Ervaringen bij begeleiding FODMAP dieet

Ervaringen bij begeleiding FODMAP dieet

Lees hier enkele ervaringen bij begeleiding FODMAP dieet

Hallo mijn naam is Miranda en ik heb al een spastische darm vanaf mijn 22 ste. Ik ben nu 46 jaar. Het begon met aanvallen van hevige buikkrampen die ik niet kon verklaren. Na onderzoek van de huisarts kreeg ik de mededeling een spastische darm. Ik had een aantal jaren gelukkig maar eens in de tijd hier last van. Ik had voor mijn gevoel veel last van onbewuste stress die de krampen veroorzaakte. De afgelopen jaren heb ik nogal wat problemen gehad met mijn darmen veel klachten en veel vaker last. Mijn ontlasting werd ook steeds vervelender. Een paar onderzoeken gehad waar gelukkig niks vervelends uit kwam. Maar de klachten waren er nog steeds en ik was ook zo moe. Gelukkig kreeg ik een tip om eens op Fodmap op internet te kijken. Ik wist ondertussen wel al als ik bepaalde dingen had gegeten dat ik daar wel buikpijn van kon krijgen. Het FODMAP dieet sprak mij wel aan en ben aan de slag gegaan. Wel met behulp van Sigrid , want ik vond het wel prettig om samen te kijken waar ik nou last van kon hebben. Inmiddels weet ik waar ik wel en niet tegen kan en gaat het super met mij. Ben niet meer moe en mijn buik is rustig. Ik vond het geen moeilijk dieet en er blijft genoeg lekkers om te eten. Ik raad het iedereen aan die last heeft van zijn buik .

groetjes Miranda


Sigrid heeft mij enorm geholpen in de begeleiding van het Fodmap-dieet. Voordat ik startte had ik heel veel buikpijn, was ik erg moe en was mijn buik ook heel erg opgezet. De MDL-arts in het ziekenhuis raadde mij aan met het Fodmap-dieet te starten. Ik had nooit gedacht dat een dieet mijn klachten zo erg zou kunnen doen afnemen! Sigrid wist al mijn vragen duidelijk en adequaat te beantwoorden en stimuleerde mijn enthousiasme om het dieet vol te houden. Haar insteek was heel positief: ze legde de focus niet alleen op wat ik niet meer zou mogen eten, maar juist op waar ik net wel tegen zou kunnen. Heel fijn! Met haar ruime ervaring en brede kennis kan ik haar iedereen aanraden die een Fodmap-dieet wil volgen!

Pauline


Al mijn hele leven worstel ik met klachten door een prikkelbare darm. Verschillende artsen gooiden het op onregelmatige werktijden, verkeerde voeding, stress en zo verder. Heb wat afgetobd maar niets hielp. Mijn zus, kinderarts, las in het MedischTijdschrift voor Geneeskunde een artikel over het FODMAP dieet en zei: Ga dit maar eens proberen, FODMAP is tenminste wetenschappelijk onderbouwd. Heb het terzijde gelegd, maar mijn klachten waren zo erg dat ik elke avond over de grond kroop van de buikpijn, tijdens het avondeten vaak dubbelklapte van de kolieken en een angstaanjagend opgeblazen en pijnlijke buik had. Heb in het ziekenhuis een coloscopie laten doen om bepaalde dingen uit te sluiten en slik sindsdien dagelijks Magnesium tegen de obstipatie. Pijn was er nog dus ik was rijp voor het FODMAP. Na rondje op Google kwam ik bij SIgrid terecht want ik wilde graag bij de bron zijn, iemand die vanaf het begin zich in het FODMAP had verdiept en uitgerold.  Na een prettig telefonisch intakegesprek en het bijhouden van lijsten kwam ik bij haar in de praktijk. Ze heeft een enorme kennis, luistert goed en probeert je aanwijzingen te geven hoe FODMAP vol te houden passend bij je levenswijze. Al snel kwamen de boosdoeners eruit. Tarwe en Lactose. Sinds ik dat laat staan heb ik een totaal ander leven. Veel meer energie, en een platte, nagenoeg pijnloze buik. Sigrid, dank je wel!

Met opgeruimde groet, Leonie Langius


Als kind had ik al veel klachten op het gebied van allergieën, astma en overgevoeligheden. Toen ik begin 20 was kreeg ik ook spastische dikke darm klachten. Ik had het al geaccepteerd en dacht het gewoon bij mij leven hoorde en er geen verbetering meer zou optreden. Twee jaar geleden ben ik een aantal malen bij de huisartspost terecht gekomen met zeer erge buikpijnen/krampen en een opgezette buik en dacht dat ik iets ergs onder de leden had, maar de klachten kwamen allemaal van de spastische dikke darm af. Vorig jaar besloot ik een afspraak te maken met diëtiste Sigrid. Mijn voedingspatroon en overgevoeligheden zijn toen onder de loep gegaan en ben op advies van Sigrid het Fodmap dieet gaan volgen. Had er weinig vertrouwen in dat mijn klachten door een andere voedingspatroon zouden kunnen verbeteren. Het was pittig om vele voedingsproducten te laten staan en heel anders te moeten gaan eten. Toen mijn verbazing trad er verbetering op en had ik nog maar amper buikpijnen ook mijn opgezette buik verminderde! Zo bleek ik heel slecht te reageren op o.a. lactose. Ook kon ik na het Fodmap dieet weer voorzichtig een aantal voedingsproducten eten, een aantal voedingmiddelen zou ik nooit meer kunnen eten qua de overgevoeligheid en klachten maar dit heb ik er graag voor over! Ook vind ik het nu leuk om door middel van andere recepten en voeding te experimenteren met koken er zijn nog zoveel mogelijkheden. Ik kan iedereen aanraden om met allergie en overgevoeligheidsklachten naar de diëtiste te gaan omdat een andere voedingspatroon zoveel verbetering kan laten zien!

Karin Haasnoot

Lees meer ervaringsverhalen door begeleiding Sigrid op haar website

No comments yet.

Geef een reactie