En de winnaar van het kookboek is....

En de winnaar van het kookboek is….

Inspiratie en ideeën

Aan de vergadertafel, onder het genot van een flinke kop thee en een menukaart met ontzettend weinig FODMAP arme opties, ontstond het idee om jullie inspiratie te vragen voor nieuwe FODMAP arme recepten. Op Facebook en onze site kregen we reacties op de vraag:

“Heb jij een recept welke je graag FODMAP arm wilt maken, maar je weet niet hoe? Laat het ons weten en win een exemplaar van Mirte’s kookboek: “Kookboek voor een rustige buik”!

Inspiratie en ideeën hebben we gekregen! Wat ontzettend leuk om alle reacties te lezen. Natuurlijk zijn het meestal juist dingen die jullie missen, dus het uitgangspunt is misschien ‘minder leuk’, maar wij zijn weer volop gemotiveerd om jullie tips en trucs te geven om smaakvol én FODMAP arm te kunnen eten. Om FODMAP zo wél leuk te maken. Here we go!

Uientaart, champignonsoep, snert en appelmoes: dit zijn bij uitstek voorbeelden van gerechten die erg lastig zijn om FODMAP arm te koken. Met een hoop kunst en vliegwerk zou je er iets van kunnen maken, maar of dat lijkt op het origineel? Een appeltaart zonder appel is gewoon geen appeltaart. En erwtensoep zonder erwten kan nog wel, maar ook nog zonder prei en ui wordt het een erg slap aftreksel van het origineel. Daarom kun je deze gerechten (helaas) het best uit je hoofd zetten tijdens de eliminatiefase, of gewoon een keertje wel eten als je weet dat je er niet dagen van in bed hoeft te liggen. Dan is dat het eten van een lekker stukje taart of goede kom snert misschien wel waard!

FODMAP arme recepten op de site

In de vele reacties die wij hebben gekregen (waarvoor dank!) zijn er veel recepten en voedingsmiddelen voorbij gekomen waarvan wij al een FODMAP arme variant hebben gemaakt, zoals:

  • Kwarktaart en cheesecake. Daar heeft Sigrid een lekker en simpel recept voor cheesecake van gemaakt. Je kunt de parels gerust weglaten. Ben je sterk lactose intolerant? Neem óf een lactasepil óf kies voor lactosevrije roomkaas. Het principe bestaat in ieder geval uit een bodem te maken van glutenvrije koekjes in plaats van gewone koekjes, en de bovenkant van een lactosevrije roomkaas in plaats van gewone roomkaas. Easy Peasy.
  • Knoflook: daar kan je van genieten, zelfs tijdens het FODMAP dieet, je moet alleen weten hoe! Zie hier een recept voor knoflookolie, knoflookolie is de enige FODMAP arme variant van knoflook.
  • Digestive koekjes, we feel with you. Die zijn te lekker om te missen, daarom hier een recept!
  • Een lekkere plak cake, die eten wij graag op deze manier. Schrik niet terug van het gebruik van olijfolie: in deze FODMAP cake is dat echt heerlijk!

 

FODMAP arme recepten in het Kookboek

Ook staan er een heel aantal recepten al in het Kookboek, dus als je daar op zoek naar bent en je hebt niet gewonnen verwijzen we je toch graag naar het Kookboek voor een rustige buik! Enkele voorbeelden:

  • Humus. In het boek staat een heerlijk recept voor pompoenhumus.
  • Pompoenrisotto. In het boek staat één van onze favoriete gerechten: pompoenrisotto met salie, spek en walnoten
  • Spaghetti Bolognese. In het boek staat een goed recept voor spaghetti Bolognese. Deze saus kun je ook gebruiken om lasagne mee te maken. Kies dan voor glutenvrije lasagnebladen, of lasagne bladen gemaakt van spelt wanneer je goed tegen spelt kunt.
  • Kip Tandoori. In het boek staat een recept voor Indiase Tikka Masala. In plaats van room gebruik je in dit soort gerechten kokosroom of kokosmelk.
  • Stroopwafels. Maak snel en makkelijk stroopwafelballetjes van onder andere havermout en stroop. Recept in kookboek. Niet te veel van eten want het bevat nog steeds veel suiker 😉
  • Gekruide gerechten. Veel van jullie missen goede kruiden voor bijvoorbeeld nasi, burrito’s of goulash. In het kookboek staan al deze mengsels genoemd, en ook hoe je ze makkelijk zelf kunt maken! Daarna is het een kwestie van FODMAP arme ingrediënten lekker kruiden met je eigen kruidenmengsels.
  • Thaise curry. Maak zelf je eigen groene currypasta volgens recept in het boek. Mirte maakt vaak meerdere porties en vriest in wat ze op dat moment niet nodig heeft. Zo heb je altijd een portie ‘verse’ currypasta voor die oh zo fijne groene curry. De sterke smaken van bijvoorbeeld gember, citroengras en koriander zorgen ervoor dat je de knoflook helemaal niet mist.

TIP VAN FLIP

We zagen als laatste weer een paar misverstanden voorbij komen over producten waarvan onterecht wordt gedacht dat het niet kan. Het FODMAP dieet is ook veel informatie om te behappen, dus we geven graag weer een paar tips over deze producten:

  • Kaas. Je kunt tijdens het FODMAP dieet gerust diverse kaassoorten eten, deze bevatten vrijwel geen lactose. Zachte kaassoorten zoals mascarpone of ricotta kan vaak ook als je niet meer dan 2 eetlepels in een keer eet. Alleen als je zeer gevoelig bent voor lactose kun je beter zachte kaassoorten volledig vermijden. Ben je gevoelig voor koemelk? Kies dan voor (harde) geitenkaas of schapenkaas (manchego, pecorino) door of over gerechten. Meer informatie over kaas en lactose op onze site!
  • Sojasaus. Tijdens het FODMAP dieet kun je sushi gewoon lekker in de sojasaus dippen, want sojasaus is laag in FODMAP’s omdat het een vrijwel volledig gefermenteerd product is. Heb je coeliakie? Er is ook glutenvrije sojasaus te koop.
  • De smaak van knoflook en ui. Natuurlijk wordt uiensoep of quiche met als hoofdingrediënt in de vulling ui wat lastig, daar kunnen we ook niet zo snel een volledig goede vervanger voor bedenken. Maar je kunt gewoon nog van de smaak van knoflook en ui genieten tijdens het FODMAP dieet! In plaats van knoflook kun je knoflookolie gebruiken, hier vind je een recept. In plaats van ui kun je het groene deel van een bosui, lente-ui of prei gebruiken. Dat geeft toch nog lekker wat ui-smaak aan je gerecht, zonder de grote hoeveelheid FODMAP’s van de witte delen. Je kunt in diverse gerechten ook het poeder Asafoetida of Duivelsdrek (klein beetje) gebruiken. Te koop bij de Toko of online via PitenPit.com
  • Knoflooksaus. Skip de potjes uit de supermarkt en maak het simpel zelf. Meng mayonaise en/of (lactosevrije) yoghurt met een beetje knoflookolie. Roer goed door tot alle klontjes verdwenen zijn en breng eventueel op smaak met zout, peper en gehakte peterselie of bieslook. 1-2-3 en klaar!
  • Bouillon: er zijn enkele bouillonpoeders te koop zonder ui en knoflook. Even zoeken in de winkel of zie hiervoor ook ons boodschappenboek. Ook is het handig om tijdens de herintroductie te testen of je wellicht wel een beetje bouillon kunt gebruiken. De meeste mensen met PDS kunnen gerust een beetje nemen en dus verwerken in bijvoorbeeld soepen en risotto.
  • Pasta: kies bij voorkeur voor glutenvrije pasta! Je hebt tegenwoordig glutenvrije pasta in elke vorm en maat, van macaroni tot spaghetti en fussilli tot lasagnebladen. Kies het liefst voor varianten gemaakt van bruine rijst, 100% boekweitmeel of quinoameel: deze bevatten meer vezels dan de witte of maisvarianten.
  • Bami: kies voor mihoen of, als je houdt van dikke slierten: dikke rijstnoedels!

En de winnaar is…

Nu we (hopelijk) alle misverstanden uit de wereld hebben geholpen en tips hebben gegeven voor recepten die we al hebben bedacht, komt dan nu EINDELIJK de prijsuitreiking!!!!

Omdat er zoveel reacties waren en we eigenlijk wel meer dan drie gerechten willen omtoveren gaan we uiteindelijk VIJF gerechten (i.p.v. de beloofde drie) de komende tijd onder de loep nemen! Tromgeroffel… …We hebben eerst gekozen voor de 4 gerechten die het meest zijn genoemd:

  1. Chili con carne
  2. Pizza
  3. Lasagne, mét bechamelsaus  
  4. Hachee/goulash.

Het 5e gerecht wat we onder de loep gaan nemen, vinden wij erg origineel: de Zeeuwse bolus. Dit is dan ook het WINNAARS RECEPT, gegeven door Jacoline Reemst-van Ruiswijk!! Gefeliciteerd! Het Kookboek komt zo snel mogelijk jouw kant op.

Heb je niet gewonnen maar ben je toch benieuwd naar het Kookboek? Je vindt het boek in de boekhandel en online!

winnaar

, , ,

2 Responses to En de winnaar van het kookboek is….

  1. Christien 17 februari 2016 at 22:07 #

    Hoi Mirte, ik ben benieuwd naar de recepten, vooral de Chili con carne! Ik zou denken dat je die naar het stapeltje ‘jammer maar helaas’ zou schuiven bij de appeltaart en snert. Ik kwam door deze vraag wel op een andere vraag: zouden jullie eens wat meer recepten kunnen maken voor maaltijden met de toegestane hoeveelheid peulvruchten? Ik merk dat ik er niet teveel van moet eten, maar ze zijn zo gezond en helpen zo goed tegen verstopping. Dus zou ik er graag regelmatig weinig van willen eten.
    Verder maak ik nog graag reclame voor je boek. Ik kook er nu veel uit en met heel veel plezier! (P.S. Als je van jezelf weer wijn mag: jouw risotto met pompoen en Pinot Grigio, bijv. De Flaxbourn van AH ????) Groet, succes, Christien.

    • Mirte 18 februari 2016 at 22:38 #

      We zijn druk aan het testen, en ik kan alvast een tipje van de sluier oplichten: de Chili con Carne was de eerste testronde verdomd lekker!

      We gaan de komende tijd zeker proberen meer recepten te plaatsen met de toegestane hoeveelheid peulvruchten! Peulvruchten zijn super gezond en zou iedereen meer moeten eten: en de PDS’ers onder ons ook zoveel mogelijk tot je eigen tolerantie! Coming soon!

Geef een reactie