YES, het boodschappenboek is klaar!
Ongeveer een jaar geleden kwam ik in contact met Sigrid nadat zij een oproep had geplaatst dat ze iemand zocht voor het updaten van het FODMAP boodschappenboek. Met mijn achtergrond als diëtiste en oog voor detail leek me dit een leuke uitdaging om aan te gaan. Daarbij was ik zelf net met het dieet begonnen en heel erg zoekende naar welke producten ik allemaal kon kopen, het boodschappenboek zou me daar enorm mee helpen.
Vol goede moed begon ik een verouderd bestand te updaten en kwam ik er al snel achter dat dit klusje niet zomaar even geklaard zou zijn. Veel producten bestonden niet meer en het werd een sport voor me om nieuwe leuke producten te vinden. En die vond ik! Daarvoor moest ik soms lang wachten op antwoorden van producenten en ze soms wel drie keer mailen maar de aanhouder wint. Eindeloos heb ik ingrediëntenlijsten bekeken en altijd werd ik weer beloond met een product dat aan de lijst toegevoegd kon worden. Als ik in de winkel producten zag die FODMAP-arm waren dan maakte ik er een foto van en voegde deze later weer toe aan het boek. Kijk hier voor de allernieuwste boodschappenlijst: https://fodmapfoodies.nl/shop-aanbod/
Het boodschappenboek is dan ook een document wat altijd aan verandering onderhevig zal zijn, er kunnen producten bijkomen maar er zullen ook producten verdwijnen of gewoonweg niet meer mogen doordat de ingrediënten zijn veranderd. Door het handige aantekeningenblokje per productcategorie (spoiler!) kun je dit zelf handig bijhouden of je eigen favoriete producten bijschrijven. En ik zal dat achter de schermen ook blijven doen waardoor er volgend jaar weer een frisse update zal zijn. Heel veel plezier met het boodschappenboek, hopelijk helpt het jullie net zo veel als dat het mij heeft gedaan. En om dit feestje te vieren geef ik jullie een recept voor de allerlekkerste FODMAP-arme kwarktaart die je ooit hebt gehad!
FodmapFoodie Gésanne
Kwark- of yoghurttaart FODMAP-arm
Ingrediënten
- 500 gram lactose vrije kwark of volle yoghurt
- 120 gram witte basterdsuiker
- 2 zakjes vanillesuiker
- 6 blaadjes gelatine
- 250 ml lactosevrije slagroom
- 1 blikje mandarijntjes of aardbeien
- 50 gram roomboter
- 150-200 gram glutenvrije biscuitjes, oreo’s, haverkoekjes, speculaas.
Benodigdheden
- springvorm van 24 cm of 26 cm
- bakpapier
- zeef/vergiet
- pannetje
- mixer
- beslagkom
Bereidingswijze
Voor de koekjesbodem: verkruimel de koekjes en laat de boter smelten. Meng dit vervolgens door elkaar. Bedek de springvormbodem met bakpapier en strooi daaroverheen de koekkruimels. Druk met de onderkant van een lepel de kruimels aan tot een stevige bodem. Zet in de koelkast om uit te harden.
Voor het kwark/yoghurtmengsel: Gelatine in een bakje met water laten weken (± 4 min.). Mandarijntjes of aardbeien uit laten lekken in een zeef of vergiet. Het vocht opvangen en verwarmen in een pannetje (niet koken). De uitgeknepen gelatine hierin oplossen en een beetje laten afkoelen (af en toe roeren). De slagroom met de vanillesuiker kloppen tot yoghurtdikte. Voeg de kwark of yoghurt, witte basterdsuiker, mandarijntjes of aardbeien toe en vermeng het met de slagroom. Daarna het sap erbij mengen en in de springvorm gieten. Laat het geheel minimaal 4 uur opstijven in de koelkast.
No comments yet.