Veel van mijn cliënten met PDS van mijn praktijk hebben baat gehad bij mindfulness. Het biedt niet alleen rust, maar helpt ook om klachten beter te begrijpen en te hanteren. Mindfulness biedt een effectieve aanpak om de klachten bij PDS te verminderen. In deze blog ontdek je hoe mindfulness werkt, wat de voordelen zijn en hoe je ermee kunt starten.
Mindfulness, wat is het precies?
Mindfulness betekent simpelweg: volledig bewust zijn van de huidige ervaring. Zie het als ‘het bewust aandacht geven aan het huidige moment, zonder hierover te oordelen’. Mindfulness kan je vertalen in ‘achtzaamheid’, een cognitieve vaardigheid die men ontwikkelt met behulp van meditatie, aandachtstraining en andere oefeningen (wikipedia). Mindfulness is een wetenschappelijk onderbouwde therapie.
Waarom werkt mindfulness bij PDS?
- Vermindering van stress: Stress is een hele belangrijke, misschien wel de belangrijkste trigger bij PDS-klachten. Mindfulness helpt om de stressrespons in je lichaam te reguleren.
- Hersenen-darm-as: De hersenen en darmen zijn nauw met elkaar verbonden. Dit wordt ook wel de hersen-darm-as genoemd. Als je darmen van slag zijn, dan voel je je ook niet prettig. Mindfulness kan ervoor zorgen dat je je beter gaat voelen wat ook daardoor een positieve invloed heeft op je darmen.
- Betere omgang met pijn en ongemak: Mindfulness helpt bij het veranderen van de perceptie van pijn, waardoor het minder overweldigend wordt.
Mindfulness kan helpen je PDS-klachten te accepteren en er beter mee om te gaan. Wanneer je mindful bent, leef je bewust en met volle aandacht bij wat je op dat moment voelt, ziet, hoort of doet. Je bent in het hier en nu in plaats van met je gedachten ergens anders (pdsb).
Wat zegt de wetenschap?
- Mensen met PDS die mindfulness beoefenen, ervaren minder klachten en meer controle over hun symptomen.
- Er is recent een systematische review en meta-analyse uitgebracht dat gedaan is bij onderzoeken bij volwassen deelnemers met PDS. Uit het onderzoek bleek dat de kwaliteit van leven en de scores op mindful bewustzijn statistisch significant hoger waren in de mindfulness-groep, terwijl de pijnscore statistisch significant lager was in de mindfulness-groep. Dit betekent dat mensen die mindfulness beoefenen minder pijn ervaren en zich prettiger voelen in hun dagelijks leven (Baboș CI, Meditation and Irritable Bowel Syndrome, a Systematic Review and Meta-Analysis. J Clin Med. 2022).
Hoe kun je mindfulness toepassen?
- Mindfulness-oefeningen: Je kan bijvoorbeeld een bodyscan doen of een korte meditatie. Dit is een fijne oefening dat je kan doen: Ga op je rug liggen, ontspan je en buig je benen.
- Houd je knieën vast met je handen en trek ze omhoog naar je borst, waarbij je ze stevig tegen je lichaam houdt. Schommel ongeveer 5 keer zachtjes van links naar rechts. Laat je benen weer los en herhaal de oefening 5 keer. Deze oefening helpt je buikspieren te ontspannen en bevordert een gevoel van kalmte.
- Een korte meditatie is bijvoorbeeld deze: Ga in kleermakerszit op een deken of een matje zitten. Zet vervolgens een timer aan van 5 minuten en gebruik die minuten om te focussen op je ademhaling. Je zal merken dat je gaandeweg die 5 minuten rustiger wordt.
- Dagelijks leven: Je kan mindfulness integreren in je dagelijkse activiteiten. Je gaat met aandacht eten, je gaat echt met volle aandacht een wandeling doen, of je kan zelfs mindfulness toepassen terwijl je wacht in de rij door bewust ademhalingsoefeningen te doen. Andere voorbeelden:
- Probeer eens een mindful moment tijdens het tandenpoetsen. Let op hoe de borstel over je tanden beweegt en hoe het voelt.
- Kies een moment, zoals je eerste kop thee of koffie van de dag, om met volledige aandacht te genieten.
- Professionele hulp: Er zijn diverse cursussen die specifiek gericht zijn op PDS, zoals mindfulnesstrainingen bij gespecialiseerde therapeuten.
Tips voor een goede start
- Begin met een paar minuten per dag.
- Kies een rustige plek.
- Maak gebruik van apps of video’s om te oefenen. Denk aan Meditation app van Michael Pilarczyk of de app Insight Timer bijvoorbeeld.
- Wees geduldig: mindfulness is een vaardigheid die tijd kost om te ontwikkelen.
Conclusie:
Mindfulness is een toegankelijke en bewezen therapie die PDS-patiënten kan helpen hun klachten te verminderen en meer balans te vinden in hun dagelijks leven. Of je nu kiest voor een paar minuten meditatie per dag of een uitgebreide training, het effect op je fysieke en mentale welzijn kan groot zijn.
Pas jij al mindfulness toe in je dagelijks leven? Laat het me weten in de reacties of stuur een bericht als je vragen hebt!
No comments yet.