Gluten in voeding hebben geen impact bij het prikkelbaredarmsyndroom

Gluten in voeding hebben geen impact bij het prikkelbaredarmsyndroom

Vermijden van gluten

Veel mensen die last hebben van het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) vermijden bepaalde soorten voedsel en sluiten vaak gluten uit. Een grote nieuwe studie uit Zweden wijst echter uit dat er geen verband is te zien tussen een hoge inname van gluten en verhoogde symptomen van PDS. Ze publiceerden er over in het

Fermenteerbare koolhydraten

De onderzoekers vonden dat een bepaald type fermenteerbare koolhydraat darmproblemen kan verergeren (fructanen), maar de algemene resultaten wijzen erop dat het ook minder invloed heeft dan eerder werd gedacht.

In de Zweedse studie, waaraan 110 mensen met de aandoening deelnamen, onderzochten de onderzoekers hoe mensen reageerden op het gebruik van rijstpuddingen die op verschillende manieren waren bereid. De ene variant was rijk aan gluten, terwijl de andere grote hoeveelheden specifieke fermenteerbare koolhydraten bevatte. Naast de speciaal bereide rijstpuddingen serveerden de onderzoekers ook een neutrale die als placebo diende.

De fermenteerbare koolhydraten, de FODMAP’s, verergerden de symptomen. Gluten bleek echter geen meetbaar negatief effect te hebben op de waargenomen symptomen van de proefpersonen.

Dus als je denkt dat gluten mogelijk een probleem bij je zijn, wellicht zijn het de FODMAP’s en niet de gluten.

 

 

 

 

bron bericht: https://www.foodholland.nl/nieuws/bericht.php?id=236197

Artikel: Elise Nordin, Carl Brunius, Rikard Landberg, Per M Hellström, Fermentable oligo-, di-, monosaccharides, and polyols (FODMAPs), but not gluten, elicit modest symptoms of irritable bowel syndrome: a double-blind, placebo-controlled, randomized three-way crossover trial, The American Journal of Clinical Nutrition, 2021;, nqab337,

3 Responses to Gluten in voeding hebben geen impact bij het prikkelbaredarmsyndroom

 1. Marijke 2 januari 2022 at 22:04 #

  Dit is een zeer interessant artikel. Zou het fodmap dieet zeker vergemakkelijken. Zou hiervan graag op de hoogte willen worden gehouden.

  • Foodie Sigrid 3 januari 2022 at 21:41 #

   hoi Marijke je kan je opgeven voor de digitale nieuwsbrief of je kan het gratis weekmenu aanvragen, zodat je op de hoogte wordt gehouden.

 2. Marijke 6 januari 2022 at 22:10 #

  Hallo Sigrid. Dank voor je antwoord. Ik ben al een tijd geabonneerd op jullie digitale nieuwsbrief. Ik zal deze zeker blijven lezen.

Geef een reactie