Hartige taart
Soms kan ik dagen in de keuken experimenteren en een recept finetunen om het perfect te krijgen. En vaak lukt het dan toch niet helemaal naar mijn zin. Gelukkig vaak ook wel. Ik moet ook eens niet te lang nadenken over een recept, dan is of komt hij er gewoon. Dat is het geval bij deze hartige taart.
Ik ben in een ‘vriezer-opruim-bui’. Hij moet lekker leeg voor het seizoen dat komen gaat. Met al zijn nieuwe verse lentewaar. Ik had nog een pakje feta liggen, een paar eieren, een pak diepvries-spinazie en wat zelfgemaakt bloem/meelmengsel (zie het recept hiervan HIER bij de volkoren cantuccini koekjes). Ik maak eigenlijk altijd zelf een bloem/meelmengsel van lekkere en gezonde soorten bloem/meel. Ideaal voor koekjes, pannenkoeken, brood en (hartige) taart!
En ik had zin in een snelle maaltijd, want ik wilde liever nog even douchen tussen het koken door, dan in de pannen roeren. Dus ik maakte snel een deegje, ontdooide de spinazie en klutste een paar eieren. In de vorm, in de oven en hop onder de douche. En ca 35 minuten later kwam ik heerlijk fris beneden en kon ik deze hartige taart met spinazie zo op tafel zetten. En hij was nog lekker ook. Ik bedoel… schoon & fris & lekker eten… perfectie.
Dus maak deze taart ook. En spring ondertussen onder de douche. Of neem een bad. Of lees een boek. En daarna lekker deze hartige taart met spinazie, feta en sesam eten!
Ingrediënten voor 4 personen:
- 1 el olfijolie
- 400 g spinazie
- peper en zout
- 4 eieren
- 125 g lactosevrije kwark (of creme fraiche)
- 15 g verse peterselie
- 4 grote vellen glutenvrije filodeeg
- 150 g fetakaas
- 1 el sesamzaad
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden hele lucht of 220 graden elektrisch. Verwarm de olie in een pan. Voeg beetje bij beetje de spinazie toe totdat deze volledig geslonken is. Breng de spinazie op smaak met peper en zout. Druk het meeste vocht eruit. Knip de peterselie fijn. Klop in een kom de eieren met de kwark luchtig. Breng dit op smaak met peper en zout en meng de peterselie door de vulling. Verdeel het filodeeg over een ingevette springvorm. Verdeel de spinazie over de bodem van de filodeegtaart. Giet de vulling op de spinazie. Verkruimel tenslotte de feta over de spinazietaart. Vouw alle punten van het filodeeg naar binnen en bestrijk de bovenkant lichtjes met olijfolie. Verdeel het sesamzaad over de taart. Bak de spinazietaart in ongeveer 30-40 minuten goudbruin. Wordt hij tussentijds te donker? dek de bovenkant dan af met wat aluminiumfolie.
Tip:deze taart is ook heerlijk als lunch! Laat hem afkoelen en bewaar daarna in de koelkast.
Heb jij een recept voor een FODMAP arme hartige taart? Laat het ons weten!
Hoi Sigrid, onlangs heb ik het fodmap dieet gevolgd en een van mijn favoriete recepten was deze quiche. helaas is de pagina waarin de mix van meelsoorten voor het deeg in staat niet meer beschikbaar. Zou je die weer willen delen ? Uit mijn hoofd was het een mengsel van boekweitmeel, rijstmeel, amandelmeel en maismeel .. en nog een andere soort. Het is een erg fijne mix waar ik graag weer meer van wil maken. Nu krijg ik een vriendin te eten die ook geen maismeel mag eten.. wat is dan een goed alternatief ?
alvast bedankt, Truus
Hi Truus ik heb het recept erbij getypt omdat de receptpagina helaas weg is: Ingrediënten voor 4 personen:
1 el olfijolie
400 g spinazie
peper en zout
4 eieren
125 g lactosevrije kwark (of creme fraiche)
15 g verse peterselie
4 grote vellen glutenvrije filodeeg
150 g fetakaas
1 el sesamzaad
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden hele lucht of 220 graden elektrisch. Verwarm de olie in een pan. Voeg beetje bij beetje de spinazie toe totdat deze volledig geslonken is. Breng de spinazie op smaak met peper en zout. Druk het meeste vocht eruit. Knip de peterselie fijn. Klop in een kom de eieren met de kwark luchtig. Breng dit op smaak met peper en zout en meng de peterselie door de vulling. Verdeel het filodeeg over een ingevette springvorm. Verdeel de spinazie over de bodem van de filodeegtaart. Giet de vulling op de spinazie. Verkruimel tenslotte de feta over de spinazietaart. Vouw alle punten van het filodeeg naar binnen en bestrijk de bovenkant lichtjes met olijfolie. Verdeel het sesamzaad over de taart. Bak de spinazietaart in ongeveer 30-40 minuten goudbruin. Wordt hij tussentijds te donker? dek de bovenkant dan af met wat aluminiumfolie.