Gebakken havermout met krokante noten en zaden topping

Gebakken havermout met krokante noten en zaden topping

In de zomer eten we vaak ‘overnight oats’: geweekte havermout in yoghurt of een andere vloeistof om de havermout zachter te maken zodat het beter verteerd. Wanneer het buiten warm is, geeft zo’n kommetje frisse havermout uit de koelkast een hele verademing! Maar we blijven ook fan van warme havermout: havermoutpap, maar sinds een tijd ook deze gebakken havermout. Simply delicious!

Havermoutpap is snel klaar en smaakt altijd goed, maar soms wil je iets anders. En dan is gebakken havermout de to-go maaltijd die je eens moet proberen! Aan gebakken havermout zitten een paar voordelen:

  • eiwitrijk door de toevoeging van eieren. Just an extra note: vaak roeren we ook een ei door een pannetje warme havermout om er wat extra eiwitten aan toe te voegen: klinkt raar, maar smaakt super goed!
  • je kunt het de avond van te voren voorbereiden, en in de ochtend in de oven zetten terwijl je zelf onder de douche stapt of de kids helpt aankleden. In de ochtend kost het je op deze manier niet langer dan uhm… 1 minuut? Oven aan, ovenschaal in de oven en wekker zetten. Finito.
  • het is super gezond, én het lijkt net alsof je taart eet tijdens het ontbijt. Taart… als ontbijt… en nog gezond ook … dit heeft geen verdere uitleg nodig.
  • super gezond dus, want: vezels, vitamines en mineralen (haver/fruit) en gezonde vetten (noten). Deze producten rauw eten zal nog nét iets gezonder zijn, maar gebakken is het ook zeker niet verkeerd. Een rauwe gebakken havermout wordt ook lastig.

Gebakken havermout met perzik 1

Hoewel dit een gerecht is wat perfect in de winter zou passen (warm gebakken havermout, op smaak gebracht met kaneel en kardemom), zijn we op het moment helemaal gek op deze gebakken havermout door zijn zomerse twist met frisse citroen en gember.

Je kunt met dit recept alle kanten op. Je kunt de noten wisselen met andere FODMAP arme/beperkte noten zoals macadamia’s of pecannoten. Je kunt bijna alle soorten FODMAP arm/beperkt fruit gebruiken wat je nog in huis hebt liggen (wat wellicht al een klein beetje te rijp is geworden, handig om die weg te werken!). Banaan is altijd goed, maar experimenteer ook eens met ananas, zacht rood fruit of kiwi. En je kunt het op smaak brengen met wat je wilt: citroenrasp, limoenrasp, sinaasappelrasp, stukjes pure chocolade, kaneel, koek- en speculaaskruiden, wat rozijnen toevoegen… you name it!

Wanneer je extreem gevoelig bent voor fructanen, kun je de havermout ook vervangen door rijst- of quinoavlokken mocht de combi havermout en noten net wat te veel voor je zijn. Maar anders: geniet van dit gezonde ontbijt wat ook nog eens super goed is voor je darmflora (want vezels)!

Probeer eerst deze variant maar eens met citroen en gember: let us know what you think!

Recipe Rating

  • (4 /5)
  • 1 rating

, , ,