Pepermuntolie bij PDS: werkt het?

Pepermuntolie bij PDS: werkt het?

Werkt pepermuntolie?

Er is best wel wat onderzoek gedaan naar pepermuntolie bij prikkelbaredarmsyndroom. En je kan het in steeds meer drogisterijen en in online shops kopen. Maar werkt het nu echt?

Recent* is een artikel gepubliceerd over een onderzoek in 4 ziekenhuizen in Nederland. In het onderzoeken kreeg een groep mensen 8 weken lang elke dag een pepermuntolie capsule en een andere groep een placebo (nep middel). De hoeveelheid pepermuntolie was 182 mg per capsule. Ze kregen capsules met een maagzuurresistente coating, waarbij de pepermuntolie in de dunne darm vrij kwam. De personen wisten niet of ze pepermuntolie hadden of het nepmiddel. Er deden 126 patiënten met PDS mee met het onderzoek. Het onderzoek werd mede gefinancierd door het bedrijf Will Pharma van het merk Tempocol.

Uit dit onderzoek is gebleken dat pepermuntolie veel effect heeft, met name voor minder buikpijn. Helaas bleek ongeveer 1:10 juist wel buikpijn te krijgen van de pepermuntolie capsules.

Er zijn meerdere onderzoeken gedaan met gecoate capsules pepermuntolie (van diverse leveranciers) naar prikkelbare darm klachten. Zoals een onderzoek met pepermuntolie dat in 2016 is gepubliceerd**. Daarin deden 72 personen mee. Een deel kreeg 3 x per dag 180 mg pepermuntolie en de rest kreeg een placebo. Het onderzoek duurde 4 weken. Uit dit onderzoek ervaarden de patiënten die dagelijks pepermuntolie namen een grotere verbetering van veel gastro-intestinale symptomen vergeleken met placebo. De pepermuntolie werd over het algemeen goed verdragen met weinig bijwerkingen.

Dus werkt pepermuntolie?

Pepermuntolie met een (zuurresistente) coating dat vrijkomt in de dunne darm kan zeker verlichting geven bij mensen met PDS, helaas niet bij iedereen. Het is redelijk goedkoop en is zonder recept verkrijgbaar. Je kan pepermuntcapsules zelf bij de drogist of online bestellen.

De ‘American College of Gastroenterology Monograph on Management of Irritable Bowel Syndrome’*** raadt pepermuntolie aan voor de algehele verbetering van de symptomen bij PDS-patiënten, hoewel er maar weinig klinische onderzoeken zijn gedaan.  En de conclusie van een meta-analyse**** (analyse van 12 studies over pepermuntolie): “Enterisch gecoate pepermuntolie is een veilige en effectieve therapie voor de verlichting van buikpijn en algemene symptomen en bij volwassenen met PDS.”.

Welke pepermuntolie bestellen?

Er zijn diverse merken pepermuntolie te koop bij de drogist of online via diverse websites.

Bijvoorbeeld Pepermuntolie Formule capsules van het merk NOW. Dit merk heeft softgels voorzien van een enterische coating voor opname in de darmen. Elke softgel bevat een bredere formule met niet alleen maar pepermuntolie:

  • Pepermunt (Mentha piperita) olie – 181 mg
  • Gember (Zingiber officinale) olie – 17 mg
  • Venkel (Foeniculum vulgare) olie – 19 mg

En is hier te bestellen: www.nowvitamins.pepermuntolie

Er zijn ook pepermuntolie capsules van het merk Nova Vitae. Dit zijn softgels zijn voorzien van een enterische coating voor opname in de darmen. Elke softgel bevat:

  • Pepermuntolie (Mentha piperita) 181 mg
  • Venkelolie (Foeniculum vulgare) 19,6 mg
  • Gemberolie (Zingiber officinale) 17,6 mg
En is hier te bestellen:  www.nowvitamins.nl.pepermuntolie

 

Dit product bevat geen suiker, soja, zout, gist, tarwe, gluten, melk en conserveringsmiddelen.

– EFSA-ID 2092: Pepermuntolie ondersteunt de spijsvertering^
– EFSA-ID 2072: Gember biedt een brede ondersteuning aan de spijsvertering^
^ = Gezondheidsclaim in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie

 

*bron uit 2021: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ueg2.12134
**bron uit 2016: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4729798/
***bron uit 2018: https://journals.lww.com/ajg/Fulltext/2018/06002/American_College_of_Gastroenterology_Monograph_on.1.aspx
****bron meta-analyse uit 2019: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6337770/

,

No comments yet.

Geef een reactie