Afkicken

Afkicken

Afkicken van al dat “lekkers”!

Herken je dat ook? Dat je in de decembermaand toch iets te veel FODMAP rijke voedingsmiddelen hebt gegeten? En sowieso iets te veel ongezonde dingen. En dat je er nog steeds niet helemaal mee bent gestopt. Als je het vorige blog van Sigrid hebt gelezen, dan weet je dat Sigrid dat wel heeft gedaan! En stiekem heeft Mirte dat eigenlijk ook wel gedaan… We hebben er allebei ontzettend van genoten, maar we voelen dat ons lijf er nu een beetje klaar mee is. Het is dus tijd voor ons, Fodmap Foodies, om af te kicken van al dat lekkers!

Wij willen niet afkicken omdat we denken dat een mens niet af en toe wat lekkers mag eten, maar omdat wij onszelf graag gezond houden. En een gezond lijf is een gelukkig lijf! Eat food that loves you back, zeg maar. Wij gaan dus samen een soort ‘detox’ doen. Maar dan wel op onze eigen manier. Geheel FODMAP proef uiteraard, maar aangezien wij beiden niet overtuigd zijn dat je van alleen sapjes drinken opeens weer helemaal gezond wordt, blijft er nog wel voldoende over waar je energie van krijgt en waar je darmen ook nog voor moeten werken zodat ze goed blíjven werken.

Onze detox

Wat verstaan wij onder detoxen? Voor ons is detoxen het lijf weer in balans brengen en voeden met gezonde voeding. Zodat we ons tijdens, maar ook ná het eten goed, gezond en happy voelen. Dat betekent vooral letten op alcohol, cafeïne, suiker, zoetstoffen, vlees, vis, pasta, witte rijst, eieren, zakjes en pakjes. Wij vinden vlees, vis en eieren zeker niet ongezond, maar het tijdelijk vermijden van dierlijke producten zorgt wel voor een korte reiniging van het lichaam. In week 1 betekent dit het afbouwen van bovengenoemde producten, in week 2 het totaal vermijden ervan en in week 3 weer rustig opbouwen zodat je daarna weer ‘normaal’ kunt gaan eten. Maar wel weer lekker gezond! Niet makkelijk maar dat moet lukken, toch?

Sigrid’s Detox

Sigrid wil ook stoppen met koemelkproducten, om te kijken wat dit met haar doet. “Ik heb mijn hele leven niet alleen last van darmklachten, maar ook geregeld last van pukkeltjes op mijn huid. Dat moet toch een keer afgelopen zijn. Dus niet alleen de lactose er uit, ook de koemelk! Ik heb qua FODMAP’s alleen last van polyolen, fructanen en galactanen dus lactose is voor mij geen probleem qua darmklachten. Ik ben wel benieuwd wat het doet als ik koemelk een tijd weglaat. En dan bedoel ik echt helemaal! Dus geen melk in mijn koffie, geen yoghurt, geen (melk) chocolade of slagroom. Alleen producten op plantaardige basis. En ik zal wat je vertellen: Ik ben al begonnen met afbouwen! Ga je mee doen?”

detox-groenten-vrij

Sigrid: hoe ik ben begonnen met mijn goede voornemens

Het doen van boodschappen is met een aangepast FODMAP dieet al redelijk tijdrovend, en met het stoppen van koemelk helemaal. Tijdens het doen van boodschappen heb ik vooral gezocht naar sojaproducten en rauwkost. Eenmaal thuis heb ik een grote voorraad granola gemaakt. Vanaf maandag 4 januari was ik van plan om elke dag een zelfgemaakte smoothie en een salade te nemen. Ik ben dan ook maandag begonnen met een smoothie van sojayoghurt naturel met banaan en wat chiazaad. Dinsdag heb ik tijdens de lunch een overheerlijk zelfgemaakte salade gegeten van sla, paprika, kiemgroenten, ei, pijnboompitjes en een dressing van olie, azijn, zout, peper en gember. Later op de dag nam ik een smoothie van sla, sinaasappel, een halve banaan en wat chiazaadjes. Woensdag had ik geen salade gegeten… en daar gingen mijn goede voornemens. Het gebeurt zo vaak bij veel mensen: goede nieuwjaar voornemens die niet helemaal lukken. Eerlijk gezegd heb ik het ook niet volgehouden om geen suiker meer te nemen, ik had deze dag erge hoofdpijn en bij mij werkt dan (wellicht psychisch) zowel chocolade als suiker. Ik heb daarom een aantal mintchocolaatjes gegeten. Bij een detox hoort ook stoppen met koffie vanwege de cafeïne, daar zal ik ook moeite mee krijgen, ik ga daar echt mee wachten tot Mirte terug is van vakantie, dan kunnen we echt samen afkicken!

Deze dag had ik wel een smoothie van sojayoghurt, banaan, geraspte kokos, chiazaad en een handje havervlokken genomen. Elke dag een smoothie gaat me dus tot nu toe wel goed af. Donderdag nam ik een smoothie van wortel en kiwi. Niet mijn favoriet! Maar omdat wortels goed tegen de hoofdpijn is en kiwi goed voor de darmen, leek het mij wel een goede combi. Deze heb ik voor de helft opgedronken, niet voor herhaling vatbaar dus. Deze dag heb ik wel een grote salade gemaakt voor vrijdag. Ook heb ik een glutenvrij en een tarwevrij brood gebakken, helaas waren beide broden erg droog en niet lekker van smaak. Omdat ik zo lekker aan het kokkerellen was, ben ik ook andere nieuwe recepten aan het proberen zoals eiersalade en mueslirepen. Nieuwe recepten kan je binnenkort vinden op onze site.

Hoe het verder ging met afkicken

Ondertussen is het maandag 25 januari. Ik moet toegeven dat het afkicken van het lekkers niet helemaal ging zoals gepland, mede doordat ik al weken aan het kwakkelen ben met mijn gezondheid (beetje snotterig, vaak hoofdpijn). Wel heb ik bijna dagelijks een smoothie of een salade genomen. Stoppen met koemelk vond ik toch moeilijker dan gedacht. Een week geleden op een verjaardag van een vriendin nam ik toch een taartje met slagroom! En gisteravond ben ik uit eten geweest en ook daar heb ik wat slagroom gegeten en koffie met een cupje melk gedronken. Over het algemeen ben ik niet ontevreden over mezelf. Ik heb de laatste tijd echt te veel suiker gegeten dus daar moet ik echt mee stoppen! Met Mirte heb ik afgesproken om vandaag te beginnen met onze detox voor 3 weken. Ik heb allemaal geschikte noten, zaden, en veel groente en fruit in huis gehaald. Ik weet nog van de vorige keer dat ik het meeste moeite had met stoppen van het drinken van koffie. Het is aan te raden om koffie in de eerste week af te bouwen naar de helft van wat je gewend bent. Ik drink 2 tot 4 kopjes koffie per dag, dus niet eens erg veel. Mijn plan is om vooral biologische thee te drinken en maximaal 1 koffie per week. Dus afkicken van alle “lekkers”  is wel te doen, alleen om echt bepaalde voedingsmiddelen te laten staan is niet zo makkelijk! Ik ga in ieder geval 3 weken ‘detoxen’. Over een kleine 4 weken ga ik uit eten met vriendinnen, een dag later heb ik een wijnproeverij en weer een paar dagen later ga ik een midweek op vakantie dus langer dan 24 dagen ga ik het niet volhouden. En dat hoeft ook niet: na 3 weken heeft mijn lijf genoeg rust en cleaning gehad. Daarna is het weer tijd voor gewoon gezond eten, met af en toe extra geniet momentjes!

Mirte en ik gaan jullie op de hoogte houden van ONZE DETOX dagen!! En binnenkort verschijnt er een E-book over FODMAP arm detoxen, we zijn er druk mee bezig. We keep u posted!

detox - time to detox -vrij

 

,

No comments yet.

Geef een reactie