Het lijkt wel alsof ik een walvis hoor, denk ik terwijl ik weer last heb van mijn buik.
Hoi, ik ben Suzanne en ik ben regelmatig te vinden in het zwembad of de keuken waar ik aan het experimenteren ben met eten. Ik word er blij van als ik mensen kan helpen. Daarom ben ik voeding en diëtetiek gaan studeren, momenteel zit ik in het laatste jaar van deze opleiding. In deze blog neem ik jullie mee in mijn verhaal over PDS.
Buikpijn
Al een hele tijd heb ik vaak last van buikpijn en een rommelende buik. Een jaar geleden besloot ik naar de huisarts te gaan om er naar te laten kijken. Na een paar kleine onderzoeken was het hoge woord er uit. Ik heb PDS. “Maak maar een afspraak bij de diëtist om het FODMAP-dieet te volgen”. Dat was het advies wat ik van de huisarts heb gekregen.
Ik wist dus dat ik een afspraak zou moeten maken bij een diëtist. Toch heb ik hier nog ruim een half jaar mee gewacht. Twee dagen nadat ik bij de huisarts was geweest startten een vriendin en ik namelijk aan ons afstudeeronderzoek bij Fodmap Foodies. Wij hebben ons een half jaar lang verdiept in alles wat aan bod kan komen over PDS tijdens een eerste consult met die diëtist. En ook welke andere mogelijkheden er zijn dan het FODMAP-dieet volgen.
Naar de dietist
Het maken van een afspraak met de diëtist heeft een tijdje geduurd. “Dit is niet het goede moment, nu heb ik te veel stress, als ik klaar ben met ons afstudeeronderzoek ga ik naar de diëtist” zei ik tegen mezelf. Als veganist met veel verschillende allergieën was ik ongerust dat er weinig lekker eten over zou blijven wanneer ik ook nog het FODMAP-dieet zou volgen. Daarom bleef ik de afspraak met de diëtist uitstellen. Misschien herkennen jullie dat wel?
Ondertussen had ik nog steeds bijna dagelijks last van buikpijn. Hier probeerde ik zo min mogelijk aandacht aan te besteden. In de tussentijd ben ik alvast wat gaan experimenteren met FODMAP-arme recepten zoals deze #lowFODMAP bananen-, hazelnoot- en zaadkoekjes!. Deze recepten bevielen zo goed dat ik al een stukje minder op zag om te starten met het FODMAP-dieet. Ik heb toen besloten toch snel (ruim een half jaar na de diagnose PDS) een afspraak te gaan maken met een diëtist. Via onze afstudeerscriptie ben ik in contact gekomen met mijn diëtist. Zo wist ik zeker dat hij voldoende af zou weten van PDS en mij goed zou kunnen helpen.
Voor onze eerste afspraak belt de dietist mij op, we zien elkaar niet. Vanwege Corona ziet hij namelijk geen cliënten meer in zijn praktijk maar doet hij alles op afstand. Toen ik vertelde dat ik er tegen op zag om met het FODMAP-dieet te starten stelde hij me gerust. Hij vertelde ook dat hij niet meteen wilde starten met het FODMAP-dieet, dat had ik wel verwacht aangezien de huisarts het heel stellig zei. Mijn diëtist vermoedde namelijk dat ik alleen maar last zou hebben van fructanen (de “O” van FODMAP). Daarom wilde hij niet meteen alles elimineren.
Voor de zekerheid wilde mijn dietist ook nog dat ik een echo zou laten maken. Iets wat mijn huisarts voor de diagnose niet heeft gedaan. Hij wilde namelijk de oorzaak van mijn buikkrampen nog verder onderzoeken. Hij dacht dat het mogelijk zou kunnen komen door een verstopping in de darmen. Dit wilde hij dus nog nader laten onderzoeken. Achteraf hoefde ik me dus niet zo zorgen te maken om een afspraak te maken met een diëtist. Ik moest nu terug naar de huisarts om een doorverwijzing te krijgen voor de echo maar daar stak de corona crisis een stokje voor. Mijn huisarts zag alleen nog maar spoedgevallen en dat was ik niet.
Update
Nu ik terugkijk op alles moet ik een beetje in mezelf lachen. Het viel eigenlijk allemaal heel erg mee, mijn diëtist was heel erg aardig én ik heb ook nog eens veel geleerd over PDS en het FODMAP-dieet in dat ene consult. Momenteel ben ik aan het werk en ervaar ik een stuk minder stress dan tijdens de opleiding.
Sinds ik heb besloten even pauze te nemen van school ervaar ik geen stress meer en mijn buikpijn en rommelende darmen zijn ineens helemaal verdwenen. Het voelt een beetje onnodig om een echo te laten maken voor klachten die ik niet meer heb.
Ervaar jij ook buikpijn door stress?
No comments yet.