Krijg jij ook weleens alleen groenvoer?

Krijg jij ook weleens alleen groenvoer?

Alleen groenvoer

Krijg jij ook weleens alleen groenvoer als je gezellig uiteten bent of bij een feestje bent? Nou ik wel. Ik heb het nu een paar keer meegemaakt. En ik kan je vertellen, grappig is het niet. Nou ja, achteraf heb ik dan wel weer een leuk verhaal.

Al jarenlang weet ik dat ik niet goed tegen bepaald FODMAP’s kan. Dat zijn vooral fructanen, galactanen en polyolen. Als ik buitenshuis ga eten, dan geef ik altijd door ‘geen tarwe, ui en knoflook’.

Eten in een restaurant

Stel ik ga uit eten bij een restaurant, dan wordt er gelukkig meestal gevraagd of ik een echte allergie heb. Ik leg dan uit van niet. Dat ik er alleen heel erg buikpijn van krijg. Voor de keuken van het restaurant is het fijn om te weten, zodat ze niet sporenvrij moeten werken, zoals bij mensen met een glutenintolerantie (coeliakie). Deze mensen mogen helemaal geen enkel spoortje van tarwe. Ik kan gelukkig best een sneetje stokbrood eten, als ik de rest van de dag maar geen fodmaps binnenkrijg. Dus in een restaurant gaat het eigenlijk altijd goed. Ik krijg meestal ook goede alternatieven vergeleken met mijn tafelgenoten. Ik eet dan meestal ook overheerlijk. En zonder buikpijn of opgeblazen gevoel of andere vervelende klachten achteraf.

Eten bij een workshop, feest

Een paar maanden geleden had ik een hele dag vergadering van een netwerk van gespecialiseerde dietisten in maag-, darm- en levergebied. Van tevoren had ik gevraagd of ik mijn dieetwensen kon doorgeven. Meestal kregen we tijdens de lunch (voor de pandemie) hele gezonde belegde pistoletjes. Maar ja, voor mij een no-go. Dus ik gaf door: geen gewone tarwebroodjes. Ik mag wel spelt of haver. Dus dat werd doorgegeven door de voorzitter. Op de dag zelf werd mij verteld dat ik een aparte lunch zou krijgen. Ik was erg benieuwd! En wat kreeg ik? Een bord vol met groenvoer! Sla, tomaten, komkommer en augurk. Dat was het dan ook. Smaakloos. Geen koolhydraten. Geen eiwitten. Ik kan best wel zonder een broodje, maar een lekker alternatief zou wel fijn zijn. En een beetje eiwitten in de salade zou ook wel lekker zijn. Bijvoorbeeld  wat zalm, tonijn, kip, ei of kaas. Ook dat zat er niet in.

Gisteravond had ik een feest. Ook voor het feest had ik doorgegeven dat ik geen tarwe, ui en knoflook mag. Aangekomen bij het feest kreeg ik te horen bij wie ik moest zijn. Er was namelijk een lopend buffet en voor mij was er een speciaal dieet samengesteld. Ik was benieuwd! Ik kreeg even later een glutenvrij broodje met een bakje olie en een bakje zout. Er zou voor mij iets speciaals worden gemaakt. Na een tijdje wachten kreeg ik dit: een bakje sla (!), heel lekker een gezond. En een bakje warme groenten in een soort sausje. Dat was het. Ze zei nog “Eet smakelijk”.

Wat wel?

Met een (aangepast) FODMAP-dieet mag je heel veel wel! Je mag bijvoorbeeld aardappelen en rijst. Ik miste dat wel. Bij het lopend buffet stonden ook diverse rijstgerechten, maar ja, ik weet niet of daar knoflook in zat. Dus ik had verwacht dat ik wel wat rijst zonder knoflook zou krijgen. Helaas. Ook stonden er gerechten zoals sate, carpaccio en zalm. Ik miste echt mijn eiwitten! Ik lust ook wel wat kip of wat zalm.

Zo heb ik iemand die ik ken gevraagd of ze voor mij een bordje met zalm mee wilde nemen. Dan had ik in ieder geval nog een beetje vulling. Want alleen op groenvoer kan ik niet leven.

Ik denk dat veel cateringeigenaren (en koks) nog steeds veel te weinig idee hebben wat het inhoud wat het betekent dat je geen tarwe, knoflook en ui mag. Ten eerste zou navraag terug naar mij handig zijn zoals ze in restaurants meestal doen. Of ik bijvoorbeeld een allergie had, of dat een spoortje wel toegestaan is. En ze kunnen mij ook vragen wat ik wel mag. Ik denk dat ze bang zijn om fout eten te geven? Geen idee. Maar alleen een bordje sla met rauwkost of een bordje groenten…. nee dat is echt te erg. Zouden ze inspiratieloos zijn?

Inspiratie

Gelukkig geven wij op onze website genoeg inspiratie wat wel mag als je geen tarwe, knoflook en ui mag eten. Ook voor de lunch en ook voor de warme maaltijd.

Zo hebben wij een heerlijk ebook met 25 lekkere FODMAP-arme lunchrecepten zonder tarwe: ebook ontbijt en lunch.

En ter inspiratie heb ik mijn 50 lekkerste en makkelijkste recepten verzameld, zonder tarwe, zonder ui en zonder knoflook. En zonder andere FODMAP’s: ebook met 50 recepten.

 

Wat is jouw ervaring met buitenshuis eten? Laat het ons weten!

 

No comments yet.

Geef een reactie