Met een prikkelbare darm hoef je niet te leren leven!

Met een prikkelbare darm hoef je niet te leren leven!

Karin heeft al jaren astma en sinds een aantal jaren een prikkelbare darm. Ze dacht dat ze er maar mee moest leren leven. Dat hoeft dus niet! Hier het verhaal van Karin die bij Fodmap Foodie Sigrid onder behandeling is geweest en het laag FODMAP dieet heeft gevolgd.

“Als kind had ik al veel klachten op het gebied van allergieën, astma en overgevoeligheden. Toen ik begin 20 was kreeg ik ook spastische dikke darm (prikkelbare darm/PDS) klachten. Ik had het al geaccepteerd, dacht het gewoon bij mijn leven hoorde en dat er geen verbetering meer zou optreden. Twee jaar geleden ben ik een aantal malen bij de huisartspost terecht gekomen met zeer ernstige buikpijnen/krampen en een opgezette buik. Ik dacht dat ik iets ergs onder de leden had, maar de klachten kwamen allemaal van de spastische dikke darm. Vorig jaar besloot ik een afspraak te maken met diëtiste Sigrid. Mijn voedingspatroon en overgevoeligheden zijn toen onder de loep genomen en ik ben op advies van Sigrid het Fodmap dieet gaan volgen. Ik had er weinig vertrouwen in dat mijn klachten door een ander voedingspatroon zouden kunnen verbeteren. Het was pittig om vele voedingsproducten te laten staan en heel anders te moeten gaan eten. Tot mijn verbazing trad er verbetering op en had ik nog maar amper buikpijn; ook mijn opgezette buik verminderde! Zo bleek ik heel slecht te reageren op o.a. lactose. Ook kon ik na het Fodmap dieet weer voorzichtig een aantal voedingsproducten eten, een aantal voedingmiddelen zou ik nooit meer kunnen eten qua de overgevoeligheid en klachten maar dit heb ik er graag voor over! Ook vind ik het nu leuk om door middel van andere recepten en voeding te experimenteren met koken; er zijn nog zoveel mogelijkheden.

Ik kan iedereen aanraden om met allergie en overgevoeligheidsklachten naar de diëtiste te gaan omdat een andere voedingspatroon zoveel verbetering kan laten zien!”

 

, ,

One Response to Met een prikkelbare darm hoef je niet te leren leven!

  1. Jos Lumens 22 januari 2015 at 20:51 #

    Leuk, concreet artikel, duidelijk en uitnodigend geschreven.
    JL

Geef een reactie