500 g groenten, mix van wortel, spitskool, groene deel prei
100 g tauge
1 rode paprika
2 bosuitjes
2 el sesamolie
200 g vega gehakt, rul (zonder knoflook)
200 ml kokosmelk
5 el pindakaas
4 el sojasaus
2 el sambal oelek
Instructions
Breng in een ruime pan het water aan de kook.
Snij ondertussen de groenten in kleine stukjes (groene deel prei, wortel, spitskool). Snij het groene deel van de bosuitjes fijn en snij de rode paprika in stukjes.
Haal de pan van het vuur en voeg de rijstnoedels toe. Laat ze 3 minuten in het hete water staan en trek ondertussen de noedels uit elkaar.
Giet de noedels af in een vergiet en spoel ze heel goed na met water. Doe eventueel een scheutje olie door de noedels..
Verhit 1 el sesamolie in een grote hapjespan op middelhoog vuur. Bak alle groenten (behalve de bosuitjes) ca 5 min tot ze wat geslonken zijn.
Verhit de andere el in een aparte koekenpan en bak het vegagehakt rul voor ca 3-5 minuten. Je kan ook het vegagehakt toevoegen aan je groentenmengsel. Het duurt dan een paar minuten langer voordat het gehakt gaar is.
Voeg de bosui toe en bak nog 2 minuten, roer af en toe goed door.
Verwarm in een steelpan de kokosmelk. Voeg de pindakaas, sojasaus en sambal toe en breng al roerend op middelmatig stand aan de kook.
Haal de steelpan van de hittebron en voeg de pindasaus toe aan het gehakt-groentenmengsel. Voeg ook de noedels toe en bak alles nog 2 minuten mee.
Eet smakelijk! Eet nog wat naturel kroepoek (bijv AH basic) bij.
Linda, jazeker kan spitskool wel in een FODMAP-dieet!
Spitskool is een groente die van nature laag is in FODMAPs, wat betekent dat het over het algemeen geschikt is voor mensen die een FODMAP-beperkt dieet volgen. FODMAPs zijn fermentabele koolhydraten die spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken bij sommige mensen, vooral bij mensen met het prikkelbare darm syndroom (PDS).
Spitskool bevat weinig tot geen FODMAPs, waardoor het een veilige keuze is voor mensen die gevoelig zijn voor deze stoffen. Het kan op verschillende manieren worden bereid, zoals roerbakken, stomen, koken of rauw worden gegeten in salades. Het is belangrijk om te onthouden dat individuele tolerantieniveaus kunnen variëren, dus als je specifieke gezondheidsproblemen hebt, is het raadzaam om een diëtist te raadplegen voor gepersonaliseerd advies.
Spitskool in een fodmap dieet kan echt niet hoor.
Linda, jazeker kan spitskool wel in een FODMAP-dieet!
Spitskool is een groente die van nature laag is in FODMAPs, wat betekent dat het over het algemeen geschikt is voor mensen die een FODMAP-beperkt dieet volgen. FODMAPs zijn fermentabele koolhydraten die spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken bij sommige mensen, vooral bij mensen met het prikkelbare darm syndroom (PDS).
Spitskool bevat weinig tot geen FODMAPs, waardoor het een veilige keuze is voor mensen die gevoelig zijn voor deze stoffen. Het kan op verschillende manieren worden bereid, zoals roerbakken, stomen, koken of rauw worden gegeten in salades. Het is belangrijk om te onthouden dat individuele tolerantieniveaus kunnen variëren, dus als je specifieke gezondheidsproblemen hebt, is het raadzaam om een diëtist te raadplegen voor gepersonaliseerd advies.