We houden van Italie! En we houden van Monash!
We hebben afgelopen week echt een paar dagen in een Italiaanse droom geleefd! Wat was het fantastisch in Italië! Veel mensen ontmoet, en nog meer geleerd over het FODMAP dieet. Hieronder een kort verslag!
Afgelopen zondag 1 november zijn we na een korte vlucht aangekomen in Florence, waar we eerst heerlijk in het zonnetje hebben gezeten, een museum in zijn gestapt en een kerk hebben bezocht. Daarna met de trein naar Prato: op naar de universiteit van Monash in Prato!
‘s Avonds hebben we tijdens het genieten van een wijntje met heerlijke Italiaanse hapjes (niet allemaal FODMAP proof helaas, maar we konden aardig uit de voeten met de keuzes), kennis gemaakt met onder andere Patsy Catsos. Patsy is een diëtist uit Amerika, met ruime FODMAP ervaring. Lees hier meer over PATSY.
Maandagochtend vroeg uit de veren voor een dag vol interessante lezingen en presentaties. Gegeven door diverse FODMAP onderzoekers en experts van over de hele wereld. TOP! We weten inmiddels veel over het FODMAP dieet, maar we blijven leren.
Maandagavond was helemaal fantastisch. We werden met 2 bussen ergens ver buiten Prato gebracht, het ‘platteland’ van Toscane in. Boven op een berg, tussen de bomen stond een waar landhuis/kasteel waar een heerlijk diner werd geserveerd, met nog meer informatie en kennismakingen met andere FODMAP experts ‘ from around the world’.
Dinsdag werden er de hele dag ook weer fantastische lezingen gegeven. Erg veel informatie, maar ook ontzettend leuk. En tussen de lezingen door, snel een hapje eten op het terras van de school en uiteraard diëtisten ontmoeten van over de hele wereld: van Zwitserland en Ierland tot Zuid-Afrika en Australië. De tijd vloog voorbij, we hadden makkelijk nog een dag langer kunnen blijven om te sparren met iedereen. Daarbij was de locatie van de Universiteit ook heerlijk Italiaans: geen suf schoolgebouw, maar een prachtig oud gebouw met statige zalen. Dat vind je niet zo snel in Nederland, extra genieten dus.
En last but not least eindelijk persoonlijk kennis gemaakt met Kate Scarlata, en niet alleen via twitter ;). Kate is een Amerikaanse diëtist en FODMAP/Gastro expert: een ontzettende inspiratiebron voor het Amerikaanse publiek en voor ons. Lees hier meer over KATE. We zijn al een tijd ‘Online Friends’ met Kate en Patsy, van beide kanten dus erg leuk om elkaar eindelijk te ontmoeten en samen te kunnen brainstormen.
Uiteraard een mooi moment om het kookboek van Mirte te kunnen laten zien aan diëtisten van over de wereld. Uiteraard begreep de meerderheid weinig van de exacte inhoud (rare Nederlandse taal ook), maar wat een enthousiasme: ontzettend leuk! Er staat nu een exemplaar in de boekenkast van Peter Gibson: de ‘uitvinder’ van het FODMAP Dieet. Lees hier meer over PETER.
We gaan alle lezingen en nieuwe informatie nog uitwerken. Nieuwsgierig naar de nieuwste inzichten? Hieronder enkele (oude en nieuwe) highlights die we je niet willen onthouden:
- Voeding is gecompliceerd! Er is niet 1 weg naar Rome…
- PDS is heterogeen (bij iedereen anders), dus complex
- Bij de meeste mensen met PDS werkt medicatie niet
- Voor je van alles begint te veranderen aan je voedingspatroon: eerst zeker weten of je PDS hebt (ga naar de huisarts!), of wat anders
- Heb je vooral last van een opgeblazen buik en boeren? Wellicht heb je geen PDS maar functionele dyspepsie. De behandeling is anders en het FODMAP dieet is wellicht niet geschikt voor jou.
- Waterstof-ademtesten zijn vaak niet relevant. Ze zijn vaak vals negatief of vals positief en na herhaling geven ze andere resultaten. Alleen de lactose-ademtest schijnt de enige redelijk betrouwbare ademtest te zijn maar zelfs hierbij is een eliminatie-provocatie dieet beter.
- Het FODMAP arme dieet is alleen geschikt voor mensen met PDS of eventuele andere maag-darm aandoening. Het is niet nodig, en zelfs niet aan te raden, je hele familie op het FODMAP dieet te zetten. Het is wel prima voor iedereen om een FODMAP arme maaltijd te eten, alleen NIET om het hele dieet te volgen.
- Het is belangrijk dat je zo snel mogelijk weer voeding gaat herintroduceren zodat je het weer toe kan voegen aan je huidige dieet. O.a. omdat bepaalde FODMAP’s ook prebiotica (goede voeding) kunnen zijn voor je darmflora; je nutriënteninname dan verbetert (inname vitaminen, mineralen, spoorelementen); en het sociaal makkelijker wordt. Want het liefst eet je zoveel mogelijk mee met de rest.
- Het doel van het FODMAP dieet = jouw tolerantie voor elk van de FODMAP-groepen ontdekken en een balans zoeken tussen klachten en inname van je voeding. Het doel is dus niet om alle FODMAP’s (voor een langere tijd) te vermijden en/of totaal klachtenvrij zijn.
- Het aangepaste FODMAP dieet (FODMAP Way of Life) is vol te houden op de lange termijn.
- Veel mensen met PDS zijn overtuigd dat veel voedingsmiddelen klachten veroorzaken, maar laten vaak zelf te veel en/of de verkeerde voedingsmiddelen weg. Zoek daarom ALTIJD hulp van een gespecialiseerde diëtist/voedingskundige om te helpen met de herintroductie om JOUW voedingstriggers te zoeken en vinden. Wat voor de een werkt, kan voor de ander juist niet werken.
- Een gespecialiseerde FODMAP diëtist kan o.a.:
- Uitleggen welke FODMAP groepen welke klachten kunnen veroorzaken en wanneer.
- Samen met jou de beste strategie bepalen hoe streng je de eliminatiefase van het FODMAP dieet gaat doen en hoe lang.
- Uitleggen waarom het belangrijk is om niet te lang te elimineren en waarom het herintroduceren van FODMAP’s nodig is.
- Samen met jou de herintroductie bepalen: wanneer starten; welke voedingsmiddelen testen; welke voedingsmiddelen in welke hoeveelheden (niet iedereen volgt dezelfde herintroductie).
- Samen met jou onderzoeken welke FODMAP groepen jouw klachten veroorzaken en bij welke hoeveelheden. Iedereen heeft een eigen tolerantie / gevoeligheid. Samen uitzoeken wat jouw ‘cut off’ niveau is voor bepaalde FODMAP groep.
- Nagaan of je tekorten hebt zoals calcium, ijzer, zink.
- Eventueel de juiste supplementen en probiotica adviseren.
- De enige beste, snelste én gezondste resultaten krijg je door het dieet juist te volgen onder goede begeleiding van een goede diëtist, doe het dus niet alleen! Dit kan 1:1 of in een groep begeleid door een diëtist, dat maakt niet uit.
- Cut-off niveau totaal aan FODMAP’s is bepaald door Monash Universiteit Australië. Deze zijn uit klinisch onderzoek bepaald en nu ook gevalideerd. Alle geteste voedingsmiddelen worden getest op welke FODMAP’s er in zitten en wat de totale hoeveelheid aan elke FODMAP is. Is de totale hoeveelheid hoger dan het cut-off niveau dan is dit voedingsmiddel hoog in FODMAP’s (op de rode lijst). Er is geen magische cut-off niveau voor elk uniek voedingsmiddel.
- Elk voedingsmiddel is anders, heeft een andere samenstelling of teeltmethode en kan dus ook andere dingen doen in het lichaam.
- Het is nog niet duidelijk hoeveel FODMAP’s iemand totaal per maaltijd kan nuttigen en hoeveel per dag. Hier komt meer onderzoek naar.
- Haver kan problemen geven, ook omdat de hoeveelheid FODMAP’s kan verschillen per haver product en soort. Neem alleen de beperkte hoeveelheden. Als je meer neemt en je tolereert dat, ga er vooral mee door want het is wel gezond. Heb je nog steeds klachten, verminder dan je inname van haver.
- De hoeveelheden van fructanen in speltproducten zijn verschillend. De meeste broodsoorten (met of zonder desem) met spelt zijn laag in FODMAP’s (onder cut off level). De meeste andere speltproducten zoals speltpasta zijn vaak hoog in FODMAP’s (boven cut off level). Maar wederom: tolereer jij spelt goed? Blijf het vooral eten!
- Alle broodsoorten over de wereld verschillen in FODMAP’s gehaltes. Vooral glutenvrije broodsoorten. Ook per jaar kan dit veranderen. Hou je zoveel mogelijk bij 1 soort/merk/bakker en kijk geregeld naar de ingrediënten.
- Kijk sowieso altijd naar ingrediënten van een product! De producent kan nog wel eens wat veranderen…
- Het is nog steeds niet zeker of glutensensitiviteit bestaat.
- Meer info volgt. Hou onze blogs in de gaten!
Buongiorno Sigrid en Mirte,
Wat heerlijk, ik ben jaloers! Ik weet wat het is om op je vakgebied een kennisinjectie te krijgen en meteen even van het buitenland te genieten.
Doodmoe en high van de indrukken thuis komen.
Leuk dat jullie dat gedaan hebben. Ik ben benieuwd naar de blogs.
Groet, Christien.