Is wholefibre geschikt voor iedereen?
Wholefibre is een nieuw product op de markt. WholeFiber belooft een revolutie in darmgezondheid met zijn unieke mix van prebiotische vezels, vooral inuline, afkomstig van gedroogde witlofwortel. Hoewel het veel lof krijgt, rijst de vraag of dit product wel geschikt is voor mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS) die het low FODMAP-dieet volgen.
Wat is WholeFiber en Wat Zit Erin?
WholeFiber wordt gepromoot als een gezonde toevoeging aan je dieet. Het zit boordevol prebiotische vezels zoals inuline, pectine, cellulose en hemi-cellulose. De bron van deze vezels is de witlofwortel, een natuurlijk product van Hollandse bodem.
De Voordelen:
De fabrikant beweert dat WholeFiber een gunstig effect heeft op de darmgezondheid, de stoelgang verbetert en zelfs positief kan werken bij PDS of een opgeblazen gevoel. Met een indrukwekkende 85% prebiotische vezels per 100 gram lijkt WholeFiber een veelbelovend product. De vezels van dit product zijn prebiotisch omdat ze fermenteerbaar zijn en wat dat betreft gunstig voor het darmmicrobioom. Prebiotische fermenteerbare vezels zorgen namelijk ervoor dat ze afgebroken worden en dat er gezonde stoffen vrijkomen zoals korte keten vetzuren. Daar is ook voldoende bewijs voor.
De Realiteit voor Mensen met PDS en het Low FODMAP-dieet:
Echter, bij nader onderzoek blijkt dat het wetenschappelijk bewijs waarnaar wordt verwezen op de website, specifiek gericht is op mensen met risico op diabetes type 2. Dit roept vragen op over de relevantie van deze bevindingen voor PDS-patiënten die het low FODMAP-dieet volgen. Er zijn wel wat nieuwe onderzoeken die momenteel lopen bij mensen met darmziekten, dus het is nog wel even afwachten wat de resultaten zijn.
Inuline en Het Low FODMAP-dieet:
Inuline, een type fructaan, is een belangrijk bestanddeel van WholeFiber. Fructanen vallen onder de fermenteerbare oligosachariden, de fructanen. Voedingsmiddelen met veel fructanen, waaronder inuline, worden weggelaten in het low FODMAP-dieet. Veel mensen met PDS hebben hier profijt van. Die doen het goed op een dieet laag in fructanen. Die vermijden dan producten zoals tarwe, rogge, gerst, ui, knoflook, prei etc. Als je het FODMAP-dieet volgt of je weet dat je gevoelig bent voor fructanen, is belangrijk om te weten of in producten ingrediënten zijn zoals inuline. Het is trouwens niet zo dat als je het FODMAP-dieet volgt, dat je dieet direct laag is in goede fermenteerbare vezels. Daar wordt vaak vanuit gegaan. Het is natuurlijk belangrijk om voldoende goede vezels binnen te krijgen, en je fodmapdietist kan je daarbij helpen.
Mogelijke Bijwerkingen en Aanpassingen:
Terwijl WholeFiber over het algemeen goed wordt verdragen, kunnen sommige mensen (mensen met en mensen zonder PDS) bijwerkingen ervaren zoals gas, opgeblazenheid en losse ontlasting.
Wholefiber biedt zeker gezondheidsvoordelen voor veel mensen. Alleen wel een paar kanttekeningen:
- Volg je het FODMAP-dieet? Neem dan geen inuline en dus ook geen Wholefiber
- Heb je PDS en weet je niet of je extra vezels nodig hebt? Dan is het handig het eerst uit te rekenen hoeveel je binnenkrijgt. Je kan met granen, fruit, groenten, aardappelen etc al voldoende in je vezelinname zitten. Zit je onder de 20 gram vezels per dag? Eet dan wat meer gewone vezelrijke voeding. Wil je liever extra vezels uit supplementen? Er zijn genoeg andere opties. Denk aan psylliumvezels (zonder inuline), acaciavezels, guargom. Je kan ook extra lijnzaad en/of chiazaad aan je dieet toevoegen. Of probeer eens een schepje biologische groenten extra door bijvoorbeeld een smoothie. Er zijn genoeg mogelijkheden.
- Wil je Wholefiber een keer proberen? Begin dan echt met een heel klein beetje. Ik raad aan om te beginnen met 1 gram om te kijken hoe je darmen reageren.
Slot:
Een gezond dieet is niet one-size-fits-all, vooral niet voor mensen met specifieke gezondheidsuitdagingen zoals mensen met prikkelbare en gevoelige darmen. WholeFiber is een innovatief product, maar het is essentieel om bewuste keuzes te maken en altijd professioneel advies in te winnen, vooral als het gaat om een dieet met beperkingen zoals het low FODMAP-dieet. Vraag advies aan je fodmapdietist.
No comments yet.