Wie zit er achter Fodmap Foodies?

Hoi, ik ben Fodmap Foodie Sigrid en net als jij heb ik een prikkelbare darm. Ik ben zowel ervaringsdeskundige, expert als een gespecialiseerd diëtist op het gebied van buikpijn en darmklachten. Ik ben auteur van het boek ‘Buik blij, jij blij! In 5 stappen van je buikpijn af met de unieke en effectieve S.M.I.L.E. methode’ en mede-auteur van het FODMAP arm dieet basisboek en eigenaar van Fodmap Foodies.

Vanuit mijn diëtistenpraktijk heb ik al honderden mensen begeleid met buikpijnklachten. Zelf heb ik van kinds af aan last van buikpijn, darmkrampen, winderigheid en obstipatie door een zogenoemde prikkelbare of spastische darm. Na diverse opleidingen zoals orthomoleculaire therapie, Voeding & Diëtetiek en de internationale FODMAP-cursus voor diëtisten, ben ik eindelijk achter gekomen waarvoor ik gevoelig ben en waarom! Sindsdien ben ik nagenoeg klachtenvrij! Mijn droom was al jaren om een eigen boek uit te geven en dat heb ik in 2017 gedaan. In het boek ‘Buik blij, jij blij!’ deel ik graag mijn kennis en ervaring, en benadruk ik vooral mogelijkheden en positiviteit, zodat ook jij ontdekt hoe je van je klachten af komt en lekker in je vel gaat zicht en gaat lachen! Want met de unieke en effectieve S.M.I.L.E.-methode kom je van je buikpijnen andere darmklachten af. Buik blij en jij blij!

Fodmap Foodies Team:

Gelukkig word ik ondersteund door diverse leuke mensen! Zoals:

Gésanne Jongman: ze is dietist en werkt in Groningen. Ze helpt Fodmap Foodies bij het updaten en onderhouden van het FODMAP-arme boodschappenboek.

Francisca van Vark: heeft ook PDS, ze studeert (iets met chemie) en is illustrator-ontwerper. Ze heeft als grafische designer het nieuwe logo van Fodmap Foodies ontwikkeld en alle leuke tekeningen die je voorbij ziet komen.

Rianne Besselink: ze is 24 jaar oud, is sinds deze zomer diëtist, heeft PDS en houdt heel erg van bakken. Ze heeft het ebook “Een Low FODMAP-feestje” gemaakt.

 

Wil jij ook bloggen of FODMAP-arme recepten delen? Laat het ons weten! Stuur een mail naar info@fodmapfoodies.nl.

19 Responses to Wie zit er achter Fodmap Foodies?

 1. Anja 23 september 2020 at 15:44 #

  Goedemiddag!
  Via de dietiste van mijn zusje zijn we nu bezig met de voorbereidingen van de ‘eliminatiefase’ in verband met de PDS klachten van mijn zusje.
  Via de dietiste hebben we ook veel informatie ontvangen, digitaal.
  Waar we tegenaan lopen is het feit dat je ontzettend veel moet bladeren door alle info om hetgeen op te zoeken waar je naar zoekt.

  Kortom kan dit niet efficiënter en is de aanschaf van de ‘app’ fodmap dieet checklist hiervoor wellicht een oplossing?

  Kan je dat via ‘zoeken’ het voedingsmiddel/produkt vinden? En zo ja is die app dan in het Nederlands?

  Bij voorbaat dank voor jullie reactie,
  met vriendelijke groet,
  Anja van der Lingen

  • Foodie Sigrid 24 september 2020 at 12:37 #

   Beste Anja, in de FODMAP-dieet checklijsten staat inderdaad beschreven hoe het dieet werkt. Deze lijst is niet in het Nederlands helaas. Als je naar merkartikelen wilt zoeken welke producten wel mogen, dan is het boodschappenboek wel handig of de Nederlandse Fodmap Food Guide app.

 2. els verdonck 2 februari 2021 at 15:36 #

  Hallo, je geeft aan dat de checklist zou upgedate worden in 2021.

  Is dit reeds het geval?

  Alvast super hartelijk bedankt voor alle fijne tips en recepten?

 3. Anna 15 maart 2021 at 18:00 #

  Hallo Sigrid,
  Sinds kort ben ik bezig met de ‘herintroductiefase’. Nou dat valt niet mee om op mijn 72 ste allerlei eetgewoonten te veranderen. Ik ben ook nog vegetarisch, dat maakt het nog moeilijker. Ik viel erg genoeg ook meteen af. En ik ben al dun genoeg. Mijn diëtiste gaf me jullie site door.
  Ik scrolde meteen naar de nagerechten en het lekkers: de Amandel-Citroën-olijfoliecake heb ik al twee keer gemaakt. Hij is heerlijk van smaak, maar ik vroeg me of hij wat te droog is. De tweede keer minder.
  Mijn vraag: ligt dat aan de meelsoorten of aan de oven? Ik doe er en mascarpone en limoncello en citroensap in.

  Mijn tweede vraag: kan ik in reguliere recepten de tarwebloem gewoon vervangen door andere meelsoorten bij bijvoorbeeld de volgende taarten
  In het blad: lekker eten van Eko Plaza. Daarin staan nu een heerlijke Chocolade pecannotentaart en een Easy vegan chocoladetaart resp. 150 en 250 gr bloem.

  Ik vind jullie site er prachtig uitzien en ik hoop binnenkort meer recepten uit te proberen.

  • Foodie Sigrid 17 maart 2021 at 15:18 #

   Beste Anna, bedankt voor je reactie.
   Ik heb de cake ook enkele keren gemaakt, en bij mij was deze zeker niet te droog. Zou aan de stand van je oven kunen liggen.
   Je kan zeker in reguliere recepten de tarwe door bijvoorbeeld biologisch speltmeel vervangen, of een combinatie van bijvoorbeeld havermeel en quinoameel. Succes met bakken

 4. Lydia Lembeck 29 maart 2021 at 17:20 #

  Gd avond. Ik heb eerder gehoord over FODMAP. Maar nu heb ik vragen die ik even niet kan oplossen. Mag ik om antwoord vragen via email?

  Ik heb zowel PDS, als reflux. Daarbij komt dat ik met voeding de cholesterol omlaag probeer te krijgen, omdat die behoorlijk hoog was (LDL 4.5). Totaal 4.9, maar de huisarts vond dat niet interessant. Zelf gezocht. Elke dag theelepel druivenpittenolie om de HDL hoger te krijgen, omdat ik gelezen heb dat dat toch belangrijk is. Afijn, nu protesteren maag en darmen samen. Wat kan ik dan nog eten? Het is al vrij summier geworden. Koolsoorten zijn slecht voor de schildklier (ook een lastig exemplaar). Wat ik zelf kon vinden gebruik ik, maar nu wordt het lastig. Ik ben 71, wordt 72 in juli. Ben fors afgevallen afgelopen 2 jaar – langzaam – van ca. 100 naar 65 kilo en er moeten er nog 5 af ivm de BMI. Mijn huisarts is niet blij dat ik geen statines neem. Ook geen omaprezol. Zit nu midden in een forse Burn Out (vrijwil.werk met een narcist). Toen ik voroig jaar Omeprazol peobeerde ging mijn geheugen parten spelen. Een klein beetje beter nu mbv Lion’s Manes. Maar ondnertussen heb dus een probleem met maag en darmen..
  Als uw advies betaald moet worden, wilt u dat er dan bij vermelden? Met alleen AOW lastig, maar goed advies is me veel waard. Ook nog zuiniger met kachel en stroom en water zijn bv. En simpel 2 maanden niets aanschaffen.
  Wat denkt u., kunt en wilt u helpen? mvrgr. en dank!

 5. Sonja Horsthuis 11 april 2021 at 12:16 #

  Ik ben benieuwd of het Fodmap dieet kan bijdragen aan het verminderen van rosacea en leaky darm?

  • Foodie Sigrid 11 april 2021 at 22:21 #

   Hoi Sonja
   Daar is het dieet niet voor ontwikkeld en daar zijn ook geen onderzoeken naar gedaan. Ik ken wel mensen die door betere voedingsproducten minder last hebben van rosacea en leaky gut. Je kan daarvoor apart een mail sturen met meer info.

 6. Carolien 21 april 2021 at 08:42 #

  Hallo, ik moet een aantal weken het Fodmap dieet volgen en ben vegetariër. Ik heb jullie boodschappenauto gekocht maar heb nog wel wat vragen. Zo vroeg ik me af of jullie ALLE Vega producten bij de AH hebben bekeken… er staat nu zo weinig op de lijst vind ik. En Mbt brood soorten, bij AH vond ik soma haverkorn brood; staat niet op jullie lijst.. maar kan die echt niet of is die nieuw in hun assortiment?
  Groet, carolien

  • Foodie Sigrid 21 april 2021 at 21:47 #

   Hoi Carolien,
   Jazeker hebben we dat! Het is helaas zo dat het vegetarische schap heel snel wisselt qua ingrediënten of dat de leverancier niet reageert op de vraag om ingrediënten te specificeren. Je kan ervan uit gaan dat het boodschappenboek vrij up to date is.
   In haverkorn zit o.a. roggekorrels 3%. Dus deze hebben we niet meegenomen.

 7. Carolien 21 april 2021 at 08:43 #

  Bedoel natuur boodschappen lijst iov auto (auto correctie 😄)

 8. Anna 7 mei 2021 at 12:58 #

  Hallo, het valt mij op dat meerdere recepten ingrediënten bevatten die op de oranje lijst staan. Ik heb te horen gekregen dat ik per maaltijd maar een ingrediënt van die lijst mag eten. Bijvoorbeeld , boekweitspaghetti met aardbeien en geitenkaas. Dit recept is voor twee personen en bevat pijnboompitten, courgette en geitenkaas. Als ik alles deel door twee, eet ik meer dan 4 eetlepels pijnboompitten, meer dan 70 gr courgette en meer dan 60 gr geitenkaas. En drie producten van die lijst. Hoe moet ik hiermee omgaan?

  • Foodie Sigrid 8 mei 2021 at 21:54 #

   Hoi Anna, je mag inderdaad tijdens de eliminatiefase bijvoorkeur 1 product met een oranje hoeveelheid. Ja kan meerdere voedingsmiddelen prima combineren, neem dan helft of minder van de maximale aanbevolen hoeveelheid in het oranje. Van de pijnboompitten is er geen oranje hoeveelheid bekend, dus deze kan je inprincipe gewoon onbeperkt eten (het is getest met een hoeveelheid van 14 g dus 1-2 el is gewoon prima). Enige waar je op kan letten is de hoeveelheid courgette en dan mag je op dit moment 75 gram zonder problemen. Geitenkaas is ook in principe FODMAP-arm tot een hoeveelheid van 250 gram (deze hoeveelheid is oranje). Je kan dus prima combineren.

 9. Anna 11 mei 2021 at 16:08 #

  Dank je wel voor je uitleg! Het is prettig dat je me dit even voorrekent. Ik zit ook steeds te rekenen, maar verzand in allerlei lijsten met oranje en groen. Jouw voorbeeld maakt me duidelijk waar ik de fout in ga.
  Anna

 10. Anna 11 mei 2021 at 16:10 #

  Dank je wel voor je uitleg, Dat was verhelderend.
  Anna

 11. Liesje 4 juli 2022 at 16:23 #

  Beste FODMAP-foodies,

  Onlangs vond ik jullie lijst met FODMAP-arme supplementen.
  Omdat ik nogal gemakkelijk tekort heb aan Vitamine B12, zocht ik naar de ingrediënten van de merken die jullie opgeven.

  Ik weet wel dat er een verschil is tussen “-arm” en “-vrij”, maar in de meeste Vitamine B12 supplementen die jullie aangeven, zit mannitol en xylitol.
  Dat lijkt me – zeker in de eliminatiefase – toch beter te vermijden?

  Ik bestelde alvast Vitamine B12 van AOV, dat is volgens mij helemaal FODMAP-vrij.

  Groeten,
  Liesje

  • Foodie Sigrid 4 juli 2022 at 20:09 #

   Hoi Liesje

   Hoe kwam je aan ons lijstje als ik vragen mag? Van je dietist?
   Op ons lijstje staat ook het merk AOV. En naar mijn weten alleen vitamine B12 zonder fodmaps. Ik zie graag een voorbeeld van je waar mannitol en xylitol in zit.

Geef een reactie