Moederdag!
Hoe vier jij moederdag? En wat eet je voor lekkers?
Voor mij, Sigrid, wordt het voor het eerst een moederdag zonder mijn moeder. Ze is helaas afgelopen oktober overleden. Gelukkig heb ik mijn schoonmoeder nog. Zojuist kreeg ik een berichtje dat we uitgenodigd zijn voor een kopje koffie met een gebakje. Ik weet dat ze voor mij ook een gebakje heeft, en hoe lief bedoelt, deze is niet FODMAP-proof. Dan eet ik deze wel op, en de rest van de dag eet ik zoveel mogelijk FODMAP-arm zodat ik er weinig last van heb.
Het is best lastig om een gebakje of taartje te eten dat ook nog FODMAP proof is. Hoe ga jij er mee om? Ga je zelf iets bakken?
Wij hebben lekkere FODMAP-arme recepten voor je om te maken voor moederdag of een andere leuke dag.
Lekkere low FODMAP-arm moederdag recepten
Cheesecake cupcakes
Ingrediënten:
• 6 speculaasjes van bijv de Glutenvrijewebshop of van Gluten Free Bakery
• 40 g roomboter
• 200 g luchtige monchou (1 kuipje) (je mag 40 gram per keer, of neem lactosevrije roomkaas)
• 30 g witte basterdsuiker
• 1,5 middelgroot ei
• 1 zakje vanille suiker
• rasp van een kleine citroen + sap van een halve citroen
Zo maak je de cupcakes:
• Verwarm de oven voor op 140 graden hete lucht.
• Verkruimel de glutenvrije speculaasjes. Doe ze in een boterhamzakjes en rol met een deegroller of glazenfles over de koekjes. Smelt in de tussentijd de roomboter in een steelpan. Voeg daar dan de verkruimelde speculaasjes aan toe. Roer dit goed en verdeel het over de 5 muffin vormpjes. Druk de kruimels goed aan tot in de randjes.
• Druk de kruimels goed aan tot in de randjes.
• Meng dan de monchou met de basterdsuiker, vanillesuiker, citroenrasp, en ei tot een glad mengsel zonder klontjes. Verdeel dit ook gelijkmatig over de 5 vormpjes.
• Bak de glutenvrije cheesecake cupcakes gaar in 30 tot 35 minuten. Laat de taartjes een uurtje afkoelen op het aanrecht en zet ze dan voor minstens 2 uur in de koelkast om op te laten stijven.
Bewaartip!
De glutenvrije cheesecake cupcakes kan je zo’n 3 dagen in een afgesloten bakje bewaren in de koelkast.
Citroencake met sprinkels
Of maak eenvoudig een FODMAP-arme cake.
Ingrediënten:
- Glutenvrije cakecitroenmix van Schär.
- 100 g aardbeienjam
- 1,5 citroensap
- 100 g poedersuiker
- 30 g (glutenvrije) sprinkles
Bereiding:
Snijd de cake horizontaal door de midden.
Besmeer de bodem van de cake royaal met de jam, plaats de bovenkant van de cake op de jam.
Roer de citroensap door de poedersuiker, roer dit goed door elkaar net zo lang totdat er een stroperig goedje ontstaat. Is het te droog? Voeg nog een klein scheutje citroensap toe.
Verdeel het glazuur over de cake, laat het glazuur uitharden in de koelkast. Strooi als laatste wanneer het glazuur bijna hard genoeg is de sprinkles over de cake, genieten maar!
(ingrediënten Schar cake: Eieren, suiker, zonnebloemolie, maïszetmeel, rijstmeel, citroenbereiding 3% (suiker, citroenpulp- en sap 25%, glucosesiroop, natuurlijke aroma), maïsmeel, rijstzetmeel, emulgator (mono- en diglyceriden van vetzuren, natrium stearoyllactylaat), rijsmiddel (monokaliumtartraat, natriumbicarbonaat), zout, fruitextracten (johannesbrood, appel), verdikkingsmiddel (xanthaangom), natuurlijk aroma.)
Vegan chocolade kokostaartje
Of bestel bij je favoriete bakker een glutenvrij en lactosevrij taartje bijvoorbeeld dit ‘vegan chocolade kokostaartje’ te koop bij Bakker Van Maanen.
Het is een glutenvrij en vegan choco-kokostaartje met een romige structuur en een intense chocoladesmaak. De bodem van paranoten en kokos geven het taartje een fris knispertje. (Ingrediënten: kokosmelk* (kokos*, water), chocolade* (cacaomassa*, ongeraffineerde rietsuiker*, cacaoboter*), ongeraffineerde rietsuiker*, santen*, paranoten*, cacaoboter* * van biologische oorsprong)
Citroencake
Of maak ons goed gewaardeerde citroen olijfoliecake
Chocolade cheesecake
Deze is ook erg lekker! Chocolade cheesecake
Sinaasappel amandelcake
Met de meeste sterren gewaardeerd! Sinaasappel amandelcake
En wil je meer inspiratie? Dan is er nog het ebook Low FODMAP-feestje bakrecepten van Rianne.
Hoe ga jij om met moederdag en gebakjes? Laat het ons weten in een reactie hieronder, dat vinden we leuk!
No comments yet.