10 tips bij een opgeblazen buik

10 tips bij een opgeblazen buik

10 tips bij een opgeblazen buik

Als je dit wel eens gehad hebt, dan weet je waar ik (Sigrid) het over heb: een opgeblazen buik! Dit kan heel vervelend zijn. Zelf heb ik er nauwelijks meer last van, maar soms opeens weer wel. Dan ga ik nadenken waar het door gekomen is. Heb ik verkeerd gegeten? Heb ik te snel gegeten? Mijn buik begint vrij snel op te zwellen, voor mijn gevoel lijkt het dan net alsof ik zwanger ben! Ik heb het wel eens gemeten en het scheelt bij mij maar 2 tot 4 cm qua buikomvang, alleen voelt het als een hele grote plofbuik.

En zo had ik van de week opeens weer een opgeblazen buik. Ik weet bijna altijd waar ik op reageer. Door het FODMAP dieet ben ik erachter gekomen dat ik heel erg gevoelig ben voor fructanen, en redelijk gevoelig voor galactanen en polyolen. Sinds ik mijn eigen ‘aangepaste’ dieet volg, heb ik nagenoeg nooit meer last. Geen obstipatie meer, geen buikpijn, geen krampen, geen winderigheid en geen opgeblazen buik. Heerlijk! Ik eet bijvoorbeeld nagenoeg geen brood, heel soms speltbrood van de bakker, maar meestal glutenvrije crackers, rijstwafels of boekweitwafels. Vaak neem ik een smoothie of salade. Ik eet NOOIT meer kauwgom, suikervrij snoep en appels en met mate broccoli en bloemkool. Heel af en toe waag ik mij aan een stukje peer, watermeloen, perzik of nectarine. Een halve avocado gaat goed dus dat eet ik geregeld, gelukkig want ik ben er dol op en avocado is super gezond!

Maar dan toch die opgeblazen buik afgelopen week… hij komt dan opeens opzetten. Veel mensen die bij mij komen, voor dieetadvies bij darmklachten, hebben bijna dagelijks een opgeblazen buik. Ze worden wakker met een platte buik en in de loop van de dag zwelt de buik op. Zo ontzettend vervelend!

Dus wat kan je hieraan doen? Door deze 10 tips op te volgen kan je erachter komen waarom jouw buik ging opzwellen en wat je er vervolgens aan kan doen:

top 10 tips

10 beste tips

Bij deze: de 10 beste tips die je kan opvolgen bij een opgeblazen buik:

  1. Denk goed na wanneer de buik ongeveer begon op te zwellen. Bij de meeste mensen begint een opgeblazen buik tussen 1 en 5 uur nadat ze gegeten hebben. Bij mij klopt het precies: ik krijg op de klok gelijk na 2,5 uur super veel last! En mijn opgeblazen buik kan wel een halve dag tot een dag duren. Als je weet welke klacht wanneer begint, kan je (bijna altijd) terug halen wat er is gebeurd op die dag. Daarbij ligt het probleem heel vaak niet direct bij wat je hebt gegeten, maar komt het door iets anders. Bedenk of je een drukke dag hebt (gehad). En bedenk of je die dag misschien anders hebt geleefd dan dat je meestal doet. Was je druk en/of gestrest? Heb je te snel gegeten of gedronken door de drukte of spanning? Heb je door spanning of stress wellicht een maaltijd overgeslagen of snel een paar glazen met bubbels gedronken? Nadenken WAT je die dag gedaan hebt, kan je helpen om inzicht te krijgen wat je die dag gedaan hebt, anders dan normaal.
  2. Slik je medicijnen? Zijn je medicijnen van merk veranderd of is de samenstelling gewijzigd? In medicatie zitten vaak stoffen die kunnen zorgen voor een opgeblazen buik, meestal zijn dat zoetstoffen (polyolen genoemd) zoals sorbitol. Maar ook fructose, fructanen en lactose kunnen als hulpstof worden gebruikt in medicijnen. Zeker als je laxeermiddelen slikt, kan daar sorbitol in zitten. Lees daarom goed de etiketten van je medicijnen! Sommige mensen slikken in de ochtend al 2 soorten medicijnen waar deze stoffen in zitten. Deze stoffen kunnen zowel in je dunne darm als in je dikke darm klachten geven en 1+1 is niet 2 maar in dit geval zelfs 4! (deze stoffen versterken elkaar).
  3. Eet zo min mogelijk suiker. Veel mensen krijgen gedurende de dag te veel suiker binnen. Suiker kan voor een opgeblazen gevoel zorgen. Minder een tijdje met suiker of eet een maand suikervrij, kijk wat dit met je darmen doet. Sigrid doet jaarlijks een maand suikervrij, lees hierover in haar eerdere blog.
  4. Heb je last van olletjes? Bijna iedereen met een opgeblazen buik is gevoelig voor olletjes. Wat zijn nou weer olletjes? Dat zijn suikeralcoholen, oftewel een koolhydraatketen met OH moleculen eraan vast. De bekendste zijn de zoetstoffen eindigend op ..ol zoals sorbitol, xyolitol en mannitol. Bij teveel van deze zoetstoffen krijgt iedereen daar last van, alleen als jij een gevoelige buik hebt met gevoelige darmen kan je van een heel klein beetje al veel last krijgen. Ik kan zelf niet tegen suikervrij snoep of drop (jammer!). Veel koolhydraatarme of suikervrije bewerkte (verpakte) producten bevatten deze stoffen. Deze stoffen zitten van nature ook in steenvruchten zoals avocado, nectarine, perzik, kersen en in appels en peren. Dus als jij vaak een opgeblazen buik hebt, dan raden wij je aan: laat suikervrije producten (ook de kauwgom!) uit je voeding weg en minder met steenvruchten of laat deze een paar weken weg en kijk hoe het gaat. Lees op onze site meer over deze olletjes. Of als de eliminatiedieet van het FODMAP dieet nog niet hebt gedaan, doe dat eerst!
  5. Heb je iets anders gegeten dan normaal? Eigenlijk kan dit een vervolg zijn op punt 1 (en 2). Misschien weet je dat je niet tegen knoflook kan (zoals ik), maar zit het toch per ongeluk in je warme maaltijd omdat je een kant-en-klaar kippetje hebt gekocht. Of je hebt elders gegeten, niet goed op een verpakking gekeken of een kruidenmix gebruikt waar knoflook in zit. Daarom is het goed om te weten wanneer je meestal last krijgt nadat je wat gegeten hebt. Van de week at ik heel netjes, geen voedingsmiddelen waar ik niet tegen kan. Ik had voor mezelf 2 vegetarische burgers gemaakt van vegetarische gehakt, geitenkaas en een ei. Na het bakken heb ik ze op een glutenvrij hamburgerbroodje geserveerd. Super lekker, maar vrij snel kreeg ik pijn en ruim 2 uur later werd ik misselijk en kreeg ik een opgeblazen buik. Waarom? Ik ben er achter gekomen dat ik teveel eiwitten heb gegeten, dat kan bij sommige mensen (vaak ook in combinatie met koolhydraten) ook zorgen voor een opgeblazen buik. Normaal is ca. 20 gram eiwitten per warme maaltijd en ik had het dubbele op! Misschien heb jij daar ook last van? Als je spijsvertering niet optimaal is, dan kan je vrij snel last krijgen na een warme maaltijd. Mijn warme maaltijd leek niet zwaar, maar viel als een bom. Het was eigenlijk wel logisch dat dit bij mij niet zo goed zou vallen (wat wil je met 100 gram vegetarische gehakt + 75 gram geraspte kaas + 1 ei). Dus bedenk: wat heb ik anders gegeten?
  6. Laat je onderzoeken. Naast bovenstaande tips om zelf na te denken waar de klacht vandaan komt (stress, medicatie, eten etc.) kan je je ook laten onderzoeken bij een natuurarts, natuurgeneeskundige of natuurdietist. Misschien heb je wel een spijsverteringsprobleem? Misschien maakt je lichaam minder spijsverteringsenzymen aan, waardoor je voeding minder goed verteerd wordt in je maag en/of dunne darm. Hierdoor komen er meer onverteerde voedingsstoffen in je dikke darm, met een opgeblazen buik als gevolg. Je kan je ook laten onderzoeken op coeliakie, oftewel glutenintolerantie. Heb je vaak een opgeblazen buik en ook andere klachten zoals vermoeidheid, spierpijn, hoofdpijn, ijzertekort en diarree en/of obstipatie? Laat dan je bloed testen op antistoffen. Dit kan gewoon via je huisarts. Lees elders op onze site meer over coeliakie en glutenintolerantie.
  7. Neem spijsverteringsenzymen met glutamine. Veel mensen hebben een tekort aan spijsverteringsenzymen (zie vorige tip). Dit kan je laten testen, maar je kan ook tijdelijk zelf spijsverteringsenzymen met glutamine innemen. Want je kan letten op hoe je eet en wat je eet, maar als je spijsvertering niet optimaal is dan hou je klachten. Wij raden dit meestal aan in combinatie met een eliminatiedieet, zoals het vermijden van de olletjes (met misschien ook nog andere korte keten koolhydraten). Veelal verdwijnt de opgeblazen buik. Wij adviseren vaak Glutazyme van Vitakruid, deze verkopen wij ook in de praktijk.
  8. Neem dagelijks, eventueel tijdelijk, pepermuntolie. Dit kan je helpen om minder tot geen opgeblazen buik te krijgen. Stel je gaat een keer uit eten of je hebt een feestje en de kans is groot dat je iets gaat eten waar je (vermoedelijk) last van krijgt. Neem dan een pepermuntolie capsule in, en je kan vaak met een gerust hart eten! Ik raad aan om deze capsules altijd eerst een weekje uit te proberen. Neem dan 1 x per dag een capsule in met een glaasje water, zo’n 20 tot 30 minuten voordat je wat gaat eten. Heb je minder last? Dan kan je deze capsules vaker innemen. Wij adviseren het enige geregistreerde geneesmiddel dat vrij verkrijgbaar is: het merk Tempocol.
  9. Neem probiotica. Veel mensen met een opgeblazen gevoel hebben een minder afweersysteem, omdat de darmflora uit balans is door diverse oorzaken. Je kan een tijdje (minimaal 1 maand) een hoog gedoseerde probiotica nemen om te kijken of je daarna minder last hebt van een opgeblazen gevoel. Er zijn slechts enkele probiotica die echt bewezen zijn bij een opgeblazen gevoel, bijvoorbeeld B. Lactis DN-173010 (zit in Danone, Activia).
  10. Laat een tijdje koemelk uit je voeding weg. Veel mensen die vaak een opgeblazen buik hebben, hebben last van melksuiker (lactose) of melkeiwit (caseine). Dus misschien ben jij wel lactose-intolerant of ben je overgevoelig voor caseine? Dit kan je makkelijk testen door een tijdje lactosevrij te eten. Of laat koemelk (yoghurt, melk, kwark, kaas etc.) volledig uit je voeding weg. Je kan je ook laten testen met een Voedselintolerantietest of je gevoelig bent voor koemelk en/of voor andere voedingsmiddelen.

Wat is jouw beste tip tegen een opgeblazen buik? Laat je reactie hier achter!

Wil je het FODMAP dieet eerst uitproberen? Download dan HIER onze GRATIS lijsten met alle voedingsmiddelen bekend in FODMAP’s!

8 Responses to 10 tips bij een opgeblazen buik

  1. Ida 29 april 2017 at 18:10 #

    Hi!
    Mooie tips waarvan ik enkele nog niet kende en dus zeker ga uitproberen.
    Een kennis zei dat ze van haar constant opgeblazen buik is afgekomen door 4000mg knoflooktabletten
    te slikken. Omdat knoflook als een natuurlijk antibioticum bacteriën in de darmen dood.
    Maar ik dacht dat knoflook niet kan? Kunnen tabletten dan wel?

    • Foodie Sigrid 1 mei 2017 at 19:20 #

      hoi Ida
      Iedereen reageert anders. De meeste mensen met gevoelige darmen krijgen last van knoflook en dus ook van knoflooktabletten. Waarschijnlijk had je vriendin geen gevoelige darmen maar was er wat anders aan de hand waardoor zij een opgeblazen buik kreeg.
      groet

      • Robin 21 september 2020 at 22:24 #

        Hoi Sigrid,

        Na ruim 3 jaar reageer ik hier toch even op, omdat er wellicht meer mensen zijn die dit nu nog lezen.
        Het betekent niet dat als je gevoelige darmen hebt, je altijd slecht tegen knoflook kan.
        Ik heb nu 10 jaar PDS en ben na een flinke voedselinfectie in Bali al 9 maanden íedere dag opgezet en heb ik meer pijn, ook zónder al te hebben gegeten in de ochtend. Bij mij werken capsules met knoflook juist wel beter en blijkt probiotica iets te zijn waar mijn klachten veel erger van worden. Daarom sluit ik mij aan bij: ‘iedereen reageert anders’. Het zal dus altijd een zoektocht blijven.

        Groetjes Robin

        • Foodie Sigrid 22 september 2020 at 00:15 #

          Helemaal waar Robin. Het is altijd belangrijk om te proberen te achterhalen wanneer de klachten begonnen zijn. En dat kan zeker een buitenlandse reis zijn, of veel gebruik antibiotica etc. (staat ook allemaal in mijn buik). Bedankt voor je reactie

  2. Marieke 13 november 2017 at 21:40 #

    Hoi Sigrid en Mirthe, ik kan even niet terugvinden of de pepermuntcapsules onbeperkt gebruikt kunnen worden ja of nee. Of geldt er een bepaalde termijn waarna je beter kunt stoppen? Hoor het graag, mvg Marieke

    • Foodie Sigrid 14 november 2017 at 12:58 #

      Beste Marieke,
      Pepermuntoliecapsules kan je 3 maanden achtereen dagelijks innemen. groetjes

  3. Bertine Niesten 24 januari 2018 at 11:50 #

    Ik ga voor werk 2 weken naar een ontwikkelingsland waar ik toch vaker zal moeten eten wat de pot schaft, in combinatie met jetlag en veel zitten (vliegtuig, auto). Ik dacht voor die korte periode een middel van de drogist mee te nemen tegen opgeblazen buik/winderigheid. Ik zag dat Deflatine van Rennie sorbitol bevat dus dat is misschien niet zo geschikt. Heeft iemand goede ervaringen met andere middelen? Het is maar voor gebruik van korte duur, en natuurlijk zal ik daarnaast proberen waar mogelijk de inname van fodmaps te beperken.

Geef een reactie