Menstruatie en darmklachten
Prostaglandinen hebben impact op jouw stoelgang, waardoor de ontlasting dunner wordt! Hoe dit komt รฉn wat je hiertegen kunt doen, lees je in deze blog van diรซtist Laura van Dijk
Vรณรณr de menstruatie maakt het baarmoederweefsel prostaglandinen aan voor een belangrijke taak: het samentrekken van de baarmoeder, zodat ze haar binnenbekleding (het endometrium) kan los laten. Hoe hoger het gehalte aan prostaglandinen is, hoe actiever de samentrekkingen zijn voorafgaand en tijdens de menstruatie. Oftewel: meer buikkrampen.
Maar wat heeft prostaglandinen te maken met onze bezoekjes aan het toilet?
Prostaglandinen: een hormoonachtige stof
Prostaglandinen is een groep hormoonachtige stoffen, welke op lokaal niveau in jouw lichaam werken! Ze zijn onder andere betrokken bij:
โ Ontstekingen;
โ Pijn;
โ Koorts;
โ Verwijding รฉn vernauwing van bloedvaten;
โ De bevalling;
โ Bloedstolling.
Een echte alles kunner dus! Hoewel prostaglandinen lokaal werken, bijvoorbeeld rond je baarmoeder, kan het ook de spieren van je dunne darm (over)prikkelen. Dit met als resultaat: diarree-klachten.
Dit kun jij doen!
Drink voldoende, zodat je niet teveel vocht verliest door de diarree!
Daarnaast ondersteunen omega-3-vetzuren, lycopeen รฉn bromelaรฏne je lichaam bij de aanmaak van prostaglandinen (deze voedingsstoffen houden overproductie van prostaglandinen tegen!). Je vindt ze in visolie (vette vis), lijnzaad, walnoten, tomaten, abrikozen, roze grapefruit en ananas.
Ik weet dat menstrueren voor veel vrouwen een moeilijke tijd kan zijn: buikkrampen, dunnere ontlasting, stemmingswisselingen en vermoeidheidsklachten. Het is belangrijk om te onthouden dat dit maar โtijdelijkโ is. Probeer gedurende deze periode goed voor jezelf te zorgen, voldoende rust te nemen en te luisteren naar wat je lichaam nodig heeft. Liefs, Lau.
Diรซtist Lau Leefstijlcoach en ervaringsdeskundige Intuรฏtief eten ~ PDS ~ PMS
Stuur gerust je vraag naar info@dietistlau.nl
No comments yet.