Nieuwtjes over PDS

Nieuwtjes over PDS

PDSB-ledendag impressie

Even terug was op zaterdag 5 november PDSB-ledendag, dit keer bij Seats2Meat in Amersfoort.

Ik bedacht me pas kort van tevoren dat ik erbij wilde zijn dus snel heb ik me nog aangemeld. Keurig kreeg ik een bevestiging via de mail. Dus hoppa ik met de auto richting Amersfoort. Het was nog wel een gedoe om een parkeerplek te vinden. Maar uiteindelijk ben ik op de plek van bestemming aangekomen.

Even een korte impressie van deze dag:

Er was een vrije kleine zaal waar nog net 100 mensen in konden. Er werden stoelen en krukken bijgehaald voor mensen die dan extra aan de zijkant plaats konden nemen. Er waren diverse sprekers.

De eerste spreker was prof. dr. Guy Boeckxstaens uit Leuven. Hij vertelde dat er recent aangetoond is dat er wel degelijk afwijkingen zijn in de darmwand van PDS-patiënten die klachten verklaren. Activatie van mestcellen, een ontstekingscel die vooral bij allergische aandoeningen is betrokken, is namelijk verantwoordelijk voor toegenomen prikkelbaarheid van zenuwvezels die pijnprikkels detecteren in de darm. Wat betekent dit dan? Volgens de professor hebben we miljoenen zenuwcellen in onze darmwand. Deze zenuwcellen zijn vaak overgevoelig waardoor de darmen weer heftig kunnen reageren op voeding en spanning. Dat is bij ca 60% van de mensen met PDS. Door onderzoek is aangetoond dat darmcellen bepaalde pijnreceptoren bevatten. En dat met bepaalde histamine blokkers zoals evasting deze cellen minder gevoelig kunnen worden waardoor de PDS-patiënten minder pijn ervaren. Evastine is een histamine-1-antagonist, een soort blokker. Wat dus kan helpen bij mensen met PDS die diverse klachten ervaren. De verbetering was wel pas na 6 weken merkbaar bij ca 30% van de mensen die deze blokker gebruikten.

De tweede spreker was huisarts dr. Otto Quartero die vertelde over de update van de multidisciplinaire richtlijn bij PDS. Het doel van de aanpak van PDS is het wegnemen van ongerustheid en het verminderen van de hinder die de PDS-patiënt van de klachten ondervindt. Mebeverine (als merknaam bekend als Duspatal) is uit de richtlijn gehaald omdat er te weinig bewijs is dat dit medicijn voldoende werkzaam is. In de richtlijn is pepermuntolie als geregistreerd medicijn en zelfzorgmiddel toegevoegd. Let wel dat je een maagsap-resistent middel gebruikt. Ook vertelde de huisarts dat de calprotectine-ontlastingstest wordt nu geadviseerd bij mensen die 3-6 maanden diarree hebben om te kijken of er ontstekingen zijn. De huisarts vertelde ook over de relatie tussen ons brein en onze buik: brein-buik-as. En dat er verschil is tussen gevoeligheid van de darmen per PDS-patient. Ook vertelde hij dat psylliumvezels effectief zijn bij zowel obstipatie als diarree bij wel 2/3 mensen. Dus best veel. Ook vertelde hij dat het FODMAP-dieet nu in de richtlijn genoemd wordt als dieetadvies. En dat probiotica kan helpen, maar dat het bewijs beperkt is.

Daarna was er een lezing over hypnotherapie, door Elja van den Berg, hypnotherapeute. Zij vertelde over darmgerichte hypnotherapie. Deze therapie richt zich op de bron van het probleem: verminderen van de gevoeligheid van de zenuwen in de darmen en het verminderen van gevoeligheid voor pijn in delen van de hersenen. Daarnaast richt hypnotherapie zich op het herstellen van de stoelgang, verminderen van angst en stress. Tijdens de therapie raak je in een lichte hypnose, een diepe ontspanning, denk aan een soort van dagdromen. Tijdens de sessies raken je darmen ook ontspannen. Het doel is dat dagelijks thuis luistert naar bepaalde zinnen van de therapeut waardoor je weer de controle terug krijgen op je darmen. Wetenschappelijk gezien is hypnotherapie één van de meest succesvolle behandelingen, met vaak blijvend resultaat. Ons brein beinvloedt wat in onze darmen gebeurt en ook andersom. Je kan bang zijn dat er iets misgaat als je het huis uitgaat en dan gebeurt het ook. Of als je een slechte ervaring had met eten, dat je dan steeds minder kan eten omdat je hersenen je waarschuwen dat het fout kan gaan. Dit heeft met gevoelige zenuwen in de darmen te maken. Hypnotherapiesessies helpen zeker bij angst en depressieve klachten. Het duurt wel 12-16 weken dagelijks oefenen (luisteren naar een bepaalde sessie_ om nieuw gedrag en gevoel aan te leren.

Als laatste volgde ik een workshop van coach en dietist Bianca Hermans over onbewuste gedachten, emoties en gevoelens. Zij liet ons ook ervaren dat je je onbewust kan focussen op buikpijn. Waar je aan denkt, daar focus je op. Ook waar je niet aan wilt denken. Let eens op waar je echt mee bezig bent. Waar denk je vaak aan? Wat merk je op? Wist je dat de meeste gedachten en emoties onbewust zijn? En als je pijn hebt, kan je ernaar ademen. Dit kan verlichting geven. Als je teveel piekert, ga dan even naar een smalle focus. Dit betekent dat je je bijvoorbeeld heel erg kan concentreren naar je hand en je vingers. Wat zie je? Hoeveel lijntjes? Glans je hand? Heb je schaafwondjes? Etc. Hierdoor focus je op wat anders waardoor je minder zal piekeren.

 

Was jij ook op deze dag?

No comments yet.

Geef een reactie