Yoga helpt bij PDS

Yoga helpt bij PDS

Yoga helpt om darmklachten te verminderen

Wist je al dat yoga een manier is om jouw darmklachten te verminderen? Uit onderzoek blijkt dat zowel het FODMAP-dieet als yoga een verbetering in de klachten bij PDS geeft!

Nu is dat voor sommigen al lang bekend, maar niet iedereen weet dat yoga een hele effectieve manier is om je buik tot rust te brengen. Het rustig bewegen van je lichaam vermindert pijn van darmklachten. Door bepaalde yoga oefeningen te doen:

 • Word je zenuwstelsel in balans gebracht. Hierdoor worden vele organen – ook je darmen – weer in balans en daarmee tot rust gebracht.
 • Word je stressniveau omlaag gebracht. Stress staat op de eerste plaats van triggers bij PDS.

 

Hatha-yoga

Als wij het in Nederland hebben over yoga, bedoelen we eigenlijk hatha-yoga: een tak van yoga dat bestaat uit een systeem van oefeningen. Sommige oefeningen zijn beter om te doen als je last hebt van diarree en sommige oefeningen kan je beter doen als je last hebt van obstipatie. Meer onderzoek moet uitwijzen welke oefeningen precies goed zijn bij welke klachten. Er is ook meer goed onderzoek nodig om te kijken naar daadwerkelijke adviezen over yoga bij PDS (veel onderzoeken zijn niet helemaal goed opgezet), maar uit de praktijk blijkt dat veel mensen baat hebben bij yoga of een andere vorm van rustig bewegen zoals wandelen.

 

Ervaring van Mirte

Ik (Mirte) ben sinds een paar jaar fan van yoga. Ik rol nu mijn matje gerust uit voor een kwartier stretchen als ik last heb van mijn rug, te druk ben in mijn hoofd of als mijn lijf stijf aanvoelt. Tien jaar geleden heb ik mijn eerste yogales gehad en eerlijk is eerlijk: in het begin vond ik het helemaal niks! Allemaal billen die omhoog wezen en dat gepuf en ge-adem. Een lerares die zich in allerlei bochten wringt en vervolgens zegt dat het niet gaat om hoe ver je kunt buigen, dat het geen wedstrijd is. Als je al 15 jaar aan teamsport doet, dan komt dat niet helemaal aan. Sporten was voor mij altijd een wedstrijd, dus hoe ver ik kon buigen ook. Niet erg motiverend als je dus niet zo ver kunt buigen…

Tijden veranderen en ik ben mee veranderd. Ik vind yoga nu echt heerlijk! Hoe meer ik mij overgeef aan het feit dat het geen bal uitmaakt hoe ver ik buig, áls ik maar buig, hoe fijner het is. Ik durf te zeggen dat ik yoga nu een van de fijnste dingen vind. Ik doe het nog altijd te weinig, het liefst zou ik elke dag op de mat liggen. Maar tja… dan komt het leven er even tussendoor. Ik heb het alleen echt moeten leren, dat ging niet vanzelf. Dus geef niet op bij de eerste les! Want uiteindelijk kan het echt helpen om je te laten ontspannen en hiermee je darmen ook weer tot rust te laten komen.

Afsluitend met een paar wijze opmerkingen/lessen/tips die ik uit mijn yoga-klasje heb meegekregen:

 • Jezelf een uur yoga en ontspanning gunnen is echt een cadeautje in de vorm van tijd en aandacht aan jezelf.
 • Na een uur yoga ben je veel meer ontspannen dan na een hele avond tv kijken. Dat wil niet zeggen dat je nooit meer tv zou moeten kijken, maar als je beseft dat het uiteindelijk minder ontspant dan een uur yoga, dan kies je steeds vaker voor de laatste optie.
 • Na een uur yoga is je buik in ieder geval rustiger dan daarvoor.
 • Niet elke yoga sessie is even ontspannend. Soms lukt het gewoon echt even niet om alles van je af te zetten en blijf je wat onrustig. Dat is jammer, maar helaas. Volgende keer beter!

 

Wat kun je (thuis) doen?

 1. Ga op yoga les. Je hebt een stok achter de deur om ook daadwerkelijk eenmaal per week (of vaker) aan yoga te doen.
 2. Doe thuis yoga oefeningen. HIER vindt je bijvoorbeeld 4 oefeningen die je kunt doen ter verlichting van jouw darmklachten.
 3. Download een Yoga App. Vaak is het lastig om zelf een yoga routine te bedenken of uit te voeren als je op je matje in de woonkamer ligt. Je moet nadenken, terwijl je juist even met iets anders bezig wilt zijn. Er zijn verschillende goede yoga apps die je kunnen helpen om thuis een yoga sessie te doen. Ik (Mirte) gebruik graag de Engelstalige app Yoga Studio. #nosponsoring Hierin kun je kiezen tussen verschillende niveaus (Beginner, Intermediate, Advanced) en er zijn extra yoga sessies zoals Sun, Meditatie en ‘Quick Fixes’. Je download een sessie in de app, welke hij vervolgens onthoud in ‘jouw Studio’. Zo hoef je alleen de lessen te downladen die jij (vaker) gebruikt. Rol je mat uit, zet de app op een achtergrondmuziek die jij fijn vindt en binnen een minuut zit jij in je eigen Yoga Studio.
 4. Geen fan van Yoga? Ook Tai Chi, Pilates en mediteren zijn goede manieren om rustig te kunnen bewegen. En wat dacht je van een lekkere wandeling maken op het strand of in het bos?

 

 

 

Doe jij aan yoga? Of heb je een andere vorm van ontspanning die je toepast als je darmklachten hebt of teveel stress ervaart?

 

 

, ,

One Response to Yoga helpt bij PDS

 1. Maritsa 19 januari 2018 at 01:06 #

  Toevallig vandaag bij de huisarts en had erover dat yoga, pilates en taichi mijn darmen helpen onstpannen. Nu lees ik dat hier op jouw pagina. Ik weet niet zeker of ik echt PDS heb. Maar heb wel last van erge kramp in mijn buik en dat is meestal als ik een beetje gestrest ben. Bedankt voor de info en tip. Ik ga de app meteen installeren op mijn smartphone. Handig voor thuis.

Geef een reactie