Beste diëtist,

Wil jij je expertise in het begeleiden van cliënten met het prikkelbare darm syndroom (PDS) en andere darmziekten naar een hoger niveau tillen? Wil jij meer verdieping over darmgezondheid in relatie tot voeding en leefstijl? 

Dan is de INFLATE-cursus de ideale keuze voor jou. Onder leiding van gespecialiseerde PDS- en FODMAP-diëtist Sigrid van der Marel-Sluijter biedt deze cursus jou de kans om je voedingsadviezen te optimaliseren, specifiek afgestemd op de individuele behoeften van je cliënten.

 

Wat biedt de INFLATE-cursus?

 

  • Deskundige Begeleiding: De cursus wordt geleid door Sigrid van der Marel-Sluijter, een ervaren diëtist gespecialiseerd in PDS en het FODMAP-dieet. Met haar diepgaande kennis en bewezen ervaring zal zij jou begeleiden naar een expertniveau in de behandeling van darmziekten.

  • Inhoudelijke Verdieping: Je krijgt toegang tot essentiële bronnen zoals delen uit de Multidisciplinaire Richtlijn PDS, de Dieetbehandelingsrichtlijn IBS en diverse relevante literatuur. Deze solide basis vormt de ruggengraat van je kennis, direct toepasbaar in je dagelijkse praktijk.

  • Interactieve Leeromgeving: Alle cursusmaterialen en informatie worden digitaal aangeboden via het gebruiksvriendelijke platform Huddle. Hier vind je alle benodigde documenten, video’s en andere leerbronnen om de cursus succesvol af te ronden.

  • Onderlinge Communicatie: Via een privé WhatsApp-groep kun je dagelijks communiceren met Sigrid en je medecursisten. Deze directe lijn van communicatie biedt de mogelijkheid om vragen te stellen, ervaringen te delen en van elkaar te leren.

  • Maandelijkse Trainingen en Q&A-sessies: Elke maand worden interactieve trainingen gehouden over specifieke thema’s. Geleid door Sigrid van der Marel-Sluijter, bieden deze trainingen verdieping en praktische toepassing van de behandelde stof. Bovendien worden er aan het einde van elke maand online Q&A-sessies gehouden via ZOOM, waar je dieper in kunt gaan op de geleerde materie en praktische vragen kunt stellen.

  • Certificaat en Punten: Als deelnemer van INFLATE heb je de mogelijkheid om een certificaat te behalen. Voltooi alle opdrachten en toetsen om dit waardevolle certificaat te verkrijgen en de toegekende punten voor het Kwaliteitsregister Paramedici. 

 

Waarom kiezen voor INFLATE?

 

INFLATE biedt jou de kans om een expert te worden in het behandelen van patiënten met PDS en andere darmziekten. De combinatie van diepgaande kennis, praktische toepassing en directe communicatie met experts en medecursisten maakt deze cursus uniek. Je leert niet alleen de theoretische aspecten van voedingsbegeleiding, maar ook hoe je deze kennis effectief in de praktijk kunt implementeren.

Schrijf je in voor INFLATE en investeer in je professionele groei. Laat deze kans niet voorbijgaan en zet de eerste stap naar een succesvolle carrière als gespecialiseerde PDS- en FODMAP-diëtist.

 

Fleur Haarlem
Fleur Haarlemonline diëtist
Lees verder
Omdat ik de tweedaagse FODMAP scholing van Sigrid een aantal jaren geleden had gevolgd en veel mensen met PDS begeleid in mijn praktijk naar minder klachten, twijfelde ik in het begin erg of ik dit traject aan zou gaan. Maar wat ben ik blij dat ik er toch voor heb gekozen! Omdat er uit onderzoeken steeds nieuwe informatie komt, vind ik het erg fijn dat ik nu als PDS specialist helemaal up to date ben over deze informatie. Het fijne van het traject vind ik dat er naast het zelfstandig online leren, ook heel veel mogelijkheden zijn om vragen te stellen en met andere diëtisten te sparren over casussen en vragen over de inhoud van de scholing. Voor diëtisten die zich willen specialiseren in PDS, maar ook voor diëtisten die al expert zijn op dit gebied, maar hun kennis up to date willen houden, zou ik INFLATE zeker aanbevelen!
Wendy da Silva Sequeira
Wendy da Silva Sequeirada Silva dieetadvies
Lees verder
Mijn leerdoel was om een cliënt met PDS ook met een FODMAP dieet goed te kunnen begeleiden. Ik durfde dit niet zo goed. Ik zag vooral heel veel beren op de weg, omdat ik niet goed wist hoe dit moest aanpakken. Door de scholing leer je stap voor stap de aanpak en de do' en de don'ts. Inmiddels lukt het me het FODMAP dieet te adviseren en te begeleiden. Ik heb nu meer vertrouwen in mezelf.
Ingrid van Bommel
Ingrid van Bommel
Lees verder
Ik heb de nascholing als zeer waardevol en kundig ervaren. Het geeft mij heel veel verdieping gegeven. Ik kan mijn cliënten met PDS nu nog beter begeleiden. Er zitten heel veel praktische tips in. Sigrid is op de hoogte van wetenschappelijke literatuur en dat zie je terug in de cursus .Mijn koffer is gevuld met heel veel kennis en tips. Zeer waardevolle cursus, dus absoluut een aanrader!
Rosalie Kemper
Rosalie Kemper
Lees verder
De bijscholing van Sigrid in een paar woorden: interessant, verdiepend en leerzaam. Voordat ik met Inflate begon, was mijn kennis over (voeding bij) PDS en het FODMaP-dieet erg beperkt. Door de bijscholing is mijn kennis op dit vlak heel erg verbreed. Waar ik in het begin best onzeker was in gesprekken met een PDS'er, is dit nu al veel minder en weet ik nu waar ik over praat! De informatie die we hebben gekregen is veel, maar onwijs interessant. Het fijne vond ik dat we veel praktische handvaten hebben gekregen om PDS'ers goed in de praktijk te kunnen begeleiden. De kennis die ik heb op gedaan pas ik nu met veel plezier in de praktijk toe. 
Ilina Weinschenk
Ilina Weinschenk
Lees verder
Na deze cursus is mijn kennis over het behandelen van PDS en het FODMAP-dieet vergroot. Na het volgen van de cursus lukt het me om mensen met darmklachten beter te helpen. Nu heb ik veel meer blije klanten! Dank je wel Sigrid voor het delen van jouw kennis en alle praktische tools!
Bianca Mersmann
Bianca Mersmann
Lees verder
Ik wilde graag tips over hoe ik mensen met darmklachten, naast het FODMAP-dieet, kon begeleiden. Het FODMAP-dieet was voor mij al een beetje bekend terrein, ook omdat ik het zelf gevolgd heb, maar ik wist niet goed wat voor methodes er daarnaast nog zijn om mensen van hun klachten af te helpen. Dank deze scholing sta ik stevig in mijn schoenen als diëtist en ik ben helemaal klaar om met mijn cliënten met darmklachten op ontdekkingsreis te gaan. Niet alleen het FODMAP-dieet, maar ook andere manieren om cliënten van hun darmklachten af te helpen. Dat is heel erg fijn!
Hanneke van Dommelen
Hanneke van DommelenDiëtistenpraktijk Foodfit
Lees verder
Een verdiepende scholing die mij positief heeft verrast! Ik zag al veel PDS'ers in mijn praktijk, maar heb nu het gevoel dat ik ze nog beter kan helpen. Ik voel me meer gespecialiseerd dankzij de INFLATE scholing.
Denise Visser
Denise VisserDiëtist, DV Voedingsadvies
Lees verder
Ik vond de Inflate cursus heel interessant. Ik heb ontzettend veel geleerd over het onderwerp PDS en alles wat hierbij komt kijken (voeding, leefstijladviezen, medicatie, therapieën, etc). Ook ga je de diepte in met het FODMAP dieet. Ik had veel vragen, maar kon hiervoor altijd bij Sigrid terecht. Niets is haar teveel. Ik kan cliënten met PDS echt meer op maat advies geven. Wat mij betreft zeker de moeite waard geweest om deze cursus te volgen. Sigrid, bedankt!

Ben je diëtist en wil je patiënten met PDS en andere darmziekten optimaal begeleiden? Met de cursus INFLATE van Fodmap Foodies onder leiding van dietist Sigrid van der Marel-Sluijter leer je om de voeding af te stemmen op de individuele cliënt met PDS en zo een optimaal voedingsadvies te geven. 

Start: 8 mei 2024

Duur: 7 maanden 

Zelfstudie: 51 uur

Training live online: totaal 20 uur

Training live op locatie: totaal 8 uur

Accreditatie KP: 46 punten toegekend

Certificaat: Ja

Nascholing is gebaseerd op:

De Multidisciplinaire Richtlijn voor diagnose en behandeling van Prikkelbare Darm Syndroom 

Dieetbehandelingsrichtlijn IBS van Elsevier

Monash Online Course IBS  FODMAP For Dietitians

Inclusief 1 jaar toegang online leeromgeving

Samenvatting modules

MODULE 1

Deze module verklaart wat PDS is, de symptomen, oorzaken, diagnose, rode vlaggen, overlap andere ziektebeelden, en goede intake als diëtist. De hersen-darm-as wordt doorgenomen in relatie tot darmklachten. Literatuur onder andere de nieuwe Multidisciplinaire Richtlijn PDS en de Dieetbehandelingsrichtlijn IBS.

 

MODULE 2

In deze module worden alle bewezen en onbewezen behandelingen bij PDS doorgenomen. We gaan dieper in op medicijnen, zelfzorgmiddelen en suppletie zoals probiotica, pepermuntolie, STW5, spijsverteringsenzymen, en allerlei soorten en typen vezels en vezelsuppletie waaronder psyllium, PHGG, acaciavezels.

MODULE 3

Deze module beschrijft leefstijl- en voedingsadviezen bij mensen met gevoelige en prikkelbare darmen. Besproken worden diverse triggers bij PDS zoals stress,  suikers, vet, zuivel, tarwe, vezels, zoetstoffen, capsaïcine, onregelmatig eten. 

 

MODULE 4

Deze module beschrijft volledig uitleg van het FODMAP-dieet, Monash app, FODMAP-dieet checklijsten, cut-off-levels, praktische skills zoals etiketten lezen. Ook gentle approach (FODMAP-light) wordt toegelicht. Je gaat zelf ook het FODMAP-dieet volgen. 

 

MODULE 5

Deze module beschrijft de herintroductiefase van het FODMAP-dieet, interpretatie diverse manieren testen, en het personaliseren van het dieet als ‘Way-of-life’.

 

MODULE 6

In deze module worden diverse bewezen therapieën beschreven: hypnotherapie, cognitieve gedragstherapie, mindfulness. Ook nog onvoldoende bewezen therapieën zoals yoga, acupunctuur, osteopathie. Ook nieuwe behandelmethoden en supplementen voor de toekomst worden doorgenomen.

In het kort

51 uur zelfstudie

Minimaal totale studiebelasting (literatuur, opdrachten, webinars bekijken)

21,5 contacturen

16,5 uur live online .

2 x halve live dag (totaal 5 uur)

€1297

Geen extra kosten 

.

 

COMPETENTIES

Beschrijving geven van de diagnose, oorzaken en klachten van prikkelbaredarmsyndroom en andere mogelijke onderliggende ziektebeelden.

Mogelijke behandelopties weten (keuzehulp) en hoe je dat als dietist kan vertalen naar de praktijk.

Kennis van voor- en nadelen medicijnen, supplementen en diverse therapieën.

Inzicht in hersen-darm-as werking in relatie tot darmklachten.

Kennis van de nieuwste Multidisciplinaire Richtlijn PDS en Dieetbehandelingsrichtlijn IBS.

Verband tussen leefstijl en darmklachten kunnen interpreteren en advies over geven.

Inzicht in diverse diëten bij PDS en andere darmklachten.

Recent literatuur over PDS en FODMAP kunnen interpreteren.

FODMAP-dieet op diverse manieren kunnen adviseren en inzetten.

Inzicht in overige bewezen behandelmethodes.

WERKWIJZE

Deze cursus wordt begeleid door Sigrid van der Marel-Sluijter, gespecialiseerde PDS-en FODMAP-diëtist.

Je bestudeert delen uit de Multidisciplinaire Richtlijn PDS, Dieetbehandelingsrichtlijn IBS en diverse literatuur.

Alle digitale informatie zal beschikbaar zijn in een onlinen leeromgeving (Huddle) waar je toegang tot krijgt.

Conversatie gaat via een prive Whatsapp groep waar bijna dagelijks gecommuniceerd wordt.

Elke maand wordt een training online gegeven via ZOOM of via Webinargeek over een specifiek thema.

Aan het eind van elke maand is er een online Q&A over voorgaand thema via ZOOM.

Er kunnen gastdocenten uitgenodigd worden voor specifieke subthema’s. Alle online trainingen worden opgenomen en blijven beschikbaar.

Deelnemer kan certificaat krijgen en bijbehorende punten indien alle opdrachten en uitwerkingen gedaan zijn voor 1 september 2023.

FAQ

Meestgestelde vragen

Data webinars en ZOOM-bijeenkomsten:

Start 8 mei  2024 welkom en uitleg via ZOOM 20.00-21.00

Eerste webinar module 1

Woensdag 22 mei 10.00-11.30

ZOOM Q&A woensdag 5 juni 20.00 – 21.30

module 2 LIVE middag vrijdag 21 juni MIDDAG

ZOOM Q&A 17 juli 2024  20.00-21.30 

2e webinar module 3

Woensdag 31 juli 10.00-11.30 

ZOOM Q&A woensdag 14 augustus  20.00-21.30

3e webinar module 4 deel 1

Woensdag 28 augustus 10.00-11.30

4e webinar module 4 deel 2

Woensdag 4 september 10.00-11.30 

ZOOM Q&A module 4 woensdag 18 september 20.00-21.30 

LIVEDAG OCHTEND

Donderdag 10 oktober 

Over interpreteren Fodmap dieet ervaringen, en deel smaakmakers, etiketten lezen

5e webinar module 5

Woensdag 16 oktober 10.00 uur-12.00 uuur

ZOOM Q&A module 5

Donderdag 7 november 20.00 uur

6e webinar module 6

Woensdag 13 november 1000-1130 

ZOOM Q&A module 6 woensdag 27 november 20.00-21.00 

Afronden toetsen vóór 8 januari 2025 

Jazeker, alles wordt opgenomen. Je ontvangt de replays van de webinars automatisch in je mail. De opnames van de Q&A’s worden in de online leeromgeving gezet. Je kan alles in je eigen tijd terugkijken. 

De live bijeenkomsten zijn in de buurt van Utrecht

 

De eerste live bijeenkomst is vrijdagmiddag 21 juni. 

De tweede live bijeenkomst is donderdagochtend 10 oktober inclusief lunch.

De nascholing neemt inclusief inleveren toetsen 8 maanden in beslag.

De eerste training is 22 mei 2024 en de laatste training is 13 november 2024.

Je hebt tot 8 januari 2025 nog de tijd om de modules te volgen en de toetsen af te ronden.

De volgende ronde start in oktober 2024.

Vanaf 1 oktober heb je toegang tot de online omgeving FODMAP Academy. De allereerste online training is op dinsdag 14 oktober om 10 uur.

 

De terugkomdagen zijn: Donderdag 10 oktober middag (1400-1700) en Donderdagochtend 6 februari 09.30-13.30 inclusief lunch)

Jazeker dat is mogelijk. Als je mij de gegevens mailt van je werkgever, dan mail ik de factuur. Geen probleem. 

Als je alles hebt gevolgd dan krijg je een certificaat en ben je fodmapdietist en word je vermeld op de website.

Voor het jaar erop wordt er wel een jaarlijkse bijdrage gevraagd.

Clienten met PDS kunnen niet volgens een stappenplan behandeld worden. Je gaat leren en inzicht krijgen in het ziektebeeld en de darmproblematiek. Dieetbehandeling is en blijft advies op maat. Zie het geheel als een ‘roadmap’. Tijdens alle maanden ben ik je mentor om je wel alle mogelijkheden te laten zien. Met alle inzichten, kennis en tools word jij ook een expert in dit gebied.