Monash test regelmatig diverse voedingsmiddelen opnieuw op aanwezigheid van FODMAP”s, om zeker te weten dat de informatie van de app nog up-to-date is.
Recent hebben ze zowel de rode als groene paprika en tomaten opnieuw getest.
Dat er andere resultaten na opnieuw testen, uit kunnen komen, komt door veel factoren. Denk aan klimaatveranderingen, hoe voeding bewaard en opgeslagen wordt.
Voor jou hebben we de nieuwe resultaten op een rijtje gezet:
Nieuwe testresultaten fodmaps van paprika en tomaten
- Rode paprika heeft nu een groen portie bij 43 gram, oranje portie bij 57 gram en een rood portie bij 75 gram.
- Groene paprika heeft nu een groen portie bij 75 gram, oranje portie bij 250 gram en een rood portie bij 310 gram.
- Cherry tomaten hebben nu een groen portie bij 45 gram, oranje portie bij 60 gram en een rood portie bij 75 gram.
- Gewone tomaten hebben nu een groen portie bij 65 gram, oranje portie bij 75 gram en een rood portie bij 91 gram.
- Trostomaten hebben nu een groen portie bij 69 gram, oranje portie bij 75 gram en een rood portie bij 93 gram.
- Roma/pruimtomaten op sap in blik hebben nu een groen portie bij 100 gram, oranje portie bij 190 gram en een rood portie bij 250 gram.
- Hele tomaten op sap in blik hebben nu een groen portie bij 100 gram, oranje portie bij 138 gram en een rood portie bij 186 gram.
Wat betekent dit voor jou?
Mocht je toch wat klachten hebben ervaren bij paprika en/of tomaten, dan heb je nu misschien eindelijk je verklaring gevonden. Het is verstandig om te kijken of je het nieuwe groene portie bijvoorbeeld wel verdraagt.
Gingen paprika en/of tomaten al eerder goed? Dan kun je deze gewoon blijven nemen zoals je al deed.
Kreeg jij last van paprika en/of tomaten of heb je er helemaal geen last van? We horen graag jouw ervaring.
oeps, ik at veel tomaat gewoon onbeperkt en nu mag ik haast niets meer. En ja altijd een opgeblazen buik maar nooit aan tomaat gedacht.. veel gezocht
Ik word er wel een beetje wanhopig van hoor. Dan dit dan dat. Maar ik houd vol anders krijg ik een heel dikke buik zo van 6 mnd zwanger, kindje is al ingedaald. Ha ha.
Hebben jullie een tip om tomaat te vervangen in gerechten?
Griet, Atie de gilde
Je kan de Roma tomaten gebruiken. 75 gram is groen en je mag zelfs tot 250 gram (oranje). Groet Sigrid
Zelf tomatensoep gemaakt volgens het recept zoals ik het had gevonden op internet. Enorme brandende buikpijn. Ook na het eten van cherry tomaatjes
Vervelend Ina. Welk recept heb je gebruikt?
Zo herkenbaar. En in mijn tomatensoep gaat altijd een ui en wat wortel…knoflookje alles vers en biologisch. En ik in de volle overtuiging dat ik gezond bezig was… Niet kon verklaren waarom ik stekende buikpijn kreeg en direct onder het eten al last van winderigheid. Daarna compleet opgeblazen buik en de volgende ochtend bij wakker worden veel vocht in mijn gezicht. Terwijl ik echt niet te veel zout gebruik. Maar zoals hier eerder vermeld, het anleven wordt er niet prettiger op alles te elimineren. Constant op zoek van wat wel en niet. Word en moedeloos van. Alle buikpijn, gassen opgeblazen gevoel dat is op bepaalde momenten ook haast niet vol te houden , maar ik vind het zwaar deze eerste fase…
Herkent iemand zich in het volgende: bepaalde voedingstoffen die op de groene lijst staan zoals bv pindakaas, soja ketjap, een paar druiven dat je die echt niet kan verdragen? En dan ook onmiddellijk aanhoudende pijn voor de eerste uren? Ik word dus best onzeker van maaltijd tips. En vraag me af, wat zit er dan in dat product waar ik niet tegen kan. ..
Hoi Conny het hoeft niet altijd perse het voedsel zelf te zijn. Het kan zijn dat je lijf onbewust al gaat reageren omdat je eerder een minder goede ervaring met iets hebt gehad. Of dat je maag of je dunne darm snel reageert om wat voor reden dan ook. Je hersen-darm-as speelt namelijk ook een grote rol.