Vezels helpen bij de stoelgang

Vezels helpen bij de stoelgang

Vezels

Vezels leveren een belangrijke bijdrage aan de (darm)gezondheid, helaas krijgen de meeste mensen er te weinig van binnen. Ook bekend is dat vezels helpen bij de stoelgang. Voldoende vezels binnen krijgen is daarom belangrijk.

Eind 2020 is er een PAC-studie gedaan hoe de inname van de hoeveelheid vezels verhoogd kan worden (een dubbelblind gerandomiseerd onderzoek).

De onderzoekers voerden met de website VezelUp een interventiestudie uit onder 81 gezonde Nederlanders zonder buikklachten. De ene helft kon de volledige website, met gepersonaliseerd advies, zes weken uitproberen. De andere helft kreeg alleen toegang tot het algemene deel van de website met daarop algemene informatie over vezels.

Door een gepersonaliseerd voedingsadvies haalden deelnemers vaker de aanbevelingen van de vezelinname dan de deelnemers die alleen algemene informatie kregen (21% versus 4%). Beide groepen aten 3 maanden na de interventie significant meer voedingsvezel dan ervoor.

Deelnemers gaven aan vooral in het weekend moeite te hebben om voldoende vezels binnen te krijgen.

Ze gaan nu onderzoeken of deze website ook kan helpen bij mensen die vooral last hebben van obstipatie.

Krijg jij voldoende vezels binnen denk je?

Bronnen:
https://lnkd.in/dxxWsZP
https://lnkd.in/dk4hZ3U

,

4 Responses to Vezels helpen bij de stoelgang

 1. Sunny 25 juli 2021 at 09:24 #

  Zijn er supplementen die je kunt innemen die hetzelfde effect geven?

  • Foodie Sigrid 25 juli 2021 at 22:32 #

   Ja hoor. Je kan supplementen met psylliumvezels en of guargom bijvoorbeeld nemen als aanvulling.

 2. Sunny 12 augustus 2021 at 06:17 #

  Hoi Sigrid, bedankt voor je reactie. Heb je ervaring met dit product https://www.flinndal.nl/stoelgang-en-spijsvertering/vezel Is dit hetzelfde als psylliumvezels? Ik bestel meestal mijn supplementen op deze website. Zou je dit product aanraden in mijn geval? Ik hoor het heel graag. Alvast bedankt.

  • Foodie Sigrid 13 augustus 2021 at 10:36 #

   Hoi Sunny, daar zit ook tarwevezels in naast psylliumvezels dus niet aan te raden. Ik zou gaan voor een merk waar alleen psylliumvezels in zitten.

Geef een reactie