April is “IBS Awareness Month”

April is “IBS Awareness Month”

April is “IBS Awareness Month”

Wij zullen het hier in deze blog over PDS (Prikkelbare Darm Syndroom) hebben, omdat dit de Nederlandse vertaling is van IBS. PDS is een gastro-intestinale aandoening die onaangename symptomen veroorzaakt bij gediagnosticeerde personen.

Symptomen

Aanwezige symptomen kunnen zijn:

– Buikpijn

– Opgeblazen gevoel

– Constipatie

– Diarree

Hoewel we niet helemaal zeker zijn van de oorzaak van PDS, kunnen verschillende factoren een rol spelen bij het manifesteren van symptomen. Er wordt bijvoorbeeld gedacht dat sommige patiënten een gevoeligere darm hebben, of dat hun gastro-intestinale transit (hoe snel voedsel door het spijsverteringsstelsel beweegt) sneller of langzamer is dan bij normaal gezonde personen.

Beperking in dagelijkse activiteiten

PDS treft wereldwijd ongeveer 1 op de 7 mensen en het is ongetwijfeld een aandoening die de dagelijkse activiteiten van veel gediagnosticeerde personen beïnvloedt.

Deze omvatten, maar zijn niet beperkt tot:

-🚗     Angst voor verre reizen

-💻     Verminderde productiviteit op het werk

-🥕   Voedingstekorten

 

FODMAP-dieet volgen

Het volgen van een gepersonaliseerd FODMAP-dieet is een van de vele manieren om symptomen voor PDS-patiënten zo minimaal mogelijk te houden. Het is van essentieel belang dat PDS-patiënten samenwerken met professionals in de gezondheidszorg om de beste behandelingsoptie(s) te bepalen op basis van hun klinische presentatie.

Het Monash FODMAP-team (uit Australie) is verheugd te zien dat PDS op grote schaal wordt bestudeerd en de afgelopen jaren de aandacht heeft getrokken van zorgprofessionals. Door het bekende te omarmen en het onbekende te verkennen, hopen we meer op (wetenschappelijk) bewijs gebaseerde benaderingen te ontdekken om de symptomen voor mensen met PDS effectief te verminderen.

 

Hoeveel mensen ken jij met PDS?

 

 

#IBSAwarenessMonth #blogMonash

No comments yet.

Geef een reactie