Gabi op reis met het Fodmap-dieet

Gabi op reis met het Fodmap-dieet

Gabi op reis met het FODMAP-dieet

Gabi blogt, zie ook haar leuke website Gabi&Sil op reis. Gabi vertelt graag over haar belevenissen en ze zal voor Fodmap Foodies ook recepten schrijven. Gabi stelt zich voor:

Ik ben gek op reizen, koken en terrasjes pakken en dit is dan ook meteen waar het allemaal een beetje schuurt met het Fodmap-dieet. Het geeft echter ook meteen genoeg materiaal om over te schrijven.

Russische Roulette, zo zou ik mijn eetmomenten omschrijven voordat ik met het Fodmap dieet begon. Of ik nou iets gezonds of ongezonds at, het was altijd weer afwachten hoeveel last ik ervan kreeg. Soms ging ik extra gezond doen, soep en salade bijvoorbeeld, maar kreeg dan alsnog last. Dus de volgende dag ging ik aan de patat met een broodje kroket; want als ik dan toch last kreeg dan maar van iets wat ik in ieder geval ook lekker vond. Niet de beste redenatie natuurlijk, maar ik werd knettergek van mijn buik.

Vorig jaar november ben ik met het Fodmap dieet begonnen. Wat een verademing! Ik blijk dus niet goed tegen fructanen en lactose te kunnen, iets wat overal inzit. Geen wonder dat ik overal last van kreeg. Ik hou namelijk erg van koken en van bakken. Zo gooide ik altijd overal een ui en knoflook doorheen, want extra groentjes, en gewoon superlekker. Ik heb zelfs een hele ijsmaak cursus gedaan, maar ja, ijs zonder room en melk, het kan wel, maar eigenlijk ook weer niet natuurlijk.

Een mooie uitdaging dus om alle gerechten die ik zo lekker vind en altijd met ui, knoflook, room en melk maakte nu om te zetten naar fodmap-arme recepten. Zoals het heerlijke hamburger recept dat ik heb gemaakt. En af en toe kan ik dat broodje kroket of heerlijke roomijs niet weerstaan, maar dan kies is voor die buikpijn en weet ik tenminste waar het door komt.

Geen Russische Roulette meer, maar af en toe een ingecalculeerd buikpijntje. Dat maakt het leven toch een stuk prettiger kan ik je vertellen :-). Ik ben steeds op zoek naar manieren om toch mijn favoriete gerechten te kunnen blijven eten, maar dan fodmap-arm. Je zal vaker een leuk recept van mij tegenkomen.

Gabi

Barbecuen zonder buikpijn

Het is september en nog steeds af en toe barbecueweer. Yes! Lekker naar buiten, vuurtje aan en grillen maar. Ik ben gek op barbecueën, maar het is ook synoniem gaan staan voor buikpijn. Ik nam die buikklachten altijd op de koop toe, maar nu ik met het FODMAP dieet bezig ben dacht ik dat moet ook anders kunnen. En ik kan nu barbecuen zonder buikpijn!

Voor mij is een barbecue niet compleet zonder burgers. Daarom hier een recept voor sappige FODMAP-arme hamburgers. Ze zijn zo gemaakt en makkelijk voor te bereiden. Je kunt ze daardoor ook goed meenemen naar een barbecue bij iemand anders. En wie zegt er nou nee als jij aangeeft zelfgemaakte burgers mee te nemen? En geloof me, ze zijn superlekker!

Sappige FODMAP-arme hamburgers

Ingrediënten voor 4 burgers:

  • 500 gram rundergehakt
  • 1 el mosterd
  • 2 tl worcestersaus
  • 1 ei
  • 2 el glutenvrij paneermeel
  • 1 tl paprikapoeder
  • flinke snuf peper en zout

Instructies:

Doe het gehakt samen met de rest van de ingrediënten in een kom. Mix met een vork tot alles goed gemengd is. Als je geen glutenvrij paneermeel kunt vinden kun je daarvoor in de plaats ook havermout gebruiken.
Deel het mengsel in 4-en en vorm de burgers. Is het mengsel nog iets te nat? Voeg dan wat extra paneermeel toe. Grill de burgers op de barbecue.

Heerlijk op een glutenvrij broodje met wat sla, komkommer, tomaat, augurk, mosterd en (FODMAP- arme) ketchup!

, ,

No comments yet.

Geef een reactie