: kamille, sterke paardenbloemthee, sterke kruidenthee, oolong- en venkelthee

DROP EN SNOEP

Ik reageer heel heftig op drop, mag je dit wel nemen?

Drop is echt Hollands, en daarom nog niet getest door het (Australische) lab van Monash. Fodmap Friendly lab uit Australie heeft zoethoutwortel van drop getest en 25 gram is low FODMAP. Fodmap Friendly adviseert maximaal 50 gram drop te nemen. Neemm voor de zekerheid niet meer dan een handje drop. Let ook op andere ingrediënten. Veel drop is tegenwoordig ‘suikervrij’ waarbij suiker vervangen is door sorbitol, een FODMAP!

ELIMINATIEFASE

Hoe lang duurde het dat je verschil merkt tijdens de eliminatiefase?

Dat is heel persoonlijk. De een merkt na een paar dagen al verschil, en bij de ander duurt het enkele weken. In principe zou je binnen 6 weken echt verschil in klachten moeten merken.

ENGELSTALIGE INFORMATIE / ENGLISH INFORMATION

All our information about FODMAP is all in Dutch, so we can’t help you with English copies of our books. Our ‘boodschappenboek’ is a list of products which are made with low FODMAP ingredients, and we think you will understand most of the content because it only gives names and brands. If you live in Holland or Belgium that would be very handy.

We can also give you a few very good websites with information and recipes about the low FODMAP-diet in English:
– www.ibsfree.net

FRUCTOSESTROOP / FRUCTOSE-GLUCOSESTROOP

Is fructosestroop en fructose-glucose(stroop) wel of niet toegestaan?

Nee, niet tijdens de eliminatiefase van het FODMAP-dieet. Fructose is namelijk een FODMAP en bij een overmate aan fructose kun je darmklachten krijgen, ook van fructose-glucose(stroop), omdat daar meer fructose dan glucose in zit.

GEDROOGD FRUIT

Waarom staan bepaalde soorten gedroogd fruit in de Beperkte of Hoog FODMAP lijst terwijl het verse fruit van dezelfde soort weer op de Lage FODMAP lijst staat?

Als fruit wordt gedroogd zal de hoeveelheid suiker, en dus FODMAP’s in het fruit zich concentreren. Daarom wordt de hoeveelheid fructose vaak iets hoger en is het niet verstandig om hier te veel van te eten. Sommige soorten gedroogd fruit bevatten daarnaast andere FODMAP’s (fructanen) terwijl het verse fruit bij dezelfde hoeveelheid geen of minder fructanan bevat. Waarom dat is, is nog niet bekend. Misschien dat er tijdens het droogproces toch een chemisch proces optreed welke zorgt voor het ontstaan van fructanen. Over het algemeen is het verstandig om niet meer dan 1 eetlepel gedroogd fruit per portie te nemen tijdens het FODMAP-arme dieet.

GEITENMELK EN GEITENKAAS

Op internet is er verschillende informatie te vinden en zijn er diverse FODMAP lijsten. Zo staat er bijvoorbeeld ergens dat ik geen geitenmelk mag maar wel geitenkaas (die gemaakt is van geitenmelk, althans daar mag je vanuit gaan volgens het etiket). Hoe zit dat?

Geitenmelk is hoog in lactose, deze is dus tijdens de eliminatiefase van het FODMAP dieet niet toegestaan. Alle soorten geitenkaas bevatten minder dan 1 gram lactose per portie, dus geitenkaas is gewoon toegestaan. Meer is te lezen op de pagina over lactose.

GERSTEMOUT EN GERSTEMOUTMEEL

Is gerstemout(meel) als ingredient toegestaan?

Ja hoor, alle ‘mout’-varianten zijn toegestaan.

GLUCOSESTROOP / GLUCOSE-FRUCTOSESTROOP

Is glucosestroop en glucose-fructosestroop wel of niet toegestaan?

Ja hoor, voor zover wij weten is glucosestroop FODMAP-arm. In Nederland zou glucose-fructosestroop gelijke delen glucose en fructose, of meer glucose dan fructose moeten bevatten. Deze variant is daarom toegestaan tijdens het FODMAP-dieet, maar heeft geen toegevoegde waarde voor de gezondheid.

GLUTEN

Is het FODMAP-dieet een glutenvrij dieet?

Het FODMAP-dieet is geen glutenvrij dieet. Bij het FODMAP-dieet gaat het om sommige korte keten koolhydraten die je moet vermijden. Gluten is een eiwit en geen koolhydraat. Het gaat dus om een andere groep nutriënten waar je last van kunt hebben. Tarwe, rogge en gerst bevatten toevallig het eiwit gluten EN fructanen, een groep FODMAP koolhydraten. Bij het FODMAP-arme dieet verminder of vermijd je zoveel mogelijk de hoeveelheden tarwe, rogge en gerst met als gevolg dat je ook veel minder gluten binnen krijgt.

En let op: niet alle glutenvrije producten zijn FODMAP-arm! Er zitten vaak verborgen FODMAP’s in zoals inuline, honing, agavesiroop etc.

GLYCEROL

Is glycerol een FODMAP?

Glycerol is een eenvoudige polyolverbinding en wordt vaak gebruikt als additief in bewerkte voedingsmiddelen. Glycerol komt ook van nature voor als een belangrijke component van vetmoleculen in de voeding die bekend staan ​​als ‘triglyceriden’. Vanwege zijn zeer kleine grootte wordt glycerol volledig geabsorbeerd in de dunne darm, dus fungeert het niet als een FODMAP.

GRIEKSE YOGHURT

Griekse yoghurt is beperkt toegestaan. Klopt het dan dat Turkse yoghurt ook in die hoeveelheid gebruikt mag worden en Bulgaarse yoghurt niet?

Alleen echte Griekse yoghurt is onderzocht en veilig bevonden tot 3 eetlepels per portie (dit is 1 gram lactose). Probeer tijdens de eliminatiefase echter niet te veel Griekse yoghurt te eten als je nog niet weet of je lactosegevoelig bent of niet. Daarbij kun je bij andere soorten yoghurt kijken naar de hoeveelheid suikers die erin zit. De hoeveelheid suikers per 100 gram, is namelijk ook precies de hoeveelheid lactose die er per 100 gram in zit omdat lactose de enige vorm van suiker is die in gewone zuivelproducten zit. Deze tip werkt niet bij zuivelproducten met een smaakje (zoals Griekse yoghurt met aardbei), of lactosevrije zuivelproducten. In deze producten kunnen ook andere vormen van suiker zitten zoals glucose of galactose.

HUTSPOT

Hoe kan ik low FODMAP hutspot maken?

Gebruik wortelen of winterpeen en aardappelen, deze zijn laag in fodmaps.

In plaats van uien kan je het groene deel van de bosui of anders wat bieslook gebruiken voor de smaak. Of gebruik een snuf asafoetida.

Je kan als smaakmakers wat spekblokjes uitbakken en die na het stampen van je hutspot toevoegen. Voeg ook wat kruiden toe naar smaak zoals peper, kerrie, beetje mosterd.

Of maak een stampot met aardappelen en pastinaak.

IJS

Mag ik ijs wat glutenvrij en lactosevrij is?

Wanneer er geen FODMAP-rijke ingrediënten zoals honing, inuline, fructose-glucosestroop of FODMAP-rijk fruit inzit dan is dit toegestaan. Een beetje suiker mag gewoon, let echter wel op dat te veel suiker kan zorgen voor gisting.

INULINE

In de ingrediënten staat inuline genoemd. Mag ik dit?

Inuline is hoog in FODMAP’s dus helaas tijdens de eliminatiedieet niet toegestaan.

INVERTSUIKER

Ik merk dat er veel verwarring is over invertsuiker. Mag dit wel of niet?

Invertsuiker is in principe toegestaan, alleen is deze nog niet officieel getest, houd dat in je achterhoofd. Omdat invertsuiker een mengsel is van gelijke hoeveelheden glucose en fructose verwachten we geen problemen. Alle toegestane ingrediënten staan op onze checklijsten, gratis te downloaden op onze site.

JOHANNESBROODPITMEEL

Is Johannesbroodpitmeel toegestaan?

Ja hoor, het is een polysaccharide, dus toegestaan.

KAAS

Ik volg enige tijd het FODMAP-dieet i.v.m. mijn spastische darmen. Vooral lactose is de grootste gevoeligheid. Nu ben ik op zoek naar een kaassoort waar ik wel tegen kan. Ik heb reeds verschillende kaassoorten geprobeerd: kees lactosevrije kaas en 48+ oude kaas. Geen van beide hebben ervoor gezorgd dat ik lang van mijn GV pizza kon genieten! Heeft u misschien een tip welke kaassoort het beste is om uit te proberen?

Wat vervelend dat je last blijft houden, ook van de ‘lactosevrije’ opties. Ben je onder begeleiding van een diëtist die je hiermee kan helpen? Ik kan niet in je medische dossier kijken dus het is lastig om hier een heel goed oordeel over te geven, maar het lijkt alsof melkeiwit het probleem is in plaats van melksuiker (fodmap). Het is handig om dit verder uit te zoeken, onder begeleiding van een FODMAP diëtist. Die kun je o.a. vinden op www.fodmapdietist.nl.

De volgende kazen zijn toegestaan tijdens het FODMAP-dieet:

 • Zachte kazen, zoals crème fraîche, verse geitenkaas, hüttenkäse, mascarpone, ricotta, smeerkaas, zuivelspread, Mon Chou etc. (niet meer dan 2 eetlepels)
 • Halfzachte kazen zoals Haloumi kaas (niet meer dan 50 g) en Mozzarella (niet meer dan 100 g)
 • Gerijpte kazen: brie, camembert, feta, gorgonzola, roquefort
 • Harde kazen, alle soorten (o.a. Edam, geit, Gouda, Parmezaan, Zwitserse) – dus zowel jong en jong belegen als belegen en oud!

KAMILLE

Mag ik kamille?

Niet als thee, als ingrediënt is het lastig te bepalen omdat het eraan ligt hoe gevoelig je bent. Tijdens de eliminatiefase beter niet nemen.

KANEEL

Mag ik kaneel?

Ja hoor, dat mag gewoon!

KIKKERERWTENMEEL

Is kikkererwtenmeel Fodmapvrij?

Als de kikkererwtenmeel gemaakt is van de proteinen (eiwitten) van de kikkererwten: ja dan bevat deze geen FODMAP’s.

KLACHTENSCORELIJST

Hoe weet ik of het FODMAP-dieet werkt?
 
Dat kan je het beste doen door zelf je klachten te noteren en er een score in de vorm van een cijfer aan te geven. Veel diëtisten die het dieet goed kennen werken daar mee.
Als je een paar weken de eliminatiefase van het FODMAP-dieet volgt, kun je opnieuw je klachten een score geven. Zo weet je of je klachten verminderd zijn!
Ook is het handig te noteren of je ontlasting verandert. Volgens vele onderzoeken wordt de ontlasting vaak verbeterd naar type ‘normaal’ als je een paar weken het‪ FODMAP‬‬‬-dieet volgt.
Onze tip: noteer je klachten en je type ontlasting. 

KNOFLOOK EN UI

Moet ik echt knoflook en ui in alles vermijden?

Knoflook en ui zijn grote bronnen van FODMAP’s en één van de sterkste FODMAP-triggers voor de darmen. Ze bevatten veel meer FODMAP’s (fructanen) dan bijvoorbeeld tarwe. Vooral als ingrediënt in voorverpakte voedingsmiddelen (denk aan knoflookpoeder en uienpoeder) kan het problemen geven. Geadviseerd wordt om echt strikt om te gaan met het vermijden van knoflook en ui. Als je gaat herintroduceren zou het kunnen dat ui goed gaat, maar dan zal het wellicht maar een klein beetje zijn. Dit geldt ook voor knoflook, vaak gaat 1 teentje per gerecht goed maar meer geeft bij de meeste mensen klachten.

Let wel op: fructanen zijn zeker niet ongezond, ze zijn zelfs heel goed voor de darmen! Alleen krijgen mensen met PDS er vaker last van. Het is dus – samen met jou diëtist – echt een kleine puzzel om te kijken hoeveel fructanen je nog wel kunt eten, waarbij je geen (ondraaglijke) klachten hebt.

KOKOSBLOESEMSUIKER

Hallo, ik heb nog een vraagje over de suikers: kokosbloesemsuiker, mag dit?

Kokosbloesemsiroop is getest en beperkt in FODMAP’s dus we verwachten dat kokosbloesemsuiker ook beperkt in FODMAP’s is. Eet er niet meer dan 1 a 2 el per keer van tijdens de eliminatiefase. 

LACTOSE / LACTOSEVRIJ

Als ik het FODMAP-dieet ga volgen, betekent dit dat ik alles lactosevrij moet eten en drinken?

Nee hoor. De meeste mensen kunnen prima een paar gram lactose per dag consumeren, zelfs de meest lactose-intolerante mensen. Tijdens het FODMAP-dieet kan je producten FODMAP-beperkt eten, je kan ook volledig lactosevrij eten en drinken alleen dat hoeft dus niet. Je hoeft in ieder geval niet zuivelvrij te eten, je kan wel plantaardige vervangers kiezen. Kijk ook in de Monash app en onze FODMAP-dieet checklijsten.

LEVENSLANG

Moet je het FODMAP dieet levenslang volgen?

Nee! Het is niet de bedoeling het FODMAP-dieet levenslang te volgen. In ieder geval niet zoals je het in de eliminatiefase volgt. Het is bewezen dat na 4 weken het FODMAP-dieet te volgen je darmflora al verandert en je minder klachten zou moeten krijgen wanneer je gevoelig bent voor FODMAP’s. De hoeveelheden bifidobacteriën in je darm worden minder, waarschijnlijk omdat je minder prebiotisch voedsel eet zoals diverse graansoorten en peulvruchten. Bifidobacteriën zijn goede bacteriën en het is daarom niet gewenst de hoeveelheid daarvan op een zeer laag niveau te houden. Het doel is om uit te zoeken welke FODMAP-groepen jou klachten geven, en waar jouw gevoeligheid / tolerantie ligt. Maar ook om uit te zoeken welke FODMAP-groepen je juist wel kan eten! Zo houdt je de darmflora zo gezond mogelijk, zonder te veel klachten. Voeg dus elke FODMAP-groep voorzichtig toe om te zorgen voor een gevarieerder dieet en een gezonde darmflora. Zie ook hier

LUPINE


We hoorden dat lupine niet is toegestaan in het dieet. We vragen ons af waarom dit is? 

Lupine staat (nog) niet in de Monash app, het is nog niet getest. We raden het daarom af in de eliminatiefase. Gezien de oorsprong van lupine is het aannemelijk dat het veel FODMAPs bevat (dit geeft ook Sue Shepherd, een FODMAP-expert, aan via haar Facebook pagina)

MAIS

Maiskolven zijn hoog in FODMAP’s, maar maismeel mag wel? Daar ik ook geen gluten mag eten, eet ik soms glutenvrije pasta en dat is gemaakt van mais. Nu zie ik dat dit bij de af te raden producten staat en er zijn heel veel glutenvrije producten met mais, mag ik dit dan niet meer eten?

Maiskolven, suikermais dus, worden afgeraden in grote hoeveelheden (meer dan 1/2 kolf) omdat er dan te veel FODMAP’s in zitten. Echter is 1/2 maiskolf nog wel FODMAP-arm en kan gewoon worden gegeten tijdens de eliminatiefase.
Maismeel bevat echter minder FODMAP’s dan de hele verse kolf, en mag gewoon gebruikt worden. Je kunt je pasta gewoon blijven eten. Zelfs enkele sneetjes maisbrood zijn toegestaan.

MEDICATIE

Mag ik met het FODMAP-dieet medicijnen gebruiken zoals maagtabletten? En mag ik wel volcolon vezelzakjes blijven gebruiken of liever niet?

Wij adviseren niet zomaar te stoppen met medicatie. Overleg dit altijd met je behandelend arts en/of de diëtist. Wel is het verstandig goed te letten op de ingrediënten en vulmiddelen van de medicatie omdat hier FODMAP-rijke componenten bij kunnen zitten. Bij twijfel: doorgeven aan je begeleidende diëtist en samen overleggen.

MEELSOORTEN

Welke meelsoorten zijn toegestaan?

Boekweitmeel, rijstemeel, gierstmeel en maismeel zijn bijvoorbeeld toegestaan. Kokosmeel, havermeel, speltmeel en amandelmeel zijn beperkt toegestaan. Gebruikt geen gerst, rogge en tarwe. Voor een volledige lijst verwijzen we je naar onze checklijsten (geheel up to date).

MELK

Ik lust geen melk, wat kan ik als vervanger nemen?

Bij de eliminatiefase van het FODMAP-arme dieet mag je niet meer dan 4 gram lactose per portie. Het laag FODMAP-dieet gaat ervan uit dat de meeste mensen met een prikkelbare darm makkelijk deze hoeveelheid kunnen verteren zonder problemen. Een glaasje of bekertje melk bevat altijd meer dan 1 gram lactose. Je kunt melk vervangen door bijvoorbeeld amandelmelk (max 600 ml per portie), haverdrank, kokosdrank, rijstmelk of sojadrink. Als je dit niet lekker vindt, kan je kiezen voor lactosevrije koemelk (van het huismerk van de LIDL, Campina of Minus L) of tegelijkertijd met gewone melk een capsule met lactase-enzym nemen. Dit enzym zorgt ervoor dat de lactose in de melk in je darmen gesplitst wordt zodat je er geen last van krijgt. Neem geen geitenmelk of andere melksoorten waar lactose in zit, mits je hier dus een lactase supplement bij neemt. Om genoeg calcium binnen te krijgen zijn ook andere producten geschikt zoals lactosevrije yoghurt, harde kazen, noten en zaden, bepaalde soorten groenten en tofu.

MELKVET EN MELKAROMA

Op het etiket bij de ingrediënten zie ik vetgedrukt MELK staan en erachter VET. Dus MELKvet. Of er staat MELKaroma. Mag dit?

Jazeker. Melkvet is geen koolhydraat en dus geen FODMAP. En alle aroma’s zijn toegestaan.

PEPER EN ZOUT

Mag ik peper en zout?

Ja natuurlijk! (alleen nooit teveel zout :-))

PREI EN UI

Prei en ui staan toch vaak in recepten. Deze zijn toch FODMAP-rijk?

Prei: het groene gedeelte bevat geen of minder FODMAP’s. De rest van de prei wel (fructanen). In onze recepten wordt vaak het groene gedeelte van een lente-ui gebruikt, dat is ook toegestaan. De rest van het ui en andere ui-soorten zijn niet toegestaan.

PRODUCTEN IN DE SUPERMARKT

Ik zou graag van heel veel producten willen weten of ze geschikt zijn voor het FODMAP-dieet tijdens de eliminatiefase. Is vooral makkelijk bij het boodschappen doen. Bijvoorbeeld welk brood, drank, koek, snoep, etc ik mag. Hoe kan ik dat makkelijk vinden?

Wij hebben een heel handig boodschappenboek, te vinden in onze shop. Hier staan meer dan 1100 producten in die gemaakt zijn van FODMAP-arme en/of FODMAP-beperkte ingrediënten en dus geschikt zijn tijdens het FODMAP-dieet. Blijf wel altijd zelf ook de ingrediëntenlijst checken: producenten kunnen hun recept nog wel eens wijzigen. Jevindt het boodschappenboek HIER.

RIJSTWAFELS

Waarom mag je maar 2 rijstwafels per keer, terwijl rijst op de groene lijst staat?

Rijst is FODMAP-arm en staat op de groene lijst. Rijstwafels zijn producten gemaakt van rijst, dus je zou verwachten dat deze ook FODMAP-arm zijn. Rijstwafels zijn FODMAP-arm bij 2 stuks, meer dan 4 stuks kunnen echter te veel fructanen bevatten.

Waarom rijstwafels meer FODMAP’s bevatten is niet geheel bekend, maar waarschijnlijk komt het door het productieproces. Doordat de rijst onder zeer hoge druk wordt gezet om de korrels te laten poffen, veranderd de chemische structuur waarschijnlijk.

Veel mensen kunnen gewoon meer rijstwafels eten, maar tijdens de eliminatiefase is het verstandig om het bij 2 stuks te houden.

ROOMBOTER

Mag ik roomboter?

Ja hoor! Roomboter bevat heel weinig lactose (minder dan 0,1 gram per snee) dus kun je prima gebruiken tijdens het FODMAP-dieet. Meer info over lactose en FODMAP vindt je in dit artikel.

SMAAKMAKERS

Als ik geen ui of knoflook tijdens het FODMAP-dieet mag gebruiken, hoe breng ik mijn eten dan op smaak?

Probeer of je knoflook geïnduceerde olie kan vinden of maak dit zelf. Door knoflook even in olie te fruiten en daarna de knoflook te verwijderen uit je olie, heb je toch zelfgemaakte knoflookolie zonder FODMAP’s. In knoflook zitten namelijk fructanen die oplossen in water, maar niet in vet. Deze fructanen kunnen dus niet in je olie terecht komen. Bewaar zelfgemaakte knoflookolie niet te lang. Het advies is om restant van je olie in je koelkast te bewaren en binnen een week te gebruiken. Er zijn ook oliën te vinden in enkele winkels zonder FODMAP’s zoals van het merk Excellent (AH). Als smaakmakers kun je ook andere producten gebruiken zoals bieslook, sojasaus, (bepaalde soorten) mosterd of citroen. En ken je het kruid Asafoetida (duivelsdrek)? Het smaakt een beetje naar een mengsel van knoflook, prei en ui. Het is vrij sterk, dus je moet er van houden (Mirte is er geen fan van, maar kent genoeg mensen die het wel lekker vinden!). Ook kun je het groene gedeelte van een lente-uitje gebruiken in enkele gerechten.

SOJA

Sojaproducten mogen die, bijvoorbeeld sojapudding als tussendoortje of sojaroom? En hoe zit het met sojalecithine ?

Hele sojabonen mogen niet, maar als de sojabonen bewerkt zijn tot dranken en toetjes, dan hebben de meeste mensen er geen of minder last van. Waarschijnlijk komt dit omdat de FODMAP’s in sojaproducten oplosbare galactanen zijn.

Volgens Kings College of Londen zijn de naturel sojayoghurt en sojadranken laag in galactanen (fodmaps) en dus toegestaan. Het eenvoudigste is het om het gewoon te testen tijdens de herintroductie. Probeer in de eliminatiefase zuivel niet te vervangen door louter sojamelk en yoghurt maar kies ook voor de varianten gemaakt van rijst, amandel of kokos. Daarna soja testen, dan weet je het zeker!

SOJASAUS

Je mag geen sojabonen, maar waarom staat sojasaus dan op de groene lijst?

Sojabonen zijn hoog in FODMAP’s, maar sojasausen sojapasta (miso) is laag in FODMAP’s. Door het productieproces – sojasaus is een gefermenteerd product – zijn de FODMAP’s uit de sojaboon omgezet in beter verteerbare stoffen. Let alleen op andere FODMAP-rijke ingrediënten zoals ui, knoflook en fructose. Wanneer je dit in de ingrediëntenlijst van sojasaus ziet staan is hij mogelijk niet meer FODMAP-arm en kun je hem dus beter laten staan. Alleen als je tarwe ziet staan: dan mag dat in het geval van sojasaus wel!

SOJAVLOKKEN

Mogen sojavlokken, ik zie ze niet op de checklijsten?

Als er een voedingsmiddel niet op de lijst staat, zoals sojavlokken, dan is deze nog niet getest.

SORBITOL

Ik ben een grote sushi liefhebber en zag op jullie lijst staan dat je wasabi beperkt mag. Nu zie ik overal in wasabi sorbitol zitten. Is dit in zo’n kleine mate dat het niet uit maakt of moet je toch echt op zoek naar een wasabi zonder sorbitol?

Ik zou op zoek gaan naar wasabi zonder sorbitol, aangezien je van sorbitol ook bij kleine hoeveelheden last kán krijgen. Monash geeft aan dat wasabi beperkt geschikt is, echter weten wij niet welke merken exact zijn getest: daarom liever het zekere voor het onzekere nemen tijdens de eliminatiefase en wasabi laten staan als je geen variant zonder sorbitol kunt vinden.

SPELT

Speltbrood is toch niet glutenvrij? Waarom mag dit wel?

Het laag FODMAP-dieet is geen glutenvrij dieet. Bij het FODMAP-dieet gaat het om sommige korte keten koolhydraten die je moet vermijden. Gluten is een groep eiwitten en geen koolhydraten. Het gaat dus om een andere groep nutriënten waar je last van kan hebben. Spelt bevat toevallig het eiwit gluten en WEINIG fructanen, daarom is spelt (beperkt) toegestaan tijdens het dieet.

Lees hier meer over spelt. En HIER.

Mag ik speltbrood tijdens de eliminatiefase?

Ja hoor! Bij voorkeur 100% spelt(zuur)desembrood, anders 100% spelt bij voorkeur bij 1 bakker vandaan.

Let op: de meeste speltbroden en speltcrackers bevatten speltvlokken of volkoren of wit speltmeel. Deze zijn hoog in FODMAP’s.

Het speltbrood (Kubus Spelt) van de HEMA vind ik erg lekker, dit zijn de ingrediënten: speltbloem, rogge zuurdesem, gerstemout en enzymen uit tarwe, mag ik dit gebruiken?

Nee, helaas niet. De rogge en het gerst in het brood maken het niet geschikt vanwege de fructanen in rogge en gerst. En aangezien dit product niet apart is getest weten we niet hoeveel fructanen er dan precies inzitten. Wellicht is het niet veel, maar wellicht ook wel. 100% speltbrood mag wel, of glutenvrij brood (let wel op de ingrediënten). Voorkeur wordt gegegeven aan 100% zuurdesem speltbrood (zie deze blog…)

Mag ik zelf speltbrood maken van alleen speltmeel en toegestane ingrediënten zoals ahornsiroop?

Ja dat mag zeker! Zoals hierboven beschreven, wordt de voorkeur gegeven aan speltdesembrood. Kun je dat niet in de buurt krijgen, dan is het prima om zelf brood te maken. Wij raden aan om biologisch speltmeel te gebruiken, deze is laag in FODMAP’s. Probeer dan een tijdje alleen je eigen brood te eten zodat je weet hoe je daarop reageert. En probeer ook echt een spelt zuurdesembrood te bakken!

Waar kan ik 100% zuurdesem speltbrood kopen?

Het beste is jouw bakker te vragen om de ingrediënten van zijn speltbrood. Daarnaast kun je via internet (bijvoorbeeld via www.speltfood.nl) een heel aantal broden en andere producten kopen die gemaakt zijn van 100% spelt en andere FODMAP-arme ingrediënten.

Is speltbrood van de supermarkt of bakker goed? 

Dat ligt helemaal aan de ingrediënten. Het beste is deze op te vragen. Kijk voor suggesties ook in het FODMAP boodschappenlijst.

SPELTMEEL

Hoe komt het dat speltbloem is toegestaan en speltmeel niet?

Waarschijnlijk omdat er weinig tot geen vezels aanwezig zijn in speltbloem, deze zijn meer aanwezig in speltmeel.

SPOREN VAN…

In veel producten zitten sporen van tarwe en andere allergenen. Hoe zit dit?

Het FODMAP-dieet gaat uit van minder FODMAP’s (korte keten koolhydraten) per dag, dus niet het volledig vermijden van FODMAP’s. Het gaat om het uitzoeken van je voedselovergevoeligheid/intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen, het is geen allergiedieet. Je hoeft dus niet te letten op allergenen (eiwitten) en ‘sporen van’.

SUIKER

Is gewone (tafel)suiker laag in FODMAP’s?

Suiker, oftewel sucrose of tafelsuiker, bestaat voor 50% uit glucose en voor 50% uit fructose. Wanneer er meer fructose dan glucose in een product zit, kun je er last van krijgen. Dat is bij gewone (tafel) suiker niet het geval en suiker is daarom geen FODMAP. Door de meeste mensen wordt het goed getolereerd. Wij adviseren dat je per portie niet meer dan 1-2 eetlepels (15-30 g) suiker neemt, als je het al neemt. Suiker bevat geen andere nuttige voedingsstoffen naast energie in calorieën, en kan leiden tot onstekingen en een slechte gezondheid. Dus suiker met mate en het liefst zoveel mogelijk vermijden!

Welke suikers en zoetmiddelen mag ik?

Hieronder een lijst welke suikers en zoetmiddelen zijn toegestaan! Bij het gebruik van het woord stroop, kan ook siroop worden gelezen en andersom.

 • basterdsuiker
 • bietsuiker
 • bruine suiker
 • druivensuiker
 • glucose
 • glucose stroop
 • kandijsuiker
 • kristalsuiker
 • poedersuiker
 • rietsuiker
 • ruwe suiker
 • sucralose
 • suikerstroop
 • (witte) suiker

Daarnaast zijn er nog een aantal andere zoetmiddelen welke zijn toegestaan tijdens het FODMAP-dieet, welke niet alleen uit sucrose bestaan:

 • ahornsiroop
 • bietenstroop (ook wel pannenkoekenstroop / golden syrup)
 • dextrose
 • maïsstroop (dit is iets anders dan het niet-toegestane ‘high fructose corn syrup’)
 • rijststroop
 • stevia

De volgende zoetmiddelen zijn waarschijnlijk toegestaan, echter nog niet getest, ze kunnen dus een probleem geven, hou hier rekening mee:

 • invertsuiker
 • invertsuikerstroop
 • malto-dextrine
 • suiker(biet)vezel

TARWEZETMEEL

Tarwezetmeel… mag dat?

Jazeker, in alle zetmeelsoorten zitten geen FODMAP’s.

THEE

Ik drink graag kruidenthee, o.a. met zoethout. Ik hou niet van zwarte (alleen earl grey) groene of witte thee, dus drink voorlopig muntthee, maar afwisseling zou fijn zijn. Normaal wissel ik allerlei kruidenmelanges af.

Er zijn heel veel theeën helaas niet getest in het laboratorium in Australië. Wel wordt kruidenthee vaak afgeraden omdat er venkel of zoethout in zit. Venkel-, kamille- en paardenbloemthee zijn in ieder geval niet toegestaan want hoog in FODMAP’s. Zoethout is nog niet getest. Dus wij denken dat je daar het beste zelf een keuze in moet maken. Niet te sterk gezette zwarte, groene en witte thee zijn wel getest en veilig bevonden. Wellicht vind je zwarte of groene thee met een smaakje wel lekker? Of ga op zoek naar een kruidenthee die gemaakt is met alleen FODMAP-arme ingrediënten, er zijn tegenwoordig ontzettend veel soorten thee: er zit vast iets tussen!

TUSSENDOORTJES

Heb je tips voor tussendoortjes?

Rijstwafels, maiswafels Olijven (zonder knoflook)
Stuk fruit: ananas, banaan, kiwi, cantaloupe meloen, mandarijn, sinaasappel, schaaltje aardbeien etc Handje noten zoals macademia, walnoten of handje pinda’s
Komkommer, tomaatjes, bleekselderij (max 1/2 stengel) Paar plakjes worst, stukjes kaas bijv Goudse, feta, brie
Zelfgebakken tarwevrije cake Handje walnoten, macadamia’s, paranoten
 Bananenbrood Spekjes
Smoothie banaan en aardbeien of ander fruit met lactosevrije zuivel of zuivelvervanger Glutenvrije zoutjes
Rice toast (van der Meulen) Popcorn
Chocolade flikken, zelfgemaakt Spelteierkoek, zelfgebakken
Chocoladecake, zelfgebakken Gierstkoekjes, zelfgebakken
Brownie, zelfgebakken Digestive koeken, zelfgebakken
3 blokjes pure chocolade Gekookt ei
havermoutreep, glutenvrije mueslireep (check ingredienten) Handje rozijnen of bananenchips
wat garnalen, mosselen of sardientjes uit blik, gerookte zalm Crackers van rijst, mais, aardappel of combinatie
Glutenvrije wrap Mais tortilla of maischips
Dip van aubergine Zelfgemaakte tzatziki dip

VAKANTIE

Ik zou graag aan het FODMAP-dieet willen beginnen. Ik ga een week wintersporten en dan is een FODMAP-dieet geen optie. Is het met dit dieet mogelijk om die week te ‘skippen’ en daarna weer verder te gaan, of gaat het resultaat dan verloren en kan ik beter na de wintersport beginnen?

Het is wel mogelijk om een week te skippen, maar het is niet handig. Je kunt beter wachten tot na de vakantie en dan beginnen met het FODMAP-dieet. Ben je bezig met de herintroductie? Dan kun je deze week skippen en daarna weer verder gaan. Na de wintersport vakantie is het dan wel verstandig eerst weer een paar dagen volledig FODMAP-arm te eten om verder te gaan met introductie van voedingsmiddelen. Je zult dus een paar weken langer bezig zijn.

VETTEN

Ik heb het idee dat ik klachten krijg van vette producten, kan dat?

Dat kan zeker. Sommige mensen met een prikkelbare darm krijgen (ook) last van een te veel aan vet in een maaltijd. Vaak is dit effect groter als de maaltijd ook veel eiwitten en/of koolhydraten bevat. Een maaltijd met veel groenten, in combinatie met een wat vettere dressing zal waarschijnlijk gewoon goed gaan. Terwijl een frietje met mayonaise wat meer problemen kan geven. Een te veel aan vet kan de darm inderdaad irriteren, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Het is wel zo dat overal waar ‘te’ voor staat klachten kan geven. Dus te heet, te koud, te veel suiker en ook te veel vet. Veel mensen blijken na het volgen van het FODMAP-dieet geen last te hebben van vetten maar van de koolhydraten. Toegestaan zijn dus diverse vleessoorten, vissoorten, eieren, kip en diverse oliën en boters.

VEZELS

Hoe zit het nou met vezels?

We moeten allemaal voldoende vezels binnenkrijgen, dat is goed voor de werking van onze darmen en dus voor onze gezondheid. De richtlijn is ca. 30 tot 40 gram vezels per dag. Mensen met PDS kunnen echter veel klachten ondervinden van het eten van (bepaalde soorten of teveel) vezels. Het is belangrijk niet te weinig vezels te eten, om zo de stoelgang op gang en de darmflora gezond te houden. De vezels die voor de meeste mensen geen problemen geven zijn oplosbare vezels. Denk bijvoorbeeld aan (afgekoelde) aardappelen, banaan, havermout, haverzemelen, maïs, maïspasta, quinoa, rijst, rijstvlokken, witlof en wortels. Voedingsmiddelen met (veel) goede oplosbare vezels worden prebiotica genoemd. Helaas bevatten deze vezels vaak ook FODMAP’s en zijn tijdens het volgen van het FODMAP-dieet niet of in beperkte mate toegestaan. Om wel voldoende oplosbare vezels binnen te krijgen is het handig om dagelijks andere goede vezelbronnen binnen te krijgen zoals guargom, psylliumvezels, lijnzaad en chiazaad. Maar ook kiezen voor zilvervliesrijst en af en toe een handje noten kan je helpen voldoende vezels binnen te krijgen. Lees ook verderop de site over vezels en vraag jouw diëtist voor advies!

VLEES

Bevat kip, varken of rundvlees FODMAP’s?

Vlees, gevogelte, vis, schaal- en schelpdieren bevatten geen koolhydraten en zijn daarom ook geen bron van FODMAP’s. Al deze dierlijke producten bestaan voornamelijk uit eiwitten (en vetten) en zijn dus toegestaan tijdens het laag FODMAP-dieet. Kies vooral voor de pure varianten, bewerkte producten als worst bevatten vaak wel veel FODMAP’s zoals tarwe en knoflook. Lees dus altijd de ingrediënten declaratie en vermijd producten die tarwe, ui, knoflook of andere verborgen FODMAP-rijke ingrediënten bevatten.

VLEESVERVANGERS

Wij eten regelmatig vleesvervangers bij de warme maaltijd. Op welke ingredienten of stoffen kan ik letten die tijdens het FODMAP-dieet niet toegestaan zijn?

Je kan het beste vermijden als ingrediënten o.a.:
 • Melk
 • Specerijen en specerij-extract  (indien niet gespecificeerd)
 • tarwemeel
 • Tarwevezels
 • Ui en uienpoeder
 • Knoflook en knoflookpoeder

WAY OF LIFE LIJSTEN

Ik heb net jullie checklisten opgevraagd en gedownload. Jullie geven aan dat jullie ook nog een “way of life” lijst hebben. Kan dat?

De oude Way of Life lijsten waren niet compleet en gaven veel mensen het ‘groene licht’ om het hele dieet zelf te gaan uitproberen, zonder hulp. Het is belangrijk om het dieet onder goede begeleiding te volgen, anders is de kans te groot dat er (onbewuste) fouten worden gemaakt en dat er een te beperkt dieet overblijft met onvoldoende voedingsstoffen. Met deze stap willen we dus voorkomen dat je zelf thuis zelf gaat ‘dokteren’. Ga op zoek naar een goede diëtist die je kan helpen met het FODMAP-dieet en ook met de FODMAP Way of Life.

Ik wil graag de “way of life” lijsten ontvangen, kan dat?

Natuurlijk! De Way of life lijsten zijn beschikbaar in onze webshop.

WIJN

Ik drink graag een glas rode wijn ‘s avonds, kan dat tijdens de eliminatie fase?

Zowel rood als wit mag, maximaal 1 glas per dag, in combinatie met beetje eten. Laat hele zoete wijn en likeur beter staan omdat deze wel FODMAP’s bevatten (fructose).

ZADEN EN PITTEN

Mag ik zaden en pitten?

Ja diverse zaden (en pitten) zijn toegestaan zoals chiazaad, lijnzaad, pompoenpitten, sesamzaad en zonnebloempitten.

Sommige mensen zijn er gebaat bij als de zaden eerst even worden geweekt in een paar eetlepels water. Op deze manier lossen de vezels al een beetje op in het water, en kan je lichaam de voedingsstoffen en vezels makkelijker opnemen.

ZETMEEL / TARWEZETMEEL

Sommige producten in jullie boodschappenlijst bevatten tarwezetmeel. Tarwe bevat FODMAP’s, dus waarom is tarwezetmeel dan wel toegestaan?

Zetmeel is een polysacharide: een heleboel glucosemoleculen aan elkaar. Een polysacharide is geen FODMAP en daarom is elke vorm van zetmeel toegestaan, ook tarwezetmeel. Het maakt tijdens het FODMAP-dieet niet uit wat de oorsprong van de zetmeel is, omdat het niet gaat om ‘sporen van’, of een allergische reactie.

ZOETJES

Mag ik de zoetjes van Natrena blijven gebruiken in de koffie? Er zit Sacharine, acesulfaam-K en cyclamaat in. Die stoffen vind ik nergens terug. alvast bedankt!

Het zijn geen gezonde zoetstoffen maar wel FODMAP proof, dus ja je mag ze gebruiken.

ZUIVEL

Is het FODMAP-dieet een zuivelvrij dieet?

Nee dat is het niet. Lactose is het onderdeel van zuivel dat een FODMAP is en daarom klachten kan geven. Lactose zit in melkproducten van de koe, geit en schaap; eigenlijk in de melk van elk dier. Zuivelproducten die tijdens de eliminatiefase van het dieet zijn toegestaan zijn o.a. alle soorten boter (bevat alleen een spoor lactose, dit geeft geen problemen), kleine hoeveelheden slagroom, harde en gerijpte kaassoorten (Brie, Camembert, Cheddar, Edam, Feta, Emmentaler, Gouda, Zwiterse kaas) en beperkte hoeveelheden mozzarella kunnen gewoon gegeten worden tijdens jouw laag FODMAP dieet. Van de hele zachte kaassoorten zoals mascarpone en ricotta kan er maar een klein beetje van gegeten worden. Voor de zekerheid kun je deze beter weglaten tijdens de eliminatiefase. IJs en gewone yoghurt zijn niet of beperkt toegestaan omdat deze producten grote hoeveelheden lactose bevatten.

ZUURDESEM

Ik heb gehoord dat desembrood beter getolereerd wordt. Klopt dat?

Ja dat klopt. Veel mensen tolereren desembrood beter dan gistbrood. Na de eliminatiefase kun je met hulp van je diëtist kijken hoe hoog je tarwetolerantiegrens ligt van brood. Misschien bevalt tarwedesembrood beter dan gewoon tarwebrood en wellicht ook beter dan speltbrood. Doe dit wel na de eliminatiefase.

ZWANGERSCHAP

Heeft het Fodmap-dieet een invloed op een zwangerschap? Kan ik het FODMAP-dieet volgen als ik zwanger ben?

Dat kan, maar we raden het niet aan. Je kunt het zo stellen: door de hormonen van je zwangerschap zullen je darmklachten anders zijn dan daarvoor. Het is daarom moeilijker te zeggen of het FODMAP-dieet invloed heeft op een zwangerschap en of de klachten veranderen door het FODMAP-dieet of de zwangerschap. Je kunt het dieet dus wel volgen, wij raden alleen aan om het na de bevalling te doen. Volg het dieet altijd onder begeleiding van een diëtist, vooral als je zwanger bent en het toch graag wilt proberen.

INGREDIËNTEN

Naast de bekende FODMAP lijsten zijn er veel verborgen toevoegingen die niet geschikt zijn, het is mij niet helemaal duidelijk welke dat zijn behalve tarwe en honing?

FODMAPs zitten vooral in fabrieksproducten, zoals pakjes, zakjes en sauzen. Maar ook in koek, repen en glutenvrije producten. Let vooral op de term ‘kruiden en specerijen’, dit kan eventueel ook ui of knoflook bevatten. Ook supplementen, medicijnen, kauwgom en snoep kunnen verborgen FODMAP’s bevatten zoals mannitol, sorbitol of inuline. Over sommige ingrediënten is nog wel onduidelijkheid. Op onze checklijsten staan alle ingredienten die wel en niet toegestaan zijn

Heb jij ook een vraag? Laat het ons weten!

218 Responses to FAQ

 1. Debbie Geers 3 maart 2016 at 17:54 #

  De diëtist raad multivitamines aan. Welke kan ik gebruiken?

  • Foodie Sigrid 7 maart 2016 at 23:38 #

   hoi Debbie
   Je kan bijvoorbeeld de multi’s nemen van AH of Etos eigen merkt. Of Energy van Supradyn of Centrum.
   Groetjes

 2. ralf 7 maart 2016 at 17:40 #

  voor prei en bosui,
  hoe zit het met het stuk tussen het spierwitte en knalgroene deel? telt dit als wit of als groen? of als oranje, beperkt:d

  • Mirte en Sigrid 7 maart 2016 at 21:10 #

   Goede! Dit is nog niet als zodanig getest, maar je mag inderdaad verwachten dat dit oranje is!

 3. Anne 27 mei 2016 at 08:58 #

  Ik kan ook meerdere producten uit de lage fodmap lijsten niet verdragen, zoals amandelmelk, sojamelk,lactosevrije zuivel, haver, komkommer, banaan, boerenkool……
  Wat te doen ?

  • Foodie Sigrid 27 mei 2016 at 11:10 #

   Beste Anne,
   Dat is wel een hele lange lijst! Weet je het zeker dat je daar niet tegen kan? Heb je daar een allergie voor of een intolerantie? Wij raden in ieder geval aan om goede begeleiding te zoeken want misschien reageer je heftig op heel veel voedingsmiddelen omdat er wat anders aan de hand is?

   Succes!

 4. Inge 17 juni 2016 at 18:55 #

  Hi,

  ik ben bijna toe aan de herintroductie fase.
  Daarbij heb ik begrepen dat tijdens het herintroduceren van lactose de voorkeur uitgaat naar het testen met 250 ml melk. Kan ik deze hoeveelheid ook gebruiken om bijvoorbeeld mijn ontbijt met havermout aan te maken? Of is het beter om het zonder toevoegingen te drinken?

  Groet,
  Inge

  • Foodie Sigrid 21 juni 2016 at 15:15 #

   hi Inge
   Wij raden NIET aan om 250 ml melk te testen daar ca 10 gram lactose in zit en de kans groot is dat je last krijgt. Neem bijvoorkeur de helft of minder, dus 100 ml melk of 150 ml yoghurt. EN het is prima om er havermout of wat anders in te doen, inderdaad juist aan te raden omdat je dan minder last hebt van de lactose of de koemelkeiwitten. Succes!

 5. Rupa Bokhorst 25 juni 2016 at 13:33 #

  Helpt pepermuntolie tegen buikpijn en welk merk raden jullie aan?

 6. Ilse 26 juli 2016 at 15:20 #

  Hoi,

  Hoe kom ik er achter of in de specerijen ui of knoflook zitten?
  Ik heb gisteren de fabrikant gebeld van de leverpastei, ze gingen het uizoeken, ik wacht nog steeds op antwoord…

  Groetjes Ilse

 7. Sofie 28 augustus 2016 at 22:28 #

  Hallo, ik heb nog een vraagje over de suikers: kokosbloesemsuiker, mag dit? Of beperkt? Of helemaal niet? Alvast heel erg bedankt! Ook gellan gum zag ik nof nergens tussen staan, mag dit ook? Groetjes, Sofie

  • Foodie Sigrid 29 augustus 2016 at 23:06 #

   Beste sofie
   Kokosbloesemsiroop is getest en beperkt in FODMAP’s dus we verwachten dat kokosbloesemsuiker ook beperkt in FODMAP’s is.
   Gellangum en andere gummen zijn prima.

   Groet Sigrid & Mirte

 8. Jolanda van Pieterson 9 januari 2017 at 15:59 #

  Hallo, Mijn dochter van 12 jaar moet ook aan het fodmap dieet, ze is erg gek op Kakivruchten. Deze kan ik niet terugvinden op de lijsten. mag ze deze fruitsoort eten? Groetjes Jolanda en Elisa

  • Foodie Mirte 9 januari 2017 at 16:21 #

   Hoi Jolanda,
   Kaki (kakifruit) kun je terugvinden in onze checklijsten op de rode lijst. Het is dus een vrucht hoog in FODMAP’s en daarom niet aangeraden tijdens het FODMAP-dieet. In de herintroductiefase testen en kijken hoe het gaat. Succes!
   Groetjes,
   Mirte & Sigrid

 9. Lucia de Feber 24 februari 2017 at 07:30 #

  Na een onstuimig twee jaar buikpijn. Heb ik sinds een paar maanden de ziekte PDS kunnen omarmen. Ik kon het daarvoor niet geloven dat ik na twee keer kanker te hebben overleefd ik zo iets stoms als PDS kon krijgen. Ik als grootste hobby hebbende, koken en eten. Intussen veel hier aan gedaan en sinds een paar weken mij verdiept in het fodmap dieet. Ik ben dan ook twee weken geleden begonnen aan de eliminatie periode. En houd mij keurig aan wat wel mag en wat niet mag. De eerste vijf dagen gingen heel goed. Zelfs pijnvrij. Daarna toch soms opgeblazen buik. Dus ben ik ook eten aan het laten staan, wat ik volgens de boodschappenlijst wel mag. Ik at gisteravond een maiswafel. En had een uurtje later toch weer opgeblazen gevoel. Mijn vraag is, is het de bedoeling dat je compleet niets meer voelt van de buik als je fodmap vrij eet? Of kun je toch nog last ervaren ondanks dat het al veel beter gaat dan voor het elimineren? De last die ik nu zeer matig ervaar is niets vergeleken bij wat het was, maar ik raak er wel van in de war.

  • Foodie Mirte 24 februari 2017 at 16:21 #

   Hoi Lucia,
   Het eerste dat je moet doen is goede begeleiding zoeken van een diëtist! Die kan je met al je vragen helpen. Kijk op http://www.fodmapdietist.nl voor een FODMAP-diëtist bij jou in de buurt.
   Alvast als antwoord op je vraag: het is zeker niet zo dat je opeens helemaal buikpijnvrij bent, het gaat echt om verbetering van de klachten, niet om ‘genezing’. PDS houd je altijd. Daarbij speelt stress een grote factor, dus als je erg gaat letten op wat je eet dan kun je hier weer last van krijgen. Soms moet je het ook een beetje los kunnen laten. Een hypnotherapeut kan je hierbij wellicht ook helpen.
   En: blijf niet langer dan 2 tot 6 weken in de eliminatiefase!! Kijk goed rond op onze website, en raadpleeg ook hiervoor weer je diëtist. FODMAP is niet iets dat je gemakkelijk alleen kunt doen.
   Succes!
   Groet,
   Mirte & Sigrid

 10. MarjanMarjan 18 maart 2017 at 09:36 #

  De lekkere aardbeienjam zonder pectine en appel/peer is uit het assortiment van Ekoplaza, balen. Ik kan geen vervanger vinden zonder pectine. Hoe belangrijk is het dat een aardbeienjam naast uiteraard de appel/peer ook géén pectine bevat?

  • Foodie Sigrid 19 maart 2017 at 21:55 #

   hi Marjan

   Jam hoeft niet perse geen pectine te bevatten.
   groet

 11. mia maessen 30 maart 2017 at 10:43 #

  ikheb pds en eensterke intolerantie o a suiker vet cafeine nu las ik caffeine en vet kunnen een symptoom triggernaar voor halen myn vraag wat is een trigger

  • Foodie Mirte 30 maart 2017 at 14:09 #

   Hoi Mia,
   Een trigger is in dit geval een stof die de symptomen kan ‘triggeren’ of te wel starten/erger maken!
   M/S

 12. Carolien 11 april 2017 at 14:57 #

  Ik raak in de war over het gebruik van sojazuivel, heel veel recepten in de eliminatiefase geven aan om plantaardige room te gebruiken bv in soep. Welke kan ik daar dan voor gebruiken?

  • Foodie Mirte 12 april 2017 at 20:17 #

   Hoi Carolien,
   Een beetje sojazuivel gaat vaak goed, maar beter is inderdaad er niet hele grote porties van te nemen. Amandelmelk, kokosmelk en rijstroom zijn ook goede plantaardige FODMAP-arme / -beperkte zuivelopties. Bekijk onze checklijsten voor de hoeveelheden plantaardige zuivel (melk/room/yoghurt) die je kunt gebruiken tijdens de eliminatiefase!
   /M & S

 13. ellen 12 april 2017 at 00:11 #

  Hallo,
  De Fitness crackers van Peak’s Free From kon ik niet op jullie boodschappenlijst terug vinden. Nu is mij niet helemaal duidelijk of dit in de eliminatiefase wel of niet is toegestaan. En zo niet, ligt dit aan de sojabonenscheuten?

  INGREDIËNTEN:
  (Gekookte, gemalen en gepasteuri-seerde sojaboonscheuten, 47%), aardappel-meel, maïsmeel, aardappelzetmeel, maïszetmeel, zout

  In afwachting tot jullie reactie.
  Mvg

  • Foodie Mirte 13 april 2017 at 22:09 #

   Hoi Ellen!
   Bedankt voor de tip. Maar deze crackers zijn inderdaad ok! (De sojabonenscheuten zijn taugé).
   / M & S

 14. Ellen 14 april 2017 at 06:59 #

  Hallo M en S,

  Zoals vaker wordt aangegeven blijft het gebruik van soja vragen oproepen. Vooral wanneer je een zuivelvervanger nodig hebt om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Helemaal wanneer je regelmatig aan krachttraining doet.
  Daarom nog een vraag; waarom is de mild en creamy onsweetend niet opgenomen in de boodschappen lijst? In afwachting van Julie reactie.

  Mvg

  • Foodie Mirte 14 april 2017 at 14:19 #

   Hoi Ellen,
   Het gebruik van soja roept inderdaad vaker vragen op, omdat het een ‘grijs’ gebied betreft. Wij weten het ook niet altijd precies omdat de onderzoeksgegevens wisselende gegevens geven en omdat het ene sojaproduct wel geschikt is, het andere niet. Dit is o.a. ook merkafhankelijk. Omdat wij zelf de testen niet uitvoeren baseren wij onze informatie puur op onderzoeksgegevens van externe partijen. En daar blijft ook de sojavraag altijd in het midden. Een beetje is ok, te veel niet. Gefermenteerd is meestal ok, niet gefermenteerd wordt alweer lastiger. Wij hebben geen specifieke onderzoeksgegevens over Mild en Creamy en kunnen hier dus ook niet een eenduidig antwoord op geven (en daarom stat hij niet in de boodschappenlijst). Waarschijnlijk zal dit product geen problemen geven bij normale porties. Gebruik er echter niet te veel van. Maar ons antwoord blijft: overleg dit samen met de diëtist en dingen die niet getest zijn liever niet tijdens de eliminatiefase. Tijdens de herintroductie kun je dit weer testen. Met jouw diëtist kun je kijken naar wat geschikt zou kunnen zijn voor jou persoonlijk. Succes!
   / M & S

 15. Brigitte 17 april 2017 at 14:42 #

  In het kopje appelvezel staat duidelijk dat dat wel is toegestaan, alleen in het kopje gluten staat dat je op moet letten op verborgen fodmaps zoals o.a. appelvezel.
  Mag ik appelvezel nou wel of niet??

  • Foodie Sigrid 17 april 2017 at 23:16 #

   Hoi Brigitte,

   Bedankt voor je oplettendheid!
   Appelvezels is recent getest en pas sinds eind maart weten we dat 6 gram appelvezel laag in FODMAP’s is, dus toegestaan. We zullen de tekst aanpassen.

   • Ruby 1 mei 2019 at 19:22 #

    Hoi Sigrid,

    Ik vroeg me af waar ik ergens iets kan vinden wat aantoont dat appelvezel is toegestaan in deze hoeveelheid. Lees graag onderzoeken etc maar kan er zelf maar weinig over vinden wat betreft appel vezel 🙁 .

    Ik weet dat 20 gram pink lady of granny smith mag inmiddels maar de vezels zijn een raadsel.

    • Foodie Sigrid 1 mei 2019 at 21:38 #

     Beste Ruby dat hebben wij van Monash zelf gehoord tijdens diverse presentaties.

     groet

 16. Savita 24 april 2017 at 16:00 #

  Ik heb een vraag. Ik ben in vijf maanden tijd spontaan 20 kg afgevallen. Ben wel vaak ziek geweest (griep en veel buikklachten). Nu blijkt dat ik gastiris heb. Ik heb nu eindelijk medicatie die aanslaat. Maar volgend de mdl-arts staat het gewichtsverlies los van de maagklachten.
  Wat zou een FODMAP-dietiste kunnen betekenen.
  Ik ben bekend met darmklachten

  • Foodie Sigrid 1 mei 2017 at 19:19 #

   hoi Savita,

   Een FODMAP dietist kan naar je hele verhaal luisteren en kijken en zeker een meerwaarde hebben mbt je voedselovergevoeligheid, volwaardige voeding en je gewicht en je darmklachten. Kijk eens op http://www.fodmapdietist.nl/

   groet

 17. Pea van Heuvelen 30 april 2017 at 21:38 #

  Augurken mogen die Zo jaals er ui in verwerkt is Mag het dan ook

  • Foodie Sigrid 1 mei 2017 at 19:21 #

   Beste Pea,
   Ik weet niet goed wat je bedoelt?

   • Pea van Heuvelen 2 mei 2017 at 21:39 #

    Er zit ook ui in het potje Mag je dan de augurken wel eten

    • Foodie Sigrid 3 mei 2017 at 13:11 #

     hoi Pea
     Als er ui in het potje zit, dan zeker niet doen. De stoffen in ui geven af in het water waar je weer klachten van kan krijgen.

     groet

 18. Marte 1 mei 2017 at 22:39 #

  Hallo,

  Hoe zit het met speltwafels?
  Geldt hiervoor dat je er ook niet teveel van moet eten? Ik neem er namelijk altijd 4 tot 6 met beleg en ei.

  Hoe zit het met de porties. Hoeveel mag je bijv qua maaltijd in 1 x hebben aangezien ik veel sport en dus wel aardig wat nodig heb maar zodra ik veel eet en vol zit krijg ik dus ook last maar ochtends ben ik bijv helemaal niet snel verzadigd. Als je dan toch kleinere porties moet eten want ik vind 2 broodjes namelijk heel weinig ,hoeveel tijd moet er dan tussen zitten voordat je de volgende portie mag hebben?

  Groetjes

  • Foodie Sigrid 3 mei 2017 at 13:12 #

   hoi Marte,

   Welke speltwafels bedoel je?
   Wat wij adviseren is sowieso beperkt met spelt om te gaan omdat ook spelt wat fructanen bevatten. Je kan het beste na elke 2 uur wat eten. Naast producten met spelt kan je je voeding uitbreiden met producten van quinoa, rijst bijvoorbeeld. En met fruit, groenten, vlees, vis, kip, eieren.
   Groetjes

 19. Carolien 5 mei 2017 at 11:47 #

  Ik ben nu 4 weken met het fodmap bezig en het gaat aardig goed, alleen nu kwam ik erachter dat ik een probiotica gebruik (Nutrimonium) waar oligofructose-verrijkte inuline inzit. Kan ik die er ook beter uitlaten of is dat te verwaarlozen. Zijn er andere probiotica’s waar dat niet in zit?

  • Foodie Sigrid 5 mei 2017 at 23:45 #

   hoi Carolien

   Je kan proberen 2 weken dit probioticum te laten staan en dan weer in te nemen en kijken hoe je reageert. De meest mensen reageren nauwelijks op inuline in een voedingssupplement maar je moet het wel zelf uittesten.

   succes

 20. Renske 10 juni 2017 at 11:11 #

  Beste mirte en sigrid

  Het fodmap dieet is geadviseerd door de allergoloog van mijn 18mnd jonge dochter. We krijgen ook begeleiding van een dietiste.
  Het dieet geeft alleen nog niet het gewenste resultaat. Ze heeft nog altijd heel veel lucht in de darmpjes wat met name s nachts opspeeld in uren huilen.

  Ze eet graag banaan. Is het een idee deze te mijden? Ik tob ontzettend met het avondeten qua groentes. Ik weet niet meer wat haar te geven en in welke hoeveelheden. Steeds als ik denk het goed te doen blijkt achteraf dat de hoeveelheid niet klopte of toch op de oranje/ rode kant van de lijst stond. Ik bedoel alfalfa en sla zijn niet echt dreumes voeding…..

  Hebben jullie een tip voor toetjes?

  Mag ze producten met sojalecitine?

  Bedankt voor jullie antwoord.

  • Foodie Sigrid 12 juni 2017 at 09:18 #

   Beste Renske,
   Is er bij je dochter allergie aangetoond? En zo ja waarvoor? Komen er allergieen en hooikoorts in de familie voor?
   Qua toetjes: wat je in ieder geval kan doen, is proberen haar sojatoetjes te geven of Disolut druppels in de toetjes doen. Na 24 uur is de lactose afgebroken waardoor je het – als je de druppels hebt toegevoegd – een dag later kan geven.
   Ik hoor eerst weer van jou,
   greot

   • Jochanan 27 februari 2021 at 17:42 #

    Ik vraag me af, waarom vragen jullie naar hooikoorts? Ik heb ook hooikoorts. Verder is er met bloedonderzoek niks aangetoond. Ik heb ook lactose-intolerantie.

    • Foodie Sigrid 1 maart 2021 at 17:32 #

     Hoi, er is geen verband tussen lactose-intolerantie en hooikoorts. Wel is er een verband tussen hooikoorts en darmklachten. Mensen kunnen bijvoorbeeld gevoelig zijn voor steenvruchten.

 21. Femke 16 juni 2017 at 16:04 #

  Hai,

  Ik heb PDS en ben sinds 1 week bezig met het FodMap dieet. Er komt veel op me af en ik twijfel bij sommige producten toch nog steeds. Jullie ebooks, boodschappelijst en kookboek helpen me enorm en zorgen ervoor dat boodschappen doen een stuk makkelijker wordt! Toch een vraagje: Mag ik tomatensap en pepermuntthee? Ik dronk altijd Roosvicee, maar dit is gebaseerd op appel en ik weet niet of dat kwaad kan tijdens de eliminatiefase. Ook heb ik het vermoeden dat lactose een trigger is bij mij en ik ben huiverig met kazen. Mag ik wel cheddar 45+? Alvast bedankt voor de hulp!

  Groetjes,

  Femke

  • Foodie Sigrid 17 juni 2017 at 23:23 #

   hoi Femke
   We begrijpen helemaal dat het begin van het FODMAP dieet niet geheel makkelijk is als je er voor 100% voor wilt gaan.
   Over tomatensap: in principe is dit met mate toegestaan omdat het fructose kan bevatten. Dus af en toe een glaasje is prima. Let wel op de ingrediënten!
   Pepermuntthee is zeker prima.
   Roosvicee en andere dranken op basis van appel kan je beter niet nemen tijdens de eliminatiefase.
   Als je denkt dat je erg lactose-intolerant bent, dan kan je voor de zekerheid alleen harde kazen nemen of even helemaal geen kaas en alleen lactosevrije zuivel. Als je denkt dat je het vermoeden hebt dat je matig of een beetje lactose-intolerant bent, dan kan je volledig onze lijsten en boodschappenboek volgen.
   Als je het dan nog lastig vindt, dan raden wij aan dat je langs een FODMAP dietist gaat voor een paar consulten.

   Succes!

   • Rieke 8 november 2017 at 11:25 #

    Even een vraag hierover. Op de laatste update van de vragenlijst staat dat Roosvicee Original vruchtenmix wel gebruikt mag worden. Hier zit echter ook appel in verwerkt. Kan dit nu wel of niet?

    • Foodie Sigrid 9 november 2017 at 01:07 #

     Beste Rieke, blijkbaar kan deze dus wel. Er zijn ook een aantal Schar broden getest met bijvoorbeeld appelextract en/of honing die goed zijn getest.

     groet

     • Nadia 25 augustus 2019 at 10:11 #

      Hallo Sigrid,

      Is dit nog steeds zo?
      Ik heb een lijst uit januari 2018 waar dit opstaat. Aan te raden?

      Groet, Nadia

     • Foodie Sigrid 27 augustus 2019 at 01:04 #

      Wat voor lijst bedoel je?

 22. Nadine 19 juni 2017 at 14:45 #

  Hoi!

  Ik zie op veel etiketten staan dat het product “pectine” bevat, deze staat niet in de Monash app, of in de groen/oranje/rood lijsten.
  Ik heb opgezocht wat het precies is maar ik kom er eigenlijk niet aan uit of dit nou wel of niet mag in het FODMAP-dieet (eliminatie fase)
  Kunnen jullie mij helpen?

  Groetjes,
  Nadine

  • Foodie Sigrid 20 juni 2017 at 00:36 #

   hoi Nadine,
   Goede vraag! Pectine is toegestaan hoor!

   groetjes

 23. Charlotte 20 juli 2017 at 22:53 #

  Hoi! Mag je zelf kip en runder gehakt mengen ? Ik ben al maanden bezig en hou van experimenteren. Maar ik kan niet goed vinden of meerdere vleessoorten door elkaar ook problemen kan opleveren?

  Groetjes Charlotte

  • Foodie Sigrid 26 juli 2017 at 16:42 #

   hoi Charlotte,

   Geen probleem! Tenzij je in 1 x teveel eiwitten van vlees binnen krijgt, dus hou dat wel beperkt.

   Groet Sigrid

 24. Wendy 13 augustus 2017 at 09:03 #

  Hoi,
  Ik ben afgelopen week begonnen met het fodmap dieet en ik twijfel nog aan veel producten.
  Mag yoghurt waar sojabonen in zitten? Bijvoorbeeld die van Alpro? Of wordt dit afgeraden tijdens de eliminatieperiode?
  Alvast bedankt voor jullie reactie!

  • Foodie Sigrid 13 augustus 2017 at 22:27 #

   Beste Wendy,
   In hele sojabonen zitten inderdaad galactanen, fodmap’s dus. In Alpro Soja producten zitten gepelde sojabonen, deze zijn beperkt toegestaan tijdens de eliminatiefase. Dit kan je terugvinden in de gratis checklijsten https://www.fodmapfoodies.nl/fodmap-dieet-lijsten/

   • Wendy 16 augustus 2017 at 17:31 #

    Hartstikke bedankt voor je reactie!

 25. Michael 19 augustus 2017 at 11:48 #

  Beste Sigrid en Mirte,

  Ik heb alle ingrediënten gecheckt en volgens mij kan het wel….maar toch.
  Weet jij of de Fit Green Protein van Orangefit past binnen het Fodmap dieet?
  (Met wat amandelmelk)

  Groet,
  Michael

  • Foodie Mirte 19 augustus 2017 at 22:43 #

   Hoi Michael, wat zijn de ingrediënten van dit product? M / S

   • Roxanne 16 september 2018 at 10:41 #

    Hoi,

    Ik ben hier ook benieuwd naar. Het is een proteinepoeder gemaakt van erwten:

    Vanille: Erwten-eiwit, natuurlijk vanille aroma, xanthaangom, steviolglycoside (dit komt uit een plantje)

    Chocola: Erwten-eiwit, natuurlijk chocolade aroma, cacaopoeder, xanthaangom, steviolglycoside (dit komt uit een plantje)

    Aardbei: Erwten-eiwit, natuurlijk aardbei aroma, xanthaangom, rode bieten poeder, steviolglycoside (dit komt uit een plantje)

    Mango/Perzik: Erwten-eiwit, natuurlijk mango/perzik aroma, xanthaangom, steviolglycoside (dit komt uit een plantje)

    • Foodie Sigrid 17 september 2018 at 12:24 #

     hoi Roxanne, het proteinepoeder lijkt mij oke, ik heb wel twijfel over de rode bieten poeder.

 26. M. Keet-Kuiper 22 augustus 2017 at 08:04 #

  Zijn pasta’s en rijst van Zero (gemaakt van o.a. konjac en havervezels) geschikt tijdens de eliminatiefase van het fodmapdieet?

  • Foodie Mirte 22 augustus 2017 at 11:02 #

   Deze producten zijn (nog) niet getest! Daarom is er nog geen informatie over bekend. Advies is dan altijd: pas testen na de herintroductiefase of je hier tegen kunt 🙂

 27. Maybritt 2 oktober 2017 at 17:01 #

  Hallo,

  Ik zou graag af en toe iets van kauwgom of iets fris willen eten I. V. M. Gesprekken die ik voer. Nou zit er in de standaard kauwgom sorbitol en xylitol. Weten jullien een kauwgommerk dat toegestaan is. Zouden pepermuntballen wel mogen? Daar zit suiker in, maar staat niet duidelijk bij wat voor suiker.

  • Foodie Mirte 11 oktober 2017 at 10:58 #

   In ons boodschappenboek staan verschillende soorten geschikte pepermunt! Wat ook een goede tip is: een klein flesje biologische etherische muntolie kopen. 1 klein druppeltje op je vinger doen. Let wel op: dit is erg sterk!! Maar wel een frisse smaak en geen andere troep 😉

 28. Carolien 11 oktober 2017 at 10:21 #

  Hallo,

  Ik kan geen goede probiotica vinden zonder FOS, zijn er merken die jullie kunnen aanbevelen om te gebruiken?

  Ik heb uitgevonden dat ik sterk in de polyolen groep val, klopt het dat ik dan ook de kokosolie en kokosmeel dan maar beter achterwege kan laten, heb het idee, dat ik die ook niet goed verdraag.

  • Foodie Mirte 11 oktober 2017 at 10:56 #

   Kokosolie bevat geen FODMAP’s, aangezien het alleen uit vet bestaat. Als je sterk reageert op polyolen kun je kokosmeel inderdaad beter wel achterwege laten. Een probiotica zonder FOS kun je bijvoorbeeld vinden van Orthica!

 29. Carolien 16 oktober 2017 at 15:52 #

  Bedankt voor de antwoorden, daar kan ik wat mee.
  Is malto-dextrine al eens uitgetest? Die vind ik nergens terug in de lijsten, ik verdaag hem volgens mij ook niet goed, het zit bv. in de basisbouillon van vetara en elke keer als ik die gebruik, word ik naar en misselijk en helaas zit het ook in heel wat voedingssupplementen.

  • Foodie Sigrid 16 oktober 2017 at 21:14 #

   Beste Carolien
   Maltodextrine is nog niet uitgetest dus we kunnen daar nog niets over zeggen helaas.

 30. Anja 5 november 2017 at 16:00 #

  Beste, Ben sinds 2weken bezig met het low fodmap dieet. Hoe zit het nu eigenlijk met tomaten ? Wil een spaghettisaus maken en volgens mijn lijst geen verwerkte groenten dus geen tomatenpuree , tomatensaus en groeten die beperkt toegelaten zijn : tomaten 80 Gr.. hoe kan je dan best een spaghettisaus maken?

  • Foodie Sigrid 5 november 2017 at 18:00 #

   Beste Anja,
   Gewone tomaten zijn toegestaan, zonder beperking. Je kan daar dan wel prima een beetje tomatenpuree doorheen doen. groetjes en alvast eetze

 31. Karen Van de Water 7 november 2017 at 06:30 #

  Kan je sushi gaan eten op restaurant? Dankjewel!

  • Foodie Mirte 7 november 2017 at 11:57 #

   Dat hangt er helemaal vanaf Karen, wat je kiest. Vraag in ieder geval of de gerechten zonder knoflook en ui kunnen worden bereid. Simpele varianten van rijst, zeewier en vis of groenten kan vaak prima. De wat meer ‘aangeklede’ sushi bevatten sneller FODMAP’s door de sausjes etc.

 32. Annet 20 november 2017 at 08:36 #

  Is glutenvrije havermout alleen beperkt toegestaan of mag ik dat dagelijks als ontbijt met lactose vrije melk?

 33. Nel Beekman 21 november 2017 at 15:34 #

  Goedemiddag,
  Er gaat een wereld voor me open. Ik zag recent ergens een publicatie over Fructanen en dacht: He? Wat is dat nu? Daar moet ik eens induiken maar druk zoals altijd kwam het er niet van. Tot vanochtend mijn oudste zoon me bewust artikel via e-mail stuurde en me wees op een en ander.
  Tsja, dan wil je wel.
  Ik moet zeggen dat ik steil achterover val van alle informatie en nog wel even bezig ben voor ik alles doorgerend heb; als dat al mogelijk is.
  Ik kamp al járen met vaak behoorlijke buikpijn met alles wat er bij kan komen aan diarree en overgeven en erge krampen als bijkomend of hoofdprobleem. Het laatste jaar viel ik flink af.
  Mijn voormalige huisarts zei dat ik aan PDS lijd maar een natuurgeneeskundige testte me en bracht een oa gevoeligheid voor Gliandines en Lactose aan het licht. Sinds ik daar rekening mee houdt is de situatie wel verbeterd maar ik ben in het laatste jaar flink afgevallen en vraag me af of dat gerelateerd kan worden aan genoemde dingen. Dat zal ik kort gaan sluiten bij de huidige huisarts. Die weet niet van voorgaande opsomming. Ik ben spontaan begonnen met speltbrood etc. Pa achteraf realiseerde ik me dat dit niet echt handig was van mij.
  Dus nu zal ik het wel via de huisarts gaan regelen. Mijn verhaal daar neerleggen en een verwijzing voor een diëtiste vragen die gekwalificeerd is op dit terrein. Maar vooral ga ik me verdiepen in deze materie want ook al is de situatie verbeterd; ik hou best veel klachten waardoor ik me soms afvraag hoe dat nu kan.
  Ik ben onder de indruk van alles wat op deze site te vinden is en zal waarschijnlijk nog weleens terugkomen( understatement van het jaar:-)) . Met vriendelijke groet, Nel

  • Foodie Sigrid 21 november 2017 at 23:46 #

   Beste Nel,
   Welkom op deze site! Veel leesplezier gewenst 🙂

   Als u een goede dietist wilt voor de begeleiding, kunt u terecht bij fodmapdietist.nl.

 34. Wies Blom 26 november 2017 at 17:01 #

  Ik heb een vraag over Sojameel, Teff. In veel glutenvrije producen zit sojameel. Sojabonen zijn niet toegestaan, maar sojamelk e.d. wel. Hoe zit dat met sojameel. Eigenlijk is de vraag over Teff hetzelfde, ook die zie ik regelmatig staan in glutenvrije producten. Is dat low fodmap?

  En mijn laatste vraag betreft bananen en spinazie. In de Monash app staat dat rijpe bananen niet toegestaan zijn, en ik heb ook ergens gelezen dat groene/ niet rijpe bananen wel toegestaan zijn. In jullie recepten worden bananen gebruikt, moet ik dan alleen gaan voor de groene of kunnen rijpe bananen wel?
  In de monash app staan verschillende soorten spinazie, maar ik weet niet welke we hier in Nederland eten. Er staat daar in dat je max 38 gram mag eten per keer. Da’s maar een hele kleine portie als we spinazie op tafel zetten. Zo kom ik niet aan mij 2 ons groenten per dag. Kunnen jullie aangeven hoe dat zit?

  En als laatste heb ik nog een vraag over de hoeveelheden. Ik heb begrepen dat de maximale hoeveelheden voor bv spruitjes 2 stuks is en voor sperziebonen 12 stuks. Volgens mij is het niet mogelijk om die dan te combineren (bv in een risotto) omdat je dan cumulatief teveel fodmaps binnen krijgt. Dit geldt alleen als de fodmaps in spruitjes dezelfde categorie zijn als in sperziebonen. Klopt dat? Of kun je wel 2 spruitjes met 12 boontjes mengen (als voorbeeld)?

  • Foodie Sigrid 26 november 2017 at 17:09 #

   Beste Wies, hele sojabonen zijn niet toegestaan. Gepelde sojabonen zijn in bijvoorbeeld sojadrink beperkt toegestaan. Sojameel is ook beperkt toegestaan, alleen in combinatie met andere meelsoorten, zie ook onze checklijsten hier te downlaoden: https://www.fodmapfoodies.nl/fodmap-dieet-lijsten/ In deze lijsten staat ook teff als groen dus toegestaan (low fodmap).

   Qua bananen is het beste de hele gele bananen te gebruiken, een paar spikkels is niet erg. Overrijp kan je beter vermijden.

   De spinazie in Nederland kan je gewoon in normale portie eten, zonder beperking. Zie ook onze lijsten.

   Van spruiten mag je 75 gram dus wel wat meer dan 2 stuks. En van sperziebonen 100 gram. En inderdaad beter niet samen eten tijdens 1 maaltijd, wel te combineren met groenten van de groene lijst.

   Groet

 35. Nienke Schoenmakers 12 januari 2018 at 21:42 #

  Is het zo dat voedsel invriezen en het opwarmen ervan klachten kan geven? Of is het de magnetron waarin we het voedsel dan opwarmen?
  We laten het ontdooien in de koelkast en warmen het op in de magnetron. Dit geeft soms klachten. Is hier meer over bekend?

 36. Marianne Eelvelt 20 januari 2018 at 15:13 #

  Goedemiddag,
  Is Orthiflor, een probiotica, toegestaan? Gebruik dit al maanden en denk er toch wat baat bij hebben.

  • Foodie Sigrid 21 januari 2018 at 00:57 #

   Hoi Marianna, jazeker is dat toegestaan. Je kan het ook tijdelijk een paar weken weglaten, kijken wat er gebeurt, en na deze week weer Orthiflor of een andere probioticum gebruiken.

 37. Dauwe Anne Marie 20 januari 2018 at 15:55 #

  Geachte Mevrouw,

  Ik gebruik Fibrex voedingsvezels (fijngemalen suikerbietvezels van het merk Natufood ) om de darmwerking te stimuleren .Is dat toegestaan tijdens de eliminatiefase ? Dank bij voorbaat voor Uw reactie

  • Foodie Sigrid 21 januari 2018 at 01:01 #

   Beste mevrouw,
   suikerbietvezels zijn nog niet getest. De meeste mensen hebben er geen last van, is onze ervaring, voor de zekerheid toch even laten staan tijdens de eliminatiefase.

   • Jannie 29 augustus 2021 at 02:40 #

    Hi,

    Ik afgelopen week heb ik crackers gegeten met suikerbiet vezels. Sinds die tijd is mijn obstipatie verdwenen. Ik begreep niet hoe dat kon na al die jaren. Maar ik kom er zojuist achter dat er dus suikerbietvezels inzitten, ‘t werkt geweldig maar ik heb weer ouderwets elke nacht enorme buikpijn… Helaas moet ik er dus toch weer mee stoppen. Of is het mogelijk dat mijn darmen eraan wennen als ik het nog langer blijf eten?

    Groeten Jannie

    • Foodie Sigrid 30 augustus 2021 at 22:54 #

     Hoi Janni, wat fijn dat je obstipatie verdween door extra suierbiet vezels. Helaas heb je er wel buikpijn van begrijp ik. Idee dat je wel extra vezels neemt in de vorm van bijvoorbeeld psyllium of acaciavezels?

 38. Dauwe Anne Marie 25 januari 2018 at 15:08 #

  Geachte Mevrouw,

  Venkelthee is niet toegestaan maar venkelzaad (ook gekneusd ?) als specerij wel , als ik het goed voor heb.. Waarin zit het verschil ?
  Alvast bedankt voor Uw antwoord.

  • Foodie Sigrid 26 januari 2018 at 00:09 #

   Beste mevrouw, volgens onderzoek in Australie bevat 1 theelepel venkelzaadjes weinig tot geen FODMAP’s. Niet detecteerbaar. In de venkelthee helaas wel. Waarom dat durven wij niet te zeggen, waarschijnlijk is de thee toch geconcentreerder dan de zaadjes?

 39. Marianne Eelvelt 6 februari 2018 at 14:22 #

  Beste dames,
  Ik vraag mij af hoe straks verder. Stel ik kom door de herintroducties erachter dat ik niet tegen fructanen kan. Waar kan ik dan lijsten vinden waar dit inzit?
  Bedankt voor het antwoord.

  • Foodie Sigrid 6 februari 2018 at 23:25 #

   Beste Marianne, deze lijsten zijn bij ons te koop (way-of-life) en verkrijgbaar bij je dietist. Wij bieden binnenkort ook een online programma aan waar je alles terug kan vinden.

 40. Robert 15 februari 2018 at 14:54 #

  “Voor een Nederlandstalige app raden wij de FODMAP Food Guide aan”…

  Ik zie dat die al 2 jaar niet is geupdate! Voor een betaalde app niet OK.

  Heeft u misschien andere tip?

  groet
  Robert

  • Foodie Sigrid 15 februari 2018 at 22:23 #

   beste Robert.
   De Fodmap Food Guide app wordt continu geupdate zodra er nieuwe FODMAP-arme producten op de markt zijn, ook al is dit niet technisch te zien in de appstore.

 41. Yasmine 12 maart 2018 at 17:26 #

  Hoi,

  Verse bietjes bedoelen jullie raad dan rode bieten mee?

 42. Anouk 13 maart 2018 at 12:25 #

  Heb de lijsten niet gevonden in mijn mail ze zijn niet aangekomen

 43. Katrien 13 maart 2018 at 19:27 #

  Hallo,

  Hoeveel porties ‘toegestaan’ fruit mag je per dag? Want ik ga er van uit dat je ook door het eten van toegestaan fruit, in totaliteit ook teveel fructose binnen krijgt?

  Alvast bedankt voor de reactie

  • Foodie Sigrid 13 maart 2018 at 23:55 #

   Hoi Katrien
   Hoeveel fructose iemand totaal binnen kan en mag krijgen is niet geheel duidelijk. De nieuwe adviezen gaan ervan uit dat 2-3 stuks fruit per dag gewoon prima toegestaan zijn.

 44. Laurence 17 maart 2018 at 17:42 #

  Ik kreeg vandaag te horen dat ik Koemelkvrijj moet eten. Hebben jullie daar ook een lijst van, dewelke producten ik mag eten of door wat te vervangen.

  • Foodie Sigrid 18 maart 2018 at 22:28 #

   Hoi Laurence,

   Niet zozeer, behalve dat je dan terecht komt op zuivelvervangers zoals producten van soja, kokos en rijst.
   Groetjes

 45. Charlotte 17 maart 2018 at 20:39 #

  Beste,

  Hoe zit het met “charcuterie” zoals gekookte ham en kalkoenfilet, kippenwit??
  Alle etiketten vermelden ergens wel “specerijen”. Ik eet vaak rijstwafels belegd met kalkoenfilet en een schijfje komkommer.
  Zou dit enige reactie kunnen uitlokken of is hiervoor het percentage “specerijen” te klein?
  Indien je aanraad dit toch te vermijden…wat kan ik dan als lunch eten? Ik heb bij elke maaltijd wel graag een “crunch” zoals een glutenvrije cracker, rijstwafels of maïswafels.

  Alternatieven zijn zeer welkom!

  Alvast heel erg bedankt voor de reactie!

  • Foodie Sigrid 18 maart 2018 at 22:32 #

   Hoi Charlotte

   Helaas weten we niet welke specerijen het bedrijf waarvan de “charcuterie” afkomstig is, heeft toegevoegd. Helaas kan je hier dan dus wel last van ondervinden. Dan wordt het toch goed etiket blijven lezen. Andere alternatieven zijn natuurlijk voorbeelden zoals (vegetarische) kaas, notenspreads en zoetigheid. Zie ook onze blog
   Daarnaast kan je ook denken om als lunch fruit met zuivel te eten, of een zelfgemaakte salade of een omelet met groenten of een zelfgemaakte soep of pannenkoeken. Succes!

 46. Doriene 20 maart 2018 at 10:42 #

  hallo,

  Albert Heijn heeft een nieuw glutenvrij brood (eigen merk met het mintgroene label). Daar zit kikkererwtenmeel in helaas. In de app van Monach University staan kikkererwten op geel. Alleen bij een 1/4 cup is het toegestaan.
  Ik zag bij het broodbeleg bovenaan deze pagina ook humus staan (zelf gemaakt) maar de app geeft wat anders aan… Wie kan mij vertellen wat ‘juist’ is?

  Zou ik dit brood kunnen eten? (ik ben nog in de opstart fase en erg zoekende) ben al erg blij met het boodschappenboek!

  • Foodie Sigrid 24 maart 2018 at 00:26 #

   HOi Doriene
   Heb je een etiket of link naar dat specifieke brood?

   • Hannah Hoek 23 november 2020 at 11:15 #

    Beste Sigrid,

    Ik heb dezelfde vraag m.b.t. het brood van AH. De ingrediënten van het meerzaden brood zijn:
    Ingrediënten: water, zetmeel (tapioca, aardappel), kikkererwtenmeel, voedingsvezel (psyllium, inuline), rijstebloem, 3,5% pompoenpit, 2,5% zonnebloempit, suiker, 1,5% lijnzaad, bakkersgist, verdikkingsmiddel (carboxymethylcellulose [E466]), gejodeerd zout, raapolie, appelextract, emulgator (mono- en diglyceriden van vetzuren [E471], sorbitaanmonostearaat [E491]), maltodextrine.

    Ingrediënten van bruin brood: Ingrediënten: water, zetmeel (tapioca, aardappel), kikkererwtenmeel, rijstebloem, voedingsvezel (psyllium, inuline), suiker, raapolie, bakkersgist, verdikkingsmiddel (carboxymethylcellulose [E466]), gejodeerd zout, emulgator (mono- en diglyceriden van vetzuren [E471], sorbitaanmonostearaat [E491]), appelextract, maltodextrine.

    • Foodie Sigrid 23 november 2020 at 16:12 #

     Hoi Hannah, ik weet niet precies wat je vraag is, als er inuline in zit dat is het FODMAP-rijk. Dus beide broden kunnen niet tijdens de eliminatiefase.

     • Hannah Hoek 1 januari 2021 at 18:51 #

      Beste Sigrid,

      Een verlate reactie. Maar dat was inderdaad mijn vraag en die is nu beantwoord. Dankjewel!

 47. Kelly 28 maart 2018 at 13:55 #

  Dag Mirte en Sigrid,

  ik ben de lijsten kwijtgespeeld. Kan ik ze opnieuw krijgen aub.

  • Foodie Sigrid 30 maart 2018 at 11:12 #

   hoi Kelly
   Vervelend, stuur ons maar een mail. We sturen trouwens regelmatig in onze mails de link naar de laatste lijsten. Misschien kan je de mails van ons nakijken?

 48. Chris 30 maart 2018 at 15:04 #

  Hoi Kelly,
  Vaak wordt gezegd dat mayonaise beter is dan fritessaus vanwege de Fodmaps maar ik denk dat Gouda’s glorie fritessaus low Fodmap is.
  Daarnaast vroeg ik me af of paprikapoeder wordt afgeraden vanwege dat het de darmen kan ‘prikkelen’ , maar eigenlijk zijn paprikachips en Hela curry ketchup toch ook gewoon low fodmap?
  Daarnaast vroeg ik me af waarom bijna alle maisproducten low fodmap zijn maar maisbrood bij de beperkte lijst staat.

  Dank je voor het antwoorden!

 49. Chris 30 maart 2018 at 20:49 #

  Sorry, ik bedoel natuurlijk Sigrid en Myrthe.

  • Foodie Sigrid 4 april 2018 at 00:06 #

   Beste Chris
   We kunnen niet garanderen dat de Gouda’s Glories fritessaus FODMAP-arm is vanwege de specerijen. Daarnaast raden wij extra glucose-fructosestroop af, hoewel het geen FODMAP is. Alle toegestane sauzen staan trouwens in ons boodschappenboek.
   Paprikapoeder raden wij niet af, tenzij je last hebt van capsaicine.
   Een aantal maisproducten zijn ook beperkt, zie de lijst.

   groet

 50. Vandeven 13 mei 2018 at 15:25 #

  Beste Sigrid en Myrthe,
  Waar vind ik in België een FODMAP diëtist ?
  Groetjes
  Irene

 51. Hocepied Melishia 7 juni 2018 at 13:06 #

  Beste,

  Is zurkel toegestaan bij het volgen van een fodmap-arm dieet?

 52. Petra 17 juli 2018 at 14:54 #

  Beste lezer,
  Ik heb vandaag glutenvrij brood gekocht met tarwezetmeel en melkpoeder erin. Ik begrijp dat tarweZETmeel geen probleem is? Hoe zit dat met melkpoeder in brood? Dat is denk ik maar een hele kleine hoeveelheid? Is dat erg, of kan ik dit brood gewoon eten?

  • Foodie Sigrid 21 juli 2018 at 00:52 #

   Best Petra,
   tarwezetmeel is bij het FODMAP dieet zeker geen probleem. Melkpoeder kan een probleem zijn, als je heel gevoelig bent voor lactose. Omdat ik de andere ingredienten niet ken, kan ik niet zeggen of je gekocht glutenvrij brood FODMAP-geschikt is.
   Groetjes

 53. Evelien van Laar 20 juli 2018 at 10:04 #

  In jullie (heerlijke) recepten ziek ik regelmatig lactoserijke produkten staan. Dat botst toch met het Fodmap dieet?
  bv zachte geitenkaas, feta, ricotta, boter

  • Foodie Sigrid 21 juli 2018 at 00:53 #

   Beste Evelien,
   Zowel zachte geitenkaas, feta als ricotta zijn lactose-arm, dus geschikt. Boter is zelfs nagenoeg lactosevrij.

 54. Ilse 4 augustus 2018 at 16:59 #

  Ik ben in de war geraakt over havermelk. Ik lees bij sommige bronnen dat dit een goed alternatief is voor melk, maar in de Monash app geeft 250 ml een rood signaal (oligos). Mag havermelk in de eliminatiefase dus alleen in heel kleine hoeveelheden? Ik gebruik het graag in de koffie.

 55. linda 31 augustus 2018 at 10:22 #

  Beste, is roze pompelmoes toegestaan of niet in het fodmap-dieet?

 56. Linda 7 september 2018 at 12:16 #

  Is Melkzuur toegestaan of niet?

  In jullie boodschappenboek staat Calve licht en romig als toegestaan. Bij de ingredienten zie ik echter Melkzuur staan.

 57. Banton 24 september 2018 at 09:53 #

  Hmm, er is zo’n lijst met rood en groen gedeelte en sommige van de antwoorden hierboven zeggen dat je bepaalde producten prima mag gebruiken, terwijl die op de rode lijst staan: bv alle zachte kazen, roomboter en humus. Humus is gemaakt van kikkererwten en dat is een peulvrucht en volgens de lijst mag je geen enkele peulvrucht. En kaneel staat ook op de rode lijst. Overigens varieert de Engelstalige lijst ook weer van de Nederlandse. De Engelse weert bv ook spelt en de Nederlandse niet. Op die manier is er natuurlijk geen touw meer aan vast te knopen. Dus hoe weet ik nu wat juist is?

  • Foodie Sigrid 25 september 2018 at 11:41 #

   Beste Banton,
   Wat juist is, is alleen een digitale app van Monash omdat deze up-to-date is en alle informatie zowel digitaal als op papier eigenlijk een vertaalde versie van de app is en vrij snel ook verouderd. Als je de app bekijkt dan zie je dat het hele systeem geen kwestie is van rood en groen, maar juist vooral oranje. Humus bijvoorbeeld is dus oranje wat betekent beperkt toegestaan. Omdat het best ingewikkeld is, raden wij daarom ook aan om met een gespecialiseerde dietiste dit dieet te volgen.

 58. Dorothea 5 oktober 2018 at 19:36 #

  Beste, mag ik sojayoghurt eten tijdens de eliminatiefase? Hoeveel juist

  • Foodie Sigrid 10 oktober 2018 at 09:33 #

   Beste Dorothea,

   Hele sojabonen mogen niet, maar als de sojabonen bewerkt zijn tot dranken en toetjes, dan hebben de meeste mensen er geen of minder last van. Waarschijnlijk komt dit omdat de FODMAP’s in sojaproducten oplosbare galactanen zijn. Volgens Kings College of Londen zijn de naturel sojayoghurt en sojadranken laag in galactanen (fodmaps) en dus toegestaan. Het eenvoudigste is het om het gewoon te testen tijdens de herintroductie. Probeer in de eliminatiefase zuivel niet te vervangen door louter sojamelk en yoghurt maar kies ook voor de varianten gemaakt van rijst, amandel of kokos. Daarna soja testen, dan weet je het zeker!

 59. Willie 12 oktober 2018 at 14:19 #

  Je leest veel over obstipatie. Maar ik ga juist zeer makkelijk naar de toilet, in de ochtend wel 4 a 5 keer in twee uur. Is het fodmap dieet hiervoor geschikr?

 60. Lies 24 oktober 2018 at 11:34 #

  Is ijzerkruidthee ok? De dietiste wist dit niet.

 61. Jose 7 november 2018 at 20:10 #

  Goedenavond, ik wil gaan beginnen met het fodmap dieet. Nu heb ik 2 lijsten geprint: voeding met laag fodmap gehalte, hier mag ik witlof, en een lijst met fructanen, hierin staat witlof bij fructaan-rijk. Haal ik 2 dingen door elkaar?

  • Foodie Sigrid 12 november 2018 at 23:39 #

   Goedenavond Jose,
   Je kan het beste beginnen met de checklijsten en niet met losse lijsten welke fodmap’s waar in zitten, dat maakt het een beetje verwarrend.

 62. Elsa 14 november 2018 at 17:06 #

  Aangezien de sinterklaastijd is aangebroken, vroeg ik mij af of kruidnoten van speltbloem (van de AH) zijn toegestaan in het fodmap dieet?

 63. Tineke 16 november 2018 at 11:57 #

  Ik zit nog in de eliminatiefase en drink graag thee. Mag ik alle soorten vruchtenthee drinken? Dus ook de vruchtenthee van het fruit dat een hoog fodmap gehalte heeft?

  • Foodie Sigrid 17 november 2018 at 13:15 #

   hoi Tineke, in de Monash app en onze checklijsten staan welke theesoorten toegestaan zijn. Beste is om daar naar te kijken.

 64. Karola 20 november 2018 at 13:05 #

  Goedendag,

  Allereerst, dankjewel voor je site. Een bron van inspiratie 🙂
  Ik zat net je recept van cranberry sinaasappel broodje te bekijken, maar is dit echt fodmap-proof, ook als je in de eliminatiefase bent?
  Nu ben ik er ondertussen achter dat er verschillende fodmap-lijsten zijn, met hier en daar wat kleine afwijkingen. Dat is op zich al erg verwarrend.
  Bij mij staat kokosmeel in het rode gedeelte en amandelmeel, cranberries, lijnzaad en chiazaad in de oranje lijst. Dus vroeg ik mij af of dit echt wel zo goed is? Omdat je oranje items maar 1 per maaltijd mag, staat op mijn lijst.
  Ik twijfel absoluut niet aan je deskundigheid, ik vraag me gewoon af hoe dat precies zit 🙂

  Met vriendelijke groet,

  Karola

  • Foodie Sigrid 21 november 2018 at 22:39 #

   Beste Karola
   Het recept is gemaakt in 2015 en toen was kokosmeel nog beperkt in FODMAP’s en kon dat prima samen met amandelmeel. Helaas is kokosmeel nu hoog in fodmap’s waardoor nu een beperkte hoeveelheid amandelmeel met wat zaden prima kan. Ik heb kokosmeel er uit gehaald en hoeveelheid amandelmeel verhoogd. Het broodje is voor 7 plakjes. Als je uitrekent, kan je de hoeveelheden prima samen doen als je per keer 1 plakje neemt.

   Er zijn inderdaad altijd verschillende FODMAP-lijsten, dit zal helaas ook zo blijven. Het enige wat betrouwbaar is, is de low FODMAP Monash app. Daar zijn in ieder geval onze lijsten op gebaseerd. Alleen is het lastig om de app continu bij te houden.

   Oranje mag je dus wel combineren, alleen als je de hoeveelheden van de beperkte lijst vermindert zodat je totaal niet uitkomt dat de hoeveelheid die aangegeven is. Hoop dat dat duidelijk is.

   En fijn dat je niet aan mijn deskundigheid twijfelt. Ik geef juist het voorbeeld aan iedereen qua hoeveelheden fodmap’s en meer.

 65. Adriaan 26 november 2018 at 15:18 #

  Niet alle koolsoorten staan op de FODMAP lijsten. Mag rode kool bijv. wel, niet of beperkt?

  • Foodie Sigrid 29 november 2018 at 17:50 #

   Beste Adriaan, rode kool is beperkt. Binnenkort komen de nieuwe lijsten waarbij ook rode kool staat.

 66. Adriaan 26 november 2018 at 15:38 #

  Ik las op deze site over onderstaand boek.
  Ik ben m.b.v. een diëtiste bezig met de herintroductiefase. Dat gaat niet zo snel.
  Want helaas lopen de nodige chemokuren en deze fase af en toe door elkaar.
  Als mijn darmen weer wat tot rust zijn gekomen na een kuur, kan ik steeds weer een volgende voedingsgroep uitproberen.

  Waar kan ik jullie ‘Boodschappenboek met 1100 producten’ vinden? Hoe bestel ik dat en wat kost het? Bestaat er vergoeding van een zorgverzekeringsmaatschappij voor (deze link is niet actief)?
  Hartelijk dank voor jullie uitgebreide info.
  Vr. groet,
  Adriaan

 67. Anita Hellemons 28 november 2018 at 14:45 #

  Dag, op de Disolut site staat onder het kopje ‘FODMAP’ het product Invertase, een enzym welke saccharose splitst in glucose en fructose. Hoe kan ik dit plaatsen binnen de FODMAP groepen. Is dit een specifieke groep waar je last van kunt hebben? Weten jullie hier meer van.
  mvg Anita

 68. Yvonne 29 november 2018 at 14:50 #

  Beste Sigrid,
  Ik slik vit. D (voorgeschreven door huisarts) , maar daar zit de hulpstof isomalt in. Ik ben nu op zoek naar een andere Vit. D. Weet jij toevallig welke geschikt is?
  Heb zelf deze gevonden D-Cura 2.400 I.E./ml druppels , die bevat de volgende hulpstoffen : All-rac alpha tocoferolacetaat, Zoete sinaasappelschil olie, Polyglyceryl oleaat (E475).

 69. Amber Torenbeek 1 januari 2019 at 13:38 #

  Hoi,

  Ik ben al een aantal bakkers langs gegaan maar ik kan nergens 100 procent spelt zuurdesem brood vinden. nu wel het volgende:

  Alde Ambt Amber
  100% speltvolkoren. Lijnzaad zonnebloempitten en soja. 100% desem.

  Kan ik dit eten in de eliminatie fase? het is desem en niet zuurdesem, en er zit soja in…

  Groetjes, Amber

 70. AmberT 4 januari 2019 at 18:30 #

  Hoi Sigrid,

  Wat betreft havermout, is elke havermout goed, of moet het gluttenvrij / biologisch zijn? Ik gebruik best vaak havermout, in de (lactose vrije) yoghurt, als toevoeging in bananenbrood en in pannenkoekenmix.

  Fijn dat deze website bestaat! heb er al veel tips op kunnen vinden.

  groetjes Amber

  • Foodie Sigrid 5 januari 2019 at 10:41 #

   Beste Amber,
   Elke havermout is oke. Het lijkt wel uit testen dat biogische en glutenvrij havermout minder fructanen (fodmap’s) bevat dan gewone havermout

 71. Ineke Ten Westenend 16 januari 2019 at 16:19 #

  Ik doe al 4 weken het fodmap dieët. Ik hou mij hier streng aan, maar ik merk nog niet veel. Wel drink ik 2 glaasjes zoete witte wijn met 8% alcohol anders kan ik niet slapen heb er namelijk ook een slijmbeursontsteking bij. Kan dit gevolgen hebben?

  Met vriendelijke groet Ineke ten Westenend

  • Foodie Sigrid 16 januari 2019 at 22:08 #

   Hoi Ineke
   Ik zou zeker de wijn laten staan om diverse gezondheidsredenen. Om beter te gaan slapen zijn heel veel andere tips zoals melatonine of een beetje havermout in lactosevrij melk voor ‘s avonds laat in te nemen. SUcces

   • Leonie 10 februari 2021 at 14:26 #

    Ik heb het dieet gedaan, maar vind het wel een beetje vreemd hoe ik op bepaalde dingen reageer. Het blijkt namelijk dat ik wel tegen ui en knoflook kan, maar niet tegen tarwe. Kun je daar een verklaring voor geven? Ui en knoflook zijn toch veel hoger in fructanen?

    • Foodie Sigrid 11 februari 2021 at 12:19 #

     Hoi Leonie, goede vraag. Het zou kunnen zijn dat je een tarwe-allergie hebt. Of dat je last hebt van gluten. Ik adviseer je daarvoor om contact op te nemen met een fodmapdietist die het samen met je uit kan zoeken. Succes.

 72. Carola Lugtigheid 24 januari 2019 at 17:40 #

  Hoi

  Hierboven staat dat spelt mag maar op de checklist staat speltmeel (gewoon en volkoren) op de rode verboden lijst dus ik snap er niets meer van. Mag 100% speltmeel nou wel of niet?

  groetjes Carola

  • Foodie Sigrid 26 januari 2019 at 14:14 #

   Hoi Carola,
   Volgens de testen van Monash is 100% speltbrood en 100% zuurdesemspeltbrood laag in FODMAP’s. Dit kan met het bewerkingsproces te maken hebben. Ga je zelf speltbrood of speltkoekjes maken, gebruik dan alleen biologisch speltmeel, deze is ook laag in FODMAP’s. Alle andere speltmeelsoorten zijn weer hoog in FODMAP’s.

 73. Muriel 25 maart 2019 at 17:30 #

  Super fijne en informatieve site is dit. Ik heb een vraag over kaneel. Op de lijst die ik van mijn diëtiste kreeg staat dit als hoog in fodmap. Hier lees ik echter dat het gewoon gebruikt kan worden. Ik twijfel nu. Stond het eerst wel op de lijst van niet te gebruiken kruiden/ specerijen? Ook op de Monach app xie ik staan dat het gewoon gebruikt kan worden. Mvg

 74. katrien ottevaere 2 april 2019 at 17:10 #

  Hoi,
  Hoe zit het met inuline? Mag dit binnen FODMAP of niet? Ik lees tegenstrijdige dingen hierover op internet.
  mvg
  Katrien

  • Foodie Sigrid 7 april 2019 at 17:30 #

   hoi Katrien
   Inuline is niet toegestaan tijdens de 1e fase van het FODMAP dieet. groet Sigrid

 75. Ceulemans Paul 16 april 2019 at 20:44 #

  Na vele maanden van onderzoeken blijkt nu dat ik een fructose intollerantie heb (positieve ademtest).
  Ik ben gestart met mijn dieet en de klachten zijn beter.
  Ik heb een vraag ivm sporten met dit probleem. Ik ben een wielertoerist en fiets regelmatig lange afstanden met mijn club.
  Vraag: welke voedingsmiddelen kan ik onderweg gebruiken? Ik gebruik nu energierepen, maar ik vermoed dat dit niet OK is….

  • Foodie Sigrid 18 april 2019 at 10:49 #

   Beste Paul
   Er zijn wel specifieke sportproducten die je kan gebruiken. Er zijn overzichten te verkrijgen via je dietist. Als je zelf naar de ingredienten kijkt is het belangrijk dat er geen fructose of fructose-glucosestroop oid in zit.

 76. Anouk 4 juni 2019 at 15:26 #

  Hi Sigrid! Ik ben sinds kort bezig met de eliminatie-fase, maar ben al ooit getest op lactose-intoleratie, en dat was negatief. Betekent dit dat ik lactose wel gewoon kan blijven gebruiken? of moet ik dat toch gewoon apart introduceren weer?

  • Foodie Sigrid 4 juni 2019 at 22:48 #

   Hoi Anouk,
   Dat is een goede vraag. Het ligt eraan wat voor lactose-test je hebt gehad. Een ademtest is niet geheel betrouwbaar en een DNA-test wel bijna 100%. De kans is echter groot dat je geen last hebt van lactose, dus je kan – als je wilt – prima lactose blijven gebruiken.

 77. Ilse Lankhaar 3 augustus 2019 at 16:42 #

  . Maar daar staat bij de ingredienten sojaboon kan dit wel of niet. Er staat niet duidelijk bij of het de proteine zijn of niet.

  • Foodie Sigrid 3 augustus 2019 at 21:56 #

   Hoi Ilse, dit geeft Alpro aan:
   INGREDIËNTEN
   water, suiker, gepelde sojabonen (6,4%), cacao (3%), gemodificeerd zetmeel, chocolade (1%), tricalciumfosfaat, aroma, verdikkingsmiddel (carrageen), zeezout, vitaminen (riboflavine (B2), B12, D2)
   Dus het is beperkt toegestaan.

 78. Karen 9 augustus 2019 at 17:30 #

  Hallo!
  Omdat ik een glutenintoleratie heb eet ik regelmatig producten van boekweit, waaronder ook geroosterde boekweit (de graankorrels zeg maar). Zijn deze toegestaan in de eliminatiefase?

  • Foodie Sigrid 14 augustus 2019 at 11:05 #

   Beste Karen, deze zijn niet getest nog (aug 2019) dus ik kan er geen antwoord op geven. Ik denk dat ze FODMAP-arm zijn maar dat is dus niet getest.

 79. Irene 22 oktober 2019 at 22:14 #

  Ik heb een recept van Granola hierin zit agave siroop. Mag dat?

 80. Loes 4 november 2019 at 23:13 #

  Beste Sigrid,

  Ik heb een vraag!
  Wij moeten voor ons zoontje ook beginnen aan het FODMAP dieet. Wij vinden het echt een enorme zoektocht naar welke producten low fodmap zijn. Dus eigenlijk zoeken wij echt een lijst met producten van welk merk en in welke winkel het exact te vinden is. Ik zie dat er bijv boodschappenboekjes en apps zijn. zoals FODMAP food guide. maar wat is nu echt up to date en wat raad je aan? waar kan ik het meeste mee? Ik zoek bijv nog snoepjes en bijv limonade voor ons zoontje. Dat moet er vast zijn in low fodmap? Ik hoop van je te horen!

  met vriendelijke groet,

  Loes

  • Foodie Sigrid 6 november 2019 at 22:19 #

   hoi Loes

   Zowel de fodmap food guide app als boodschappenboek zijn even ver geupdate. Op dit moment zijn we achter de schermen al paar maanden bezig om beide producten te updaten. Dus beiden goed voor nu.

 81. Lilian 5 maart 2020 at 08:52 #

  Hallo,

  Ik vraag me af of geconcentreerd citroensap (uit een flesje) is toegestaan? Citroen als vrucht is toegestaan, maar vruchtensap uit concentraat staat dan weer op de verboden lijst… hoe zit dit?

  Groeten, Lilian

 82. Aniek 1 april 2020 at 22:18 #

  Hi ik ben net begonnen, mag ik de speltcrackers van Albert Heijn eten?

 83. Kim 3 april 2020 at 12:32 #

  Hoi,
  Ben al 12 jaar een PDS patiënt en heb recent het Fodmap dieet gevolg.
  Ik raak nogal in de war van soja. Het wordt in steeds meer producten toegevoegd en ik lijk er heel slecht tegen te kunnen. Bijvoorbeeld: pindakaas van Calvé gaat niet goed (zit soja in). Smeuïge pindakaas van ah gaat wel goed. In de fodmaplijst van het martini ziekenhuis staat dat sojasaus en ketjap wel mag, maar toen ik daar een marinade van had gemaakt (extra gelet op de ingrediënten in de ketjap) ben ik een week compleet van slag geweest. Ook veel GV producten bevatten soja en dat gaat ook niet goed. Hoe zit dat nu met soja?
  Ook een vraag mbt tarwe en rogge. Voorheen at ik regelmatig tarweproducten zonder problemen. Rogge ging altijd al faliekant fout. Nu na het fodmapdieet kan ik ineens ook geen tarwe meer hebben en dit is maar één voorbeeld. Ik merk dat ik nu minder producten kan hebben dan voor het dieet. Hebben jullie dit vaker gehoord?

  Ik hoor graag van jullie.

  • Foodie Sigrid 5 april 2020 at 20:17 #

   Beste Kim,
   Wij raden niet aan om fodmaplijsten van Martini te gebruiken omdat deze niet up-to-date hoeven te zijn. Over soja: als er koolhydraten in een product zitten, dan kan je er last van krijgen ivm de aanwezig fodmaps. Heb je last van sojaproducten zonder dat er koolhydraten in zitten, dan ben je waarschijnlijk gevoelig voor de eiwitten in soja. Dat is meer een allergie dan een intolerantie. Je zou daarvoor een bloedonderzoek kunnen doen.
   Als er mensen zijn die steeds gevoeliger worden voor voedingsmiddelen, kan zijn omdat het fodmapdieet niet op de juiste manier gevolgd is. En dan bedoel ik bijvoorbeeld te lang in de eliminatiefase en of te weinig vezels. Daarom raden wij aan om het dieet te laten doen onder begeleiding van een fodmapdietist.nl.

   Groet

 84. Pjotr 4 april 2020 at 08:51 #

  Hoe zit het met kefir. Ik zou denken dat melk kefir niet goed is, maar water kefir?

  • Foodie Sigrid 5 april 2020 at 20:19 #

   Beste Pjotr
   Het voordeel van zelfgemaakte kefir is dat er heel veel goede bacterien in zitten. Melkkefir kan laag zijn in lactose, alleen kan dat niet getest worden als je het zelf maakt. Je kan ook melkkefir uit de winkel kopen, alleen is deze meestal wel hoger in lactose. Waterkefir lijkt mij geen probleem.

 85. Mariska van Rijswijk 21 mei 2020 at 14:11 #

  Hoi hoi!

  Stevia is toegestaan in het FODMAP dieet maar van de variant die ik heb krijg ik duidelijk last. Het etiket zegt niet dat er een andere zoetstof met sorbitol of mannitol aan toe is gevoegd maar ik vermoed sterk dat het wel zo is gezien mijn reactie erop.

  Weten jullie een merk (of meerdere) dat 100% FODMAP proof is?

  Groetjes, Mariska

 86. Ivar 6 juli 2020 at 10:32 #

  Beste Sigrid,

  Is jullie misschien iets bekend over snijbonen en het lowfodmap dieet? Ik hou erg van snijbonen maar kan nergens vinden tot hoeveel ze low fodmap zijn (ik ga ervan uit dat ze op de oranje lijst zouden moeten staan net als (sperzie)boontjes, peulen e.d.). In de Monash app staan ze niet maar ik weet niet of ze in Australië sowieso bekend zijn met snijbonen 🙂

  Alvast bedankt voor je reactie.

  • Foodie Sigrid 6 juli 2020 at 23:56 #

   hoi Ivar,
   snijbonen zijn helaas niet getest en ik verwacht niet dat ze low fodmap zijn, helaas. Je zou ze kunnen testen tijdens je herintroductiefase.

 87. OlgaS 18 juli 2020 at 19:15 #

  Ik ben op zoek naar een glutenvrij brood ivm het FODMaP dieet, maar overal zitten ingredienten in die volgens de lijsten niet mogen. Het beste wat ik heb kunnen vinden is Schär Campagnard, maar daar zit wel Soj-eiwt in. Is dat geschikt? Of heeft u andere aanbevelingen?

  Is bekend of theine-arme zwarte thee weinig FODMaPs bevat?

  • Foodie Sigrid 19 juli 2020 at 23:14 #

   Beste Olga, soja-eiwit is toegestaan. In onze fodmap booschappenboek en in de Fodmap Food Guide App staan glutenvrije broden als suggesties zoals Yam brood.

 88. Celine 20 juli 2020 at 20:00 #

  Hoi ik wil het boodschappenboek maar via de site krijg ik een code 404 iets.
  Waar ik hem krijg wil hem graag via boek

 89. Loes 2 september 2020 at 19:14 #

  Beste mensen van Fodmap Foodies,

  Ik vroeg mij af wat de verwachting is m.b.t. gedeeltelijk geïnverteerde suikerstroop. Bestaat dit ook uit gelijke delen glucose en fructose en is de verwachting dan dus dat dit waarschijnlijk kan net zoals bij invertsuiker(stroop) of is dit iets heel anders?

  Groet
  Loes

  • Foodie Sigrid 3 september 2020 at 23:07 #

   Beste Loes, invertsuikerstroop is waterige, eventueel gekristalliseerde oplossing van door hydrolyse gedeeltelijk geïnverteerde sacharose dat bestaat uit glucose en fructose. Als het gedeeltelijk geinverteerd is, is niet alle sacharose omgezet in glucose en fructose, alleen wel in gelijke hoeveelheden dus ja zeer waarschijnlijk kan dat.

   • Loes 5 september 2020 at 12:11 #

    Bedankt voor het antwoord!

 90. Griet 9 september 2020 at 13:36 #

  Hallo fodmapfoodies!
  Vraagje over vleesvervangers: binnenkort komt er iemand op visite die het fodmap dieet volgt. Omdat wij vegetariërs zijn en dus best wel vaak vleesvervangers eten, wilden we vegan “kip”stukjes gebruiken als één van de toppings voor zelfgemaakte pizza (die verder volledig low fodmap is). Nu is een telkens terugkerend ingrediënt soja(-eiwit). Omdat ik lees dat sojabonen niet kunnen, maar sojamelk en sojasaus wel toegelaten zijn, vroeg ik me af of deze kipvervangers kunnen?

  Ingrediënten Vegetarische Slager (vegan): Sojastructuur 88% (soja-eiwit, water), specerij-extract, zonnebloemolie, natuurlijk aroma.

  Ingrediënten Jumbo plantaardige kipstukjes (vegan): Water, soja-eiwit 25%, conserveermiddel: E261, zout, glucosestroop, azijn, gistextract, aroma, aardappelzetmeel, voedingszuur: citroenzuur, natuurlijk aroma, raapzaadolie, specerijen (kurkuma, witte peper, foelie), uienolie, mineralen: ijzer(III)difosfaat en zinkoxide, vitamine: B12.

  Ingrediënten AH stukjes als van kip (vegetarisch): 81% gerehydrateerd SOJA- en TARWE-EIWIT, zonnebloemolie, KIPPENEI-EIWIT (vrije uitloop), TARWEZETMEEL, azijn, natuurlijke aroma’s, aroma, water, zeezout, zout, maltodextrine, ijzer, vitamine B12

  Alvast dank!

  • Foodie Sigrid 9 september 2020 at 16:30 #

   Beste Griet, het lasstige is dat je niet weet wat de ‘specerij-extract’ is in de vleesvervangers. Wij hebben de Vegetarische Slager enkele malen erover gevraagd via mail en nog geen reactie mogen ontvangen tot nu toe. In ieder geval mag soja-eiwit wel. En uienolie mag niet. De kipreepjes vegan van AH wel, zie ook ons FODMAP boodschappenboek.

 91. Hannah 21 november 2020 at 13:08 #

  Goedemiddag,

  In de FAQ lees ik dat kikkerwerwtenmeel wel mag binnen het FODMAP dieet, zolang het maar vanuit het eiwit is verkregen. Hoe weet ik echter of het van de eiwitten is gemaakt? Ik zie bij ingrediënten namelijk alleen maar staan: “biologisch kikkererwtenmeel”
  Alvast dank!

  • Foodie Sigrid 23 november 2020 at 16:11 #

   Dat is een goede vraag Hanna, als het echt eiwitpoeder is, dan kan je ervan uit gaan dat het gemaakt is van de eiwitten van de kikkererwten. Als het product een pasta is, dan niet, bijvoorbeeld.

   • Hannah 1 januari 2021 at 18:52 #

    Oké dankjewel Sigrid!

 92. Leonie Hof 29 november 2020 at 22:05 #

  Bij AH of Lidl verkopen ze daim taart, glutenvrij. Mijn zus zei dat ik die wel kon hebben. Ik zit nu in de eleminatiefase van het FODMAP-Dieet. Toch valt me op dat in de ingrediënten lijst toch wel veel melk tussen staat. Als ik voor het nemen van een klein stukje van deze taart, een lactasepilletje slik, zou ik dit dan kunnen eten of beter van niet?

 93. Leonie Hof 9 december 2020 at 16:07 #

  INGREDIËNTEN: Suiker, EIWIT, ROOM, EIGEEL plantaardig vet (palm, shea), AMANDEL (5%), KARNEMELKPOEDER, plantaardige olie (raapzaad), zonnebloempitten, cacaoboter, zoete abrikozenpitten, weipoeder (uit MELK), cacaomassa, magere MELKPOEDER, MELKVET, gecondenseerde magere MELK met suiker, suikersiroop, basterdsuiker, zout, emulgator (SOJAlecithine), aroma. KAN SPOREN VAN PINDA’S EN HAZELNOTEN BEVATTEN

  • Foodie Sigrid 10 december 2020 at 17:53 #

   hoi Leonie, als ik zo zie, dat ziet er best veel lactose in van room, karnemelkpoeder, magere melkpoeder en gecondenseerde magere melk. Dus nee deze kan niet tijdens de eliminatiefase. Ik denk dat zelfs een pilletje lactase niet voldoende is.

 94. Anna 25 maart 2021 at 11:00 #

  Goedemorgen,
  Mag je zilvervliesrijst eten? Ik meende daarover iets gelezen te hebben op jullie site, maar ik kan het niet terugvinden.
  Alvast bedankt voor je antwoord
  Groet,Anna

  • Foodie Sigrid 25 maart 2021 at 14:07 #

   Hoi Anna, ja hoor. Je kan het ook terugvinden in de FODMAP-dieetchecklijsten en de FODMAP-apps (low FODMAP diet app & Fodmap Food Guide app)

 95. marlene 15 november 2022 at 16:45 #

  Hoi, ik heb een raag over de nieuwe groene lijst. Vroeger stonden er alleen dingen op de groene lijst die je onbeperkt kan eten. Nu staan dingen die rood of oranje zijn in kleinere hoeveelheden ook op de groene lijst.
  Mijn vraag is hoeveel soorten voedingsmiddelen waar een gewicht bij staat mag je tegelijk eten?
  Bijvoorbeeld ik wil appel (25 gram is groen) en aardbeien (65 gram is groen) eten. Kan ik dan 25 gram appel en 65 gram aardbeien in 1 keer eten? Of moet ik de porties halveren omdat ik 2 dingen eet, dus 12,5 gram appel en 32,5 gram aardbeien? Zodat het bij elkaar nog groen is. En als ik er nog tegelijk abrikoos bij wil eten, de toegestane hoeveelheden dan in drieën verdeel: 8 gram appel, 21 gram aardbei en 5 gram abrikoos om tegelijk te eten?

  vriendelijke groet,
  Marlene

  • Foodie Sigrid 15 november 2022 at 20:49 #

   Hoi Marlene
   Je kan niet alles meer onbeperkt eten dat klopt. Als er een getal staat qua ml of grammen achter een product in de groene lijst, dan betekent dat dat er een hoeveelheid bekend is waar een matige en / of een hoge hoeveelheid fodmaps aanwezig is. Dus dan neem je de ‘groene’ hoeveelheid of de ‘oranje’ hoeveelheid en niet meer dan wat in de oranje lijst staat. Je mag producten uit de groene lijst combineren. Halveren doe je als je naar de grammen in de oranje lijst kijkt.

 96. NS 8 juni 2023 at 12:42 #

  Is een airup fles geschikt?

 97. Liselotte 28 januari 2024 at 10:40 #

  Hii,

  Ik ben al mega geholpen door jullie website, bedankt daarvoor!

  Nu gebruik ik alleen nog de boodschappenlijst uit 2022 en zou ik natuurlijk heel graag een meer up to date vesie gebruiken. Ik twijfel alleen of en wanneer er een 2024 versie komt of dat ik beter nu gewoon voor de 2023 versie kan gaan?

  Groetjes!
  Liselotte

Geef een reactie