Hypnotherapie bij darmklachten

Hypnotherapie bij darmklachten

Gastblog over hypnotherapie bij darmklachten!

Is hypnotherapie eng?

Veel mensen denken bij hypnotherapie aan hypnose zoals je dit weleens ziet op tv. Je kunt dit niet vergelijken met hypnotherapie zoals een hypnotherapeut dit gebruikt. Therapeutische hypnose kun je vergelijken met het lezen van een spannend boek of het kijken naar een mooie film, je bent dan zo geconcentreerd, dat je omgeving minder belangrijk wordt. Bij hypnotherapie kan de therapeut een therapeutische hypnose of lichte trance toestand gebruiken om onbewuste informatie bij jou bewust te maken. Je bent dan heel goed geconcentreerd op jezelf, gewoon met je ogen open en zittend op een (relax) stoel. Natuurlijk mag je ook je ogen dicht doen en de stoel in een relax stand zetten maar dit hoeft niet, het gaat erom dat je er een veilig gevoel bij hebt en dat je veilig voelt bij de hypnotherapeut. Het is wel zo dat iedere hypnotherapeut anders werkt dus vraag er naar als je ergens een afspraak maakt.

Kunnen darmproblemen veroorzaakt worden door stress?

Darmproblemen zijn soms ontstaan in het verleden en een patroon geworden. Meestal zijn het gewone dingen die je tegenkomt maar waar je, toen je jong was, je erg druk om hebt gemaakt. Darmen reageren op stress daardoor kan er een begin zijn gemaakt van de klachten. Vaak is dit een onbewust proces geworden, een patroon waar je niet meer uit komt. Ontspannen lukt dan niet goed, je weet allemaal wel wat je zou moeten doen om geen stress te hebben maar het lukt niet, je blijft piekeren of je lichaam reageert gewoon zonder dat je hier iets aan kunt doen.

Wanneer je vroeger in een onveilige situatie zat, kan dit gevoel er nog steeds onbewust zijn. Bijvoorbeeld, je kunt iets zien of horen waardoor je onbewust angst ervaart. Stel, je was als kind erg bang van grote honden maar als volwassene niet meer. Toch kan je bij het zien van een grote hond onbewust nog angst ervaren. Het is een oud onbewust gevoel waar je lichaam op reageert. Als je dan thuis komt en pijn in je buik hebt weet je niet dat het komt doordat je net een hond zag.

Hoe gaat een gesprek?

We beginnen met een intakegesprek, zodat je weet bij wie en waar je terecht komt. De hypnotherapeut stelt je vragen en legt hoe hoe hij/zij werkt met jouw klacht(en). Bij mij is het intakegesprek vrijblijvend en als het je aanspreekt maken we een afspraak voor een vervolgconsult. Ga je naar een hypnotherapeut bij je in de buurt, vraag wat de mogelijkheden zijn.

Doordat we met hypnotherapie en NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren -red) de oorzaak van de klacht opsporen kunnen we ook de oplossing aanbieden. Samen veranderen we de oude gevoelens zodat je darmen niet meer zullen reageren alsof je nog steeds in een stresssituatie zit.

Voorbeelden uit de praktijk.

Sandra 25 jaar, heeft last van een spastische darm (PDS). Haar medisch specialist verwees Sandra naar de hypnotherapeut: Heemskerk Coaching Katwijk. Met Sandra gingen we terug in de tijd om de oorzaak van haar klacht te vinden. Heel vaak is dit een onbewust probleem en dat was bij Sandra ook het geval. Het werd opeens duidelijk, ze wist weer dat ze als kind vaak buikpijn kreeg als ze naar school moest. In die periode werd ze gepest en de leraar was ook niet erg aardig. Omdat het pesten niet zo lang geduurd had, was ze het vergeten. Later had ze juist veel vriendinnen en werd ze niet meer gepest, toch reageerden haar darmen sinds die tijd op stressvolle situaties. Die situaties hadden niets met pesten te maken dus legde ze daar ook geen verband mee. Alle situaties hadden wel met het aangeven van haar grenzen te maken en met nee durven zeggen. Toen de oorzaak duidelijk was, konden we aan de oplossing gaan werken. Met nlp/hypnotherapie kun je oude gevoelens veranderen. Sandra leerde o.a. om haar grenzen beter te bewaken en aan te geven waardoor ze meer controle over situaties kreeg en zich veiliger ging voelen. Daardoor had ze geen onbewuste stress meer en kwamen haar darmen tot rust. Het patroon was doorbroken. Na de intake, vier behandelingen en een evaluatiegesprek behoorden Sandra’s klachten tot het verleden.

Marieke 39 jaar, heeft al jaren last van darmklachten, vooral krampen en daarnaast wat overgewicht. Ze weet dat dit door stress komt en dat ze meer moet ontspannen, meer rust zoeken, niet altijd maar doorgaan. Ja, ontspanning zoeken, dat weet ze wel maar dit lukt niet. Mindfulness helpt niet, ontspanningsoefeningen ook niet, als ze wil ontspannen lijkt het wel of de spanning en dus ook haar klacht juist erger wordt. Sigrid verwees Marieke door naar mijn praktijk. Tijdens de intake is Marieke erg gespannen, ze vindt het toch wel eng om hypnotherapie te gaan doen. Nadat ik alles aan haar uitgelegd heb is ze gerustgesteld. Marieke vindt het niet meer eng en heeft nu juist zin om dit probleem aan te gaan pakken. Het lijkt haar heerlijk om zonder spanning op de bank te zitten met een goed boek. Het eerste consult, we stellen een doel, door hier uitgebreid op in te gaan komt ook de weerstand naar boven. Een gevoel van angst en boosheid. Wanneer we hier naar kijken wordt het duidelijk dat Marieke onbewust helemaal niet wil ontspannen, ze wil onbewust altijd maar doorgaan en alles moet perfect. Er is altijd wel iets te doen, het huis moet schoon, er ligt nog wasgoed, een mail sturen naar iemand, nog even boodschappen doen voor haar moeder, met haar dochter mee winkelen, ’s avonds naar een vriendin die ziek is, enz. De volgende consulten zoeken wij samen naar de oorzaak van het gevoel. Het gevoel, wat ooit in het verleden is ontstaan, geeft aan dat ze pas goed genoeg is als ze voor iedereen klaar staat en dat huis netjes moet zijn. Het angstgevoel is bang om afgewezen te worden, het boze gevoel is ontevreden, wat ze ook doet, het is nooit goed genoeg. Het lukte Marieke zelf niet om dit gevoel te veranderen.  Ik heb haar geleerd dat ontspannen ook mag, dat het ook goed is als er wat rommel in huis ligt, dat ze niet afgewezen wordt als ze niet voor iedereen klaar staat. Marieke ging zich daar veilig in voelen en ook meer tevreden over wat ze die dag had gedaan. Na 8 consulten kon Marieke zich ontspannen, haar darmen kwamen tot rust en Marieke had geen kramp meer. Nu haar darmen weer normaal werkten hielp het dieet wat ze van Sigrid had gekregen ook veel beter en viel Marieke ook nog 8 kilo af.

Verstand en gevoel

Veel mensen weten met hun verstand wel dat het onzin is om niet te kunnen en willen ontspannen, en dat je natuurlijk niet wordt afgewezen als je huis niet perfect is. Met hypnotherapie gaan wij samen met jou het leermoment opsporen, waar, wanneer, en van wie heb je dit (jouw angst en gedachten) geleerd? Door dit vanuit je gevoel te doen kunnen we het veranderen en het patroon doorbreken. En hierdoor zullen je darmklachten flink afnemen!

Gastblog geschreven door:
Jacqueline Heemskerk
Heemskerk Coaching Katwijk
Koningskaars 8
2224 DR Katwijk
www.coaching-therapie.nl
email : jh@coaching-therapie.nl
Voor gespecialiseerde PDS-hypnotherapeuten kan je ook kijken op:
pds-hypnotherapeuten

aanvulling van FODMAP FOODIES:

Hypnotherapie: bewezen effectief bij PDS

Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat hypnotherapie direct de werking van de darmen beïnvloedt. Het normaliseert de peristaltiek van de darmen en de mate van gevoeligheid in de darmen. De meeste mensen ervaren door de behandeling een sterke vermindering van de klachten of ze verdwijnen helemaal.

vrouw stoel

, ,

One Response to Hypnotherapie bij darmklachten

  1. Janna Koopman 29 maart 2020 at 12:25 #

    Dank je wel voor dit duidelijke artikel over wat hypnotherapie kan doen bij PDS. Zelf heeft hypnotherapie mij ook een heel stuk verder geholpen met betrekking tot het loslaten van oude patronen. Samen met de juiste voeding kom je een heel eind.

Geef een reactie