Hoe je genoeg fruit kan eten bij het FODMAP-dieet

Hoe je genoeg fruit kan eten bij het FODMAP-dieet

Genoeg fruit tijdens het FODMAP-dieet

Volwassenen krijgen het advies om 2 porties fruit (200 gram) per dag te eten.

Bij het volgen van de eliminatiefase van het Low FODMAP-dieet zijn er nogal wat fruitsoorten die moeten worden vermeden omdat ze hoog zijn in 1 of meer FODMAP-groepen, maar er zijn nog steeds veel fruitsoorten die je kunt eten, dus vermijd niet de hele voedselgroep!

Fruit is geweldig omdat het weinig energie (kilojoule / calorieën) en veel water en vezels bevat. Fruit bevat zowel oplosbare als onoplosbare vezels, wat belangrijk is tijdens de eliminatiefase van het low FODMAP-dieet voor de darmgezondheid. Door het vezelgehalte in fruit is je stoelgang beter en kan je je langer vol voelen. Fruit biedt ook veel micronutriënten die bijdragen aan de goede werking van het immuunsysteem en de energie van je lichaam.

Dus, hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je genoeg fruit hebt met een low FODMAP-dieet.

  • Controleer altijd de Monahs app of de FODMAP-dieet checklijsten. Er zijn nogal wat fruitsoorten die in een kleinere portie weinig FODMAP’s bevatten.
  • Test je tolerantie voor alle FODMAP-groepen: door herintroductie van voedingsmiddelen kan je bijvoorbeeld ontdekken dat je polyolen zonder klachten kunt verdragen, maar dat overmatige fructose wel klachten geeft. Als dit het geval is, neem dan vooral voeding dat in kleinere porties weinig overmaat fructose heeft.
  • Probeer iets nieuws. Misschien vermijd je je favoriete fruit vanwege het hoge FODMAP-gehalte, vervang dat je portie fruit door iets anders. Iets wat je al kent of wat nieuws. Probeer een fruit dat je nog niet eerder hebt gehad. Heb je al eens gestoofde rabarber met gember gegeten?
  • Gebruik bevroren fruit. Bijvoorbeeld tropisch fruit vind je vaak in de diepvries, een heerlijk alternatief want ook bevroren fruit smaakt geweldig en bevat veel voedingsstoffen.
  • Fruit hoeft niet zomaar een tussendoortje te zijn. Neem fruit eens bij het ontbijt door je havermout, maak een smoothie of voeg fruit toe aan een hartig gerecht of een salade.

Wanneer eet jij het liefste fruit?

blog vrij vertaald van monashfodmap.com/blog/how-to-include-plenty-of-fruit-on-low

No comments yet.

Geef een reactie