De perfecte bananenbrood… deze hebben we gevonden!!
De meeste soorten bananenbrood zijn eigenlijk meer een soort van bananencake. Er zit vaak veel suiker in, wat niet echt bevorderlijk is voor de gezondheid. Dit bananenbrood is meer een soort van brood/cake. Niet zo zoet en smeuïg, maar wel ontzettend lekker en smaakvol! Ik eet het de laatste tijd vaak als 11-uur tussendoortje of 2 dikke plakken als ontbijt of lunch met een dun laagje roomboter.
Zonder de gluten wordt het bananenbrood niet heel hoog, het geheel rijst goed maar blijft wellicht wel wat lager dan je gewend ben van een normale cake. Ben je al gewend glutenvrij / fodmap arm te bakken, dan zal je het niet opvallen! En zo maak je het!
Wat bedoel je precies met gemalen havermout? Is dat niet gewoon havermeel? Of bedoel je niet de hele vlokken maar de gebroken vlokken?
Gemalen havermout is havermout, maar dan in bijvoorbeeld de blender of keukenmachine fijngemalen. Je houd dan grof havermeel over, maar je kunt ook havermeel gebruiken (havermout is goedkoper, daarom maal ik het liever zelf). Gemalen havermout zorgt voor een fijnere structuur, maar ik maal de havermout niet altijd: soms heb ik juist zin in een wat grovere structuur dus je hoeft het niet te malen!
Bedankt voor je tip! Zelf heb ik de gebroken vlokken gebruikt voor iets meer bite. De hoeveelheid (haver)melk ga ik wel aanpassen, iets meer is met een grovere structuur beter. En misschien voeg ik nog wat walnootjes (en/of lijnzaad) toe.
Oeh lekker!! Ik had laats een keer pecannoten en ook een keer cranberries toegevoegd: ook een aanrader!! Eet smakelijk 🙂
Ik ben nog een newbie (net 1 week achter de rug van de eliminatiefase). Lees veel verschillende verhalen over amandelmeel en kokosmeel, maar toch zie ik het vaak terug in lekkere fodmap recepten. Kan ik bijv in dit recept amandelmeel gebruiken als bloem? Thanks alvast!
Hoi Malu, Kokosmeel kun je beter helemaal niet gebruiken: het is nog niet getest maar de verwachting is dat het hoog is in FODMAP’s. Amandelmeel kun je beperkt gebruiken: maximaal ca. 25 gram per portie als je het combineert met andere fodmap arme ingrediënten. Aangezien haver ook geschikt is tot ca. 25 gram kun je in dit recept de havermout ook vervangen door (een deel) amandelmeel, maar dat kan niet in elk recept! Daarbij zal dit recept met amandelmeel wel meer fodmap’s bevatten dan wanneer je havermout gebruikt. Download voor alle hoeveelheden onze checklijsten!
Net gebakken en oh wat lekker!
Dat wordt een heerlijk ‘fodmapproof’ ontbijt/tussendoortje deze week!
Het enige dat ik me afvraag is hoelang ik het kan bewaren?
Lekker!! In de koelkast kun je het brood ca. 4 a 5 dagen bewaren. Maar je kunt het ook goed invriezen: in plakjes snijden, bakpapiertje tussen de plakjes doen en in de diepvries. Zo kun je elke keer 1 of 2 plakjes/porties eruit halen als je dat wilt. Eet smakelijk!
Hey mirte, je schreef al dat het niet erg zou rijzen en daar ben ik inmiddels ook al wel aan gewend maar dit keer gebeurde er echt helemaal niks! Kan je me helpen om te bedenken wat er gebeurd kan zijn? Het deeg was veel steviger dan ik had verwacht (wel nat maar niet vloeibaar ). Ik dacht daardoor dat ik misschien te veel meel gebruikt had, maar ik heb alles wel netjes afgewogen. Voor het glutenvrij meel heb ik een mengsel van teff, rijst en maïsmeel gebruikt. Ik heb het eimengsel niet erg lang geklopt en sowieso alleen met een vork, geen mixer. Ik hoop dat jij het weet want het beslag / deeg proefde wel erg lekker! 🙂
Hoi Aafke! Als ik kijk naar de hoeveelheden: wordt het wel een redelijk ‘droog’ beslag inderdaad. Was de smaak wel gewoon ok? Het bananenbrood wat ik de laatste tijd veel maak heeft minder bloem: en is erg lekker. Ik zal deze hoeveelheden hier ook op aanpassen!
Ik heb 100 g havervlokken en 100 g havermout gebruikt. Het brood is helaas ook niet gestegen. Enig idee waarom?
Het bananenbrood staat in de oven. Ik heb een deel vd amandelmeel vervangen door fijngemalen noten en iets minder (amandel)melk toegevoegd. Ik ben benieuwd!
hoi Renee, hoe is je bananenbrood geworden?
Ik heb het bananenbrood gemaakt met de havervlokken (met de staafmixer fijner gemaakt) en lactosevrije melk. De toegevoegde eieren waren aan de grote kant, maar het brood is echt heerlijk! Het valt mij op dat hij zo lekker smeuiig blijft! Hoeveel calorieën denk je ongeveer dat er in 1 plak zit?
Hoi Esther
Stel je snijdt er 15 plakjes uit dan kom je per plakje ongeveer op 160 kcal.
Gisteren bananenbrood gemaakt volgens dit recept, super goed gelukt!
Ik heb amandelmelk gebruikt en 200gram havervlokken, en de laatste 10 minuten walnoten in ahornsiroop meegebakken.
Bedankt voor dit heerlijke recept!
Vele varianten geprobeerd maar deze steekt er voor mij bovenuit. Heerlijk….en eerder genoemd: zo smeuïg! Met rijstmeel en rijstemelk gemaakt.
Heel lekker recept! Ik heb olijfolie gedaan i.p.v. boter en heb gehakte walnoten en pure chocolade toegevoegd.