Het 1e FODMAP boodschappenboek!

Het 1e FODMAP boodschappenboek!

FODMAP Boodschappenboek

Eindelijk is hij er dan: de eerste Nederlandse FODMAP Boodschappenlijst als digitaal boek! Bespaar vanaf nu tijd met je (dagelijkse) boodschappen: in de FODMAP arme boodschappenlijst staan meer dan 1100 producten welke geschikt zijn binnen het FODMAP arme dieet voor iedereen met een prikkelbare darm syndroom. De lijst gebruik je als hulpmiddel en we hopen dat iedereen er veel profijt van heeft!

“Wij, fodmap foodies, hebben hard gewerkt aan het realiseren van deze FODMAP boodschappenlijst. Regelmatig braken wij eigen ‘hoe-het-beste-om-te-gaan-met PDS’-regels van rust en regelmaat. Na het gewone werk nog ‘even een paar producten opzoeken’ resulteerde vaak in elkaar rond middernacht naar bed sturen. Nu is het klaar! Het is erg veel werk om alle producten te controleren, maar het is geweldig om nu zo’n uitgebreide boodschappenlijst te kunnen uitbrengen! De lijst zal nooit af zijn want er zijn altijd nieuwe producten, of producenten veranderen de receptuur.  De lijst zal daarom regelmatig worden geüpdatet. Maar waar nu iedereen apart zijn eigen supermarkt speurtocht alleen aflegt, met het FODMAP boodschappenboek in de hand bespaar je heel veel tijd!”

De lijst is samengesteld op basis van de meest recente informatie over ingrediënten en producten. Bedenk echter wel dat niet alle producten onbeperkt gegeten kunnen worden: bijna elk product heeft een bepaalde grens waarbij er al dan niet FODMAPs inzitten. Neem bijvoorbeeld chocolade, dit bevat weinig FODMAPs bij een hoeveelheid van 30 gram en zal door de meeste mensen met PDS worden verdragen. Echter een reep chocolade van 100 gram bevat meer/veel FODMAPs en het eten van een hele reep kan dus wel voor klachten zorgen. Gebruik deze boodschappenlijst daarom altijd in combinatie met de checklijsten via onze gratis downloads of kijk in de Monash University Low FODMAP Diet App. Hierin kan je zien in welke hoeveelheden bepaalde producten kunnen worden gegeten, deze hoeveelheden zijn gebaseerd op de grenzen waarbij de meeste mensen met PDS geen of weinig klachten zullen ondervinden.

Update

Aangezien fabrikanten nog wel eens de receptuur van producten willen veranderen is het mogelijk dat na verloop van tijd de samenstelling van een product veranderd en er opeens wel (te veel) FODMAP’s inzitten. Op het moment van uitgeven mag u ervan uitgaan dat de informatie over de producten in de lijst correct is. In de loop van de tijd kunnen zich echter wijzigingen voordoen in de samenstelling en kan dit product dan eventueel wel FODMAPs bevatten. Het is daarom noodzakelijk altijd de ingrediëntendeclaratie, dit is een opsomming van bestanddelen in het product, op de verpakking te blijven lezen. De boodschappenlijst zal regelmatig worden geüpdatet bijvoorbeeld na een update van de Monash University App.

Meest recente boodschappenboek: https://www.fodmapfoodies.nl/shop/fodmap-boodschappenlijst-2021-digitaal/ 

 

Fodmap boodschappenboek

, , , , , ,

26 Responses to Het 1e FODMAP boodschappenboek!

 1. Marianne Scholten 14 februari 2015 at 14:59 #

  Wouw!!! Dit was beslist monniken werk. Heel erg bedankt de jullie het voor ons wat makkelijker maken. Gefeliciteerd met dit boek!
  Groetjes van Marianne

  • Foodie Sigrid 14 februari 2015 at 20:19 #

   Dat was het! Enne… graag gedaan 🙂

 2. Tinie 16 februari 2015 at 13:48 #

  Dit is echt te gek. Ik ben er superblij mee want het lezen van etiketten vind ik best moeilijk. Dit maakt het echt makkelijker, alhoewel lezen van etiketten wel moet blijven gebeuren. Ik moet het toch leren ;-). Ga voor al zo!
  Groetjes Tinie

  • Foodie Sigrid 16 februari 2015 at 18:07 #

   Fijn om te horen 🙂

 3. Tonny 23 februari 2015 at 13:14 #

  Nog nooit van gehoord, totdat mijn dieetiste ten gevolge van mijn buikklachten en misselijkheid dit eens de moeite waard vond het te gaan volgen , en ik moet zeggen het is n gepluis om alles uit te zoeken betreft maaltijden , gelukkig wordt het met jullie boek een stuk makkelijker en daardoor ook aangenamer om te doen , ben benieuwd of het gaat werken , bedankt en je hoort vast nog wel eens van me , Groetjes Tonny

  • Foodie Sigrid 23 februari 2015 at 13:27 #

   Graag gedaan en als er vragen zijn dan horen we het wel!

 4. Martine 23 februari 2015 at 14:42 #

  Wat een uitkomst! Sinds deze week begonnen met het dieet. Ik zag het eigenlijk helemaal niet zitten en nog steeds huiverig, maar ik hoop dat het met behulp van dit boek makkelijker zal zijn! Nog wel veel vragen, want ben geen keukenheld, maar we zullen zien.
  Waarom mag je trouwens maar 1 merk ketchup? Als ik het etiket bekijk, dan zou dat toch gewoon mogen of zie ik een ingrediënt over het hoofd?
  Iemand nog een tip om i.p.v. bijv. paturain iets anders met kruiden en room/kaas door de pasta te doen?

  • Foodie Sigrid 23 februari 2015 at 15:25 #

   hoi Martine
   Dat zijn goede vragen.
   Tomatenketchup: de meeste ketchups die wij vonden bevatten glucose-fructosestroop of fructosestroop of fructose-glucosestroop. Recent hebben wij wel een ketchup gevonden die ook mag. Als jij nog toegestane producten vindt, laat het ons weten!
   Jouw andere vraag gooien we wel op het forum 🙂

   • Martine 23 februari 2015 at 15:44 #

    Dit staat op veel ketchupflessen. Dit is dan van heinz: Tomaten (148 g per 100 g Tomato Ketchup), azijn, suiker, zout, specerij- en kruidextracten (bevatten selderij), specerij. Maar dan is de suiker zeker fructose?

    Is er ergens een forum? Heb ik die over het hoofd gezien?

    • Foodie Sigrid 23 februari 2015 at 16:19 #

     Als er specerij of specerijextract op staat dan keuren wij dat af. We weten dan niet welke specerijen er in zit. Ui? Knoflook?

     Forum: kijk eens op https://www.facebook.com/groups/fodmap/ (als je op Facebook zit….)

    • Foodie Sigrid 23 februari 2015 at 16:54 #

     hoi Martine,
     Via het forum al diverse antwoorden gekregen:

     Charlot Henzen JA! Minus L roomkaas Verkopen ze bij de Jumbo, laatst voor het eerst gedaan en oh my, yummiee! in principe is het gewoon roomkaas zonder kruiden, maar je zou het natuurlijk zelf kunnen mengen met verse bieslook.

     Janny Biesma Geraspte oude kaas met een scheutje sojakookroom, om het geheel wat smeuïger te maken

     Jacquelien Bakker Inderdaad lactose vrije roomkaas en dan zelf verse kruiden gebruiken

     Astia Rasiawan Sojakookroom met de kruiden naar wens!

     • Martine 23 februari 2015 at 17:42 #

      Super zeg! Dankjewel! Heb mezelf gelijk aangemeld voor het forum.

 5. Mirjam 23 februari 2015 at 22:01 #

  vandaag na veel surfen op deze site terecht gekomen. En ook het boodschappenboek gevonden. Staan hier puur alleen de producten in die je wel mag kopen of ook nader gespecificeerd met merk, en bij welke winkel te koop enz?
  Onze kinderarts zei: ik stuur jullie (of eigenlijk meer 5-jarige dochter) door naar de dietist. Die kan met relatief weinig moeite een relatief groot resultaat bereiken. Nou, die relatief weinig moeite vind ik echt simpel gezegd. Wat een uitdaging! Hopelijk is het resultaat dan fenominaal!

  Ik hoop hier in ieder geval wat inspiratie, hulp enz. op te kunnen doen…

 6. Kelly 1 april 2015 at 15:18 #

  Ik ga aankomende maandag beginnen met het dieet, ben heel benieuwd ik loop al een jaar met hele erge klachten waardoor ik af en toe ook niet kan werken.

  Nu kwam ik tegen dat er een boek bestaat via deze website? Gister veel etiketten wezen lezen wat een werk als je hier nog nooit in thuis bent geweest. Kan dit boek mij goed daarin helpen? Kan namelijk niet zo goed zien wat ik koop.

  Erg leuk om te zien wat voor recepten er opstaan, wordt voor mij veel uitproberen en hoop dat het zo snel mogelijk gaat helpen.

  • Foodie Sigrid 1 april 2015 at 15:45 #

   hoi Kelly
   We zijn een half jaar bezig geweest om diverse supermarkten langs te struinen en om naar online webshops te kijken welke producten fodmap proof zijn. Via de site (gratis downloads en via webshop) kan je kijken op een preview: http://www.fodmapfoodies.nl/wp-content/uploads/2015/03/FODMAP-Dieet-Boodschappenboek-preview1.pdf
   We hebben een digitaal boek (pdf) en een gedrukte versie (zijn nu op en weer in bestelling).
   groet

   • Kelly 1 april 2015 at 15:59 #

    Denk dat het wel heel handig is! En kan je de keuze maken wanneer je het boek wilt bestellen? Denk dat een boekje toch het makkelijkste is. Geweldige site, zag er erg tegenop maar zie hier allemaal lekkere dingen.

 7. karin 18 februari 2016 at 16:40 #

  hallo,

  al deze reacties+ het bericht zijn van begin 2015! is dit boek nog te bestellen ? of ligt alles stil
  groet
  karin

 8. Karin Peels 18 februari 2016 at 18:02 #

  hoi Karin,
  Dat klopt, het boek is precies een jaar geleden gelanceerd!
  We hebben momenteel geen gedrukte versie, maar die komt wel weer. Ons digitale boodschappenboek (pdf) is altijd te bestellen.
  groet Sigrid

 9. pauwels annick 11 november 2019 at 17:32 #

  Hallo uit België, kan ik de gedrukte versie van fodmap boodschappenlijst al kopen? Ben niet zo op digitale versie,ben een boekmens. Grts Annick

 10. Wien 8 augustus 2020 at 11:39 #

  Ik wil graag het boek.Komt die weer online te koop?

 11. Kim 2 april 2021 at 09:35 #

  Ik vroeg me af of het boek nog steeds actueel genoeg is! 🙂 Ik ben zo opzoek naar een ketchup bv😊! Hoor het graag!

Geef een reactie