Champignons en het FODMAP dieet + risotto recept!

Champignons en het FODMAP dieet + risotto recept!

Champignons en het FODMAP dieet +FODMAP Risotto recept!

Champignons zijn zo lekker (en gezond)! Maar jammer genoeg kan je ze maar beperkt gebruiken binnen het FODMAP dieet. Gelukkig is er een soort die je onbeperkt kunt eten, en laat je daar nou net een heerlijke low FODMAP Risotto van kunnen maken!

Champignons en het FODMAP dieet

De meeste champignons zijn ROOD binnen de Monash university low FODMAP app, zelfs een kleine portie van 10g kan al problemen geven bij mannitol overgevoeligheid, en 75g bij fructanen. Dit is jammer genoeg wel een hele kleine portie waar je niet heel veel mee kunt!

Champignons uit blik bevatten lagere hoeveelheden FODMAP’s, mede doordat een gedeelte van de FODMAP’s weglekken in het vocht, als je dit dus goed laat uitlekken en afspoelt, kun je daar al iets meer van eten. Al vind ik persoonlijk de verse champignons lekkerder dan de ingeblikte, dus ik ga vandaag verse gebruiken voor mijn risotto!

Binnen het FODMAP dieet is het moeilijker om voldoende vezels binnen te krijgen en ook de variatie in groente is soms wat beperkt. Daarom is het top dat de oesterzwammen veilig zijn verklaard door de Monash University! De oesterzwammen bevatten ongeveer 4,8g vezels per 100 gram, op je totale dagbehoefte van 25-30 gram tikt dit lekker aan!

De Monash app geeft een veilige hoeveelheid oesterzwammen aan van 75g, maar met de opmerking dat er pas bij 1 kg een medium hoge hoeveelheid aan polyolen is vastgesteld. 1 kg aan oesterzwammen, daar kun je zeker een lekkere risotto mee maken!

FODMAP Risotto Recept

Ingrediënten 4p:

 • 1 – 1,5 l laag FODMAP bouillon (bijv. gemaakt met Natur Compagnie kruidenbouillonblokjes basilicum-tijm, ik heb deze gekocht bij mijn lokale bio-winkel)
 • 3 eetlepels grasroomboter
 • 1 eetlepel knoflook olijfolie gearomatiseerd
 • 40g lente-ui, in ringetjes. Alleen de groene topjes!
 • 400g oesterzwammen, schoongemaakt en in stukken gesneden
 • 200g spinazie
 • Peper
 • 400g risotto rijst
 • 100 ml droge witte wijn
 • 60 g geraspte Parmezaanse kaas, en extra voor erbovenop

Bereiding:

 1. Kook 1 liter water en meng dit met de bouillonblokjes in een pan of schaal.
 2. Verhit 1 eetlepel boter met 1 eetlepel knoflook olijfolie in een grote wokpan/hapjespan. Voeg de lente-ui toe en sauteer dit kort. Voeg vervolgens de oesterzwammen toe en roerbak dit totdat ze bijna gaar zijn. Als laatste voeg je de spinazie toe, en laat dit slinken. Doe het groentemengsel in een schaal en bewaar voor later.
 3. Verhit 2 eetlepels boter in de wokpan/hapjespan, voeg de risottorijst toe en roer het geheel goed door elkaar. Blijf roeren/omscheppen totdat de randjes van de rijst een beetje glazig worden. Dit duurt ca. 3 minuten. Voeg de 100 ml droge witte wijn toe en laat dit ca. 1 minuut sudderen.
 4. Pak je bouillon erbij, en een soeplepel of juslepel. Schep ca. 150 ml bouillon in de pan met de rijst en laat dit sudderen. Blijf de risottorijst omscheppen totdat bijna alle bouillon is opgenomen. Voeg dan weer ca. 150 ml bouillon toe en blijf de risotto omscheppen. Herhaal dit totdat de rijst gaar is en een romige massa heeft gevormd. Je kunt tussendoor proeven of de rijst al gaar is.
 5. Als de rijst gaar is, voeg dan het groentemengsel toe en meng het geheel goed door elkaar. Voeg de 60 gram geraspte kaas Parmezaanse kaas toe en roer het totdat het gesmolten is. Voeg eventueel nog peper toe naar smaak. En serveer, eet smakelijk!


Met gezonde groet,

Manon te Linde
Darm diëtist

www.darmdietist.nl     |     info@darmdietist.nl     |          06-36340684

2 Responses to Champignons en het FODMAP dieet + risotto recept!

 1. Mies 5 november 2020 at 18:36 #

  Kan je bv ook champignons koken en zonder kook vocht gebruiken?

  • Foodie Sigrid 5 november 2020 at 23:04 #

   Hoi Mies,
   Dat maakt waarschijnlijk wel wat uit, alleen weten we niet hoeveel. Je zou je persoonlijke tolerantiegrens met gekookte champignons kunnen uittesten.

Geef een reactie