De 12 beste FODMAP-arme kerst recepten!

De 12 beste FODMAP-arme kerst recepten!

Met deze 15 FODMAP-arme kerst recepten en andere ideeën vier jij een smaakvolle en rustige kerst!

1. Matcha ontbijtcake

Een wat? Ja een matcha ontbijtcake! We zagen dit recept op 1 van onze favoriete websites: Oh My Pie, waar alleen maar lactosevrije en glutenvrije recepten voor taartjes staan. Deze matcha ontbijtcake met frambozen kan je prima maken, het enige wat je moet doen is ahornsiroop gebruiken i.p.v. honing om de cake helemaal FODMAP-proef te maken. Wat is matcha? Matcha groene thee wordt in Japan gebruikt bij de Japanse theeceremonie en is een groene poederthee met een milde smaak. Ontdek zelf de fijne aroma’s die zo kenmerkend zijn voor het fijne Matcha poeder.

 

2. Glutenvrije en FODMAP-arme kerststol

Een kerststol mag niet ontbreken tijdens kerst! Zelfs als je het FODMAP dieet volgt, kan je heerlijk genieten van een kerststol. Het recept voor een lekkere FODMAP-arme kerststol met spijs vind je hier: lekkere kerststol. Deze mag niet ontbreken op de ontbijt- of brunchtafel!

 

3. Kerstkransjes

Neem enkele chocolade kerstkransjes of koop tarwevrije en glutenvrije kerstkransjes in de supermarkt of online. Liever zelf maken? Wij vonden een lekker recept van Het Glutenvrije Kookhoekje om zelf kerstkransjes te maken: FODMAP-arme kerstkransjes.

 

4. Kerstboom gezond

Maak een gezonde kerstboom met kaas! Ja echt een heel leuk idee! Gebruik diverse soorten kaas, diverse kleuren druiven en/of wat tomaatjes, olijven, een paar takjes rozemarijn ertussen ter garnering. Verzin het maar! Het idee vind je op deze Engelstalig website.

 

Foto : Stone gable, Yvonne Pratt

5. Kippenragout

En dan het kerstdiner! Maak eens als voorgerecht een kippenragout in een pasteitje zoals het favoriete recept van Karlijn’s kitchen.

 

6. Beenham uit de oven met sinaasappel

Recept gezien op de AH site:

Nodig voor 4 personen:

  • 1 perssinaasappel
  • 1 rode peper
  • 100 g donkere basterdsuiker
  • 1 el koolzaadolie
  • 600 g beenham

Bereiding:

Boen de sinaasappel schoon, rasp de oranje schil en pers de vrucht uit. Snijd het steeltje van de rode peper en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees fijn. Neem de beenham uit de aluminium schaal.

Meng in de schaal het sinaasappelrasp en sap met de peper, suiker en olie, totdat de suiker is opgelost. Leg de ham terug in de schaal. Wentel door de marinade. Dek af met aluminiumfolie en laat 2 uur in de koelkast marineren. Keer halverwege. Verwarm de oven voor op 175 °C.

Haal de ham uit de koelkast, verwijder het aluminiumfolie en bak de ham in het midden van de oven in ca. 55 min. gaar. Keer halverwege. Bedruip regelmatig met de marinade. Neem de ham uit de oven en dek af met of verpak in aluminiumfolie. Laat 5 min. rusten.

Snijd de ham in dunne plakken en serveer.

 Lekker met aardappelpuree en boontjes.

7. Gevulde Feestpompoen

Een vegetarische of veganistische knaller op de kersttafel is een gevulde pompoen! Eindelijk een pronkstuk voor als je (gedeeltelijk) plantaardig wil eten. Je vindt hier een recept voor een vegetarische gevulde pompoen van The Green Kitchen Stories. Deze kan je makkelijk FODMAP-proef maken door de ui te vervangen door het groene deel van een lente-ui of prei, of de ui helemaal weg te laten. Gebruik oesterzwammen of champignons uit blik, of kies een andere lekkere FODMAP-arme groente.

Hoe maak je deze pompoen: snijd het kapje van de pompoen, schraap de zaadlijsten eruit en besmeer de buitenkant van de pompoen met olijfolie of gesmolten kokosolie. Vul hem met jouw favoriete vulling (zorg wel dat de vulling al helemaal ‘gaar’ is). De gevulde pompoen heeft vervolgens maar ca. 40 min. in de oven op 200 graden nodig. Ook ideaal als je nog wat restjes op wilt maken. Gebruik de helft qua gewicht aan gekookte rijst/quinoa/gierst en vul de rest aan met smaakvolle ingrediënten. Een paar ideeën voor lekkere FODMAP-arme feestvullingen:

  • cranberries, geroosterde walnoten, edelgistvlokken, kaneel, sinaasappelrasp
  • gebakken oesterzwammen, truffelolie en tijm
  • verkruimelde tofu of quorn, roomboter en gehaktkruiden
  • brie, spinazie, geroosterde pecannoten, ahornsiroop, tijm
  • feta, pijnboompitten, rozijnen, blokjes tomaat en verse gehakte munt en koriander

 

8. Geroosterde aardappelen

Aardappelen kunnen als bijgerecht niet ontbreken tijdens het kerstdiner. Je kunt er een lekkere puree van maken, gewoon koken of er een frietje van maken. Het ultieme kerstgevoel creëer je echter met in de oven gebakken aardappelen met wat tijm en rozemarijn zoals dit recept. Maak ze dit jaar perfect met dit recept van Jamie Oliver. Laat gewoon de bol knoflook weg, zonder smaken ze heerlijk, al meerdere malen getest! Of gebruik wat knoflookolie als je toch graag een knoflooksmaakje wilt.

 

9. Jus zonder ui

Gebruik als basis dit recept voor jus op basis van vlees van Jamie Oliver (hij blijft een held in kerstdiners). Je kunt ook een jus zonder vlees als basis maken, gebruik dan dit recept voor vegan jus. Laat in beide recepten de ui weg of vervang deze door het groene deel van lente-ui of prei. Eet je glutenvrij? Vervang de bloem dan door glutenvrije bloem of rijstebloem.

 

10. Bijzondere kruidenboters

Maak zelf heerlijke kruidenboters voor op een FODMAP-arm toastje of broodje. Ook heerlijk op een stukje biefstuk, gebakken zalm of gekookt ei. Laat ook eens een beetje kruidenboter smelten over de risotto.

 

11. Warme chocolademelk

Warme chocolademelk kan eigenlijk op elk kerstmoment van de dag! Maak snel en makkelijk een lactosevrije warme chocolademelk. Liever helemaal geen melkproducten? Gebruik dan drank/melk gemaakt van bijvoorbeeld kokos, amandel, rijst of haver.

12. Oliebollen

En dan is het bijna oud- en nieuw! Dat vieren we met oliebollen. Maak zelf FODMAP-arme oliebollen met een glutenvrije meelmix of een zelf samengestelde meelmix.

Nodig: 500 g glutenvrij meel, 21 g gedroogde gist, beetje zout, 200 g rozijnen, 400 ml lactosevrije melk, 1 ei, rasp en sap van 1 verse citroen , 50 ml lactosevrije yoghurt

Zo maak je ze:

Week de rozijnen minimaal 15 minuten in een bakje met warm water. Laat ze daarna in een vergiet uitlekken.
Verwarm de (plantaardige) melk in een steelpannetje tot lauwwarm.
Meng het meel en de gist in een grote (!) beslagkom goed door elkaar.
Mix met een mixer met deeghaken de warme (plantaardige) melk erdoor.
Mix vervolgens het ei, de lactosevrije yoghurt, het zout en de rasp en het sap van de citroen en eventueel kaneel (als je bronwater gebruikt, dan doe je het water nu pas voorzichtig erbij).
Mix ongeveer 5 minuten tot je een mooi soepel deeg hebt.
Voeg dan de rozijnen toe en mix het deeg nog even door.
Dek de kom af met een licht vochtige schone theedoek.
Laat het deeg een uur rijzen op een warme plaats.
Verhit de olie in een grote soeppan tot ca 175 graden (gebruik hiervoor het liefst een kookthermometer of test met een stukje wit brood of de olie warm genoeg is: zakt het brood naar de bodem dan is de olie nog te koud, wordt het witte brood na even borrelen bruin dan is de temperatuur goed).
Pak het gerezen deeg en twee eetlepels of een ijsscheplepel en een gewone lepel.
Doe de lepels even in het vet en schep wat beslag en maak een bolletje. Laat met de lepel de bol voorzichtig in het hete vet zakken.
Draai na 4 minuten de bollen voorzichtig om. Bak zo ca. 6 oliebollen tegelijk tot deze goudbruin zien. Dit duurt totaal ongeveer 8 minuten.
Schep de oliebollen met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op een flinke laag keukenpapier op een bord.
Serveer de lekkere glutenvrije oliebollen met poedersuiker!
Tip: Gaan niet alle bollen in één keer op? Bewaar de bollen, maximaal 3 dagen, in de koelkast. Warm ze ca 4 minuten in een voorverwarmde oven of airfryer op ca 180 graden

 

 

Hele fijne kerstdagen!

Wat is jouw favoriete feestrecept? Heb je tips voor andere fodmappers? Laat het hieronder weten in een reactie!

 

,

6 Responses to De 12 beste FODMAP-arme kerst recepten!

  1. Christa 19 december 2017 at 12:32 #

    Met Kerst eet ik liefst een vissoepje en hertenragout met veenbessensaus en kroketjes.

  2. Karine 11 december 2022 at 17:33 #

    Hallo, ik ben momenteel met een fodmap dieet bezig. Ik ben pas begonnen om een voedingsmiddel te introduceren. Als ik jullie recepten bekijk merk ik op dat er heel wat producten gebruikt worden die ik niet mag eten volgens mijn diëtiste. Ik begrijp niet dat mijn toegelaten voedingsmiddelen niet overeenkomen met die van jullie. Hoe kan dat? Normaal gezien zou dat toch hetzelfde moeten zijn. Van courgettes mag ik maar een beperkte hoeveelheid eten nl maximum 75 g. Jullie hebben een recept ter vervanging van brood waarin 2 courgettes zitten en amandelmeel. Amandelen mag ik maar maximaal 10 stuks eten. Jullie gebruiken 150 g amandelmeel of havermoutmeel of boekweitmeel. Ook daarvan moet ik een beperkte hoeveelheid eten. Kunnen jullie dit even uitleggen? Jullie volgen toch ook de Monash app?
    Ik zou graag jullie recepten volgen, maar moet ik dan alles eerst checken of dit overeenkomt met wat mijn diëtiste me toelaat?

    • Foodie Sigrid 12 december 2022 at 11:12 #

      Beste Karine, als je Fodmap Foodies volgt via mails en onze FODMAP-lijsten hebt, weet je dat wel al 7 jaar bestaan en alles doen volgens de wetenschap zoals Monash en volgens onze eigen ervaring.
      Heb jij onze FODMAP-dieetchecklijsten? En je vraag gaat volgens mij om het groenteplatbrood. Iemand anders had hier ook een vraag over. Bij elk recept kan je kijken voor hoeveel personen het is. En hoeveel je mag van dit brood qua courgette en amandelmeel was dit mijn eerdere antwoord: Per stuk dat je eet krijg je niet meer courgette en amandelmeel binnen dan toegestaan. Voor een heel brood kan je 2 courgettes gebruiken, dus per snee eet je een deel van de courgette. Je mag per keer 35 gram amandelmeel dus dat is 1/4 van het brood. Stel je neemt inderdaad zo’n groot stuk brood dan krijg je inderdaad fodmap’s van zowel amandelmeel als de courgette binnen. Beter is daarom om verschillende meelsoorten tegelijk te gebruiken als je iets gaat bakken. Je krijgt alleen teveel fodmap’s (in dit geval fructanen) binnen als je >1/4 stuk brood eet waarbij je >35 g amandelmeel en >70 g courgette binnen krijgt. Hoop dat het zo duidelijk is?

  3. Ina 28 december 2022 at 18:44 #

    Hallo,

    Sinds kort gestart met fodmap dieet. Met oud en nieuw in het vooruitzicht van plan om oliebollen te bakken. Op jullie site kwam ik hiervoor een recept tegen. Super! Bij de ingrediënten staat gedroogde gist. Welke gist is hiervoor geschikt? Bij een aantal zag ik namelijk dat het het ingedient E491 bevat. Ik las dat dat een sorbitaan ester is, en hier sorbitol uit vrij kan komen in de darm. Klopt dat?   Is het dan nodig om verse gist te gebruiken en gaat het dan om dezelfde hoeveelheid?
    Alvast bedankt.

    • Foodie Sigrid 28 december 2022 at 20:22 #

      Hallo
      Ik heb ook de gewone droge gist gebruikt. De E491 bestaat uit vetzuur. Deze kan inderdaad omgezet worden tot sorbitol. Ik verwacht minimaal tot geen effect, en ook dat is natuurlijk heel persoonlijk maar ook lastig te zeggen omdat niet bekend is hoeveel sorbitol er vrij komt. En de vraag is ook, wanneer wordt het sorbitaantristearaat in het lichaam omgezet? In de dikke darm? In de lever? Ik durf hier geen antwoord op te geven. Voor de zekerheid kan je ook biologische droge gist kopen zonder E-nummers. Bijv via https://www.biologischetoko.nl/biologische-gist

      • Ina 28 december 2022 at 20:39 #

        Hartelijk dank voor uw reactie!

Geef een reactie