Ik ga op vakantie en neem mee... 10 FODMAP vakantie tips!

Ik ga op vakantie en neem mee… 10 FODMAP vakantie tips!

YES! Vakantie!! Lekker uitrusten, zonnen en lekker eten… Hoe doe je dat laatste tijdens het FODMAP dieet? Wij geven je 10 FODMAP vakantie tips voor een rustige FODMAP vakantie!

 1. Overleg van te voren met de vliegtuigmaatschappij, het hotel, de kok: alle plekken waar je van te voren weet dat je heen gaat. Als je van te voren wat hebt geregeld is er vaak veel mogelijk en ga je al een stuk rustiger op reis.
 2. Vliegen? Veel vliegtuigmaatschappijen bieden de optie om een gratis koffer mee te kunnen nemen met dieetvoeding. Vraag er naar bij je reisorganisatie/vliegtuigmaatschappij en zorg voor een verwijzing van je dokter (die niet langer dan een week ouder is dan de vertrekdatum).
 3. Drink veel water. Vooral in warme landen vergeet je nog wel eens je vochtbalans op pijl te houden, neem altijd een flesje mee in je tas.
 4. Drink niet te veel alcohol. Hé bah ongezellig!? Het is net zo gezellig als je het zelf maakt en dat kan gerust met 1 of 2 drankjes! En daarbij is het een stuk gezelliger als je overdag mee kan doen met  activiteiten in plaats van met kramp in de bus te blijven wachten.
 5. Blijf in een ritme. Elke dag wat anders doen: prima, maar probeer zoveel mogelijk een ritme qua slaap- en eettijden te creëren op vakantie.
 6. Blijf in beweging. Het strandbedje lonkt… het liefst ga je er de hele dag op liggen. Niet doen! Rust lekker uit, lig vooral lheerlijk een paar uur stil maar probeer ook zo af en toe wat actiefs te doen. Als het warm is heb je niet direct zin in een flinke sportsessie, dus kies voor een wandeling over het strand of door de stad en ga lekker zwemmen. Doe af en toe een lesje mee als je in een hotel zit of huur een dag een fiets.
 7. Neem je eigen snacks en droog spul mee. Dan weet je zeker dat je goed zit. Denk qua snacks aan sesamrepen (zonder honing), noten, zaden, pitten, glutenvrije crackers, rijstwafels, glutenvrije koekjes (zonder chocolade als je naar een warm land gaat) en glutenvrije soepstengels/pretzels. Handig om voor de rest mee te nemen: pasta, rijst, ontbijtgranen (granola/havermout/cornflakes etc.), potje pindakaas, pak glutenvrije crackers, en chiazaad (even wellen in water en je stoelgang krijgt een boost). Voor noodgevallen, of om de maaltijden aan te vullen wanneer nodig. Geef bijvoorbeeld jouw pasta aan de kok om hier een gerecht mee te maken of neem je eigen broodje mee naar een lunchtent.
 8. Maak je eigen kruidenmix en neem mee! De hele vakantie zonder sausjes en kruiden kán saai worden. Meng daarom wat zout (voor de houdbaarheid) en je favoriete gedroogde kruiden, zonder ui en knoflook, door elkaar. Maak eventueel een paar soorten. Zo heb je wat lekker smaakvols om over je maaltijd heen te strooien. Geef het eventueel aan de kok zodat hij daar je eten mee kan kruiden. Aan tafel eventueel mengen met wat olie of mayonaise voor een sausje.
 9. Lactose-intolerant of moeite met fructose? Neem lactase enzymen of Lutomerase mee in capsulevorm. Zo hoef je je daar geen zorgen over te maken en kan je wanneer je uit eten gaat en lactose en/of fructoserijke producten eet een capsule innemen.
 10. And last but not least… stay calm!! Natuurlijk is dit makkelijker gezegd dan gedaan, maar wanneer je rustig blijft en je zo min mogelijk zorgen probeert te maken over van alles (eten en andere zaken), dan is je buik ook een stuk rustiger.

We wensen iedereen een hele fijne FODMAP vakantie met zo min mogelijk buik-trouble!!

, , ,

6 Responses to Ik ga op vakantie en neem mee… 10 FODMAP vakantie tips!

 1. Yolanthe 28 juni 2015 at 10:57 #

  Ben net terug van vakantie in Engeland. Van te voren overlegd, speltbrood meegenomen naar het hotel en laten invriezen. Zo had ik elke dag mn eigen verse brood.
  Eén avond toch een stukje tarwebrood in een restaurant gegeten en dagen beroerd geweest… niet meer doen dus.
  Verder overal medewerking gehad en prima gegeten.
  fijne vakantie!

  • marrie 6 augustus 2018 at 11:20 #

   dit doe ik altijd al en ik maak vante voren al kruidenmengsels klaar vooro.a nasi en curries met kip.

 2. gina 9 januari 2018 at 16:50 #

  Ik lees hier de tip dat je extra bagage bij veel vliegtuigmaatschappijen mag meenemen. Hoe kom ik aan die informatie, want vang nu bot bij de organisatie, maar dan in de zin van wij weten hier niks van… dus ja en zou best handig zijn als ik wat extra mee mag nemen voor de eerste dagen.

  • Foodie Mirte 11 januari 2018 at 12:56 #

   Hoi Gina, bij de aanvraag moet je vragen naar Medische Bagage. Dat moeten ze toestaan als je een verwijzing hebt van de huisarts!

 3. Marije 6 augustus 2018 at 11:33 #

  Even een opmerking, bij nummer 9 wordt alleen lactase enzymen of Lutomerase genoemd. Zelf ben ik 3 maanden naar Indonesië geweest en daar snappen ze niet dat ik niet tegen Fructanen kan. Gelukkig had ik het enzym ervoor bij me, en ik heb geen moment last gehad. Genaamd Fibractase. Dus ook mensen die last hebben van fructanen én galactanen kunnen een enzym mee nemen om de vakantie te verlichten. Dus, Fibractase echt een aanrader!

Geef een reactie