De Ontdekking van Perseitol in Avocado's

De Ontdekking van Perseitol in Avocado’s

Avocado niet meer hoog in sorbitol!

Het Monash FODMAP-team zet zich in om ervoor te zorgen dat de wetenschap achter het FODMAP-dieet up-to-date blijft.

Avocado was een van de eerste voedingsmiddelen die werd getest toen het FODMAP-dieet meer dan 15 jaar geleden werd ontwikkeld. Destijds werd ontdekt dat avocado een bijzonder rijke bron van sorbitol was, een van de belangrijke suikeralcoholen die beperkt is in het FODMAP-dieet.

Als gevolg hiervan speelde avocado een grote rol in veel FODMAP-dieetbronnen door de jaren heen, vaak gelabeld als een van de belangrijkste voedingsmiddelen om te ‘vermijden’ bij het volgen van de eerste stap van het dieet.

Je kunt je dan ook voorstellen hoe verrast de onderzoekers van Monash waren toen ze onlangs avocado opnieuw testten op FODMAPs en ontdekten dat het niet hoog was in sorbitol! In plaats daarvan merkten de wetenschappers een opmerkelijke ‘piek’ op in de uitvoer van de high performance liquid chromatography (HPLC) apparatuur, die heel dicht bij de plek zat waar de sorbitol ‘standaard’ piek werd gedetecteerd, maar er niet exact mee overeenkwam…

Avocado is uniek qua samenstelling

Het blijkt dat avocado’s nogal een unieke vrucht zijn qua samenstelling. In tegenstelling tot andere vruchten, die neigen naar het ophopen van koolhydraten (of suikers) naarmate ze groeien en rijpen, stapelen avocado’s oliën (vetten) op en hebben ze een zeer uniek koolhydraat (suiker) profiel.

Een van deze unieke koolhydraten die in avocado’s worden gevonden, is een suikeralcohol genaamd ‘perseitol’.

Met de HPCL hebben de wetenschappers zowel rijpe als onrijpe monsters van avocado getest en ontdekt dat onrijpe avocado eigenlijk meer perseitol had dan rijpe avocado.

Perseitol

Dus wat weten we over perseitol en hoe gedraagt het zich in de darmen? Eigenlijk niet zo veel, omdat het een zeer unieke suikeralcohol is die specifiek is voor avocado’s. Maar dit is wat we wel weten over hoe andere suikeralcoholen zich in de darmen gedragen:

 • Suikeralcoholen worden doorgaans langzaam geabsorbeerd langs de dunne darm.
 • Wanneer suikeralcoholen aanwezig zijn in de dunne darm, zijn ze osmotisch actief, wat betekent dat ze extra water naar de dunne darm ‘trekken’.
 • Hoe groter de omvang van de suikeralcohol, hoe minder het neigt te worden opgenomen en hoe meer water het naar de dunne darm trekt.
 • Dit betekent dat meer van de suikeralcohol in de dikke darm terechtkomt, waar het door darmbacteriën kan worden gefermenteerd om gas te creëren.
 • Het extra water dat deze grotere suikeralcoholen naar de dikke darm ‘slepen’, draagt bij aan hun laxerende effect.
 • De combinatie van deze acties in de darmen, samen met verhoogde gevoeligheid van de darm, is de reden waarom suikeralcoholen symptomen kunnen veroorzaken bij sommige mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS).

Omdat perseitol groter is dan sorbitol, kunnen we speculeren dat het mogelijk aanzienlijkere effecten in de darmen heeft dan sorbitol. Als zodanig zou perseitol kunnen worden beschouwd als vallend onder de ‘FODMAP’-definitie als een suikeralcohol die uniek is voor avocado’s.

Dus betekent dit dat avocado weer op het menu staat?

Monash heeft besloten de algemene portie-informatie en verkeerslichtbeoordelingen voor avocado bij te werken volgens de nieuwe resultaten voor perseitol. Voor de app zullen beoordelingen voor perseitol verschijnen waar sorbitol zou staan, met een toegevoegde asterisk met een speciale verklaring waarin wordt gewezen op de aanwezigheid van perseitol als een belangrijke suikeralcohol die uniek is voor avocado’s.

Hoe zit het met de herintroductie van sorbitol?

Hoewel Monash nu heeft vastgesteld dat avocado waarschijnlijk niet het meest representatieve voedsel is om te gebruiken voor de herintroductie van sorbitol, blijft avocado een zeer populair en vaak gemist voedsel voor mensen met PDS. Om deze reden zouden we nog steeds aanmoedigen om avocado apart te testen tijdens de herintroductie om je eigen tolerantie te testen.

bron: https://www.monashfodmap.com/blog/avocado-and-fodmaps-a-smashing-new-discovery/

, ,

6 Responses to De Ontdekking van Perseitol in Avocado’s

 1. Tristan 1 maart 2024 at 10:48 #

  Hii, interessant stuk,

  Alleen is het mij niet erg duidelijk nu,

  “Omdat perseitol groter is dan sorbitol, kunnen we speculeren dat het mogelijk aanzienlijkere effecten in de darmen heeft dan sorbitol. Als zodanig zou perseitol kunnen worden beschouwd als vallend onder de ‘FODMAP’-definitie als een suikeralcohol die uniek is voor avocado’s.”

  Ik zou dan denken dat avocado’s dan juist ergere of zelfde klachten kunnen genereren met Perseitol ipv Sorbitol?

  • Foodie Sigrid 2 maart 2024 at 16:18 #

   Dat is dus nog helaas helemaal niet duidelijk. Ik denk zelf dat het ligt of je gevoelig bent voor persuitol of voor sorbitol. Stel je bent gevoelig voor sorbitol en niet voor persuitol, dan zou je meer avocado kunnen consumeren. Stel je bent niet gevoelig voor sorbitol maar toch heb je last van avocado, dan kan ik me voorstellen dat je daar al snel last van kan hebben. En ik ben benieuwd in welke voedingsmiddelen ook persuitol gevonden gaat worden.

 2. Rosina Oosterbeek 1 maart 2024 at 21:45 #

  Ik reageerde enorm op avocado tijdens de herintroductie. Zou dat betekenen dat ik sorbitol alsnog wel zou kunnen testen?

  • Foodie Sigrid 2 maart 2024 at 16:20 #

   Als je erg reageerde op avocado, dan zou dat perseitol geweest kunnen zijn. Je kan nu sorbitol opnieuw testen met bijvoorbeeld een abrikoos, of een gele perzik.

 3. Floor de Vries 4 maart 2024 at 12:30 #

  Valt avocado hiermee in de groene, oranje of in de rode kolom? Of kun je dit ook niet duidelijk stellen?
  Dank voor de info!

  • Foodie Sigrid 4 maart 2024 at 23:25 #

   Hoi Floor,
   Zoals het er nu uitziet, is er nog weinig duidelijkheid te geven. Qua sorbitol is deze nu groen bij 60 gram en oanje bij 80 gram en rood bij 93 gram. Maar het zou kunnen zijn dat perseitol ook een fodmap is, en al bij een kleine hoeveelheid al oranje of rood is.

Geef een reactie