Diëtist Laura de Rocker vertelt uit eigen ervaring

Diëtist Laura de Rocker vertelt uit eigen ervaring

Hallo, ik ben de Laura De Rocker, een gepassioneerde diëtiste. Aan den lijve heb ik ondervonden hoe voeding je klachten kan geven, maar ook kan helen.

Op mijn 18e kreeg ik de diagnose “colitis ulcerosa” en op mijn 22e kwam PDS daarbij. In mijn jeugdjaren stond ik niet echt stil bij wat ik at. Ik was ook een moeilijke eter en at vooral omdat het tijd was om te eten en omdat mijn bord leeg moest. Maar wanneer ik darmklachten begon te krijgen, nam ik mijn gezondheid pas echt serieus. Wat is nu echt gezond? Ik wilde het weten.

Mijn studies, nascholingen, eigen ervaringen en ervaringen uit de praktijk hebben me die kennis gegeven. Dé “perfecte gezonde voeding” is een utopie. Want iedereen is anders, dus iedereen heeft andere noden. En dat maakt het juist uitdagend. Ik streef ernaar om samen met mijn patiënten een voedingspatroon te vinden die bij hen past, waar zij zich goed bij voelen, geen klachten bij ervaren en vooral… wat ze kunnen volhouden.

Wanneer je varieert in wat je eet, wordt gezond eten ook leuker en daardoor gemakkelijker vol te houden. Daarom focus ik ook voornamelijk op die “variatie”.
“Vari.eet” is niet voor niets de naam van mijn praktijk geworden.
Door af te wisselen in wat je eet, reik je je lichaam ook heel wat verschillende voedingsstoffen aan. Dus variëren is zeker cruciaal in een gezond eetpatroon. En vooral… gezond eten wordt daardoor nooit saai.

Toen ik zelf het laag FODMAP-dieet volgde, was het wel wat uitdagender om voldoende te variëren. Het aanbod is dan ook beperkter. Anderzijds heb ik weer een heleboel nieuwe voedingsmiddelen (knolselder, spaghettipompoen…), producten (teff-ontbijt) en smaken leren kennen. En je weet wat ze zeggen: “Als de ene deur dicht gaat, opent er een andere!”
Het heeft me gestimuleerd om nog creatiever om te gaan met de maaltijden. Je kan groenten namelijk op zoveel verschillende manieren bereiden! Geroosterd smaken ze helemaal anders dan gekookt of rauw of in een stamppot … Ook heb ik destijds leren “toveren” met kruiden en specerijen. Ze geven iedere keer een nieuwe dimensie aan je maaltijden. Omdat de portie vaak heel cruciaal is, combineerde ik vaak voedingsmiddelen en dit zorgde voor verrassende smaakvolle combinaties. Ik eet nu nog steeds heel graag rauwe worteltjes met pindakaas als tussendoortje.

Kortom: staar je niet blind op wat je niet of minder mag, maar op wat er wel allemaal mogelijk is! Een nieuwe wereld zal voor je open gaan, en dat is er eentje met een hoop minder klachten! Hoe leuk klinkt dat?

 

Laura De Rocker
Erkende diëtiste
0477 39 26 96

No comments yet.

Geef een reactie