5 FODMAP tips

5 FODMAP tips

Net gestart met het verkennen van het FODMAP-dieet? Hier zijn enkele waardevolle tips om je te helpen navigeren door dit soms complexe maar zeer effectieve dieet dat ontworpen is om Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)-symptomen onder controle te houden. Gelukkig is er het bewezen lage FODMAP-dieet dat bij ca 75% van de PDS-patiënten – met hulp van een fodmapdietist – effectief is.  

Voor jou Top 5 FODMAP tips

1. Deskundige begeleiding is goud waard

Als je serieus aan de slag gaat met het FODMAP-dieet, gun jezelf dan het voordeel van professionele begeleiding door een diëtist met expertise in FODMAP. Een diëtist kan je ervaring met het low FODMAP-dieet aanzienlijk vereenvoudigen en smakelijker maken! Voor een overzicht van diëtisten bij jou in de buurt, bekijk mijn lijst met gekwalificeerde professionals. Ben je een ervaren diëtist met expertise in het FODMAP-dieet? Stuur dan een e-mail naar info@fodmapdietist.nl om aan het register te worden toegevoegd.

2. Blijf up-to-date met FODMAP checklijsten

Het FODMAP-dieet evolueert voortdurend, met voortdurende voedselanalyses. Vermijd verouderde informatie en raadpleeg de meest recente low en high FODMAP-voedsellijsten. De Monash University’s FODMAP-dieet-app is een betrouwbare bron die voortdurende voedselanalyses ondersteunt. Als je de voorkeur geeft aan downloadbare Nederlandstalige lijsten, vraag dan de FODMAP-dieet checklijsten aan via deze website. 

3. Kijk positief naar het FODMAP-proces

De eliminatie- en herintroductiefases helpen je bij het identificeren van persoonlijke FODMAP-triggers. Focus op wat je kunt eten in plaats van wat je moet vermijden. Heb je er hulp bij nodig? Zoek dan een gespecialiseerde fodmapdietist. Houd er rekening mee dat FODMAP-toleranties met de tijd kunnen veranderen. Regelmatige herintroductie, onder begeleiding van een fodmapdietist, is essentieel. En de fodmapdietist kan je ook helpen je voeding uit te breiden wat bij jou past.

4. Vermijd langdurige volledige FODMAP-eliminatie

Het FODMAP-dieet is een leerdieet, geen levenslang dieet. Beperk de volledige FODMAP-eliminatiefase tot 2-6 weken en ga vervolgens over naar de herintroductiefase. Het doel op de lange termijn is om het meest gezonde dieet te volgen dat jij kan verdragen, met zo min mogelijk klachten.

5. Evenwichtig eten met het laag FODMAP-dieet

Beperk je dieet niet zo sterk dat je essentiële voedingsstoffen mist. Streven naar een uitgebalanceerd low FODMAP-dieet is essentieel voor je algehele gezondheid. Bijvoorbeeld: witte rijst, kip, lactosevrije yoghurt zijn low FODMAP ,aar ze bevatten niet alle benodigde voedingsstoffen. Een fodmapdiëtist kan je helpen bij het volgen van een voedzaam, evenwichtig low FODMAP-dieet.

Zoek hier jouw fodmapdietist: https://www.fodmapdietist.nl/ 

 

 

 

,

No comments yet.

Geef een reactie