Fructose en glucose: de waarheid

Fructose en glucose: de waarheid

Fructose opname

Fructose wordt beter opgenomen als er evenveel of meer glucose aanwezig is samen met de fructose, zoals bij een kiwi of een banaan. Eerder onderzoek toonde aan dat het toevoegen van glucose ervoor kan zorgen dat fructose beter opgenomen wordt. Hoe zit dat precies?

De opname van fructose vindt op 2 manieren plaats in de dunne darm:

  1. als molecuul apart, alleen via de transporter GLUT5
  2. samen met een glucosemolecuul, via de transporter GLUT2

Veel mensen met het prikkelbare darm syndroom kunnen fructose niet zo goed opnemen via de 1e manier, dit kan zelfs steeds minder worden in de loop van de tijd. Deze slechte absorptie wordt ook wel malabsorptie of intolerantie genoemd, met als gevolg klachten zoals een opgeblazen buik, buikpijn en waarschijnlijk ook diarree.

De 2e manier, waarbij fructose samen geabsorbeerd wordt met glucose, is veel efficiënter en werkt bij de meeste mensen gewoon goed.

fructose glucose opname in de darm

Voor het FODMAP dieet worden voedingsmiddelen getest op de hoeveelheid fructanen, galactanen, polyolen, lactose, fructose, en glucose. Alleen voedingsmiddelen die meer fructose dan glucose bevatten, moeten vermeden worden tijdens de eliminatiefase van het FODMAP dieet. Deze voedingsmiddelen zijn dan ‘FODMAP rijk’ of hoog in FODMAP’s en staan in de Monash app als een rood stoplicht. Bij ons staan deze meestal op de rode lijst (en soms op de oranje lijst als je van het product nog wel een kleinere hoeveelheid kan eten voor je aan deze ‘taxi zit) van de dieetchecklijsten.

Glucose toevoegen aan je voeding?

Je vraagt je nu af: kan ik dan (theoretisch gezien) niet gewoon glucose toevoegen aan mijn voeding als ik een fructose rijk product eet? Er zijn nu enkele onderzoeken die gekeken hebben of het zou helpen als je glucose toevoegt aan je voeding, zodat fructose beter geabsorbeerd zou kunnen worden. Echter weinig studies zagen hierdoor verbetering van klachten. Monash Universiteit in Australië heeft onderzocht of het toevoegen van glucose aan voedingsmiddelen zowel de fructose absorptie als de klachten zou verbeteren, maar het resultaat is niet veelbelovend. Klachten werden niet minder wanneer glucose aan fructose of fructanen (zoals in ui en knoflook) werd toegevoegd. Jammer!

Dus voeg GEEN glucose toe aan je voeding omdat het hoogstwaarschijnlijk NIET je klachten verbetert. Daarbij verhoogt het sowieso je totale hoeveelheid suikers, en dat is zeker geen goed en gezond idee aangezien het eten van te veel suikers (afgezien van FODMAP) ook kan zorgen voor klachten.

Kies gewoon voor voedingsmiddelen zonder of laag in fructose, zoals genoemd in de app en onze dieetchecklijsten. Meer over fructose-intolerantie lees je HIER.
Fructose

, ,

No comments yet.

Geef een reactie