Overige factoren die bijdragen aan PDS

Overige factoren die bijdragen aan PDS

Overige factoren die bijdragen aan het prikkelbare darm syndroom (PDS)

Het FODMAP-dieet wordt door veel mensen met PDS gebruikt om de symptomen van PDS te verminderen. Het FODMAP-dieet kan een onderdeel van de oplossing zijn, maar het pakt niet de onderliggende problematiek aan. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen nog steeds diverse darmklachten ervaren kort na een FODMAP-arme maaltijd. Dit is waarschijnlijk te linken aan de overige factoren die meespelen bij PDS.

 

Overgevoelige darmen

De darm- en hersenfunctie is nauw aan elkaar verbonden. Mensen met PDS blijken vaker overgevoelige darmen te hebben. Bij deze mensen lijkt er een communicatiestoring te zijn tussen de hersenen en de darmen. De hersenen en darmen kunnen (voornamelijk bij angst, irritaties en stress) te sterke signalen naar elkaar sturen. Zodra de hersenen probleemprikkels signaleren, moeten deze worden opgelost en dat kost energie. Deze energie wordt dan voornamelijk door de darmen verbruikt waardoor het functioneren van de darmen tijdelijk verminderd. Hierdoor kunnen klachten als;

• buikpijn
• een opgeblazen gevoel
• vermoeidheid
• diarree of
• obstipatie ontstaan.

Het is zinvol om de oorzaken van de klachten aan te pakken. Dit kan betekenen dat er naar een manier gezocht moet worden om angst, irritaties of stress te verminderen. Hierbij kan je denken aan mindfulness, yoga, meditatie of ademhalingsoefeningen. Hypnotherapie blijkt ook een effectieve behandelmethode te zijn om de overgevoeligheid van de darmen te verminderen.

Op de website www.pds-therapeuten.nl vind je een overzicht van de aangesloten PDS-therapeuten.

 

Een versterkte gastrocolische reflex

Een versterkte gastrocolische reflex is ook een typisch symptoom dat bij PDS voorkomt. Dit zijn te krachtige samentrekkingen van de spieren in de maagwand en darmen vlak na de maaltijd. Deze samentrekkingen leveren normaal gesproken geen klachten op en zorgen er juist voor dat de stoelgang op gang komt, normaal erg handig dus! Mensen met PDS kunnen deze reflexen echter zeer sterk ervaren waardoor er darmkrampen en diarree ontstaan na de maaltijd.
De gastrocolische reflex kan verminderd worden door:
– minder grote porties te eten
– vetrijke maaltijden te vermijden en/of vettige voedingsmiddelen verspreiden over de dag
– grote hoeveelheden koude dranken te vermijden.

 

Darmmotiliteit

Uit onderzoek is gebleken dat er bij PDS een abnormale beweeglijkheid op mogelijk meerdere plekken in de darm plaatsvinden. Voornamelijk de samentrekkingen in de dikke darm zorgen ervoor dat er te weinig water wordt onttrokken aan de faeces, wat kan leiden tot darmkrampen en diarree. Wanneer de darmpassage te traag is, kan dit dan weer leiden tot obstipatie. In beiden gevallen is het raadzaam om een arts en diëtist te raadplegen.

Een gespecialiseerde FODMAP-dietist kan je vinden op http://fodmapdietist.nl/

gastblog gebaseerd op een blog van Monash, vrij vertaald door diëtist Debora van der Hoeven

, , ,

5 Responses to Overige factoren die bijdragen aan PDS

  1. Ev H 25 september 2018 at 10:30 #

    De website vd therapeuten doet t niet (meer).

  2. R.M. 20 oktober 2018 at 06:21 #

    De therapeuten worden op de verkeerde locaties op de kaart getoond (Schiedam bij Zierikzee bijv.).

  3. Janny 7 februari 2023 at 08:58 #

    Als ik vroeg in de avond les heb, ga ik zonder te eten daarheen, omdat ik bang ben anders teveel last te krijgen van mijn darmen: Krampen en winderigheid die ik niet meer tegen kan houden of erger. Maar zelfs dan ervaar ik winderigheid die ik dus tegen moet houden. Alsof mijn biologische klok/darmen op dat moment toch veel wind produceren.

Geef een reactie