Recensie FODMAP-arme kookboeken
In deze blog zal ik, Sigrid, dietist, mijn mening geven over 2 kookboeken die in het Nederlands zijn vertaald. Ik schrijf een recensie en per boek geef ik een recept dat uit het boek komt.
Boek 1: FODMAP-arm koken
In dit eerste deel zal ik het boek ‘FODMAP-arm koken’ van uitgeverij Deltas beschrijven. Het boek heet volledig: ‘FODMAP-arm koken. Heerlijke recepten die de klachten bij prikkelbaredarmsyndroom en andere darmproblemen aanzienlijk verminderen’.
Het 153-pagina’s tellende boek zit er goed uit. Leuke foto aan de voorkant. Het boek is geschreven door Paula Mee en Lorraine Maher, beide voedingskundigen. Oorspronkelijke titel is: ‘Gut Feeling. Delicious low FODMAP recipes to soothe the symptoms of a sensitive gut’.
Dit staat vermeld im het boek: ‘101 heerlijke recepten die de klachten bij Prikkelbare Darm Syndroom en andere darmproblemen aanzienlijk verminderen. ….Met tientallen heerlijke recepten – zoals granola met kokos en gemengde zaden als ontbijt, geitenkaassalade als lichte lunch, Mexicaanse kipfajita’s als diner en chocolade-bietbrownies als dessert – kun je echt verlichting vinden en weer gaan genieten van eten. Paula Mee en Lorraine Maher zijn ervaren voedingsdeskundigen en adviseren mensen met en zonder darmproblemen om het juiste dieet te vinden. Ze hebben beiden de specialisatie FODMAP behaald aan het King’s College in Londen en stellen alles in het werk om de PDS-symptomen van hun cliënten onder controle te krijgen en te houden.’
Auteur Paula Mee is dietist uit Engeland en heeft meerdere boeken over voeding geschreven, zie ook haar website paulamee.com/books.
Haar mede collega en auteur Lorraine Maher is ook dietist. Van haar kan ik weinig vinden op internet.
Inhoud boek
Het boek bevat 58 uitgebreide recepten met grote foto’s van het eindresultaat en een aantal snelle ideetjes voor ontbijt, lunch en diner, wat niet overeenkomt met de beschrijving ‘101 recepten’. In het boek staat een uitleg van het FODMAP-dieet, dit is ongeveer 1/4 van het boek. Qua recepten:
- 21 recepten voor ontbijt/brunch/lunch
- 4 recepten voor snacks
- 11 recepten voor diner afwisselend vlees, vis, kip
- 15 recepten voor bouillons en dressings
- 7 recepten voor desserts
Heel eerlijk gezegd had ik wel iets meer verwacht van een FODMAP-arm kookboek gemaakt door 2 dietisten……
In het boek staat een recept voor rabarbercrumble, deze wil ik met je delen:
Recept: Gemakkelijke rabarbercrumble
Dessert, 6 porties.
De crumble kan het beste heet worden geserveerd met een beetje sojayoghurt of Griekse yoghurt.
Ingrediënten:
150 g lichtbruine suiker
90 g haver of glutenvrije bloem (of een combinatie van beide)
2 eetlepels gemengde zaden
½ theelepel nootmuskaatpoeder
75 g boter, gekoeld en in kleine stukjes gesneden
500 g rabarber
2 eetlepels water
2 eetlepels ahornsiroop
2 theelepels kaneelpoeder
125 g (diepvries) frambozen
Werkwijze:
- Verwarm de oven voor op 180 ° C. Vet een bakvorm of ovenschaal van 25 x 18 cm in.
- Meng de suiker, haver of bloem, zaden en nootmuskaat in een middelgrote kom. Werk met je handen in de boter tot zich grote, vochtige klontjes vormen. Opzij zetten.
- Snijd de rabarber in stukken van 2,5 – 5 cm. Plaats in een pan met het water, ahornsiroop en kaneel en laat ongeveer 10 minuten sudderen. Voeg de frambozen toe en laat nog 10 minuten zachtjes stoven.
- Verspreid de gestoofde rabarber en frambozen in de ingevette schaal en schep de crumble topping over het fruit. Bak gedurende 25 minuten in de oven, totdat de crumble goudbruin is en het fruit borrelt.
Boek 2: Het LOW-FODMAPdieet
In dit tweede deel zal ik het boek ‘Het LOW-FODMAPdieet met een voedingsplan voor 6 weken. 100 recepten voor gezondere darmen en een plattere buik‘ van auteur Suzanne Perazzini beschrijven.
Dit boek is met een zachte cover, het vorige boek is wat groter met een hardcover. Daarom oogt dit boek wat kleiner en dunner dan het vorige boek, maar het bevat – naar mijn mening – veel meer waardevolle informatie en recepten.
‘De auteur van dit boek, Suzanne Perazzini, lijdt al haar hele leven aan PDS. Jarenlang liep ze van de ene dokter naar de andere zonder een oplossing te vinden, tot ze het LOW-FODMAPdieet ontdekte. Na een periode van intensieve research en uittesten heeft Suzanne nauwelijks nog PDS-klachten en begeleidt ze als gediplomeerd diëtiste en docente mensen met PDS. Om nog meer mensen te helpen schreef ze dit boek. In het eerste deel geeft Suzanne Perazzini uitleg over het prikkelbare- darmsyndroom en het LOW-FODMAPdieet. Het tweede deel is het exacte programma dat ze gebruikt. Het bevat dagelijkse maaltijdschema’s, meer dan 100 lekkere recepten, een weekoefening om je te helpen een evenwichtige leefwijze door te voeren en om het dieet in te passen in je dagelijks leven.’
Auteur en dietist Suzanne Perazzini is vooral bekend van StrandsOfMyLife. Van haar kan online veel vinden: van digitale boeken, online cursussen tot You Tube video’s. Ze is een echte coach. Ze heeft ook de internationale FODMAP training voor dietisten gevolgd, net als de vorige auteurs, en net als ik, Sigrid.
Inhoud boek
Het 218-pagina’s tellende boek (bevat dus veel meer pagina’s dan het vorige boek) begint ook met de theorie van het FODMAP-dieet, slechts 28 pagina’s van het boek, dat is nog geen 1/8 deel terwijl in het vorige boek zeker een kwart theorie bevat.
Dit boek komt van oorsprong uit Nieuw-Zeeland en is door Standaarduitgeverij vertaald in het Nederlands. Als je door het boek bladert, dan zie je dat dit boek veel meer recepten met foto’s bevat dan het vorige boek. Het boek met een voedingsplan bevat 6 weekmenu’s die elke week een andere kleur hebben, wat ik heel mooi en overzichtelijk vind!
In het boek wordt ook de herintroductie beschreven, omdat de auteur Suzanne ervan uit gaat dat – als je de eliminatie heel goed volgt – je vanaf week 4 kan gaan herintroduceren. Het is zo dat ze daar in principe gelijk in heeft. De universiteit Kings College Londen dat nauw samenwerkt met Monash en waar deze dietisten de FODMAP-opleiding hebben gevolgd, adviseert dit ook zo. Ondanks deze theorie en advies kan het natuurlijk zo zijn dat het bij jou wellicht wat langzamer gaat, alleen bij de meeste mensen gaat het na 3 weken al erg goed zodat dan de herintroductiefase kan gaan starten. Vanaf week 4 legt ze dat ook uit, samen met nieuwe FODMAP-arme weekmenu’s.
Het enige wat een nadeel is in de gegeven voorbeeld dagmenu’s is dat ze gebaseerd zijn op het eten uit Nieuw-Zeeland, want daar komt Suzanne vandaan. Er komt nauwelijks brood of yoghurt in voor, terwijl wij, Nederlanders en Belgen, graag brood en yoghurt als ontbijt en/of lunch eten. Aan de andere kant geeft dit ook wel meer inzichten en perspectieven om wat anders te eten dan brood en yoghurt. Persoonlijk ben ik daar wel een voorstander voor. Denk eens aan muffins, omelet, rijst met gepocheerde eieren, havermout en griesmeel. Suzanne geeft per week 1 dagmenu en nog een aantal variaties en voorbeelden recepten ter inspiratie.
Het mooie van dit boek vind ik ook dat na elke week:
- een praktijkvoorbeeld genoemd wordt;
- leeg dagboek voorbeeld in zit waarbij je in kan vullen: slaap, ontspanning, beweging, tijd voor jezelf, stoelgang, medicatie en supplementen en een leeg eetdagboek dat je zelf in kan vullen wat je hebt gegeten, wanneer en of je klachten ervaart;
- leefstijloefening in zit;
- heel veel extra tips.
Suzanne denkt aan alle aspecten. Om minder darmklachten te ervaren is het belangrijk om niet alleen het FODMAP-dieet te volgen, ook te kijken naar je stress, gebruik van medicijnen en supplementen, hoe je leefstijl is (ontspanning, beweging) en hoe het met je klachten gaat. Al deze elementen staan ook beschreven in mijn boek SMILE, dus heel herkenbaar voor mij!
In het boek staan totaal 94 recepten, een stuk meer dan het vorige kookboek (58). Per week staat genoemd:
- een voorbeeld dagmenu
- 3 recepten voor een ontbijt
- 4 to 6 recepten voor snacks/zoete lekkernijzen
- 6 to 8 recepten voor de warme maaltijd
Totaal zijn er:
- 18 recepten voor ontbijt
- 32 recepten voor snacks/zoete lekkernijen
- 44 recepten voor diner
In het boek staat een recept voor hartige muffins om te eten als ontbijt, deze wil ik met je delen:
Recept: Muffins met kaas, kip en courgette
Maak een grote portie van deze hartige munten en vries ze in. Ontdooi ze dan gewoon in de magnetron voor een snel, voedzaam ontbijt – of een complete snack – dat alle voedselgroepen bevat.
Ingrediënten:
250 gram gekookte aardappelpuree
1 kop (235 ml) water
¼ kopje (60 ml) olijfolie
2 eieren, licht geklopt
½ kopje (80 g) wit rijstmeel
¼ kopje (30 g) tapiocameel
¼ kopje (50 g) aardappelzetmeel
2 theelepels (10 g) bakpoeder
½ theelepel zout
1 theelepel gemalen kurkuma
¼ theelepel gemalen zwarte peper
1 courgette, fijngehakt
125 g Camembert, in blokjes gesneden
100 g gehakte gekookte kip
Werkwijze:
Verwarm de oven voor op 180 ° C. Vet 12 muffinvormen in met olie.
Meng de aardappelpuree, water, olie en de eieren. Zeef de droge ingrediënten in een kom en spatel daar voorzichtig de natte ingrediënten door.
Roer de courgette, kaas en kip erdoor.
Verdeel het beslag in de muffinvormen. Bak ca 20 minuten of totdat een tandenstoker er weer schoon uit komt.
Laat de muffins op een rooster afkoelen voordat je ze serveert.
Bewaar de restanten maximaal 3 dagen in de koelkast maximaal 3 maanden in de vriezer.
Ken jij 1 van deze kookboeken? We zijn benieuwd wat je ervan vindt.
Een beetje late reactie misschien omdat deze review 2 jaar oud is. Maar ik heb het eerste boek net gekocht en moet zeggen dat de relatief eenvoudige en overzichtelijke opzet voor mij juist een verademing is in de veelheid aan informatie die er over FODMAP beschikbaar is op het internet. Ik was door de ellenlange voedingslijsten, weekplannen, boodschappenlijsten en apps zo gestresst geraakt dat ik was afgehaakt. Een boek als het tweede zou mij om die reden dan ook niet aanspreken. Wat de review zelf betreft is het mooi dat uitgebreid wordt stilgestaan bij de vorm, opzet en inhoud. Dat helpt mensen bij het maken van keuzes. Wat ik jammer genoeg wel miste was een inhoudelijk deskundig oordeel over de recepten die worden aangeboden. Met andere woorden: hoe low fodmap-proof zijn deze boeken? Overigens is er over Lorraine Maher wel degelijk informatie te vinden op internet. Ook onder de naam Lorraine Cooney trouwens.