Wil jij starten met het FODMAP dieet, maar weet je niet zo goed waar te beginnen? Diëtist Liesbeth Smit-Verbruggen van Diëtistenpraktijk Prima Voeding geeft hieronder 5 tips.
- Schakel een gespecialiseerde FODMAP diëtist met kennis van zaken in
Zij kan met je meekijken of een FODMAP dieet daadwerkelijk nodig is voor jou of dat je met andere veranderingen in je voeding en leefstijl geholpen kan zijn.
Het FODMAP dieet is namelijk best ingewikkeld en je moet het nauwkeurig volgen voor een goed resultaat.
Als jullie samen er toch op uitkomen dat het FODMAP de beste manier voor je is om je klachten, zoals buikpijn, opgeblazen gevoel, winderigheid, misselijkheid, diarree of obstipatie te verminderen, dan kan zij je heel veel informatie verschaffen over het FODMAP dieet.
Welke informatie dan? Bij ons in de praktijk krijg je sowieso altijd de meest recente checklijsten van de FODMAPfoodies, een uitleg over alle fases binnen het dieet (eliminatie, herintroductie en hoe dan verder) en voorbeelden van weekmenu’s ter inspiratie. En we geven je onze beste tips om het dieet ook vol te houden.
En we leggen ook bij het eerste gesprek je klachten vast, zodat we ook kunnen zien of jouw klachten voldoende verbeterd zijn na de eerste 4 weken.
- Neem een paar dagen de tijd voordat je gaat starten
Je wil waarschijnlijk heel graag meteen in actie komen om wat te gaan doen aan je buikklachten. Helemaal goed! Toch adviseren wij om niet meteen overhaast aan de slag te gaan.
Als je het FODMAP dieet gaat volgen komt er best wat op je af. Zo moet je natuurlijk weten wat het dieet inhoudt, maar ook bedenken welke maaltijden je gaat maken (zie tip 4). Zorg dat je, voor je gaat starten, precies weet wat de eliminatiefase inhoudt, waar je op moet letten, bekijk de checklijsten (zie ook tip 5) en maak aan de hand van je maaltijdplanning een boodschappenlijst. En neem een paar dagen de tijd om hiermee rustig aan de slag te gaan en overzicht te krijgen.
- Boodschappen doen: raadpleeg het boodschappenboek en doe boodschappen voor een hele week
In het begin kost boodschappen meer tijd dan normaal. Je koopt misschien andere producten dan je gewend bent, de producten staan in andere gangpaden en je weet niet precies wat je wel en niet kan kopen, dus je leest meer etiketten dan voorheen. Handig is dan de checklijsten op je telefoon te kunnen raadplegen of bijvoorbeeld het boodschappenboek van de FODMAPfoodies aan te schaffen.
En als je wat langer het dieet doet, dan kom je ook weer in je boodschappenroutine als voorheen. Wist je dat de meeste mensen 10 vaste recepten hebben voor de warme maaltijd en daarmee steeds variëren?
En doe boodschappen voor een hele week, scheelt je dagelijks best wat minuten doorbrengen in de supermarkt.
- Plan je maaltijden
Plan elke maaltijd. Niet alleen je hoofdmaaltijden, maar ook je tussendoortjes. Zo heb je de juiste boodschappen in huis en is het makkelijker om het dieet goed vol te houden.
Je kan daarvoor de FODMAP weekmenu’s ter inspiratie gebruiken. En als je iets niet lust ga je op zoek naar een ander product op de groene lijst ter vervanging. Zo hoef je minder lang na te denken.
Weet ook dat als je een keer iets eet wat niet FODMAPproof is, bijvoorbeeld wanneer je uit eten gaat, dat je dan misschien wel buikklachten kan krijgen, maar dat je dieet niet mislukt is. Je kan daarna gewoon weer verder gaan met het dieet. Mocht je al in de herintroductiefase zitten, dan is het verstandig om te wachten met de herintroductiefase van een product, tot je buik rustig is.
- Maak een lijst van groene producten die je graag lust
Deze tip is van onze diëtist Lisa.
Ga de checklijsten eens door en bekijk wat je graag lust van de groene lijst. Noteer dit in een schriftje of print de lijsten en arceer deze producten. Dat varieert makkelijker en dan is het dieet ook makkelijker vol te houden. En ook je maaltijdenplanning en je boodschappenlijst zijn dan sneller gemaakt.
Meer over Prima Voeding:
Samen met 4 enthousiaste en gedreven collega’s helpt Liesbeth dagelijks kinderen, jongeren en volwassenen met buikklachten naar minder klachten. We begeleiden mensen op onze spreekuren in Den Haag en Voorburg, maar ook begeleiden we online via beeldbellen. Online begeleiding met het FODMAP dieet is echt een uitkomst. Scheelt jou weer reistijd en je kunt altijd bij een gespecialiseerde diëtist terecht. In onze praktijk is de wachttijd maximaal een week en we bieden ook begeleiding aan in de avond.
Al ruim 8 jaar adviseert Liesbeth het FODMAP dieet en gaandeweg is zij haar collega’s erin gaan scholen, omdat haar agenda te vol werd. We zijn altijd goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen het FODMAP dieet en denken graag met je mee!
Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan eens onze website: www.primavoeding.nl
No comments yet.