FODMAP dieet tijdens de feestdagen – 5 tips

FODMAP dieet tijdens de feestdagen – 5 tips

FODMAP dieet tijdens de feestdagen – 5 tips

Geschreven door Fleur Haarlem, online FODMAP diëtist

Het FODMAP dieet is best een pittig dieet, tijdens de kerstdagen kan dit een extra uitdaging zijn. Vandaar dat ik 5 tips met jullie wil delen om de kerstdagen door te komen met het fodmap dieet. Ik ben Fleur Haarlem, online diëtist en gespecialiseerd in PDS en het FODMAP dieet. Ik help veel mensen met het verlagen van hun buikklachten en ik hoop dat ik jou kan helpen door middel van deze blog. Wil je persoonlijk advies, neem contact met me op via mijn website: https://dietistfleur.nl

Het FODMAP dieet bestaat uit 3 fases, namelijk de eliminatiefase, de herintroductiefase en the way of life. De eerste twee fases van het dieet zijn tijdelijk en uiteindelijk de belangrijkste fases die duidelijkheid geven of je gevoelig bent voor FODMAPS en zo ja welke voedingsmiddelen je klachten geven. Hierdoor kun je je way of life, oftewel leefstijl aanpassen om zo min mogelijk klachten te hebben.

TIP 1: Start na de feestdagen met de eliminatiefase
Omdat de belangrijkste onderdelen van het dieet tijdelijk zijn, is mijn advies om het FODMAP dieet te starten in een periode waarin je weinig hectiek ervaart. Dit omdat het dieet zelf al hectisch genoeg is.
Op het moment dat je normaal veel doet met de feestdagen dan zou mijn advies zijn om pas in januari te starten, na de feestdagen. Als je namelijk start met het FODMAP dieet is het belangrijk om het dieet 100% accuraat te volgen.

TIP 2: Ga je uiteten, kijk online al naar het menu
Als je uiteten gaat met de feestdagen is het vervelend dat je tijdens dit uitje heel erg moet gaan zoeken welke optie je wel mag en welke niet. Dit kan ook stress met zich meebrengen en dit kan vervolgens ook je klachten triggeren. Mijn advies zou zijn om thuis al goed te kijken naar de keuzes die het restaurant aanbied en te kijken welke opties redelijk fodmap arm zijn. Gerechten met tarwe, zoals pizza en pasta, zijn fodmaprijk, dus kan je beter laten staan. Maar als ergens frietjes of rijst bij geserveerd worden zijn dit wel goede opties. Als je uit eten gaat of buiten de deur eet met kerst, is de volgende tip ook van belang!

Tip 3: Neem contact op met het restaurant voor de kerstdagen of met de gastheer/vrouw waar je gaat eten
Ook al lijkt een gerecht fodmap arm, toch is het handig om dit even te checken met het restaurant of met de gastheer of vrouw. Dit omdat er ook verborgen fodmaps in een gerecht kunnen zitten. Ui en knoflook zijn veel gebruikte smaakmakers en helaas zijn deze fodmaprijk. Het is dus belangrijk dat je even navraagt of deze specerijen gebruikt zijn in de gerechten en of het restaurant of de gastheer/vrouw deze voor jouw bord zou kunnen weglaten. Of dat het mogelijk is de saus (waar de ui en knoflook in verwerkt zit) los te serveren, zodat je deze kan laten staan.

Tip 4: Zorg dat je lekkere snacks hebt geprept
Rond deze periode zijn er veel verleidingen. Een oliebollen kraam waar je langsloopt, kerstkransjes in de boom en een lekker stukje kerststol bij de koffie.
Helaas bevatten veel snacks tijdens de kerstdagen FODMAP’s. Mijn advies zou zijn om voor de feestdagen al gezonde snacks te preppen (voorbereiden), zodat je toch wat lekkers mee kan eten. Op de website van de FODMAP foodies kan je veel lekkere recepten vinden. Zorg dat je ook wat recepten uitprobeert die je kan invriezen, zo kan je makkelijk iets uit de vriezer halen als je geen tijd hebt nog iets te maken.

Tip 5: In de herintroductiefase, ook mogelijkheid om even te stoppen met testen
Heb je de eerste fase van het dieet, de eliminatiefase, al achter de rug en weet je zeker dat het fodmap dieet voor jou werkt? Dan kan je ook ervoor kiezen om met de kerstdagen het dieet even los te laten. Dit kan wel betekenen dat je klachten weer terug gaan komen en dat je uiteindelijk langer met het dieet bezig bent. Mocht je hiervoor kiezen, dan is het wel belangrijk dat je weer even de eliminatiefase volgt, totdat je buik weer rustig is. Dus dat je pas weer een nieuwe groep gaat testen, als je buik weer tot rust is gekomen.

Ga je trouwens deze Kerst op vakantie? Dan is deze blog misschien ook nog interessant om te lezen: 5 tips voor minder darmklachten op vakantie

Ik wens je fijne feestdagen toe met hopelijk een rustige buik!

 

Groet, Fleur

, ,

No comments yet.

Geef een reactie