Fodmap geschikt dieet bij PDS, colitis ulcerosa en ziekte van Crohn

Fodmap geschikt dieet bij PDS, colitis ulcerosa en ziekte van Crohn

FODMAP geschikt dieet bij PDS, colitis ulcerosa en ziekte van Crohn

Nieuwe Britse richtlijnen voor de behandeling van PDS

Britse experts hebben recentelijk (feb 2015) de NICE-richtlijnen (guidance) voor het prikkelbare darmsymdroom (PDS of in de volksmond spastische darm) herzien. De drie belangrijkste punten van de vernieuwde richtlijn zijn:

1. Overweeg het FODMAP-dieet voor PDS-patiënten bij wie de klachten aanhouden ondanks algemene leefstijl- en dieetadviezen, begeleid door een professional.
2. Overweeg linaclotide voor mensen met chronische obstipatie indien andere laxantia onvoldoende werkzaam zijn en de klachten voor minstens 12 maanden aanhouden, maar waarborg nauwgezette follow-up om de effectiviteit van de behandeling na te gaan.
3. Overweeg tricyclische antidepressive (TCA) als laxantia, loperamide of andere spasmodica niet werkzaam zijn. Vervolgens zou een selectieve serotonine reuptake inhibitors (SSRI) overwogen kunnen worden als TCAs niet effectief zijn.

Expliciet staat er een nieuwe aanbeveling bij vermeld: “Be given only by a healthcare professional with expertise in dietary management”. Ga dus naar een dietist die gespecialiseerd is in begeleiding bij het FODMAP dieet.

nice guidance

Onderzoeken dieetaanpassingen bij colitis ulcerosa en ziekte van Crohn

Het FODMAP dieet is niet alleen geschikt voor het prikkelbare darm syndroom, maar ook voor darmonstekingen zoals colitis ulcerosa en ziekte van Crohn. Op dit moment bestaat de behandeling bij deze inflammatoire darmziekten (IBD) uit medicatie om de ontstekingsverschijnselen te onderdrukken. Hoewel deze therapie vaak goed werkzaam is, leidt dit niet tot het wegnemen van de oorzaak. Bij kinderen met IBD wordt het vaak anders aangepakt, zij krijgen vaak sondevoeding om de ontsteking tot rust te brengen. Het lijkt er op dat een aangepast dieet ook bij volwassenen de ontsteking te laten afnemen. Canadese onderzoekers hebben gekeken in de bestaande literatuur naar het bewijs voor dieetaanpassingen in de behandeling van IBD. Zij vonden in totaal 12 studies die zij mee konden nemen in hun analyses. Uit de resultaten leek naar voren te komen dat dieetaanpassingen wel degelijk een gunstig effect hadden in de behandeling van colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Met name exclusie-dieten en het laag FODMAP dieet leken gerelateerd te zijn met betere uitkomsten.

Aanvulling: deze diëten dienen alleen ingezet te worden tijdens remissie, dus als de ontstekingen niet actief zijn

bronnen:
http://www.darmgezondheid.nl/consumenten/nieuws/actueel-nieuws/britse-richtlijnen-voor-de-behandeling-van-pds.html
http://www.darmgezondheid.nl/consumenten/nieuws/actueel-nieuws/impact-van-voedingsmaatregelen-bij-ibd.html
Irritable bowel syndrome in adults in primary care: summary of updated NICE guidance

, , ,

One Response to Fodmap geschikt dieet bij PDS, colitis ulcerosa en ziekte van Crohn

  1. Marcus 13 februari 2018 at 22:04 #

    Een tijd geleden was ik in exact dezelfde situatie als jij nu. Ik heb voor een lange tijd last gehad van Ziekte van Crohn. Een paar maanden geleden heb ik voor het eerst PeaPlex geprobeerd, tot nu zijn de resultaten erg positief. Ik zou het zeker aanraden.

Geef een reactie