Liever géén buikpijn

Liever géén buikpijn

Buikpijn is echt niet fijn. 

Als kind zijnde had ik al heel vaak buikpijn, buikkrampen, echt heel vervelend. En dat hoorde bij mijn leven. Na jaren kwam ik erachter dat ik blijkbaar prikkelbare darmen heb, dat ik vroeger vaak antibiotica heb gehad, en dat ik zeer gevoelige darmen heb waardoor ze reageren op onder andere fodmaps. En daar heb ik een manier op gevonden hoe ik daar mee om kan gaan. En zodra alles oke gaat met die darmen, voel ik me helemaal top, en kan ik de wereld aan. Lekker sporten, lekker werken, leuke dingen doen enz.

Totdat er een bacterie of virus mijn lijf binnendrong…. 

Afgelopen donderdagnacht werd ik plotseling erg ziek. Alles kwam er uit van boven en beneden zeg maar. En vooral mijn maag had het zwaar. Ik heb tot vrijdagmiddag aan toe boven een emmer gehangen. Mijn gevoelige maag en darmen zijn echt een paar dagen van slag geweest. Het enige wat ik wilde was slapen en rust. Of het nu een voedselvergiftiging of een buikgriep was, geen idee. Maakt voor mij ook niet veel uit.

Het is nu 3 dagen later en ik voel me weer fit. Mijn darmen zijn nog wel een beetje van slag, maar dat is ook wel logisch. Ik voel dat het de goede kant op gaat.

Het belangrijkste is altijd goed voor je darmen te zorgen. En als je ziek wordt, dat je dan extra aan je darmen denkt. Wat moet je dan doen?

Toevallig gaf ik vorige week een 5-daagse challenge over gezonde darmen. Ik gaf elke dag theorie en een opdracht. Samengevat adviseer ik om zo gezond mogelijk en gevarieerd mogelijk te eten, veel groenten, 2 porties fruit, voldoende water, zoveel mogelijk volle granen, meer plantaardige voedingsmiddelen, volwaardige maaltijden, gezonde vetten, pobiotisch voedsel, voldoende en goed slapen, en elke dag een handje noten/pinda’s en ‘tijd voor jou’ oftewel ‘me-time’.  

En zeker als je dan toch niet fit voelt, dan is het eerst belangrijk om 

– Goed voor jezelf te zorgen. Neem rust. Ga slapen als je lijf daarom vraagt. 

– Ga naar buiten. Ga bewegen. 

– Blijf voldoende water en kruidenthee drinken. Neem eventueel drankjes met electrolyten.

– Neem supplementen zoals vitamine C, vitamine D, kurkuma, magnesium, probiotica, zink. Je voelt zelf wat je nodig hebt. (Zelf heb ik een speciaal product genomen waar ook astaxanthine in zit. Ik weet zeker dat dit mij snel op de been heeft geholpen)

– Je lijf voelt zelf heel goed wat het wel en niet nodig heeft. Eet rustig en begin met een kleine hoeveelheid.

Wat doe jij om snel weer fit te worden als je ziek bent?

, , , ,

No comments yet.

Geef een reactie