Is kokos low FODMAP?

Is kokos low FODMAP?

Vandaag is het 2 september, de dag van de kokosnoot. Ja, echt waar.

Is kokos low FODMAP?

Goede vraag. Een verse kokosnoot kan je zeker eten tijdens het FODMAP-dieet. Een gewicht van 64 gram is laag in fodmaps. Een gewicht van 96 gram bevat een matige hoeveelheid sorbitol, vermijd grotere hoeveelheden. Meer kokos van 125 gram of meer bevat veel sorbitol.

Kokos(bloesem)suiker kan je beperkt gebruiken. Een theelepel is laag in fodmaps. een hoeveelheid van 10 gram bevat een matige hoeveelheid fructanen, vermijd grotere hoeveelheden. Een klein beetje meer, 12 gram, bevat al veel fructanen.

Geraspte gedroogde kokos kan je ook prima nemen met mate. Een hoeveelheid van 30 gram is laag in fodmaps. En 45 gram bevat een matige hoeveelheid sorbitol, vermijd grotere hoeveelheden. En 50 gram bevat veel sorbitol.

Kokoswater kan je ook eventueel met mate gebruiken. Ca 100 ml is laag in fodmaps en vanaf 150 ml zitten er al een matige hoeveelheid sorbitol en fructanen in.  En bij 250 ml zit er al veel sorbitol in.

Monash heeft trouwens een Australische kokosjam getest. En daarvan bleek dat 11 gram fodmap-arm is, en van 23 gram dat er een matige hoeveelheid fructanen in zitten. Wij hebben nog een kokosjam in Nederland  mogen ontdekken, jij?

Kokosyoghurt is ook getest.  Een gewicht van 125 gram is laag in fodmaps. Meer is niet getest dus je zou kunnen zeggen dat je dit onbeperkt kan eten, toch zou ik het met mate doen, omdat veel andere kokosproducten bij een bepaalde hoeveelheid toch fodmaps bevatten.

Kokossiroop kan je ook met mate gebruiken: 1/2 el (14 gram) is laag in fodmaps. En 1 el (27 gram) bevat een matige hoeveelheid fructanen.  En 1 1/4 el (34 gram) bevat veel fructanen. Je kan deze trouwens kopen bij o.a. de AH.

Kokosolie trouwens, bevat helemaal geen fodmaps, dus kan je prima nemen. Let wel dat te veel vet een invloed kan hebben op de darmmotiliteit (de beweging van je darmen).

Daarentegen bevat kokosmeel juist veel fodmaps, bij kleine hoeveelheden al. Dus helaas geen kokosmeel dat je kan gebruiken in recepten tijdens de eliminatiefase.

Recent is kokosroom getest:  60 gram is laag in fodmaps. Deze hoeveelheid zou bij de meeste mensen met PDS geen problemen hoeven te geven. Good to know!

Nu zag ik een lekker recept:

Kokosmacaronen

Ingrediënten:

200 g gedroogde geraspte kokos

150 g suiker wit of bruin

3 eieren

Instructies:

Verwarm de oven voor op 200°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier en zet apart.

Voeg de suiker, eieren en kokos toe in een middelgrote kom. Gebruik een spatel (of je vingers) om alles door elkaar te mengen, net genoeg om het mengsel goed te mengen. Vorm met je handen het kokosmengsel grof in 21 kleine balletjes van ongeveer 3 cm in diameter, en plaats ze gelijkmatig op de bakplaat, laat wat ruimte tussen hen – ongeveer 2,5cm.

Plaats de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak 15 minuten, of tot de punten en zijkanten van de kokosmakronen beginnen te karameliseren. Breng over naar een rooster om af te koelen. Ze blijven tot een week goed in een luchtdichte verpakking.

Recept van Joana: https://www.mygutfeeling.eu/low-fodmap-easy-coconut-macaroons/

Recept van Joana MyGutFeeling #mygutfeeling

No comments yet.

Geef een reactie