Hoe kan ik veilig uit eten?
Fodmap Foodies diëtist Sigrid krijgt de vraag heel vaak: “Hoe kan ik veilig uit eten tijdens het Fodmap Dieet?” Een terechte vraag. Want uit eten gaan vinden we spannend. “Wat als ik klachten krijg?” “Wat als het restaurant mijn dieet niet begrijpt? ” “Staan er wel gerechten op de menukaart voor mij?” Allemaal vragen die we onszelf stellen voordat we een avondje uit eten gaan. Dat kon een stuk gemakkelijker, vond Fodmappers Concept oprichtster Melinda Thomas.
Hoe is het Fodmappers Concept ontstaan?
Melinda: “Ik heb zelf PDS. Al ruim 3 jaar volg ik het Fodmap Dieet. Ik ken mijn triggers dus heel goed en weet precies waar ik op reageer. Maar uit eten gaan, dat vond ik altijd zo moeilijk. Ik schaamde me vaak om “moeilijk” te doen in gezelschap van vrienden en familie. Het was ook altijd maar de vraag of het restaurant, de obers en de kok het zouden begrijpen. Telkens dat hele verhaal moeten uitleggen maakte mij niet gelukkiger. Dus resulteerde dat vaak in een avond uit eten, waarin ik geen rekening hield met mijn triggers. En wat dat allemaal veroorzaakte zullen jullie wel kennen…
Ik vond dat het anders kon! Moest! Daarom startte ik Fodmappers Concept. Met mij wist ik namelijk dat er zoveel mensen zijn die hier ook tegenaan lopen. Ik vind dat iedereen – ongeacht of je intoleranties hebt of niet – buikpijnvrij uit eten moet kunnen. Het is iets leuks, wat normaal moet zijn en moet kunnen.”
Wat doet Fodmappers Concept?
“Op Fodmappers Concept vind je dan ook restaurants waar je geschikt tijdens het Fodmap Dieet uit eten kunt. De zogeheten Fodmap Restaurants hebben een lijst in de keuken liggen, waar precies op staat waarmee ze wél mogen koken. Het maakt dus niet uit in welke fase van het dieet je zit, ze zullen je altijd begrijpen. Het is wel belangrijk dat je van tevoren even belt met het restaurant. Ze stellen je dan een aantal vragen om te ontdekken waar je op reageert en kijken samen met jou naar het menu. Sommige restaurants spreken met je af om je te verrassen, bij andere restaurants spreek je precies van tevoren af wat je geserveerd krijgt. Zo weet je dus dat er én begrip is voor jouw Fodmap Dieet én dat je niet ziek wordt van een avondje buiten de deur eten. Wie wil dat nou niet?!”
Welke tips heb je voor uit eten gaan tijdens het Fodmap Dieet?
Melinda: “Om buikpijnvrij uit eten te kunnen, heb ik een aantal tips voor je:
- Zoek een restaurant op onze website. Hier weet je zeker dat je restaurants vindt waar je onbezorgd kunt eten.
- Neem supplementen van Disolut/Intoleran. Ik wilde dat ik in het begin al van deze supplementen had geweten. Ze helpen je met het verteren van Fodmaps. Dus kun je niet naar een Fodmap Restaurant of ben je bang om klachten te krijgen? Neem dan bijvoorbeeld een quatrase tablet.
- Check vooraf de menukaart. Er zijn best veel opties mogelijk binnen het Fodmap Dieet. Staat er een biefstuk met patatjes op? Jackpot! Maar ook als je een ander gerecht ziet – zoals bijvoorbeeld een lekkere risotto – die gemakkelijk aan te passen is naar jouw voorkeuren, geeft je dat de mogelijkheid om even kort met het restaurant te bellen en te overleggen wat er mogelijk is!
- Bestel onbewerkte, ongekruide gerechten. Vaak (maar niet altijd!) is het zo dat onbewerkte, ongekruide gerechten goed binnen het dieet passen. Bestel een salade zonder dressing of een stuk vlees met alleen peper & zout. Misschien kun je in overleg zelfs een passend sausje vinden!”
Er zijn steeds meer restaurants waar je ‘veilig’ kan eten
Melinda: “Ken jij een FODMAP-vriendelijk restaurant? Ik sta altijd open voor tips. Ga jij al jarenlang naar een restaurant bij jou in het dorp of in de
stad, waar je weet dat ze goed naar je luisteren? Geef de naam van dat restaurant dan door! Wellicht staan ze open voor een plekje op de website en kunnen we zo – samen – ook weer andere Fodmappers helpen in hun zoektocht naar een fijn restaurant. Ook komen er op die manier steeds meer restaurants in Nederland op de kaart te staan. Dan maakt het niet meer uit waar je woont, er is dan altijd een restaurant in de buurt! Maar dat is wel een toekomstdroom hoor. Voor nu ben ik heel trots op het aantal restaurants die al op Fodmappers Concept staan. Achter de schermen wordt er hard gewerkt om dat aantal alsmaar te verhogen. Zo werken we samen aan meer bekendheid voor het dieet en een fijne eetomgeving!”
Neem eens een kijkje op fodmappersconcept.nl. Op dit platform vind je Fodmap Restaurants waar jij tijdens het Fodmap Dieet buikpijnvrij (uit) eten kunt. Dat is onze belofte. Aan jou. Geniet!
Onlangs gegeten bij de Waeg in Nijmegen.
Ze luisterden goed naar me, gaven advies en pasten alles een beetje aan. Top bediening en kok
Bedankt voor de tip Liesbeth
Ik heb vaak buikpijn na het eten van bepaalde dingen, weet niet zo goed of ik gevoelig ben voor bepaalde producten. Het is vaak bovin mijn buik, een vriendin raadde mij aan om extra vezels te nemen. Heeft er iemand ervaring hiermee en kan ik dat bv in de vorm van capsules zoals deze van flinndal: spijsvertering/vezel innemen of is pyslium husk een betere optie?
Beste Ivy,
Ik zou een ander merk nemen omdat dit merk ook tarwevezels bevat. Beste om psylliumvezels bijvoorbeeld te nemen die puur zijn.