Waarom er verschillen zijn tussen FODMAP apps

Waarom er verschillen zijn tussen FODMAP apps

Je hebt het wellicht al opgemerkt: er zijn een heleboel verschillende FODMAP apps te verkrijgen. Dat is verwarrend! Daarom leggen wij je vandaag uit welke apps er zijn, en wat het verschil tussen de FODMAP apps is. Welke app kan je het best kiezen?

Liever de betaalde FODMAP apps!

Wij raden altijd aan om één van de betaalde FODMAP apps te kiezen, aangezien die van de meest betrouwbare informatiebronnen komen. De gratis apps raden wij af: deze zijn af en toe niet up-to-date en er is niet altijd bekend wie de app heeft gemaakt (en of hij/zij dus wel op de hoogte is van FODMAP). Voorbeelden van gratis FODMAP apps zijn; simple FODMAP, Low-FODMAP Diet en FODMAP-low fodmap ibs diet. Voor inspiratie kun je deze apps altijd downloaden, voor daadwerkelijke FODMAP gegevens over bepaalde voedingsmiddelen liever niet.

The Monash Uni Low FODMAP Diet

Deze app raden wij aan als beste FODMAP app, te verkrijgen voor zowel IOS als Android. De app is ontwikkeld door de Australische Monash Uiversiteit, de plek waar het dieet is begonnen en waar ze veel onderzoek doen naar FODMAP in voedingsmiddelen. Gegevens van voedingsmiddelen die door hen zijn getest staan in deze app. De meest recente update van deze app is momenteel alleen nog beschikbaar voor Android: hier zijn onze checklijsten ook op gebaseerd!

FODMAP Friendly App

Deze FODMAP app is relatief nieuw en momenteel alleen nog beschikbaar voor IOS. De app is ontwikkeld door Sue Shepherd en haar team: zij is één van de ontwikkelaars van het FODMAP arme dieet. De meeste voedingsmiddelen komen overeen met de Monash App, maar er zijn wel een paar verschillen. Ook verschillen de geteste hoeveelheden in beide apps: even opletten dus!

Wat is nu waar?

Dat er verschillen zijn tussen de apps, kan komen doordat er bijvoorbeeld verschillende merken zijn getest. Maar ook portiegrootte en bijvoorbeeld de tijd van het jaar waarin een soort groente wordt geoogst kan invloed hebben. Wellicht zijn er ook andere testmethoden gebruikt. Welke invloed dat dan is? Daar moet nog veel onderzoek naar worden gedaan!

Als je het FODMAP dieet streng volgt, volgens de ‘regels’, dan kunnen dit soort updates en verschillen af en toe erg verwarrend en frustrerend zijn. Checklijsten veranderen constant, en ook voor ons als zorgprofessionals is het af en toe lastig! Voedsel analyses over het FODMAP gehalte is erg tijdrovend en complex. Voedingsmiddelen verschillen nu eenmaal en zijn bijna nooit 100% hetzelfde. Waar is de tarwe geplant die in het koekje zit? Welke machines worden er gebruikt en welke bewerkingen?

Stay calm

Het FODMAP dieet bestaat nu meer dan 10 jaar, maar je kunt gerust zeggen dat het nog steeds in de kinderschoenen staat! Er moet nog veel onderzoek worden gedaan naar voedingsmiddelen, klinisch onderzoek om te kijken naar het lange-termijn effect etc. Maar bedenk je altijd: het FODMAP dieet is voor veel mensen zó veel waard in het verminderen van hun klachten en het terugkrijgen van levenslust! Die paar onduidelijkheden nemen we dan graag op de koop toe.

Een mooie quote van onze collega Kate Scarlata uit Amerika: “Stay calm. Don’t get too caught up in the low FODMAP food list nuances. Think BIG picture and pull out the majority of the FODMAP rich foods and assess the benefit to your IBS symptoms.” (Blijf rustig. Laat je niet te veel meeslepen met de verschillen tussen FODMAP analyses. Denk aan het Grotere Geheel, en elimineer het merendeel van de FODMAP rijke voedingsmiddelen en merk daarmee al hoe jouw PDS klachten kunnen verbeteren).

, ,

11 Responses to Waarom er verschillen zijn tussen FODMAP apps

 1. Lilian 7 mei 2017 at 10:46 #

  Hallo,

  Even een vraagje., als ik zo op de apps kijk is het veel in het Engels en dus ook de producten. Is er ook een Nederlandse app die jullie aanbevelen?
  Vriendelijke groet Lilian Jobse

  • Foodie Sigrid 7 mei 2017 at 19:43 #

   Jazeker! De FODMAP Food guide app
   Groetjes

 2. Nicole 5 juni 2017 at 20:54 #

  Ehm…Fodmap food guide is er alleen voor Android waarschijnlijk?

  • Foodie Sigrid 7 juni 2017 at 20:19 #

   De app is ook beschikbaar voor IOS!

   groetjes

 3. Bart carlos De vlieger 19 september 2019 at 12:06 #

  hey hallo,vraagje?
  schorseneren staan niet in fodmap arme lijst?toegelaten of niet?

  mvg,Bart

 4. Jan van dijk 1 oktober 2019 at 22:34 #

  Hallo heb al het fodmap app op mijn telefoon gezet in 2018 En ( gekocht) maar nu is mijn telefoonstuk gegaan heb wel weer een nieuwe met het zelfde nummer kan die opnieuw aan mij verzonden worden.
  Gr. Jan

  • Foodie Sigrid 2 oktober 2019 at 22:31 #

   Beste Jan, ik denk dat je de app gewoon kan downloaden. Wij zijn trouwens niet van de app.

 5. Marleen 26 januari 2020 at 09:01 #

  De app heb ik ook op de telefoon. Hier staan alleen niet alle producten op dan van de lijst die ik van de diëtiste gekregen heb. Bv cornflakes AH naturel.
  Die komt van het boek fodmap foodys.

 6. Rombout 1 februari 2021 at 16:01 #

  Hallo betaal je eenmalig een bedrag of is dit maandelijks of wekelijks?

Geef een reactie